‪ שנת 2020 הסתיימה עם גירעון שיא, גם בשנת 2021 צופים גירעון גבוה

עפר קליין בסקירה שבועית על מדד המחירים לדצמבר שצפוי להישאר ללא שינוי, על האינפלציה שצפויה בשנת 2021 להיות נמוכה מהגבול התחתון של יעדי בנק ישראל, ועל השוק שרואה בימים האחרונים את הסוכריה (ההרחבה הפיסקאלית) שבניצחון הדמוקרטים בג'ורג'יה

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין הראל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/01/2021




נקודות מרכזיות

בארץ

 קצב החיסון המהיר מגביר את הסיכוי שכבר בסוף הרבעון הראשון חלקים נרחבים מהכלכלה יחזרו לפעילות. אך לנוכח הסיכון שביבוא מוטציות שונות (ושעוד יהיו) להערכתנו, נמשיך לראות ההגבלות בתיירות נכנסת ויוצאת.

 מבצע החיסונים, העלייה במחירי הסחורות והמגמה החיובית בשווקי המניות תרמו להמשך עלייה בציפיות לאינפלציה גם בשבוע האחרון. בשישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן האחרון לשנת 2020 .התחזית שלנו למדד ללא שינוי. התחזית שלנו ל-12 המדדים הקרובים עלתה קלות ל-0.6 אחוז בשל העלייה החדה במחיר הנפט.

 הגירעון בשנת 2020 עמד על 11.7 אחוזים. להערכתנו, לאור התמשכות משבר הקורונה בארץ ובעולם נראה גירעון גבוה מאוד גם בשנת 2021.

בעולם
 לאחר שלא הצליחה לשכנע את שאר מדינות קרטל אופ"ק, ערב-הסעודית החליטה באופן חד צדדי לקצץ את הפקת הנפט במיליון חביות בפברואר ובמרץ ותרמה להמשך עליית במחיר ובציפיות לאינפלציה.

 בסוף היה גל כחול (קטן) עם שוויון במספר המושבים שמחזיקות המפלגות הגדולות בסנאט, כך שלסגנית הנשיא יש את זכות שובר השוויון. התוצאה מעלה מאוד את הסיכוי שתוכנית ההרחבה הממשלתית תורחב עוד יותר, דבר שמחליש את הדולר בעולם, מעלה את תשואות האג"ח והציפיות לאינפלציה.

 דוח התעסוקה לדצמבר הראה ירידה ראשונה במספר המשרות מאז אפריל. התאוששות נרשמה בכל הענפים אך היא נמחקה בשל פיטורים נרחבים בענף ההארחה וההסעדה.

 במרבית מדינות אירופה הגבלות הפעילות סביב חג המולד הוארכו נוכח העלייה בתחלואה. יחד עם זאת, ענפי התעשייה ממשיכים להתרחב נוכח המגמה של עלייה ברכישות מוצרים על חשבון צריכת שירותים.

 האינפלציה בסין עולה מהשפל. להערכתנו, המגמה תימשך עם יציאת המדדים השליליים של 2020 מהחישוב השנתי. בראשון הקרוב נתוני הצמיחה בסין יראו שהיא המדינה הגדולה היחידה שסיימה את 2020 ברמת תוצר גבוהה מאשר בתחילת השנה.

חיסונים וציפיות לאינפלציה
בקצב הנוכחי, מרבית אוכלוסיית ישראל תוכל להתחסן עד לסוף הרבעון הראשון של השנה. אם זה אכן יתממש, נראה פתיחה מחדש של הכלכלה והתאוששות מהירה ברבעון השני. יחד עם זאת, נוכח הדיווחים על מוטציות חדשות של הנגיף שמקורם מחוץ לישראל (וסביר שנראה עוד מוטציות בעתיד), ייתכן וההגבלות על כניסות תיירים ויציאת ישראלים לחו"ל יימשכו לזמן ממושך יותר.

