כמו שכתבתי במניות, כך גם כאן: התייחסות להשפעת אירועי המלחמה בהמשך. נתחיל במה שקרה בדולר העולמי, על ידי היורו. קשה לשים את היד על הסיבה האמיתית לשינוי שקרה בדולר העולמי בחודש יולי. ניתן רק לראות שהשינוי הדרמטי הזה קרה יחד עם המגמה החדשה, היורדת, והאלימה, באג"ח האמריקאי. תשואות האג"ח הארוך (10-30 שנה) החלו להאיץ מעלה באותה תקופה, כאשר מחירי האנרגיה חזרו לעלות בצורה חריפה.
למעשה, ניתן לשייך את הטריגר לכל העניין לשינוי מדיניות ההפקה של
Opec וחברותיה. העוינות כלפי ארה"ב, של חלק מהמדינות בארגון, ומחוצה לו, הביאו לכך שהורדת ה-
Quotas הפכו לנשק גיאו-פוליטי. יחד עם מאמצי הדה-דולריזציה. סעודיה, שהייתה בחזית בנות הברית של אמריקה הפכה להיות שותפה למהלך הפוגע של העלאת מחירי הנפט. עלייה שמייצרת ציפיות אינפלציה גבוהות, תשואות ארוכות עולות, ועל ידי כך עלייה בדולר.
מנקודה מסוימת, כמו בכל מהלך מסחר בוול-סטריט, התווספו "אנשי המומנטום" (קרנות הגידור
( וכך הגענו למה שראינו לאחרונה בעולם האג"ח הממשלתי, ובמטבע. היורו, מצידו, פשוט חזר אחורה עד תחילת 2023: 1.05, כאשר שבירה של רמה זו תעמוד מול התהום עד 0.96, עם תחנת ביניים קצרה סביב 1.02. התקווה היחידה להקלה בירידות של היורו נמצאת בהקלה של גורמי האינפלציה שמשפיעים על העלייה של התשואות באג"ח.
ולגבי הדולר-שקל שלנו: כבר ציינתי שענייני הרפורמה העלו את הדולר אצלנו לדרגת התייצבות חדשה. מאזור 3.55 לאזור 3.70. משם, גורמי השוק כבר משפיעים. מקומיים וחיצוניים. ההגעה ל-3.80 הייתה שילוב של דולר עולמי מתחזק, ושאריות ענייני הבעיות המשפטיות. העלייה משם ל-3.85-3.87 נובעת כולה מהתחזקות הדולר בעולם.
ומה עם המלחמה החדשה? זו בהחלט תהווה גורם מקומי משנה מצב. שוק המניות צנח היום (ת"א 125 – 6.69%-) והאופציות על הדולר קפצו להן בצורה חריגה:
Call 3.90 לאוקטובר עלה ב-389.47% ל-930. מחיר זה אמנם מכיל הרבה
IV (תמורה נאותה עבור מוכרי האופציה) אבל מחר נדע די מהר כמה דולר-שקל יהיה שווה במסחר ה-
Spot. ההגעה לאזור ה-4 ניראית די וודאית.
עקרונית, המלחמה מול החמס מגיעה על בסיס פסיכולוגי רעוע ביחס לחוזקה הכלכלי-מדיני של ישראל. לא רק בגלל הרפורמה, אלא גם עקב הריביות, וכל המשתמע מכך בנדל"ן, בצריכה, ובכלל במורל הלאומי. הדולר ישקף את הסה"כ הזה, כאשר ישנה גם רוח גבית של הדולר בעולם. אני מניח שענייני הרפורמה נסגרו עתה לתקופה. וזה חיובי לשקל. עכשיו רק נותר לנצח את העימות מול מדינת הטרור העזתית, ובמיוחד, לצאת ממנה כאשר הניצחון הצבאי יהיה תואם ניצחון מדיני, וסוג של פתרון לטווח ארוך יחסית. וזו הייתה תמיד נקודת חולשה אצלנו....
