סקירת מומחי המסחר על-ידי FUNDER » האם נסגר חלון ההזדמנות להעלאת הריבית?

איך ישפיעו נתוני התעסוקה האחרונים על הריבית?

 

 
 

בעז קידר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/10/2015

איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות יצירות בסקירתה השבועית

התייחסה לארה"ב, ראשית מבחינת נתוני התעסוקה המאכזבים - לכלכלה האמריקאית נוספו בספטמבר 142,000 משרות בלבד, לעומת צפי ל- 203,000. בנוסף, נתוני החודשיים האחרונים עודכנו כלפי מטה ב- 59,000 משרות במצטבר, למרות שהיה קיים צפי לעדכון של נתוני חודש אוגוסט כלפי מעלה. עוד בנתונים: שיעור האבטלה נותר ללא שינוי, אך הכלכלה איבדה 350,000 איש שיצאו מכוח העבודה, והשכר לשעת עבודה ירד. נקודת האור: שיעור האבטלה הרחב הוסיף לרדת והוא עומד עתה על 10%.

השווקים הגיבו לנתוני התעסוקה המאכזבים

תגובת השווקים לנתוני התעסוקה החלשים היתה מהירה ובהתאם לספר: הדולר נחלש, תשואות האג"ח ירדו, ומדדי המניות עלו על רקע דחיית המועד שבו הפד צפוי להעלות את הריבית לראשונה. 

ההסתברות להעלאת הריבית השנה ירדה, והשוק מתמחר כיום העלאת ריבית רק במרץ 2016.

בנאומה האחרון אמרה ג'נט ילן, כי הפד מעוניין בשיפור נוסף בנתונים (תעסוקה ואינפלציה) לפני שיעלה את הריבית. בהיבט זה – דוח התעסוקה האחרון לא סיפק את השיפור לו ייחלה הועדה, ועד להחלטה הצפויה באוקטובר לא יפורסם דוח נוסף. פרסום נתוני התעסוקה המאכזבים ביום שישי, מפחית אפוא את ההסתברות להעלאת ריבית כבר באוקטובר לרמה אפסית.

הפד היה צריך להעלות את הריבית מוקדם יותר השנה (עוד לפני ספטמבר) כאשר הנתונים המקרו כלכליים מבית ומחוץ היו טובים, וכן גם תפקודם של השווקים הפיננסיים. ההרעה שחלה בחודשים האחרונים בנתוני המקרו של הכלכלה העולמית (בדגש על סין) ובשל כך גם בביצועים של השווקים הפיננסיים, ולאחרונה גם בנתוני הכלכלה האמריקאית, מעלה את השאלה: האם נסגר חלון ההזדמנויות שעמד לרשות הפד להעלות את הריבית השנה או בטווח ארוך יותר?

הפסימיים טוענים כי חלון הזמן שהיה לפד להעלות את הריבית נסגר, וכי הריבית צפויה להישאר ברמתה הנמוכה זמן רב. לעומתם טוענים האופטימיים, כי לא לאורך זמן יכול המשק להמשיך ולייצר משרות בקצב של 200 אלף בחודש, וכי הכלכלה מוסיפה להיות חזקה, גם בהווה. בנוסף טוענים אלו התומכים בהעלאת הריבית במשק, כי הפד צריך להתייחס גם לאינפלציית הנכסים הקיימת במשק.

החלטת הריבית, כתמיד, תהיה תלויה במשתנים המקרו כלכליים הרבים שיפורסמו בחודשיים הקרובים, בהם שני פרסומים של שוק העבודה. בפד מאד מעוניינים לעשות את הצעד הראשון לקראת נרמול המדיניות המוניטרית הם רק צריכים שהנתונים והשווקים יפתחו להם חלון הזדמנויות חדש.

FXCM ישראל: "גוברות ההערכות בשוק כי הבנק הפדרלי יותיר על כנה את הריבית האפסית לזמן ממושך יותר"

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר: "לאחר תקופת חגים שבה המסחר בדולר-שקל התאפיין בנפחי מסחר דלילים ורצוף בהפסקות מסחר, זירת המט"ח המקומית סוף סוף חוזרת לנורמה, ועם החזרה לשגרה השוק המקומי צפוי לחזור ולהסתנכרן עם המגמות בעולם. 

