"שער הדולר ימשיך לעלות והנגיד יאלץ להעלות ריבית לפני המועד הקבוע" - מה היעד החדש לשער הדולר ?

בתגובה לעליית שער הדולר ל 3.85 שקלים אודי אלוני מנכ"ל FUNDER "מה עושה מדינת ישראל בקשר לחשש ממשבר מטבע? כמו משפחה שנכנסת לחובות ונאלצת למכור את הבית לטובת החזר החובות, המדינה מעוניינת לייצא יותר גז, בכמויות הולכות וגדלות על מנת להגדיל את היקפי מטבע החוץ הנכנסים. בנוסף היא לוחצת על הנגיד למכור את רזרבות המט"ח על מנת להשיג "שליטה" רגעית בשער הדולר. ניתן לקרוא למדיניות זו "בזבוז האסמים" או "שריפה" שלהם – תחליטו אתם."

 

 
איור אילוסטרציה פאנדר איור אילוסטרציה פאנדר
 

אודי אלוני
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
07/09/2023

הדולר צפוי להמשיך לזנק.

הנזק הגדול ביותר שהרפורמה המשפטית עשתה לכלכלה הישראלית, היא החזרתה למימדיה הטבעיים...הקטנים.

מדינת ישראל היא מדינה קטנה בלב אזור מלחמה, הנמצאת במאבק דמים מתמשך ורמת סיכון גבוהה. מדינה כזו זקוקה לריבית גבוהה על מנת למשוך מטבע חוץ. 

הקסם שחווינו, במשך שנים, של ריבית נמוכה, הנמוכה אפילו מריבית הבנצ'מרק האמריקאית, התרחש בזכות תעשיית ההייטק שהצליחה בקנה מידה אגדי (נס גלוי למאמינים).

מדינת ישראל הצליחה להוזיל את עלויות ניהול המדינה ופיתוחה בהתבסס על אוכלוסייה חזקה מלומדת, יצירתית בטירוף, אוהבת את המדינה עד כדי כך שהיא מוכנה לקבל את האפליה נגדה ולהתייצב לשירות חובה, לשירות מילואים, הקמת חברות בישראל ורכישת דירות יקרות להחריד ולשלם הרבה יותר מיסים מכולם.
"הקוסם" (ראש הממשלה שנהנה עד לקדנציה האחרונה מ"גשמי ברכה" של ריבית זולה) הצליח לבצע Delete על הקסם הזה. ואותה אוכלוסייה נמרצת מחפשת כעת את דרכה החוצה. 

השלב הראשון הוא הוצאת כספים. השלבים הבאים יהיו : אי התייצבות למילואים, אי התייצבות לגיוס חובה, אי רכישת דירות ואי רישום חברות בישראל. התהליך הזה כבר בעיצומו. זהו "הישג" ששום ראש ממשלה לא רשם לזכותו מעולם.

נחזור להתחלה: ככל שמדינת ישראל חוזרת למימדיה הטבעיים היא זקוקה לריבית גבוהה על מנת לעודד משקיעים להשאיר את כספם בישראל. הרי משקיע שיכול לקבל 5.5% על הדולר, למה שיסתפק ב- 4.75% על השקל ? ובוודאי כשהשקל נחלש בין מלחמות למשברים כלכליים ופוליטיים.

כבר בפברואר 2023 כשהדולר עוד היה כ- 3.5 ₪, הערכתי שהוא בדרכו ל- 4 ₪. אמנם היה שלב ביניים קצר שבו הערכתי שנתניהו בדרך לפשרה שתמנע זאת, אבל כמו כל אדם במדינה, הבנתי מהר מאד, שעליו אי אפשר לסמוך.

נכון להיום, הדולר בדרך ל- 4.2 ₪, כאשר על רמת ה- 4 ₪ צפוי מאבק, אבל לא כזה שימנע את חצייתו. אלו הסיבות לכך:

1.    פער הריביות עומד על 0.75 לטובת הדולר.

2.    פער תשואות האג"ח הממשליות ארוכות הטווח עומד על כ- 0.25% לטובת האמריקאית (נכון ל- 6/9/23 אג"ח 20 שנה).

3.    משבר ההשקעות בהייטק (ללא קשר לרפורמה).

4.    משבר ההשקעות בהייטק (עם קשר ישיר לרפורמה – מיעוט משקיעים, אי רישום חברות בישראל וכו').

5.    העברת כספים לחו"ל וכן הסטת ההשקעות מהבורסה בארץ לבורסה בארה"ב.

6.    חשש מהחלפת נגיד בנק ישראל לנגיד "מטעם".

7.    חשש מסנקציות על ישראל מצד מדינות המתנגדות למדיניות ישראל בשטחים.

8.    סכנה למשבר כלכלי בעיקר בתחום הנדל"ן בעקבות עליית הריבית.

9.    מתיחות ביטחונית בכל הגזרות הכוללת משבר אמון בין הטייסים למדינה מה שמחליש את צה"ל ואת כח ההרתעה שלו.

10.    חשש ממניפולציות של קרנות גידור שיהמרו על היחלשות השקל.

מה עושה מדינת ישראל בקשר לחשש ממשבר מטבע?

 כמו משפחה שנכנסת לחובות ונאלצת למכור את הבית לטובת החזר החובות, המדינה מעוניינת לייצא יותר גז, בכמויות הולכות וגדלות על מנת להגדיל את היקפי מטבע החוץ הנכנסים. בנוסף היא לוחצת על הנגיד למכור את רזרבות המט"ח על מנת להשיג "שליטה" רגעית בשער הדולר.

ניתן לקרוא למדיניות זו "בזבוז האסמים" או " שריפה שלהם" – תחליטו אתם.

אבל כל זה, לא יעזור לטווח ארוך. זה יכול לעזור לטווח קצר בלבד.

לעניות דעתי, הפתרון היחיד למשבר הוא שינוי הרכב הממשלה ושינוי החזון שלה. וזה כנראה רחוק מאד. על כן, המקום שבו נראה את הנזק המיידי הינו מחיר הדולר שעולה ועוד יעלה.

לפני כ- 3 חודשים ראיינו את נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון, שאמר מפורשות שעלייה של הדולר תאלץ אותו להעלות את הריבית במשק: "לפיחות יש השפעה על האינפלציה...וככל שיהיו שינויים משמעותיים יתכן שזה ישפיע עלינו... ויחייב אותנו למדיניות מרסנת אף יותר". מאז הדולר נרגע, אולם כיום הוא שוב חזר לדהור.

להערכתי, הנגיד ייאלץ להעלות את הריבית לפני המועד המתוכנן (23/10) ואל תתפלאו אם הריבית תעלה כבר בספטמבר (ב- 20/9 צפויה החלטת הריבית בארה"ב). כמובן שהעלאת הריבית עשויה להחליש את הזינוק בדולר ומנגד להחליש שוב את ענף הנדל"ן.

WINTER IS COMING וכדאי שתתכוננו.

 

x