נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

הוא לא מחפש הוא ממציא את האינטרנט מחדש

אביב רפואה, מנכ"ל נטקס, בראיון בלעדי לפאנדר על ספרינגו, התוכנה החדשה שפיתחה החברה: תפקיד התוכנה, ששמה ספרינגו (Springo), הוא להוות צומת של חיפוש לאתרים המתמחים בנושא אותו הגולש מחפש. כגולש ממוצע אתה צובר מידע יומיומי ואתרים יומיומיים שאיתם אתה עובד וזה בדיוק ספרינגו, שמוצא לך את אתרים אלו על סמך כמות הגולשים הקודמים שחיפשו כמותך. מיתון עולמי? הצחקתם אותו, לכו ראו את התורים בחנויות אפל

 

 
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
27/06/2010

עד כה בראיונות פאנדר בחרנו להביא לכם את הקולות של מנהלי ההשקעות בישראל היישר מהשטח. זאת, מתוך אמונה, כי דרג הביניים והגבוה של אותם מנהלי השקעות, יכול ללמדנו הרבה, על המסלול העתידי אליו צועדים מדדי ההון בשוק המקומי והעולמי. ראיון זה הוא מעט שונה. לעיתים, כדאי להפשיל שרוולים, בכדי לצאת ולגלות את דעתם של העוסקים בחיי היומיום במלאכת הכלכלה הריאלית. לצאת ולגלות את הפנים מאחורי שמות המניות והדוחות. המנהלים הם הרי, ככלות הכול, אלה שיקבעו את תאוצת הצמיחה במשק. מהן הבעיות המעסיקות אותם? מה פוטנציאל הצמיחה של החברה שברשותם וכמובן, מה הם חושבים על השווקים?

הראיון הראשון שבחרנו לקיים הוא עם חברת נטקס (NETEX); כשמקליקים "נטקס" בעברית, במנוע החיפוש גוגל, מספר התוצאות המתקבל הוא 164,000. מספר אשר מעיד על התעניינות גוברת בחברה בכלל ובמניית החברה בפרט לנוכח ההתפתחויות האחרונות. על כך בהמשך.  חברת נטקס, התאגדה בשנת 1999 ועוסקת בפיתוח טכנולוגיות חיפוש ייחודיות בשפה טבעית ובמערכות פרסום ממוקדות הקשורות לחיפוש בעולם האינטרנט ומשתמשת במערכות וטכנולוגיות אלו לצורך מתן שירותי ניתוב, חיפוש ופרסום מתקדמים ברשת האינטרנט. במילים פשוטות, היא שוקדת על הקלה ושיפור יכולות ה"ניווט" של המשתמש היומי באינטרנט. עסקי החברה נפרסים על פני השוק בישראל והשוק בארה"ב, נתון הגורם לאביב רפואה, מנכ"ל חברת נטקס לבלות את רוב זמנו בטיסות ותמרונים בין שני השווקים. השבנו אותו לכמה רגעים, בכדי לשמוע מה יש לו לומר על עתיד החברה והיכולות הצמיחה של הפירמה בשנים הקרובות.

מה הפרויקטים הבולטים של החברה?

"פעילות החברה נעשית בשני מישורים. המישור הראשון הוא תחום הפטנטים העולמי. תחום אשר זוכה לתשומת לב מיוחד על ידי החברה, משום הפוטנציאל האדיר לרווחים הטמון בחובו. לאחר הרישום הראשוני שביצענו ב-98, דיווחנו בזמנו על אישור שני הפטנטים שלנו בארה"ב. מאז מתבצעת עבודה אינטנסיבית על ידי עו"ד העובדים לשירותינו, בכדי להביא את אישור הפטנט לכדי הגשמה בענף האינטרנט. הפטנטים הבולטים הם חיובים ברשת וחיפוש אתרים באינטרנט. "

אביב רפואה, משום השיקולים המשפטיים, נזהר בדבריו ואינו יכול להזכיר שמות של חברות ספציפיות או של נושאים, אשר נידונים באופן משפטי. מאידך, כל בר דעת יכול לדמיין לעצמו אילו חברות ענק עוסקות בחיפוש אתרים באינטרנט ומה יכולת התשלומים שלהן בהווה, מכורח החיוב המשפטי על פועלן. כאשר נודע על אישור הפטנט בספטמבר, כצעד ראשון בתהליך, המניה זינקה  בלא פחות מ-144%.

כיצד החברה מתכוננת להתמודד עם האטה העולמית, אם תתרחש?

