בשורה התחתונה: השארת הריבית ללא שינוי למרות נתוני תעסוקה טובים, והימנעות הפד מהסרת אי-הוודאות לגבי תכוניותיו העתידיות, נותנות אור ירוק ל:
-
המשך לקיחת סיכונים בנכסים פיננסיים וריאליים (כן, למרות התנודתיות).
-
המשך מלחמת המטבעות בעולם – כאשר אם לא נראה עליית ריבית בארה"ב עד סוף השנה, גדל הסיכוי להרחבה מצד הבנקים המרכזיים של אירופה ויפן (וכן, למרות שזה לא נראה סביר כרגע - גם בישראל).
ביום חמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ועדכון תחזיות. להערכתנו, תחזית הצמיחה, הריבית והאינפלציה יעודכנו משמעותית כלפי מטה. למרות זאת, הריבית הנמוכה מלכתחילה, האינדיקטורים המעורבים, העלייה במחירי הדירות והפחתות המיסים יגרמו לבנק להשאיר את הריבית ללא שינוי בחודשים הקרובים, ורק ייסוף חד בשקל יכול לגרום לשינוי במדיניות זו.
ובהרחבה:
הבנק המרכזי בארה"ב שמר על הריבית האפסית על רקע חששות משבריריות הכלכלה העולמית שהאפילו (לדעתו) על המשך הנתונים החיוביים במדינה.
לנוכח הנתונים וההצהרות בעבר לפיהם שיעור אבטלה של 5.1 אחוז מהווים שיעור תעסוקה מלאה, למעשה הבנק הפדרלי נפרד (לכאורה) בהחלטתו זו מהמודל הקלאסי שנתוני תעסוקה טובים מביאים דרך עליית שכר לאינפלציה עתידית, ולכן יש להפעיל את כלי הריבית. להערכתנו, נמשיך לראות נתוני תעסוקה טובים בארה"ב ושיעור האבטלה צפוי לרדת גם אל מתחת ל-5 אחוזים ומכאן שככל שהפד ימתין עם העלאת הריבית הוא יתקשה יותר ויותר להסביר את מדיניותו זו.
הבנק נמנע גם הפעם מלהסיר חלק מאי-הוודאות לגבי תכוניותיו העתידיות, דבר שתרם, וימשיך לתרום, לתנודתיות בשווקים הפיננסים. בעקבות הפרסום נרשמו ירידות חדות בתשואות אג"ח הממשלתיות והדולר נחלש בעולם.
מרבית חברי המועצה המוניטרית (וגם אנחנו) עדיין מאמינים שהריבית תעלה עוד השנה (13 מתוך 17 חברים), נגידת הבנק ציינה שנושא העלאת הריבית נדון בישיבת המועצה, אך התוואי העתידי הצפוי עודכן ב-0.25 נקודת אחוז כלפי מטה.
לפד יש עוד שתי ישיבות השנה, בסוף אוקטובר ובאמצע דצמבר, במידה ויתגברו ההערכות שהפד ידחה את העלאת הריבית לשנה הבאה, ייתכן ובנקים מרכזיים בעולם יעצימו את המדיניות המרחיבה, במיוחד הבנק המרכזי בגוש האירו והבנק המרכזי ביפן.
ביום חמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ועדכון תחזיות. להערכתנו, תחזית הצמיחה, הריבית והאינפלציה יעודכנו משמעותית כלפי מטה. למרות זאת, הריבית הנמוכה מלכתחילה, האינדיקטורים המעורבים, העלייה במחירי הדירות והפחתות המיסים יגרמו לבנק להשאיר את הריבית ללא שינוי, ורק ייסוף חד בשקל יכול לגרום לשינוי במדיניות זו".
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר, הראל פיננסים