מבצע החיסונים, העלייה במחירי הסחורות והמגמה החיובית בשווקי המניות תרמו להמשך עלייה בציפיות לאינפלציה גם בשבוע האחרון, למרות החרפת ההגבלות על הפעילות הכלכלית וסגירת מערכת החינוך. אנו מאמינים שעלייה בפועל באינפלציה נראה רק במחצית השנייה של השנה, וגם אז האינפלציה צפויה להיות נמוכה מהגבול התחתון של יעד בנק ישראל.

בשישי הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן האחרון לשנת 2020 והתחזית שלנו היא שהמדד יישאר ללא שינוי, כאשר ירידה עונתית במחירי הפירות הטריים, המזון והריהוט יקוזזו עם עלייה במחירי ההלבשה ובמחיר הדלק. התחזית שלנו ל-12 המדדים הקרובים עלתה קלות ל-0.6 אחוז בשל העלייה האחרונה במחיר הנפט.

לאחר שקרטל יצרניות הנפט אופ"ק לא הגיע להסכמה לגבי הגבלת מכסות הפקת הנפט ב-2021 ,ערב הסעודית החליטה באופן חד צדדי לקצץ את הפקת הנפט במיליון חביות בפברואר ובמרץ, כאשר רוסיה התחייבה לא להשלים את הפער. ההחלטה תרמה לעלייה חדה במחיר הנפט שהשלים עליה נאה שהחלה במהלך הרבעון האחרון של 2020 ,בשל ההודעות על החיסונים והגידול המהיר בביקושים באסיה בדגש על סין. לגבי המשך השנה יש לזכור שההגבלות החדשות באירופה וצפי להחרפת ההגבלות ארה"ב עדיין פועלים למיתון המחירים.

גם בשנת 2021 צפוי גירעון גבוה
שנת 2020 מסתיימת עם גירעון בשיעור של 11.7 אחוזים, מעט נמוך מהערכתנו. עיקר העלייה בגירעון מוסברת כמובן בגידול בהוצאות בעקבות התוכנית הכלכלית להתמודדות עם הקורונה וירידה קטנה יחסית בהכנסות ממסים.
להערכתנו, נמשיך לראות גירעון גבוה גם בשנת 2021 (כ-8 אחוזי תוצר) על רקע התמשכות משבר הקורונה בארץ ובעולם והמשך הפעלת מדיניות פיסקאלית מרחיבה.

בסוף היה גל כחול(קטן) בארה"ב
הניצחון (הדחוק) של המועמדים הדמוקרטיים בג'ורג'יה הוביל לשוויון במספר המושבים שמחזיקות המפלגות הגדולות בסנאט (50/50 ,)כך במקרה של שיווין במספר הקולות במרבית ההצבעות לסגנית הנשיא תהיה את זכות שובר-השוויון. בעקבות זאת עלו הסיכויים שהנשיא יוכל לממש את הבטחותיו להגדלת חבילת ההרחבה הפיסקאלית והשקעות ארוכות טווח בתשתיות אנרגיה מתחדשת(ירוקה).

מנגד, יש לזכור שיש הבטחות שהן פחות חיוביות לשוק ההון כמו חקיקת מס על פליטת גזי חממה, הכפלת שכר המינימום הארצי, העלאה (חלקית) של מס החברות, הגדלת מס ההכנסה השולי למשתכרים גבוהים, הגברת הרגולציה על חברות הטכנולוגיה ועוד. התוצאה תרמה לסנטימנט חיובי בענפים שצפויים להרוויח, לצד עלייה בציפיות לאינפלציה ובתשואות האג"ח בעקבות דברי הנשיא הנכנס, ג'ו ביידן, על כוונתו להגדיל את תוכנית ההרחבה הממשלתית (שאושרה רק לפני 3 שבועות) בדגש על התשלומים הישירים שיקבלו האזרחים באופן מיידי בעוד שהגזירות יגיעו רק בעתיד.

