ארה"ב או ישראל? היכן להשקיע היום במצב של אי-ודאות

הירידות בבורסת תל אביב בישראל כתוצאה מהאיום האיראני מול ירידות בבורסות האמריקאיות על רקע חשש ממיתון. האם מדובר במגמת תנודתיות ממושכת? מה מומלץ לעשות עם תיק ההשקעות היום!

 

 
נועם מאירוביץ / צילום: אייל טואגנועם מאירוביץ / צילום: אייל טואג
 

דניאל דותן, עורכת משנה
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
11/08/2024

התנודתיות בשוק המקומי על רקע המלחמה, התגברה מאז חיסולו של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן לפני קצת יותר משבוע והציפייה לתגובת איראן. 

השבוע האחרון (ב') נפתח בירידות כאשר המדדים ת"א 35 ות"א 125 ירדו ב-0.9%, והשקל איבד כ-5% מערכו כשהדולר נסחר בכ-3.82 שקלים.

מול התנודתיות בשוק המקומי, הבורסות האמריקאיות חוות טלטלה בעצמן, ברקע החשש ממיתון וסוגיית הריבית. 

התנודתיות בשוק המקומי והאמריקאי הומחשו השבוע (4-8 באוגוסט) ביתר שאת, כאשר מדדי ת"א-35 ות"א-90 עלו ב-1.1% וב-2.4%, בהתאמה, בזמן שמדדי ה- Dow Jones וה-S&P 500 בארה"ב ירדו בכ-5%-4% בממוצע. 

במצב זה של אי-ודאות גוברת בשוק המקומי והאמריקאי, משקיעים רבים מתלבטים מה נכון לעשות. האם להגדיל חשיפה לשוק האמריקאי או להיצמד דווקא לשוק המקומי? שוחחנו בנושא עם נועם מאירוביץ, מנהל השקעות בכיר במגדל ניהול תיקי השקעות מקבוצת מגדל שוקי הון.

"התנודתיות עוד עשויה להמשיך ללוות אותנו, אבל ניתן להעריך שבהמשך המגמה החיובית תחזור", אומר נועם מאירוביץ, ומוסיף כי "למרות הירידות החדות שהחלו בסוף השבוע הקודם בבורסות העולם, בהן הבורסות האמריקאיות, לטווח הארוך, הנטייה היא להשקיע את עיקר ההון בשוק האמריקאי".

מה הסיבה לכך?

"זה המקום הראשון להיות בו בשוק ההון. השוק החופשי המשוכלל והמתקדם בעולם, אשר כל החברות המובילות שואפות להגיע להיסחר בו". מאירוביץ אומר.

עוד הוא מציין כי "השוק האמריקאי חווה כמה שנים של עליות במניות הטכנולוגיה, כאשר באותה תקופה הכלכלה האמריקאית לא הציגה נתונים יוצאי דופן – שהיו מתואמים עם העליות בשווקים. אבל סקטור הטכנולוגיה פעל כקטליזטור, משך את השווקים למעלה ונתח השוק היחסי שלו במדדים עלה, וכך הוא המשיך למשוך את הבורסות מעלה". 

מה לגבי השוק המקומי?

"בשלב הנוכחי, יש עניין גם בשוק המקומי. מדובר בעניין של מומנטום, למרות שמבחינת המצב הגיאופוליטי לא נרשם פה שינוי באחרונה, בימים האחרונים הוא הגיב לגל הירידות בעולם בצורה טובה וזאת מסיבות מאקרו כלכליות". 

עד כמה המשקיעים צריכים לחשוש מהמשך הירידות בשווקים? 

"שינויים כאלה במדדים בדרך כלל לא מסתיימים במהירות, והתנודתיות עוד עשויה להמשיך ללוות אותנו לתוך חודש אוגוסט, אבל אני מעריך שבהמשך המגמה החיובית תחזור לעצמה. זאת אחרי שהשווקים יתמחרו מחדש את מכלול הנתונים שיתפרסמו עד אז - גם נתוני המאקרו וגם התוצאות הכספיות של החברות שיסייעו להבין לאן יכול ללכת השוק". 

