נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

המובילה מתחילת השנה בקטגוריית הקרנות הגמישות >>> "מיטב גמישה"

כל מה שהתרגלנו לחשוב על היחסיות שבין קרן נאמנות לבין תעודת סל, מגיעה הקטגוריה הגמישה וזורקת לנו את זה בפנים....

 

 
רפי ניב מנכל מיטב קרנות נאמנות צ-פאנדררפי ניב מנכל מיטב קרנות נאמנות צ-פאנדר
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
26/11/2012

בסוף העשור הקודם החשש כרסם במנהלי ההשקעות של קרנות הנאמנות. החשש נגע לגורל העתידי של התעשייה בה הם עובדים והוא נבע משתי סיבות. הסיבה הראשונה הייתה בבואות המשבר הכלכלי של שנת 2008 שעדיין אחזה במשקיעים. הסיבה השנייה הייתה הכרסום הגדל והולך של תעודות הסל בהון שמנוהל בקרנות. תעודות הסל, העוקבות אחר מדדים ללא התערבות אנושית, נחשבות כאפיק אלטרנטיבי להשקעה אל מול קרנות הנאמנות.

הקביעות והטענות של שני הצדדים היו ברורות: מנהלי השקעות יודעים ויכולים להציג תשואה עודפת אל מול המדדים לאורך זמן והדעה המנוגדת, שמנהלי השקעות גורמים לאיבוד הון לאורך זמן.

השנה האחרונה הפכה את הקביעות הללו ללא רלוואנטיות, לנוכח המשך צמיחתו של שוק הקרנות ושבירת שיאי הון מנוהל שכיום עומד על כ 168 מיליארד שקלים. מהן הסיבות שהביאו לכך שחששות מנהלי ההשקעות הפכו ללא רלוואנטיות? האם הסיבות היו מקצועיות גרידא או דווקא שיווקיות?

לקטגוריית הקרנות הגמישות הפתרונים. בתור קטגוריה גמישה, מנהל ההשקעות מקבלים כמעט יד חופשית לבטא את יכולת הניהול שלו.

הגמישות

הצמיחה בענף הקרנות הועילה עם הקטגוריה. נכון ל- 22/11/12, הקרנות הגמישות מנהלות 919 מיליון שקלים.

תשואה קטגורית לטווח קצר: מתחילת השנה, הקטגוריה הניבה תשואה של 7.8% לקהל המשקיעים. מדד היחס - המניות הכללי, הניב באותה התקופה תשואה של כ- 6%.

תשואה קטגורית לטווח ארוך: בשלוש השנים שקדמו לשנה הנוכחית (2008-2011) הניבה קטגוריית הקרנות הגמישות תשואה שלילית של 2.15%. מדד המניות הכללי באותה תקופה הניב תשואה שלילית של 15.1%-. התשואה העודפת של הקטגוריה חייבת להיות מלווה בהסתייגות כאשר לאורך השנים, קרנות שהניבו תשואת חסר משמעותית נמחקו כלא היו וכך, בהמשך נותרנו עם 18 קרנות בלבד שיכולות להציג תשואה במשך שלוש השנים הנמדדות.

המצטיינת – מיטב גמישה

מתחילת השנה הקרן מיטב גמישה הניבה תשואה של כ- 22.9%. מתחילת שנת 2008 הקרן הניבה תשואה של 38.5% (!). למרבה ההפתעה, למרות הצלחת הקרן, האחרונה אינה מבין הקרנות הגדולות בקטגוריה תחת המאפיין של הון מנוהל. הקרן מנהלת מעט מעל 19.5 מיליון שקלים (מקום 16 מתוך 26), כאשר 8 מיליון מתוכם גויסו בחודש האחרון.

השקעה ממוקדת: הקרן משליכה את יהבה על מספר מצומצם מאוד של מניות מקומיות כמו ארד (6%), פועלים (5%), גילץ (5%) ולאומי (4.9%). למרות המספר המצומצם, מעל ל- 53% מהון הקרן מושקע במניות. את השאר ההון המנוהל בקרן מושקע באג"ח,  אגחים קונצרנים בעיקר, כמו אנגל משאבים ז' (7.06%), אנלייט א' (5.96%) וגדות ביוכימיה (4.77%). הדירוג המשוקלל של האג"ח המנוהל בקרן הוא CC, כך שהחברה אומנם שמה את מבטחה במניות, אך גם לאג"ח יש חלק בתשואה לאורך זמן.

חוסר האמונה בפיזור של מנהל הקרן אינה נובעת רק לגיוון המנייתי בקרן, אלא גם לגיוון הגיאוגרפי. הקרן כמעט ואינה חשופה למט"ח – 7.6%. מניות החו"ל שהקרן מחזיקה הן 5 במספר ומרכיבות 5.6% מגודל הקרן.

לסיכום:

כל מה שהתרגלנו לחשוב על היחסיות שבין קרן נאמנות לבין תעודת סל, מגיעה הקטגוריה הגמישה וזורקת לנו את זה בפנים. הקטגוריה הניבה תשואות גבוהות יותר ממדד היחס בטווח הארוך והקצר כאחד. הקרן מיטב גמישה הינה בגדר הדובדבן. קרן שהיא ההפך המוחלט מתעודת סל. קרן שאינה מפוזרת, שמנהל ההשקעות בה אינו חף מנטילת סיכונים אך דרכו הביאה אותו להניב תשואות גבוהות משמעותית ממדד הבנצ'מארק. קרן שקיומה נותן זכות קיום נוספת לקטגוריה.

שם קרן הנאמנותמנהל השקעותמתחילת השנה
מיטב גמישהמיטב22.91%
כוון גמישהכוון18.84%
כלל יעדכלל פיננסים17.65%
מיטב השקעות פלטינוםמיטב16.39%
אנליסט השקעותאנליסט13.83%
כלל פוטנציאלכלל פיננסים12.14%
דש גמישה מיועצתדש12.03%
מור גמישהמור11.63%
כלל השקעותכלל פיננסים11.33%
ילין גמישה ממוקדתילין לפידות10.16%
אקסלנס אפולואקסלנס10.11%
שוהם גמישהשוהם9.48%
פלטינום מ.ט.נ מודל גמישהאלפה פלטינום8.28%
מגדל מוקד גמישהמגדל5.63%
הדס ארזים מאסטרהדס ארזים4.50%
אזימוט השקעותאזימוט2.61%
אקסלנס גמישה עד 120%אקסלנס2.28%
אנליסט גמישהאנליסט2.19%
פסגות פלטינום גמישהפסגות0.78%
הראל פיא גמישה קלעהראל-פיא0.41%
למשקיעלמשקיע גולדמן-4.22%
הלמן-אלדובי הזדמנותהלמן-אלדובי-4.59%
נכון ל 22/11/12

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

לקבלת הצעה משתלמת לקרן השתלמות >>> https://www.yourcall.co.il/Investments/Register.aspx?CxId=3&ref=gemelLInk

להרשמה לעיתון האלקטרוני ולניוזלטר >>> https://www.funder.co.il/newsletter.aspx

להרשמה לתיק אישי >>> https://www.funder.co.il/login.aspx

להרשמה לפייסבוק >>> https://www.Facebook.com/Funder.co.il

לתוכנה לניתוח טכני >>> https://www.fxg.co.il/funder

קבל הצעה מושלמת לניהול תיק השקעות >>> https://www.yourcall.co.il/Investments/Register.aspx?CxId=5

x