תשובתי לשאלתך, תוביל אותנו אל התחום השני בו החברה עוסקת וזהו ניווט אינטרנטי (Net navigation). למרות היתכנותה של האטה עולמית ישנם ענפים שבברור חסינים יותר, כמו החיפוש באינטרנט וענף המחשבים. עם כל מוצר חדש שיוצא אל השוק ישנם תורים של צרכנים. הניווט שהחברה מציעה מתאים מאוד למכשירי מסך המגע ובכלל למכשירים החדשים בשוק הצרכנות. החברה, שמציעה כאמור את השירות של ניווט אינטרנטי מנסה לענות על צרכיו של משתמש אינטרנט המודרני. החיפוש לרוחב באתרי אינטרנט הוא נכון וטוב לתחום המחקרי, אך הוא אינו עונה על כל צרכי המשתמשים.

אנו בנטקס, מציעים מוצר משלים, למנועי החיפוש המקובלים כיום באינטרנט. על כל מילת חיפוש שתקליד, התוכנה תעלה לך מספר אתרים מצומצם שנבחר על ידי מספר אינדיקאטורים, דוגמת טראפיק, מספר ממליצים וכו'. סקרים הראו כי רוב הגולשים כיום (קרוב ל- 80%) מחפשים חיפוש רוחבי של המונח אותו הקליקו במנועי החיפוש. השאר מחפשים את האתר עצמו (או לחלופין ניווט) או לכל היותר קבוצה של אתרים מצומצמת מבלי להגיע לרבבות התוצאות במנועי החיפוש. התמונה, לא במפתיע, מתהפכת כאשר מגיעים למחשבי הלוח. במחשב הלוח 80% מן הגולשים, מחפשים דווקא את האתר הספציפי או סך אתרים מסוים. לכן אנו מניחים כי הביקוש לניווט אינטרנטי רק ימשיך ויתעצם.

תפקיד התוכנה, ששמה ספרינגו (Springo), הוא להוות צומת של חיפוש לאתרים המתמחים בנושא אותו הגולש מחפש. כגולש ממוצע אתה צובר מידע יומיומי ואתרים יומיומיים שאיתם אתה עובד וזה בדיוק ספרינגו, שמוצא לך את אתרים אלו על סמך כמות הגולשים הקודמים שחיפשו כמותך.

אז התוכנה היא התוצאה של סעיפי ההשקעות בדוחות האחרונים?

כן. בתקופה האחרונה שקדנו על פיתוח של התוכנה ודומות לה, כאשר מחשבי הלוח עוד לא היו כלל בסביבה. היום אנו לקראת הקציר, כאשר אנו ניצבים עם יכולת להציג מוצר, שמתאים בדיוק לכיוון אליו צועד שוק האינטרנט.

לא אחת, כאשר עוסקים בתחום הפטנטים, ישנה דילמה לחברה ציבורית. מה כדאי לך לפרסם ומה לא. כיצד אתם מתמודדים עם השאלה הזו?

אתה צודק. בתחום הפטנטים, זה לא פשוט. ישנם תהליכים שמתרחשים ומבשילים לאיטם, ואסור לך לחשוף אותם, או שאתה מנסה לחשוף אותם במינון מסוים. לכן, אנו נתקלים בלבטים, לגבי פרסום מידע על פועלה של החברה, אני מניח, מעט יותר מן חברות אחרות.

האם התוכנה היא לא בעצם אנטיתיזה לאינטרנט. האינטרנט הוגדר כמקום בו ניתן להיפגש עם ידע אינסופי. תוכנת ספרינגו לא פוגמת בכך שהיא מעניקה אור רק לכמה אתרים בודדים?

החברות שמתעסקות בחיפוש עומק, אחראיות על הגישה לאינפורמציה והן אכן מעשירות את הידע, בצורה השמורה להמצאות בודדות לאורך ההיסטוריה. המשימה של ספרינגו, הוא לא להעשיר את הידע, אלא להקל, לפשט ולהנעים את הגלישה עצמה. כמו ג'י.פי.אס של העולם האינטרנטי.  

האם אתם מתכננים הנפקה ציבורית של החברה בארה"ב? הרי נדמה ששם רוב הפעילות שלכם נמצא?

ברגע הנכון אנו נשקול בחיוב גם להנפיק את החברה בחו"ל. 

לעיתים נדמה שהחיים בתעשיית האינטרנט מסובכים יותר ולא מובנים, מדוע זה לדעתך?