דוח התעסוקה האחרון שפורסם בארה"ב הציג נתונים פחות טובים ביחס לציפיות המוקדמות

מאירוביץ מתייחס לדוח התעסוקה האחרון שפורסם בארה"ב ואומר כי "הדוח הציג אומנם נתונים פחות טובים ביחס לציפיות המוקדמות, אבל צריך לזכור שהוא נתון אחד מני רבים. עד כה לא היינו עדים לרצף של נתונים כלכליים שליליים, אלא נמצאים אחרי רצף נתונים חיוביים שתמכו בהמשך העליות בשווקים". 

האם אחרי גל הירידות האחרונות במניית אנבידיה, היא עדיין מעניינת להשקעה? 

"מניות ההייטק, על שלל תחומיהן, נהנו מתקופת עליות ממושכת, ואנבידיה הייתה זו שהובילה את העליות בעקבות העניין הרב שנוצר סביב עולם הבינה המלאכותית. בזכות היותה של אנבידיה מובילת שוק בתחום הבינה המלאכותית, הדבר סיפק למניית דחיפה דרמטית קדימה. היא הייתה הסמן הימני של גל העליות במניות ההייטק". 

מאירוביץ' מעריך כי "לאחר גל העליות הממושך ממנו נהנתה אנבידיה, כיום מנייתה נסחרת בשווי גבוה. מכיוון שבשלב הנוכחי קשה לתמחר את כל הנושא של פעילות הבינה המלאכותית והשפעותיה העתידיות, קשה לקבוע אם יש הצדקה לתימחור הנוכחי שלה, לאחר העליות הפנומנליות מהן נהנתה". 

בגל הירידות האחרון בשווקים בלטה הבורסה היפנית, שם צלל המדד המוביל, הניקיי, בכ-13% ביום מסחר אחד. 

מאירוביץ מסביר, כי "שילוב של תנאי מימון נוחים ומתן אשראי זול, לצד בנק מרכזי שהתערב בצורה אגרסיבית בבורסה, עם רכישת נכסים בהיקפים גדולים, ניפחו במידת מה את שוק המניות היפני וגרמו לכסף יפני לצאת מחוץ לגבולות יפן ולתימחורים גבוהים שהפכו את שוק המניות היפני לפחות אטרקטיבי.

"מהלכים כאלה דרמטיים שמושכים את השוק מעלה עשויים להיות דרמטיים גם בכיוון מטה, ובמקרה שלנו הטריגר לירידות החדות שם היה צפי לעליית ריבית ביפן, אחרי שנים ארוכות של ריבית אפסית, במקביל לנתון הפחות טוב שהגיע מכיוונה של הכלכלה האמריקאית". 

ומה תאמר למשקיעים שחוששים מהתנודתיות?

"לא צריך לחשוש מהתנודתיות, אלא להסתכל קדימה. בשלב הנוכחי, התרחיש הסביר הוא להורדת ריבית בארה"ב על רקע ירידת קצב האינפלציה וכניסה להאטה כלכלית מתונה ('נחיתה רכה'). 

"התשואות באג"ח הממשלתיות האמריקאיות כבר מגיבות לתרחיש הורדת הריבית, והתשואות על אג"ח ל-10 שנים ירדו מתחת ל-4%, אחרי שכבר היו בתשואות של יותר מ-5%. 

"בהתאם לכך, ניתן להניח שהשווקים יחזרו לעלות. יחד עם זאת, כל אחד צריך להחליט עם איזו רמת תנודתיות הוא יכול להתמודד ולספוג, ולקבל החלטות השקעה שיתאימו לאופיו". 

 

הדובר הינו בעל רישיון ניהול תיקים במגדל ניהול תיקי השקעות (1998) בע"מ, מקבוצת מגדל שוקי הון. אין באמור התחייבות להשגת תשואה/רווח ו/או למניעת הפסדים. האמור אינו תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בצרכים המיוחדים לכל אדם. לקבוצת מגדל שוקי הון ו/או למי מטעמה עשוי להיות עניין אישי בנושא ו/או אחזקות בנכסים ו/או בסקטורים ו/או באפיקים ו/או במדינות שהוזכרו, והם מנהלים ו/או עשויים לנהל נכסים מהסוג שהוזכר ו/או מכשירי השקעה בסקטורים/אפיקים/מדינות אלה ו/או שהשקעותיהם עשויים לכלול נכסים המשתייכים לסקטורים/אפיקים/מדינות אלה. ההערכות בכתבה, מהוות מידע צופה פני עתיד ולכן התממשותן אינה וודאית, ואינה בשליטת קבוצת מגדל שוקי הון ו/או מי מטעמה. 
 

x