משה שלום בניתוח טכני ל S&P500 ולמדד ת"א 35 - איפה התחתית של S&P500 ?

שוקי מניות || S&P500 ומדד ת"א 35 || אירוע היסטורי או היסטרי? קריסה של ממש בוול-סטריט מול שאננות (זמנית?) בתל-אביב. שוק המניות האמריקאי נמצא בתהליך התמחור החדש הלוקח בחשבון מכסי הייבוא החדשים. העובדה שהמניות המשפיעות ביותר על המדד היו בסוג של בועה, ממש לא עוזרת, כאשר הן גם אלו שנהנו הכי הרבה מן הגלובליזציה

 

 
קריסה של ממש בוול-סטריט מול שאננות (זמנית?) בתל-אביב / תמונה: Dreamstimeקריסה של ממש בוול-סטריט מול שאננות (זמנית?) בתל-אביב / תמונה: Dreamstime
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/04/2025

וול-סטריט:

לא נתכחש ונאמר: וואו! שילוב כזה של ירידות בין יום חמישי ושישי לא ראינו הרבה זמן. האם היה ניתן לצפות לכך? לא ממש ברמה הפרטנית, למרות שמה שקרה מאז השיא של 6147 היה סוג של אזהרה לעניין. את תוכניתו הרחבה של הנשיא האמריקאי תיארתי באתר בצורה די מפורטת. והמסקנה הברורה היא שזו תורה ידועה ומוכרת היטב לכל מי שבאמת קשור לשוקי ההון הגלובליים. במיוחד השחקנים הגדולים בוול-סטריט.

אם כך, נשאלת מיד השאלה הגדולה: מה קרה מיום חמישי ואילך, שהביא לירידות חדות כל כך? ואם נתמקד בנושא שכולם מדברים עליו כסיבה העיקרית לאותן קריסות, מה היה חדש ומפתיע עבור משקיעי העולם, ומשקיעי ארה"ב בפרט? במילה אחת: הנוסחא. כאשר המועמד טראמפ הבהיר שברצונו לנהל מדיניות סחר חדשה וצודקת יותר בעולם, כולם הבינו זאת בצורה הפשוטה והמידית ביותר: מזהים מדינות עם פערים וחוסר צדק (בעיניים אמריקאיות), מנסים להגיע להבנות לאיזון המצב, ובמקרה שלא ניתן, מעלים מכסי ייבוא ככלי של מו"מ.

ההנחה הייתה שההיקפים יהיו שונים ותלויים גם בצד הכלכלי, וגם בצד המדיני-ביטחוני של שיתוף הפעולה עם אותה מדינה. בכך מקרה, התיאוריה הייתה שמכסי הייבוא החדשים יוטלו כנגד מכסים המוטלים נגד מוצרים אמריקאיים, בצורה ספציפית ומגוונת. ומה התקבל ביום ה"שחרור", כאשר הוכרזו היקפי המכסים החדשים? נוסחא כללית, מתמטית, התלויה יותר במאזן הסחר בין המדינות, במגבלות סביבתיות ואדמיניסטרטיביות, שמונעות ייבוא של מוצרים אמריקאיים, וגם, כחלק קטן יחסית, מהיקף המכסים שקיימים נגד מוצרים מארה"ב.

נוסחא זו יצרה עיוות גדול ומפתיע בגלל שהיא מניבה אחוזי מכסים חדשים גבוהים ללא קשר ישיר למגבלות שקיימות, או שלא קיימות, ולמעשה גורמת להטלה של מכסים על כל העולם. אגב, גם עלינו... למשל: 34% אחוז מול סין ו-20% אחוז מול אירופה הם אחוזים המביאים חברות כמו אפל, נייקי, גאפ, ואפילו טסלה, לברירה בלתי אפשרית: להעלות בצורה דרמטית את מחירי המוצרים, ועל ידי כך לאבד חלק נכבד מן הלקוחות, או "לבלוע" חלק או כל העלות הנוספת. דבר שייפגע קשה ברווחיות של החברות להמון שנים. לפחות עד שחלק מכובד של הייצור שלהן "יחזור הביתה".

