נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

רחובות אתונה מייצרים סיכון

הכלכלה היוונית וקובעי המדיניות בה לא מצליחים להרגיע את השווקים. שבועות רבים לא הגיעה ההנהגה להסכם עם מחזיקי החוב של המדינה לגבי עומק מחיקת החוב ואם לא די בכך אזי האיגודים המקצועיים מחד משביתים את המשק והאיחוד האירופי, מאידך דוחק בהנהגה לקדם את איזון התקציב שמשמעותו פיטורים על עובדים בסקטור הציבורי וצמצום במדיניות הרווחה.

 

 
רון אייכלרון אייכל
 

רון אייכל
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
12/02/2012

מאקרו, אגרות חוב וריביות

  • הציבור היווני יוצא לרחובות על רקע תוכנית צנע חדש
  • שבוע חשוב ליוון – התוכנית צפויה לעבור בפרלמנט ובעקבותיה ההחלטה לגבי הסיוע למדינה
  •  כמן כן, גם שיעור התספורת צפוי להיקבע בשבוע הקרוב
  •  מגמות מעורבות בשוק הסולידי

יוון ממשיכה לגעוש

הכלכלה היוונית וקובעי המדיניות בה לא מצליחים להרגיע את השווקים. שבועות רבים לא הגיעה ההנהגה להסכם עם מחזיקי החוב של המדינה לגבי עומק מחיקת החוב ואם לא די בכך אזי האיגודים המקצועיים מחד משביתים את המשק והאיחוד האירופי, מאידך דוחק בהנהגה לקדם את איזון התקציב שמשמעותו פיטורים על עובדים בסקטור הציבורי וצמצום במדיניות הרווחה.

השבוע שבתו, למשך 48 שעות, האיגודים המקצועיים והמשטרה באתונה נאלצה להשתמש בגז מדמיע בכדי לפזר את המפגינים הזועמים, מפני תוכנית הצנע החדשה.

בפרלמנט היווני כבר מתגלים סדקים בכל האמור לרמת התמיכה בממשלה הטכנוקרטית היוונית.George Karatzaferis, העומד בראשה של אחת משלוש המפלגות התומכות בממשלה החדשה כבר מסתייג מתוכניות הצנע של הממשלה.

דברים אלו הגיעו בהמשך לדיווחים לפיהם הממשלה הגרמנית דוחקת בממשלה היוונית לקדם תוכניות צנע נוספות, על רקע הערכות הגרמנים כי היוונים לא עומדים ביעדים הפיסקלים שהציבו לעצמם. חלקם של היוונים כבר חושב שהגרמנים מעוניינים לדחוק את היוונים מחוץ לגוש.

זאת, ניתן להסיק מדבריו של שר האוצר הגרמני, Wolfgang Schaeuble, בשבוע שחלף. לדעתו, ההתנהלות הפיסקלית הנוכחית היוון תביא את החוב לרמה של 136% מהתוצר בשנת 2020 ולא לכדי 120%, בהתאם לתוכנית. נזכיר כי רמות אלו הן לאחר תספורת עמוקה ברמת החוב. בסוף  2011, ללא התספורת, רמת החוב ביוון עומדת, כעת, על          כ-160% מהתוצר.

אגב, חשוב להדגיש כי הגישה הגרמנית היא לא זהה, ביחס לכל המדינות הנמצאות במשבר. בשבוע שחלף דווח כי גרמניה מוכנה לבצע התאמות, שהן למעשה להסכים להקלות, בכל האמור לתוכנית הפיסקלית הפורטוגזית, במידה ויידרש. עם זאת, חשוב לציין כי הגרמנים לא סתם נחמדים לפורטוגזים. פורטוגל הצליחה לצמצם את הגירעון בשנת 2011 בחצי מרמתו בשנת 2010 (ראו תרשים).

באיחוד האירופי ובקרן המטבע הבינלאומי בירכו השבוע על הקיצוץ הפיסקלי הנוסף שמתכננים ביוון, לפיו התקציב יקוצץ -1.5% מהתוצר, שכר המינימום יופחת ב-20% ו-15 אלף משרות יגרעו מהשירות הציבורי. הפרלמנט היווני צפוי להצביע על התוכנית והקיצוצים היום (יום ראשון). התוכנית הכרחית בכדי שיוון תקבל את חבילת הסיוע הבאה בהיקף של 110 מיליארד אירו. שרי האירו צפויים להתכנס ביום רביעי הקרוב בכדי לאשר את הסיוע הנוסף ליוון. לפיכך, הפרלמנט היווני חייב לאשר צעדים אלו במהרה.

