אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה משבשת את נהלי המשמרות, את הפעילות התעשייתית ופוגעת בעובדים

אכיפת החוק גורמת להתמרמרות בקרב עובדים – אצל חלקם שכר הנטו פחת ב-1000 שקל ומעלה בחודש

 

 
 

Funder Online
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/04/2013

משרד הכלכלה והמסחר הגביר לאחרונה את האכיפה בדבר חוק שעות עבודה ומנוחה שנחקק בשנת 1951. "חובת המדינה לאכוף את חוקיה אך יישום החוק כפי שמנוסח היום פוגע הן בעובדים, הן במפעלים והן במדינה שתסבול מפגיעה בתעשייה וכל זאת בניגוד גמור לרצון מחוקקיו", כך אומר מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין.

לאחרונה פונים יותר ויותר מפעלים בבקשה לבחון מה ניתן לעשות על מנת להקל ולהגמיש את החוק. מנכ"לים רבים בעיקר בפריפריה מלינים על קשיחות החוק שפוגע בסופו של יום בעיקר בעובדים וביכולת התחרות של המפעלים בשוק העולמי. מפעלים מדווחים על קושי רב בהעסקת עובדים מקצועיים ובגיוס חדשים וזאת לאור מגבלות העסקתם על פי החוק הקיים. החוק הוא במהותו סוציאלי ונועד להגן על העובדים, אך במתכונתו הנוכחית הוא עלול לפגוע בהם וזאת בנוסף לפגיעה בעבודת המפעלים.

החוק קובע מגבלות על היקף השעות הנוספות החודשיות ובתדירות משמרות הלילה. כתוצאה מכך פחת שכר הנטו של העובדים, שמבוסס בחלקו על תשלומי השעות הנוספות ועבודת הלילה, בשיעור שמגיע ל-1000 שקל נטו בחודש בשל צמצום המשמרות. נוהלי העבודה החדשים גורמים להתמרמרות בקרב העובדים שהתרגלו לצורת העבודה הקיימת ולתנאי השכר שנלוו לה ויאלצו כעת לרדת ברמת חייהם.

החוק קובע לדוגמה שמשמרת לילה תתאפשר רק בשבוע אחד מתוך שלושה שבועות. ישנם מפעלים שמתבססים על עבודה של עובדים מקצועיים ואין להם די עובדים כדי לעבוד במתכונת החדשה. זו בעיה קשה ביותר כיוון שהליך הכשרת עובדים חדשים הוא ממושך ולעיתים אין כלל בנמצא עובדים זמינים שמתאימים לתעשייה.

אכיפת החקיקה תגרום לכך שמפעלים יצטרכו להתחרות עם ידיים קשורות מאחורי הגב מול מפעלים בחו"ל שעובדים סביב השעון שבעה ימים בשבוע – מציאות שלחלוטין לא הייתה קיימת בתחילת שנות החמישים כשנחקק החוק.

מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית קורא לשר הכלכלה והמסחר, נפתלי בנט, לבחון שוב את חקיקת העבודה בשיתוף עם כל הגורמים ולחדש את פעילות ועדת פז לבחינת חוקי העבודה: "אני משוכנע שעם ראש פתוח ובדיקה אמיתית של המצב והצרכים בשטח ניתן לגבש נוסחה שתבטיח תנאי עבודה ראויים והוגנים, שכר הוגן לעובדים, ואשר תשפר את תחרותיות המפעלים."

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי וביןבהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x