בנוסף, יש תחושה של חוסר צדק בנוסחא שעל פי חושבו המכסים: היא מכניסה אלמנטים (כמו מע"מ, ומגבלות סביבה) שאינם מכוונים לפגוע דווקא בארה"ב, אלא מהווים כלי ניהול כלכלי מקומי באותן מדינות. זו המהות של ההפתעה, של האכזבה, ושל התמיהה. תמיהה לגבי יכולת הממשל לעמוד ולקיים את צעדיו, ובכלל, לא לגרום למלחמת סחר גלובלית קשה מדיי שיכולה להביא שוב (כמו בשנות השלושים של המאה הקודמת) לשפל כלכלי גלובלי, עם רקע חובות הרבה יותר חמור מאז.

חייבים להדגיש שכרגע העתיד לוט בערפל ואינו עניין של טווח קצר אלא יותר של ניהול מדיניות שתלויה בשני דברים: יכולת הגעה לפשרות, מנקודת ההזנק הנוכחית, ויכולת השוק לעכל את "תקופת המעבר הקשה" עד שנגיע לסוג של יציבות חדשה. על המבט הטכני של המדד ראו מטה.

 

לגבי השוק שלנו אומר כך:

ההנחה היא שהשוק שלנו יפתח את השבוע בירידות, כסוג של השתתפות בצעד האחרים... אבל, מה שכתבתי בסקירה הקודמת עדיין עומד ויציב בסקירה הזו. ולמעשה, ביתר שאת. מדוע? כי, בינתיים, המצב של השווקים הבינלאומיים החמירו פלאים כאשר המצב היציב של השוק שלנו נשאר כשהיה. לא רק זאת, אנו נמצאים בפוזיציה מדהימה של טוב: אנו מבלים בדשדוש אופקי, עם מומנטום יורד, את התקופה הרעה של חו"ל. תקופה שבה הם נכנסים בה ל-Oversold עמוק וכואב.

לכן, כאשר יעשו שם Reversal אסרטיבי כלפי מעלה (וזה יקרה בביטחון מלא, כאשר רק נשאר לדעת מאיזו רמה...), אנו נוכל להזניק את עצמנו מנקודה שבה כמעט לא נגרם נזק ממשי לשוק המניות המקומי. בגדול, אנו יושבים על גדר, ומסתכלים על הנערים המשחקים באש לפנינו כאשר אנו מוגנים מפני הלהבות.

למה העוצמה היחסית הזו? ואיך היא שונה ממה שהמדיה והדעתנים מזמזמים לנו באוזן יומם ולילה, בדבר הרע והעצוב במקומותינו? פשוט מאוד: כלכלה ופיננסים אינם עניין של תחושות אלא של התאמה לעובדות. או, ליתר דיוק, התאמה לציפיות העתיד מהעובדות הקיימות כרגע. הרבה פעמים, בהשלכה ישירה. לכן, כלכלת ישראל עומדת יציב יחסית מול צורכי מלחמה, עובר התקציב, הקואליציה מעבירה חוקים שלדעתה רצויים, מבלי שהאופוזיציה יכולה לעצור אותה, וכאשר מצבה הגיאו-פוליטי של ישראל נראה כמבטיח בצורה דרמטית כמו שלא היה מעולם, רוב המשקיעים המקומיים והזרים צופים שהיום שאחרי העימות הצבאי המתמשך יביא רק דברים חיוביים.

