מכסים, מכסים, מכסים. זה עדיין במוקד העניינים - אפקט המכסים עדיין מככב ונראה שישאר כך גם השבוע. כמעט כל חברה גדולה מדברת עליהם. הנתונים מראים לנו ש 93% מחברות S&P 500 הזכירו מכסים בשיחות הרבעוניות האחרונות שלהן, ו-87% דיברו על ההשפעה של אי הוודאות לגבי התחזיות שלהן לאור סוגיית המכסים. וביום חמישי השבוע, וולמארט שנחשבת לברומטר של הכלכלה האמריקאית, צפויה לפרסם את דוח הרווחים שלה ולספק פרטים על השפעת המכסים על המחירים ומצב הצרכן, המשקיעים יעקבו מקרוב כדי לקבל תמונה ברורה יותר. אחרי הכל, מיסים על היבוא מאיימים להעלות את העלויות של כמעט כל דבר שאמריקאים קונים, ולכן יש סימני שאלה גדולים השאלות על המכסים, הרווחים ומה המשמעות של זה על מחירי הצרכן.
לרגע אופטימי, נראה היה שיחסית למצב, ארצות הברית מצליחה לשלוט על המחירים לצרכן שלה. מדד האינפלציה הליבה, זה שלא כולל דברים תנודתיים יותר כמו מזון ואנרגיה - ירד ל-2.8% במרץ, זה שפל של ארבע שנים. וכמעט כולם ציפו שלחצי המחירים הקרים יותר יאפשרו לפדרל ריזרב להוריד את הריבית באופן משמעותי השנה. אבל המכסים של נשיא ארה"ב הכניסו אתגר רציני למשוואה והציפיות לעלייה נוספת במחירים הכניס את ה פד למצב המתנה, הוא ממתין לראות איך ולאן הדברים יתפתחו.
מדד אינפלציית הליבה של ארצות הברית ירד ל-2.8%. גרף מאת TradingView
להלן מעט מהחישובים שאנליסטים עשו. גולדמן זאקס מעריך שעל כל העלאה של נקודת אחוז במכסים, אינפלציית הליבה תעלה בעשירית האחוז. לכן, כששיעור המכס האפקטיבי צפוי להיות כ-15%, זה אומר שיש סיכוי לעלייה של 1.5 נקודות אחוז במחירים האלה. זאת בהנחה שכ-70% מעלויות היבוא הגבוהות יותר מועברות ללקוחות. ויש לקחת בחשבון שלא הכל יעלה באותה מידה כלומר, אפשר לצפות לעליות חדות יותר במחירי בגדים, מוצרי אלקטרוניקה ורכבים.
זו הסיבה שהפד נשמע זהיר במיוחד - הוא הזהיר בשבוע שעבר כי גם האינפלציה וגם הסיכונים בשוק העבודה עולים. ספציפית זו הייתה ליסה קוק, חברת הנהלה של הפדרל ריזרב שהזהירה שהמתחים המסחריים בעקבות המדיניות של טראמפ בדגש על הטלת המכסים, עלולים לעכב את הצמיחה הכלכלית ולהגביר את הסיכון לעליית מחירים - אינפלציה.
מה זה אומר בעצם?
היא הביעה דאגה מכך שמדיניות הסחר של טראמפ עלולה לפגוע בפעילות הכלכלית של ארה"ב. למרות שהמכסים נועדו להגן על תעשיות מקומיות, הם עלולים דווקא לגרום לחברות לחשוש להשקיע בפיתוחים חדשים ובחדשנות, בגלל חוסר הוודאות במסחר העולמי. בנוסף, עלויות היבוא עלולות להתייקר, מה שיאלץ עסקים לצמצם פעילות או לדחות השקעות, וזה עלול לפגוע בקידמה הטכנולוגית וביעילות של המשק האמריקאי. במצב כזה, הכלכלה האמריקאית עלולה להפוך לפחות תחרותית, עם יותר בעיות בשרשראות האספקה וירידה באפקטיביות. גם התוצר הכולל של המדינה עלול להיפגע, מה שעלול להוביל לעליות מחירים נוספות, מה שיעורר את הצורך להעלות את הריבית כדי לייצב את המצב...איזונים ובלמים...
למה זה חשוב?
כי השוק עלול להגיב מהר למדיניות הסחר הזו, מה שיגרום לתנודות חזקות, במיוחד בענפים שתלויים ביבוא ובשוקים חיצוניים. גם המשקיעים צריכים להתכונן לשינויים, כשחברות יתחילו להתאים מחדש את שרשראות האספקה ואת תוכניות ההשקעה שלהן בגלל חוסר הוודאות. במקביל, ייתכנו עליות מחירים בענפים שמייבאים הרבה – מה שישפיע על הצרכנים ועל שווי המניות.
כרגע, הפד השאיר את הריבית המרכזית שלו ללא שינוי בפעם השלישית, בדיוק כפי שציפו המשקיעים. יו"ר הפד אמר כי קובעי המדיניות ינקטו בגישה של "האטה" לגבי מהלכי הריבית הבאים שלו, כשהם ממתינים לראות כיצד הדברים יתפתחו עם מכסים, אינפלציה ושוק העבודה וזאת כאמור משום שלדבריו, יש פשוט יותר מידי אי ודאות.
משקיעים יקבלו תמונה ברורה יותר של כך השבוע, ביום שלישי, כשמדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יתפרסם. כלכלנים מעריכים שהאינפלציה תישאר יציבה ברמת חודש מרץ - מתוך הערכה כי ייתכן שייקח זמן עד שההשפעה של המכסים החדשים תבוא לידי ביטוי, במיוחד לאור העובדה שחברות רבות עדיין מוכרות באמצעות מלאי שהם רכשו לפני סאגת המכסים. ועם אי הוודאות הגבוהה ככל שתהיה, כל דבר שמרכך את המכה - עסקאות סחר, עיכובים במסי יבוא או פטורים, ייחשב כחדשות טובות מאוד בעיני סוחרים ומשקיעים.
בינתיים, נציין שארה"ב חשפה הסכם סחר חדש לגמרי עם בריטניה - ההסכם הראשון שלה מאז שהכריזה על סדרה של מכסים חדשים וגורפים בחודש שעבר. ההסדר השאיר על כנו את המס שהוטל לאחרונה בשיעור של 10% על סחורות המיובאות מבריטניה, אך הוריד כמה מכסים אמריקאיים גבוהים על יבוא רכב בריטי, השוק הגיב לכך בחיוב, גם אם באופן זמני.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.