על מנת להאט במקצת את התנועה בדולר, התבשרנו היום (9-10) על פעילות מיוחדת של בנק ישראל בשוק המט"ח: "בנק ישראל מכריז על תכנית למכירת מט"ח בהיקף של עד 30 מיליארדי דולרים. הבנק יפעל בתקופה הקרובה בשוק ככל שיידרש על-מנת למתן את התנודות בשער השקל ולספק את הנזילות הנדרשת להמשך הפעילות הסדירה של השווקים.בנוסף לתכנית ה-30 מיליארד, ובמידת הצורך, אספקת הנזילות לשוק תתבצע גם ע"י הפעלת מנגנוני עסקאות SWAP של הבנק בשוק בסכום של עד 15 מיליארדי דולרים. בנק ישראל ממשיך לנטר את ההתפתחויות, עוקב אחר כלל השווקים ויפעל בכלים העומדים לרשותו בהתאם לצורך.". התערבות זו, המנסה למתן את העליות בשערי המטבע האמריקאי, מבליטה את החשש מבריחה אינפלציונית ואנו נראה בעתיד הקרוב אם היא תצליח לשנות את המגמה הנוכחית.
ועכשיו, הבה נראה איך כל זה נראה בגרפים של המטבעות...
(בעזרת פלטפורמת TradingView)
EURUSD
מאז השיא של 1.125 היורו עושה מהלך יורד חד משמעי וקלאסי במסגרת תעלה יורדת צמודה למדי. לכן, אותה תעלה יורדת מהווה גם את גבולות הגזרה לשינוי. המשך מהלך, מתחת לממוצע הנע 20, ובמיוחד מתחת לקו המגמה היורד, יהווה המשך טבעי לחוזקו של הדולר העולמי. כמו שכתבתי לעיל, שבירת 1.05 תהיה מאוד ממשמעותית בגלל שהיא רמת התמיכה המשמעותית האחרונה לפני ערכים שמתחת ל-
Parity. החולשה הקטנה שראינו בדולר העולמי ביום שישי, כאשר התשואות של האג"ח דווקא עלו, יחד עם המניות (!), אולי מהווה סנונית ראשונה לאותו שינוי חיובי...רמת המינימום לשכנוע בדבר שינוי כזה תמצא סביב 1.06-1.065.
(בעזרת פלטפורמת TradingView)
USDILS
קשה לדבר על הדולר-שקל ביום ראשון. במיוחד כאשר יש שינויים כה גדולים בערכו הפוטנציאלי, בגלל המציאות החדשה, ועל פי נתוני האופציות. מה שניתן לומר הוא שהקפיצה המידית שלו, עקב המלחמה, יכולה להוביל לשני מהלכים נוגדים:
הראשון: יכול להיות שאחרי כמה ימים של התארגנות והתייצבות של הריבונות שלנו מחדש, מדינת ישראל תראה אחדות (בפועל – על ידי שיתוף מוחות מניבים ולא רק במילים מהצד...) ויעילות צבאית. אזי, נראה חזרה לרגיעה בשוקי ההון כולם, כולל ירידה חזרה של הדולר לאזורים נמוכים יותר.
השני, בו אנו ניכנס למהומה של "מי אשם?", ו"איך זה קרה לנו", אשר ישבשו את המהלך התקין של התנהלות המלחמה באויב האכזר. ובכן, מצב כזה יאיץ את חוסר הוודאות הקיימת סביב יכולת קובעי המדיניות לטפל נכונה במצב. מי שונא חוסר וודאות? שוקי ההון. המניות והדולר ייכנס אז למגמה מעמיקה בצד השלילי למשק: מניות יורדות ודולר עולה.
זכרו שדולר עולה גם יחייב, בסופו של דבר, את בנק ישראל להעלאות את הריביות ובכך להעמיס עוד על גורמי הקושי של המשק והאזרחים. 4, 4.5, 5, כל אלו מספרים חסרי מובן כרגע. הם רק השתקפות של הסנטימנט. וזה יכול להתהפך בין לילה, אם וכאשר מדינת ישראל תתחיל לחזור לעצמה. כרגע, 3.8 ואומר אפילו 3.9, נראים כבסיס החדש לתנודתיות. יעדים לשיאים חדשים פחות חשובים.