בהתאם להערכות השוק, תישאר הריבית בסין על 3.1%, רמתה הנמוכה ביותר בכל הזמנים.
הכלכלה העולמית ממתינה זה זמן להתעוררות של סין וחזרתה לקצב הצמיחה המהיר שאפיין את השנים שקדמו לקורונה. זאת נוכח חשיבותה העצומה כגורם ביקוש לשוק הסחורות העולמי ולסחר החוץ של יבשת אירופה ומדינות אסיה.
נוכח האינפלציה הנמוכה במדינה (0.3% בלבד ב-12 החודשים האחרונים) מחד, וצמיחת התוצר הנמוכה מנגד (0.9% במהלך הרבע השלישי ו-0.7% ברבע השני של השנה), השלטונות מנסים לתמרץ את הפעילות בצורות שונות, הן באמצעות איתותים מילוליים והצהרת כוונות והן על ידי מתן תמריצים כספיים תקציביים ועידוד שוק ההון.
אחת המשימות העיקריות של הממשלה היא הוצאת שוק הנדל"ן ממשבר עמוק ומתמשך הפוקד אותו. בתוך כך היא תצטרך להמשיך להתמודד עם מחלוקות הסחר מול ארצות הברית, כשברקע היבחרותו החוזרת של דונלד טראמפ – נשיא לעומתי אף יותר מקודמו כלפי המדינה.
דרך נוספת היא באמצעות מדיניות הריבית, שאכן יורדת זה זמן (הריבית ירדה מ-3.8% בתחילת 2022 ל-3.1% כיום). למעשה, מאז עמדה על 5.5%, לפני 10 שנים, ירדה הריבית כמעט 20 פעמים, לאחרונה במנות קטנות של 0.1 עד 0.25 אחוז. כפועל יוצא, רמתה כיום היא הנמוכה ביותר בכל הזמנים, מה שמאתגר, אך לא מונע, את המשך הפחתתה.
ברקע, כאמור, אינפלציה ששיעורה השנתי לא עלה על 0.7% לאורך כל חודשי השנה ובשלהי השנה שעברה אף הייתה שלילית. בניגוד למדינות המפותחות, גם ליבת האינפלציה בסין נמוכה מאוד - מאותת על רפיון של הביקוש המקומי - ותאפשר לריבית להיוותר נמוכה מאוד זמן רב.
סין הציבה לעצמה יעד צמיחה של סביב 5% ל-2024 ונכון לרבע השלישי של השנה המספר מעט נמוך יותר ועומד על 4.6% בהשוואה לרבע המקביל אשתקד. ההערכות כיום הן כי סין תפספס במעט את היעד. ככל הנראה, גם יעד הצמיחה לשנת 2025 יעמוד על 5% (לא ברור עד כמה הוא שאפתני אך יש לקחת בחשבון את הצמיחה הנמוכה, יחסית, מעבר לים) והשלטונות ישאפו לנקודת פתיחה נוחה ככל הניתן להשגתו.
שלטונות סין מעוניינים בעיקר לשפר את הוצאות משקי הבית ואת הסנטימנט הצרכני שלהם. מדד אמון הצרכנים יורד, בחודשים האחרונים, ואינו רחוק מהתחתית שרשם לקראת סוף שנת 2022.
האינפלציה הנמוכה מצביעה על היעדר פעילות מספקת בתוך המשק ומשקפת גם מידת אמון נמוכה של הסקטור העסקי. מדד מנהלי הרכש של ענפי הייצור עלה בקושי מעל הרמה המבחינה בין התרחבות להתכווצות בחודש האחרון, לאחר שהתכווץ בשלושת החודשים הקודמים. גם מדד הפעילות של ענפי השירותים לא מבשר טובות ומצביע, זה זמן, על התרחבות מזערית בלבד.
בנסיבות אלו, ולמרות רמתה הנמוכה של הריבית, כאמור, אין לשלול שנוכח היעדר אינפלציה של ממש תתאפשרנה הורדות נוספות שלה, בשיעור מצטבר שיכול להגיע, להערכתי, עד קרוב לאחוז.
יתלוו לכך צעדים נוספים כגון הפחתת עתודות ההון שעל הבנקים להחזיק כנגד מתן אשראי לעסקים ולמשקי בית.
עם זאת, סביר להניח כי הביצועים הכלכליים הפושרים עד כה, יצריכו גם את המדיניות הפיסקאלית לספק סיוע ופתרונות נוספים.
בימים אלו נערכת פסגה כלכלית בהונג קונג והשלטונות מנצלים את האירוע כדי להתחייב שנית לקידום הפעילות הכלכלית ולשיפור הפתיחות של שוקי ההון למשקיעי חוץ. זאת, על מנת לקזז את השלכות המתיחות סביב סוגיית טייוואן ומול ארצות הברית על סנטימנט המשקיעים.
סין כלכלת ענק, התוצר שלה עמד על 17.8 טריליון דולר בשנה שעברה, שני רק לארה"ב ומקדים את התוצר המצרפי של גוש האירו כולו. לכן, לשאלת הצלחת הרשויות שם לחלץ את הכלכלה מהדשדוש היחסי שלה תהייה חשיבות רבה הן לכלכלות האזור והן לכלכלה הגלובלית כולה, בדגש על שוקי הסחורות, הטכנולוגיה, ועוד. מדובר באחד ה-wild cards הגדולים לשנים הקרובות.