הקורלציה עם העולם יכולה להשפיע בטווח הקצר מאוד אבל ירידות חזקות מדיי נתפסות מיד כ"הזדמנות קנייה נדירה", המחזירה את המדד לתוך אזור הדשדוש הגדול מאז תחילת השנה. חסר שבנק ישראל יוריד את הריבית ובכלל יהיה כאן שמח... על החלק הטכני ראו מטה

 

ועכשיו, הבה נראה איך כל זה נראה בגרפים של המדדים...
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

S&P500

בפורומים שונים כתבתי: 5504 (וסביבתה) היא רמת המפתח. מדוע? כי שם נקבעה נקודת השפל של התחלת תיקון עולה ראשון מן הירידה מאז השיא של 6147. על הבסיס הזה, כל מי שנקט עמדה, ומנהל סוג של ניהול סיכונים, היה חייב למקם באזור הזה Stop Loss. לדעתי, ויש לומר שזו דעה משותפת להרבה משקיעי מומנטום בשוק, הצפי האוניברסאלי היה ששבירה של אזור 5504 ייעשה ב"בנג" גדול וקריסה מהירה.

לא רק זאת, ההנחה הייתה שלא נראה תגובת נגד עולה מיידית. הכאב ימשיך עוד עד שחלק מכובד ממחזיקי המניות ש"עפו למעלה" במגמה העולה, והמהוות את עיקר הנפגעות ממדיניות המכסים החדשה, יגיעו לרמות מחיר מצחיקות ממש. ואני מדבר על אפל, אנבידיה, מייקרוסופט, טסלה, השוק הסיני, מטא, אמזון, פלנטיר וכו... ההשפעה האדירה שיש למניות האלו על המדד גורמת עכשיו למשיכה מטה מוגזמת, בדיוק כפי שהיה כאשר הכיוון היה כלפי מעלה.

אחרי שבירת 5504, והקריסה המהירה מטה של יום חמישי ושישי, סרגל ה-Fibonacci  הרלוונטי מתחיל מנובמבר 2023, ולכן נזכיר את הרמות החשובות בו שעוד לפנינו: 50% - 5125, 61.8% - 4885, 78.60% - 4544. ביום שישי המדד נסגר ב-5074, דהיינו כבר השלים מעבר לתיקון חצי. נשאר רק לראות אם זה יספיק, או שנצטרך להעביר את סרגל הייחוס עוד יותר אחורה. הגרף מחולק לשני חלקים: גרף שבועי שבו ניתן לראות את עוצמת הירידות והעומק של התיקון הנוכחי, וגרף יומי שבו מוצגת עובדה מעניינת: עד כה בוצעה ירידה של 17.54% מן השיא של 6147. 20% הוא סימן והגדרה של השוק כדובי.

זכרו: נדיר שרואים V כסיום אמיתי של שוק דובי. לכן, אומר למי שרוצה לקחת סחורה במחירים נוחים: יהיה הרבה לכם זמן להחלטה, כאשר תגיע ההתייצבות. וזה עדיף מאשר לנסות לתפוס פסנתר נופל.
 


(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת TradingView)

 

TA35

למעשה, אין הרבה מה לומר חדש מול מה שכבר נכתב בנושא הזה. המדד פשוט "בטון מזוין" בין 2400 ובין 2560. בתקופה האחרונה היו כמה ימים של תחושה ש"או טו טו הולכים מטה" אבל המצב תוקן מהר חזרה לתחום הדשדוש. יש לומר מיד: למרות ביצועי היתר האלו, אנו נרגיש הרבה יותר טוב אם המדד יצליח לחזור מעל הממוצע הנע 20 שלו (עקומה כתומה). אבל, זה אינו תנאי הכרחי להמשך האופטימיות הכללית כלפי השוק המקומי.

למרות הצפי לתחילת שבוע שלילית, אני מעז קובע עכשיו גבול שלילה לתנועה: 2360. זהו השפל של ה-30-12-2024, וזו הנקודה שבה נהפוך ליותר פסימיים. כמו שכתבתי לעיל בהקדמה, אני דווקא חושב שנפתיע לטובה, כאשר המדד יפרוץ, בסופו של דבר, מעלה ולא ישבור מטה. זאת, עקב ההנחה שאנו נרכב אז על התיקון העולה בארה"ב מן השלילה הגדולה הקיימת שם כרגע. יחד ננצח ובגדול!

 

לידיעת הקוראים:

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]

x