בימים האחרונים הדולר-שקל איבד מומנטום וצנח מטה עד אל מתחת ל-3.86 בטרם התאושש חזרה לאזור 3.88. בעולם ניתן לזהות פיצול במגמה של הדולר למול המייג'ורס, וזאת על רקע דוח התעסוקה המאכזב שפורסם בשישי האחרון וצינן מאוד את ציפיות הריבית לגבי הדולר. אם לאחר ישיבת הפד האחרונה ההערכה הרווחת בשוק היתה כי הבנק יבצע העלאת ריבית עוד השנה, בישיבתו בדצמבר, כעת נראה כי גוברות ההערכות בשוק כי הבנק יותיר על כנה את הריבית האפסית לזמן ממושך יותר, אולי אפילו עד סוף הרבעון הראשון של 2016, וזאת כדי להבטיח את התאוששותה של הכלכלה האמריקנית ולוודא כי שוק התעסוקה אינו נמצא בפני האטה בקצב ייצור המשרות. 

התפיסה הזו דווקא תרמה לעידוד הסנטימנט בשוק ההון. בשוק המט"ח, ניתן לזהות פיצול במגמה, כאשר הדולר אמנם מתחזק למול מטבעות המקלט הבטוח כדוגמת הין והפרנק, אך נחלש למול יתר המטבעות כגון האירו והדולר האוסטרלי. בחלוקה הזו, מאחר שהשקל הוא מטבע אקזוטי, הדולר נמצא בעמדת נחיתות, ואם אכן יימשך הסנטימנט החיובי בשוקי ההון ואם לא נראה שינוי בציפיות הריבית לגבי הדולר, השקל עשוי בהחלט להמשיך ולהתחזק".

מנכ"ל מט"ח 24 דוד מסיקה:

"לאחר שחודש ספטמבר היווה טלטלה לשווקים בעקבות ההאטה בשוק הסיני וראינו את הדולר נוסק, עתה ניתן  לראות כי המטבע האמריקאי  מבצע מגמות תיקון מטה וירידות שהלכה למעשה היו בלתי נמנעות. אמנם מדובר בתיקון שעשוי להיות מאד שוורי,  אך לטווח הבינוני\ארוך קיימים לא מעט פקטורים מאד אגרסיבים שילחצו על הדולר מבחינת גלובלית. ראשית, מדד התעסוקה המאכזב שפורסם בארצות הברית שהציג נתון של 142 אלף משרות בלבד שנוספו למשק. הנתון מיד גרף תגובות לגבי עתיד עליית הריבית בארצות הברית שכרגע  נראית כמצב נתון  מורכב ובלתי צפוי. מאידך, ההסכם הטרנס פסיפי שנחתם וקודם ע"י ממשל אובמה ואמור בטווח הרחוק לפתוח את השווקים באופן משמעותי, פיחות המיסוי על הסחר וכמובן  ביסוס הדולר במלחמת המטבעות כתוצאה מהגברת הסחר. 

ראלי בשווקים ותחזיות חותכות ופסימיות של הבנק העולמי הינם מגמות ההחלשות על  הדולר לטווח הקרוב וההסכם הטרנס פסיפי יהווה את הקונטרה הגלובלית של הדולר לעלייתו  והתחזקותו עפ"י התחזיות.  ניתן לראות שגם השוק המקומי מגיב באופן טבעי למתרחש ולהחלשתו של הדולר שירד ביממות האחרונות כבר אל מתחת ל3.90 ש' מבחינת שער רציף. הגרפים השוורים והתנודתיות שאוחזים בשווקי העולם ימשיכו לגעת גם בצמד דולר-שקל גם בפתחו של יום מסחר זה. על אף המסחר הדליל שהיה בתקופת החגים , הדולר איבד מערכו מעל 1% אל מול השקל מתחילת החודש. זוהי מגמה שמסתמנת כהמשך לגל התנודתי והשוורי." 






הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x