טור אורח >> ספרד הולכת להיות הכלכלה עם קצב הצמיחה הגבוה ביותר באירופה

השפעת האירועים בפריז תהיה קצרת טווח בלבד

 

 
 

אורי גרינפלד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/11/2015

עד כמה לאירועים בפריז תהיה השפעה על השווקים? 
לצערנו, אחד היתרונות הברורים שיש לנו על כלכלני מאקרו אחרים בעולם הוא הניסיון באירועים מהסוג של סוף השבוע האחרון בפריז. למעשה, את המשפטים הבאים כתבנו כבר כל כך הרבה פעמים, כך שכל מה שאנחנו צריכים לעשות זה קופי/פייסט מהמיילים שהוצאנו לפני חודש וחצי ולהתאים רק את התאריכים והמקומות. 
ההשפעה של האירועים בפריז על השווקים תלויים בעיקר במידת ההמשכיות וההסלמה שלהם. באם מדובר על אירוע חד פעמי הרי שכל השפעה שתהיה צפויה להיות קצרת טווח בלבד. כך לדוגמה, לאחר הפיגוע במדריד במרץ 2004, נרשמה ירידה של 7.2% במדד ה-IBEX הספרדי, ירידה שתוקנה לחלוטין תוך שבועיים מיום הפיגוע. באופן דומה, ביום הפיגוע בלונדון ביולי 2005 רשם מדד הפוטסי ירידה של 1.3% אך כבר ביום שלמחרת חזר המדד ועלה את כל הדרך בחזרה. להשפעה קצרת הטווח יש כמובן בסיס רציונאלי יציב. אם אין לפיגועים השפעה על הסביבה הכלכלית הרי שלא יהיו להם גם השפעה על רווחיות הפירמות ומכאן שלא צריכה להיות להם השפעה על המדדים. 

מנגד כמובן, במידה ולא מדובר באירועים חד פעמיים אלא בתחילתו של גל פיגועים מתמשך, הסביבה הכלכלית באירופה עלולה להיפגע, בעיקר בענפי התיירות והצריכה המחזורית. עם זאת, החודש האחרון הבהיר לנו שאפילו בגזרה הביטחונית המקומית קשה לחזות לאן דברים הולכים, קל וחומר לגבי הגזרה העולמית המורכבת. לכן, כפי שההיסטוריה מלמדת אותנו, ההחלטה הטובה ביותר בימים כאלו היא לא לעשות שינויים מהותיים בתיקים.
 
עד כמה הפד נחוש להעלות את הריבית?
לפי החוזים העתידיים, ההסתברות להעלאת ריבית בדצמבר עומדת הבוקר על 66%. עם זאת, כדאי לזכור שגם באוגוסט, חודש לפני החלטת הפד של ספטמבר, החוזים הראו הסתברות של קצת יותר מ-50% להעלאת ריבית. לעומת זאת, לפי סקר האנליסטים בבלומברג, אותו סקר שגם באוגוסט חזה שהריבית לא תועלה בספטמבר (פחות מ-50% מהאנליסטים ציפו להעלאה), ההסתברות להעלאת ריבית בעוד חודש עומדת כיום על 88%. 
להערכתנו הסקר אינו טועה. מעבר לכך שבסך הכל הנתונים בארה"ב חיוביים, נראה כי משהו השתנה בקרב חברי הוועדה המוניטארית ואלו פתוחים יותר לרעיון הנורמליזציה של הריבית. בהתאם, בנאומו ביום חמישי אמר נשיא הפד של סנט לואיס, ג'יימס בולארד: "הכלכלה עדיין לא חזרה לנורמאליות ... אין סיבה להמשיך להתנסות במדיניות קיצונית". שני משפטים אלו מסכים את הלך הרוח בפד. אמנם, המצב הכלכלי בארה"ב עדיין לא מצויין (וכנראה גם לא יהיה בזמן הקרוב) אבל הפער בינו לבין רמת הריבית שרחוקה שנות אור מ"נורמליות" גדול מדי. השימוש של בולארד במונח "התנסות" (Experimenting) מלמד כי בפד מפנימים שהריבית האפסית עלולה בסופו של דבר להזיק יותר מלהועיל.
 
עד כמה ההרחבה הכמותית באירופה היא עסקה סגורה?
דראגי ממשיך לעשות מה שדראגי יודע לעשות, כנראה הכי טוב בעולם, וזה לפזר למשקיעים פירורים של תקווה שהנה מיד מגיעה עוד הרחבה כמותית. עם זאת, להערכתנו הסבירות להכרזה על הרחבה כמותית נוספת כבר בעוד שלושה שבועות אינה כל כך גבוהה. נתוני הצמיחה שפורסמו בשבוע שעבר, כמו גם האינדיקאטורים השוטפים, מלמדים שהשיפור הכלכלי באירופה נמשך (ראה גרף מטה) כך שאין לדראגי סיבה של ממש להוציא כבר עכשיו לפועל עוד הרחבה. גם האינפלציה צפויה לחזור לרמות סבירות בתחילת השנה והציפיות האינפלציוניות עלו בחודשיים האחרונים באופן ניכר. לכן סביר יותר להניח כי דראגי יבחר להפעיל כלי פחות כבד בדצמבר (הפחתת ריבית למשל) ולשמור את ההרחבה הכמותית למועד מאוחר יותר ב-2016. על מנת לעשות את זה מבלי להרגיז את השווקים, דראגי יצטרך לעשות מה שדראגי יודע לעשות, כנראה הכי טוב בעולם, וזה לפזר למשקיעים פירורים של תקווה.


אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x