באחרונה אנו ערים למסע צלב של גורמים שונים בעניין דמי הניהול שגובים בתי ההשקעות, חברות הביטוח ומשווקים פנסיוניים. הטענה העיקרית היא שדמי ניהול גבוהים שוחקים את החיסכון הפנסיוני. ואולם מדוע אנשים מוכנים לשלם, כמעט באופן עיוור, מאות שקלים עבור ייעוץ לעתידם הרפואי, ואינם מוכנים לשלם על מי שאחראי על עתידם הכלכלי?
ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה באחרונה, ובצדק, את הצעת החוק להפחתת דמי הניהול. גם האוצר דחה הצעה זו, בטענה שהשינוי הוא פשטני מדי ועלול ליצור עיוותים בשוק, שירעו את מצב העמיתים. קביעת רף עליון בשיעור של 0.25% כפי שמוצע, תרסק את השוק ותמוטט את הסוכנויות הפנסיוניות הקטנות והבינוניות. המשמעות תהיה שוק לא משוכלל ולא תחרותי, שיפגע בסופו של דבר גם בציבור. רמת המקצועיות של הסוכנים תיפגע אף היא, והסוכנים המקצועיים עלולים לעזוב את התחום מכיוון שלא יסכימו לעבוד תמורת דמי ניהול כל כך נמוכים.
למעשה, אנו מתחילים להיות עדים לתופעה של מכירת סוכנויות פיננסיות קטנות לסוכנויות גדולות בשל בעיות ביכולת הסוכנויות להעניק שירות טוב ללקוחותיהן. ההשלכות של הורדת דמי הניהול עשויות להיות מרחיקת לכת - פחות משווקים ויועצים פנסיוניים בתחום. המהלך של האוצר להכנסת יועצים ומשווקים פנסיוניים אקדמאים צעירים לתחום, ייעשה על חשבון אלה שיעזבו עם כל הניסיון, הוותק והיכולות שצברו.
בשלהי 2005 החליט האוצר להקשיח את תנאי קבלת הרישיון לסוכן ביטוח פנסיוני ומשווק פנסיוני, כשמטרת השינוי היתה לעשות אקדמיזציה לתחום ולעלות את רמת הייעוץ הפנסיוני שמקבלים אזרחי המדינה. שינוי זה הצריך משאבים רבים מהסוכנויות הפנסיוניות להכשרת עובדים מתאימים, הן משאבים כלכליים והן משאבים של קורסים והדרכות מתאימות. מטרת האוצר בהקשחת התנאים לקבלת הרישיון ברורה וחד משמעית: יועץ פנסיוני מקצועי פירושו פחות אנשים הזקוקים לקצבאות מהמדינה בגיל פרישה.
הדיון על דמי הניהול מעורר שאלות רבות. למשל, מדוע מתמקדים בדמי הניהול הפנסיוניים ולא בעמלות של מתווכים, בנקים להשקעות ובעלי מקצועות חופשיים. טיפול במקטע מבודד זה יכול להיות מדרון חלקלק שיפגע ביעילות הכלכלית, ובסופו של דבר גם בציבור החוסכים.
הכותב הוא יו"ר פורום הסוכנויות הפנסיוניות בישראל
פורסם לראשונה באתר דה מרקר. לאתר לחץ כאן.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