זוהי הרגשה מוטעית. האינטרנט הוא כמו טלוויזיה. ככל שיש לך יותר צופים אתה בסוף תדע מה לעשות איתם. דוגמה טובה לכך היא האתר "פייסבוק" שעוד לפני שהייתה להם תוכנית עסקית, ערך השוק שלהם היה גבוה מאוד. יש לכך שתי סיבות: הראשונה, משום הכמויות הדמיוניות של קהל המשתמשים באתר. השנייה, היא האינטראקציה הגבוהה של הלקוחות הרשומים עם האתר. למן הרגע שבו האתר פייסבוק ימצא את האלמנט בו הוא יכול לשווק שירות בתשלום, פוטנציאל הרווחים שלהם יהיה אדיר.

14 קרנות נאמנות המשקיעות סה"כ 2.21 מיליון ₪ בנטקס.

שם קרן

אחוז מהקרן

שווי באלפי בשקלים

כמות ניירות

סוג

הדס ארזים גמישה

0.67%

72.24

6900

מניות

הראל פיא מניות תל-טק

0.66%

111.83

10681

מניות

תמיר פישמן היי טק

0.59%

41.88

4000

מניות

אקסלנס מבחר יתר

0.50%

273.54

26126

מניות

הראל פיא גמישה קלע

0.46%

492.09

47000

מניות

תמיר פישמן יתר

0.33%

188.46

18000

מניות

הראל פיא מניות תעשיה ואגרוכימיה

0.31%

52.35

5000

מניות

אקסלנס יתר 4B

0.29%

83.76

8000

מניות

אקסלנס ממוקדת ת"א 100

0.22%

52.35

5000

מניות

אקסלנס מבחר ת"א 75

0.19%

55.3

5282

מניות

הראל פיא 30/70

0.19%

209.4

20000

מניות

הראל פיא 20/80

0.11%

515.19

49206

מניות

אקסלנס גמישה עד 120%

0.08%

42.06

4017

מניות

הראל פיא 10/90

0.01%

19.79

1890

מניות

האם יש את היכולת בעולם האינטרנט לבנות מודל למשקיעים של סיכון אל מול תשואה?

יש שלבים שונים בפעילות אינטרנטית וכל שלב ראוי להיבחן בצורה שונה. פעילות של ניו מדיה לדוגמה (חברת הבת של נטקס בישראל, עליה ידובר בהמשך), היא עסק בפני עצמו, לכל דבר ועניין. ניתן למדוד את הצמיחה שלה, את הרווחיות שלה, ואת תזרים הרווחים העתידי שלה. אמנם היא פועלת בתחום הווירטואלי, אך העסקים שלה הם פיסיים לכל דבר. החלק האחר, הוא הפוטנציאל של דברים הנמצאים בשלבים ראשוניים יותר. ספרינגו, למשל, היא בתחילת דרכה. אנו, כעוסקים בדבר, יודעים מהו כוחה אך הוא בגדר של תחום הייחודי לאינטרנט, והרואים לטווח הרחוק ודאי יידעו למדוד את הפוטנציאל הטמון בה .

מהו המודל העסקי?

דומים למנועי החיפוש אך עם שוני מסוים. אם האתרים רלוונטיים לחיפוש ניתן להעמיד אותם בדף אך בעלי הפרדה מהניווט עצמו.

הפעילות בישראל

לאחרונה נחתמה עסקת תקשורת בין נטקס לקשת, זכיינית ערוץ 2, בשווי 2.5 מיליון דולר. במסגרת העסקה, פעילות נטקס בישראל תופרד ותועבר לטיפולה של חברת-בת, ש-25 אחוז ממניותיה יוקצו לקשת, בתמורה לשירותי פרסום ושיווק שתעניק קשת. החברה, בישראל, בעלת פעילות צומחת והיא כבר רווחית לפי הדוחות ולפי דברי אביב. הפעילות היומית עוסקת בקידום האתר והגדלתו. הנה דבריו של אפי דהן מנכ"ל נטקס ניו מדיה, האחראית על פעילות החברה בישראל.

מהם הישגי האתר?

מבחינת טראפיק הוא תמיד בעשירייה הראשונה, אך ההישג המרשים יותר הוא הסטטיסטיקה על כמויות האנשים שמחזיקים את האתר כאתר בית. בישראל של 2010, אנו נמצאים במקום הרביעי

אז מה מעניין, לפי הבדיקה שלכם, את הקהל בישראל?

זה מאוד נישתי. תלוי בגיל, באזור ובמין. אני יכול רק להגיד לך שהתעניינות בכלכלה תמיד נמצאת בקו עלייה.

מהו הצעד הבא של האתר?

אנו רוצים לאפשר את היכולת של המשתמשים באתר לבנות את דף הבית שלהם בעצמם.

המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x