Sell in May and go away - למכור במאי ?

Sell in May and go away ? אם אתם מאלו שמאמינים שכדאי להשקיע לפי עונות השנה, זו כנראה תקופה מבלבלת עבורכם. הנה כמה עובדות מעניינות שלא כולם יודעים לגבי "למכור במאי" - אל תיפלו בפח של דפוסי מסחר עונתיים...

 

 
אל תיפלו בפח של דפוסי מסחר עונתיים / תמונה: Dreamstimeאל תיפלו בפח של דפוסי מסחר עונתיים / תמונה: Dreamstime
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
11/05/2025

הרעיון או האסטרטגיה של למכור במאי וללכת ("Sell in May and go away")  הוא כלל אצבע מוכר בשוק ההון, שמבוסס על תבנית היסטורית בתשואות של שוקי המניות.

מה זה אומר? המשמעות היא שהיסטורית, החודשים מאי עד אוקטובר מניבים בממוצע תשואות נמוכות יותר מאשר החודשים נובמבר עד אפריל. לכן, לפי הכלל, כדאי למכור את המניות בתחילת מאי, ולהשקיע מחדש רק בנובמבר – כדי להימנע מהתקופה החלשה.

לפי נתוני העבר:

נובמבר–אפריל: תשואה ממוצעת של כ-7% במדדים כמו S&P 500 או דאו ג'ונס.

מאי–אוקטובר: תשואה ממוצעת של כ-1%–2% בלבד.

היסטורית, חודש אפריל הוא בין החודשים הכי טובים בשוק: מדד S&P 500 עלה בממוצע ב-1.5% באפריל מאז 1950, והמדד של מניות התעשייה (דאו ג'ונס) עלה בממוצע ב-1.8%. אבל שימו לב שלמשל, השנה זה לא קרה – עד סוף אפריל ה- S&P סגר את החודש עם ירידה של כ-1% והדאו ג'ונס  סגר עם ירידה של כ-3.5%.
 


הדאו ג'ונס וה-S&P500 סגרו את אפריל עם ירידות של 3.5% ו-1% בהתאמה


גם מדדים אחרים לא היו חיוביים במיוחד. ינואר היה טוב (שזה סימן אופטימי), אבל פברואר, מרץ ורבעון ראשון כולו היו שליליים. אפילו התקופה שנחשבת ל "ששת החודשים הטובים" (נובמבר עד סוף אפריל) הסתיימה בירידה של כ- 2.5% במדד S&P500 לעומת סיום אוקטובר.

אז מה קורה פה, והאם כדאי בכלל להשקיע לפי עונות השנה?

תופעת ששת החודשים הטובים: סטטיסטית, מאז 1950 יש הבדל ממוצע של כ-6% בתשואות בין התקופה נובמבר–אפריל לבין מאי–אוקטובר:

נובמבר–אפריל: עלייה ממוצעת של 7.4% במדד הדאו ג'ונס

מאי–אוקטובר: עלייה ממוצעת של 0.8% בלבד

במדד S&P 500 הנתונים דומים:

נובמבר–אפריל: 7.1%

מאי–אוקטובר: 1.8%

הנתונים מצביעים על כך שהדפוס הזה קיים גם במדינות אחרות, לא רק בארה"ב, והוא חזק במיוחד באירופה. חוקרים ניסו להסביר את זה, אבל לא מצאו תשובה חד-משמעית. יש תיאוריה שאומרת שזה קשור ל"מחזור אופטימיות" – לקראת סוף השנה אנשים נוטים להיות אופטימיים, ואז בהמשך השנה זה דועך. כמו כן, יש מחקרים שמצאו קשר בין מספר שעות האור בתקופה מסוימת (ובמיוחד בחורף) לבין הנכונות של משקיעים לקחת סיכונים. פחות אור = יותר זהירות = פחות מסחר ספקולטיבי מה שמפחית את הסיכון וגם את הסיכוי לטעויות.

מה קורה כשזה לא עובד? 

כשתקופת ששת החודשים הטובים מסתיימת בירידות (כמו השנה), זה סימן שהכוחות השליליים בשוק חזקים יותר מהרגיל. מאז 1950 היו 16 מקרים כאלה, וב-14 מהם השוק נכנס או המשיך בשוק דובי (ירידות חדות). רק ב-2009 ו-2020 השוק כבר התאושש באותה תקופה.

לכן כנראה שלא באמת כדאי לפעול לפי העונות. 

למרות שהאמרה "Sell in May and go away" (למכור במאי וללכת) היא אימרה מעניינת, היא לא עובדת בכל שנה ולכן גם רבים מהמשקיעים והיועצים/אנליסטים פיננסיים לא ממליצים לפעול לפיה, וגם לא ממש לקחת אותה בחשבון השיקולים הכולל בעת קבלת החלטות השקעה.

כי מסתבר שמאי דווקא היה חודש חיובי ב-9 מתוך 10 השנים האחרונות. גם התקופה יוני–נובמבר הניבה תשואה חלשה יחסית של 2.7% בממוצע מאז 1950. מכאן שאפשר לנסות לסחור לפי עונות, אבל זה לא צפוי להביא לתשואות גבוהות בטווח הארוך.

לסיום, זה אולי נדוש, אך אכן הדרך הטובה ביותר היא לקנות ולהחזיק. קנייה והחזקה של מניות לטווח ארוך מנצחת כמעט תמיד את הניסיון לתזמן את השוק, בתנאי שיש לכם תוכנית השקעה, הבנתם מה רמת הסיכון שאתם יכולים לעמוד בה, ואתם דבקים בתוכנית שלכם, כי למעשה, רוב הרווחים בשוק מתרחשים בימים בודדים בשנה – ואף אחד לא יודע מתי הם יגיעו.

ומה תעשו אם תמכרו במאי? האם תעדיפו להשקיע באגרות חוב קצרות טווח? גם זה לא משתלם כי אפילו התשואות החלשות של מאי–אוקטובר טובות יותר מהשקעה באג"ח ממשלתיות קצרות טווח. לכן בשורה התחתונה, עדיף פשוט להישאר בשוק ולהשקיע לטווח ארוך.

*אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x