הסיפור שלא נגמר – התספורת היווני – צריך גם הוא להסתיים השבוע. לפי המסתמן, המשקיעים בחוב היווני יצטרכו לשאת הפסד בגובה של 70% מאחזקותיהם. מחזיקי האג"ח של יוון נפגשו ביום חמישי האחרון עם נציגי הממשלה, בפריז. לפי ההצעה הממשלה תנפיק איגרת חוב ל-30 שנה הנושאת ריבית של 3.6%. לפי מנגנון ההחלפה, כ-100 מיליארד אירו ימחקו מחוב בהיקף של 200 מיליארד אירו המוחזק בידיים פרטיות.

הדיונים צריכים להסתיים די מהר, כבר בשבוע הבא, בכדי שיהיה די זמן להתכונן ל-20 למארס, מועד בו על יוון לשלם אג"ח בסך של 14.4 מיליארד אירו וריבית בהיקף של 0.6 מיליארד אירו.

מצבה של יוון הוא קשה מנשוא. הסביבה המאקרו כלכלית הולכת ומחריפה מדחי אל דחי. בשבוע שחלף פורסם כי שיעור האבטלה  עלה בחודש דצמבר 2011 לכדי 20.9%, בהמשך ל-18.2% בנובמבר (עלייה של 2.7% בחודש בודד). יתר על כן, הייצור התעשייתי ממשיך להתכווץ. במהלך 2011 פחת הייצור התעשייתי ב-11.3%. למעשה, מאז משבר 2008 הוא לא השתקם והוא נמצא ברמה הנמוכה ב-30% מאשר הייתה בראשית 2007.

אך, לא רק יוון נמצאת בבעיה מבחינת מחזור העסקים, בתרשים משמאל ניתן לראות את הייצור התעשייתי במדינות המרכזיות באירו. כולן נמצאות בנסיגה בתקופה הנוכחית, כאשר להוציא את גרמניה, בשאר המדינות החשובות ובהן צרפת, איטליה וספרד, הייצור התעשייתי נמצא ברמה הנמוכה מזו אשר הייתה בשנת 2008. יתר על כן, ההתכווצות נמשכת. לפיכך, אין ספק כי גוש האירו נמצא במיתון בתקופה זו.

המשמעות המיידית של מיתון כלכלי והתכווצות של הפעילות הכלכלית היא המשך הירידה בהכנסות המדינות ממסים ולכן קשיים אדירים, עד חוסר יכולת להצליח בתוכניות פיסקליות.
לכן, כל עוד לא יעברו המדינות הללו, ובמיוחד יוון למגמת צמיחה יהיה קשה מאוד לראות את השקט חוזר לרחובות אתונה.

אין ספק, כי יוון העלתה את רמת הסיכון בשווקים בימים האחרונים. אך, להערכתנו יהיה זה אירוע חולף הואיל ומרבית הסיכונים של יוון כבר מגולמים בשווקים.

נציין כי איגרת החוב של גרמניה לטווח של 10 שנים נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.903%, הנמוכה ב-3 נ"ב מאשר הייתה בה שבוע לפני כן. גם התשואה לפדיון באג"ח המקבילה של איטליה פחתה ב-9 נ"ב לכדי 5.572.

מנגד, נרשמו ירידות מחירים באיגרות החוב של יוון (עלייה של 76 נ"ב לכדי 29.86%). הפסדי הון נרשמו גם באיגרות החוב של ספרד, הולנד ואף שווייץ ונורבגיה.

איגרת החוב של ממשלת ארה"ב נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.986%, הגבוהה ב-6 נ"ב מאשר הייתה לפני 5 ימים. להערכתנו, האיגרת יקרה מאוד ופוטנציאל רווחי ההון בה מצומצמים למדי. 

מניות

  •  331 חברות הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו את תוצאותיהן הכספיות.
  •  הרווח למניה צמח ב-3.9%, גבוה במעט מהערכות השוק.
  • הסקטורים תעשייה וטכנולוגיה הציגו את קצב צמיחה הרווחים הגבוה ביותר וגם את שיעור ההפתעה הגבוה ביותר.