ההצהרה של הנשיא הגיעה גם נוכח החולשה בנתונים הכלכליים ובמיוחד דוח התעסוקה הראשוני לדצמבר שהצביע על אובדן 140 אלף משרות, ירידה ראשונה מאז אפריל. החולשה בשוק העבודה הייתה צפויה נוכח נתוני הדרישות השבועיות לדמי אבטלה האחרונים. במבט לפי ענפים התמונה מתחדדת כאשר נגרעו קרוב לחצי מיליון משרות בענף הארחה, התיירות והסעדה, עקב הגבלות החדשות והחששות של משקי הבית מהתחלואה. לעומת זאת נמשכה ההתאוששות בכל שאר הענפים.

למרות העלייה בתחלואה וההגבלות המחודשות סנטימנט החברות בדצמבר נותר חיובי, כך על פי מדדי מנהלי הרכש של מכון ISM שהיו טובים מהצפי עם עלייה ל-57.1 נקודות בענפי השירותים (בגלל החיסונים והצפי להרחבה ממשלתית נוספת) ו-60.7 נקודות בענפי התעשייה (גם בשל העלייה בצריכת סחורות). חשוב לציין שתת-רכיב המחירים בתעשייה המשיך לעלות לרמתו הגבוהה ביותר מזה כ-3 שנים, עקב העלייה במחירי חומרי הגלם בעולם והחולשה בדולר. להערכתנו עלייה זו תמשיך לבוא לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן שיתפרסם מחר (רביעי).

אירופה לא חזרה מהחופש
במרבית מדינות אירופה הוחמרו ההגבלות על הפעילות הכלכלית כבר מעבר לחופשת השנה החדשה, והדבר בא לידי ביטוי בירידה מקבילה במדדי הניידות של google נתון שמעיד שהכלכלות המשיכו להתכווץ גם בתחילת 2021 .יחד עם זאת, ענפי התעשייה (שמשקלן קטן יותר בתוצר) ממשיכים להתרחב נוכח העלייה בסחר העולמי והגידול ברכישות מוצרים (על חשבון צריכת שירותים).


האינפלציה בסין עולה מהשפל וההתאוששות המהירה עוזרת לענפי התעשייה בעולם
האינפלציה בסין עברה לצד החיובי בדצמבר כאשר עלתה ל-0.2 אחוז, לאחר השפל של מינוס 0.5 אחוז בנובמבר (הרמה הנמוכה ביותר מאז 2008 ) בעיקר בשל עלייה במחירי המזון. במקביל, מדד המחירים ליצרן ממשיך לעלות בשל העלייה במחירי חומרי הגלם, אך המדד עדיין נמוך ב-0.4 אחוז בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה בשל השפעות הירידות החדות במחצית הראשונה של 2020.

סין היא הכלכלה הגדולה היחידה שהתוצר שלה בסוף 2020 היה גבוה מרמתו בתחילת השנה, אישור רשמי לכך נראה בנתוני הצמיחה לרבעון הרביעי שיתפרסמו בראשון הקרוב. ההתאוששות של סין תרמה לשותפות הסחר העיקריות שלה ברבעון הרביעי, בדגש על ענפי התעשייה שעזרו גם לסינגפור לצמוח ב-4.8 אחוזים (בשיעור שנתי) ברבעון האחרון של 2020 .אך המשקל הגבוה של ענפי השירותים במדינה הכריע והתוצר עדיין נמוך ב-3.8 אחוזים בהשוואה לרמתו ברבעון המקביל בשנה שעברה.

שר החוץ (היוצא) של ארה"ב המשיך להדק את הקשרים עם טאיוואן כאשר הסיר חלק מהמגבלות שמוטלות על חברות ואנשי ממשל בארה"ב במגעים עם נציגים מהמדינה. אמנם לצדדים אין קשרים רשמיים, אך שיתוף הפעולה העסקי התהדק בשנים האחרונות. היחסים בין הצדדים תמיד לווה בביקורת חריפה מצד סין שאינה מכירה רשמית במדינה. התעצמות סין בעולם לנוכח המשבר (ההודעות על חלוקת החיסון בפיתוח סיני למדינות מתפתחות) תעמיד את היחסים הללו למבחן.




x