תעשייה וטכנולוגיה מפתיעים לחיוב

עונת הדוחות הכספיים לרבע האחרון של 2011 נמשכה בשבוע האחרון. עד עתה פרסמו 331 חברות הכלולות  ב-S&P 500 את תוצאותיהן העסקיות.

צמיחת הרווח למניה הסתכמה, עד עתה ב-3.9%, לעומת הרבע המקביל לפני שנה. במיוחד בלטו לחיוב שני ענפים טכנולוגיה ותעשייה, אשר הציגו עלייה של 20.49%              ו-13.94%, בהתאמה. יתר על כן, שני הסקטורים הללו בלטו לחיוב גם בשורת ההפתעה, כאשר הרווח למניה בטכנולוגיה היה גבוה ב-12.02%, מאשר ציפה השוק. בסקטור התעשייה שעור ההפתעה עמד על 6.98%.

מן הצד השני, שני סקטורים - תקשורת וחומרי גלם – הפתיעו לשלילה, בשורת הרווח למניה. בסקטור התקשורת נרשמה ירידה של 30.56% ובסקטור חומרי הגלה נרשמה צניחה של 28.41% ברווח למניה. בכל האמור לסקטור חומרי הגלם, השוק די העריך מגמה זו. אולם, ביחס לסקטור התקשורת הייתה זו הפתעה.

בשבוע שחלף, על רקע החדשות מיוון, נקטע רצף של עליות שערים במדדי המניות המובילים בעולם. כך לדוגמא,ה-S&P 500 סיים 5 שבועות רצופים של עליות שערים, עם ירידה קלה של 0.2% בערכו. ה-DAX הגרמני נבלם לאחר 7 שבועות רצופים של עליות שערים.

ייתכן כי ההתפתחויות ביוון ישפיעו על מגמות המסחר בעולם בראשית השבוע. עם זאת, אנו מעריכים כי ההשפעה תהיה מוגבלת למדי והעובדה כי מדדי התנודתיות הם נמוכים, יאפשרו לצלוח את האירועים.

לפיכך, אנו ממשיכים לשמור על גישה חיובית ביחס לשוק המניות ובראשם לשווקים המתעוררים ולשוק המניות האמריקאי.

נכתב ע''י רון אייכל,
מיטב בית השקעות

מסמך זה הוכן על-ידי מיטב בית השקעות בע"מ ו/או על-ידי אחת או יותר מהחברות שבשליטתה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות בכל הנוגע לביצוע פעולה במוצרים פיננסיים ועם יועץ פנסיוני ו/או סוכן שיווק פנסיוני בכל הנוגע להצטרפות או עזיבת מוצרים פנסיוניים. כמו כן, מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה לרכישת או מכירת מוצר פיננסי, לרבות קרן השתלמות, אופציות, יחידות השתתפות בקרן נאמנות או כל נייר ערך או מוצר פיננסי אחר, ואינו מהווה הצעה להצטרפות או עזיבת מוצר פנסיוני, לרבות קופת גמל, קרן השתלמות, קרן פנסיה או תכנית ביטוח. רכישת מוצר פיננסי בגינו נדרש פרסום תשקיף ודיווחים מיידיים, לרבות יחידות בקרנות נאמנות, תעשה על פי התשקיף והדיווחים המיידיים שבתוקף. כמו כן, מיטב בית השקעות בע"מ, וכן חברות שבשליטתה עוסקות, בין היתר, בניהול תיקי לקוחות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות השתלמות, ניהול קרנות פנסיה וחיתום, ועשוי להיות למי מהן עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמן ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים ולא בוצעה על-ידי מיטב בית השקעות ו/או כל חברה שבשליטתה בדיקה עצמאית של המידע האמור. האמור במסמך זה כולל הערכות, אומדנים ו/או תחזיות. מיטב בית השקעות בע"מ וכן כל חברה בשליטתה אינן אחריות לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ועקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו. אין בתשואות העבר של המוצרים הפיננסיים כדי להעיד על תשואותיהם בעתיד. כל הזכויות, לרבות זכויות הקניין הרוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות למיטב בית השקעות בע"מ ו/או לאחת או יותר מהחברות אשר בשליטתה, ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות להפיצו ולהעתיקו, ללא קבלת אישורן מראש ובכתב.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x