סקירה על שוק ההון של מערך ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי >> ממליצים על חשיפה מט"חית באמצעות אחזקות בחו"ל ללא גידור החשיפה

 

 
 

חנוך פרנקוביץ`, שי ג`רבי. ומורן מייק בכר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/01/2017

   
      סקירה שבועית, 12-19/01/2017

עיקרי ההמלצות

נתוני המאקרו מצביעים על המשך שיפור בכלכלה העולמית. במקביל, חלה עליה הדרגתית בסביבת האינפלציה במשקים מרכזיים. מגמות אלו, ככל שימשכו, יתמכו במעבר הדרגתי לסביבה מוניטארית מרחיבה פחות בהשוואה לשנים האחרונות. לתהליכים אלו השלכות רחבות גם על הכלכלה הישראלית. עליה בסביבת הריבית עשויה להביא לאורך זמן לשינוי באופן התמחור של כלל אפיקי ההשקעה בתיקים. 

המח"מ המומלץ בתיקים הוא בינוני-קצר. זאת, על רקע ההערכה שסביבת הריביות העולמית והמקומית תוסיף לעלות בשנים הקרובות. בשוק האג"ח הקונצרני, הן בחו"ל והן בישראל, אנו מעדיפים להתמקד באג"ח איכותיות בדירוגים גבוהים חלף הדירוגים הנמוכים, עקב מרווחי הסיכון הנמוכים ששוררים באפיק זה. יתר על כן, אנו ממליצים להקטין חשיפה לאגרות חוב חו"ל המדורגות מתחת לדירוגי השקעה, לאור התשואה הנמוכה בהשוואה לסיכון באפיק זה.

במבט כולל, אנו ממליצים על חשיפה מנייתית ממוצעת. בטווח הארוך, שינויים מהותיים במדיניות הפיסקאלית בארה"ב עשויים להביא לשיפור ברווחיות הפירמות, ולצד זאת עלולים להיות מלווים בהתפתחות גורמי סיכון לכלכלה העולמית (קיטון בסחר העולמי, גידול נוסף בחוב הממשלתי, עלייה בסביבת האינפלציה, סיכוני מטבע ועוד). לאור רמת התמחור הגבוהה בשאר אפיקי ההשקעה, האפיק המנייתי נותר אפיק מרכזי בתיק ההשקעות המומלץ

לאחרונה המלצנו על הגדלת החשיפה למניות ישראל. רווחי הפירמות המקומיות צפויים לגדול לאור השיפור בתחזיות הצמיחה של ישראל, שוק העבודה החזק, וההערכה שהעלאת ריבית בישראל לא צפויה בחודשים הקרובים. בנוסף, תמחור שוק המניות הישראלי עדיף על שוקי המניות העיקריים בחו"ל. בכך, עברנו להמליץ על מתן עדיפות קלה למניות ישראל על פני מניות חו"ל.

הפער בין הריביות המוניטאריות של ארה"ב ושל ישראל צפוי להמשיך ולהתרחב במהלך שנת 2017. התרחבות זו עשויה להביא לעלייה בתנודתיות שער החליפין. אנו ממליצים על חשיפה מט"חית בתיק ההשקעות באמצעות אחזקות באפיק המנייתי והקונצרני בחו"ל ללא גידור החשיפה המטבעית.

קיימת חשיבות גבוהה למתן דגש על איזונים נכונים בין נכסי סיכון (מניות, אג"ח קונצרני, סחורות) לבין רכיבי הנזילות והאג"ח הממשלתי המהווים "כרית ביטחון" בתיק ההשקעות, לצורך שמירה על רמת סיכון סבירה בתיק. 
  
התפתחויות בשווקים

נתוני המאקרו בעולם ממשיכים להצביע על שיפור הדרגתי, תוך עליה מתונה בקצב האינפלציה. בארה"ב, בגזרת המאקרו, פורסם ספר הבז' שהצביע על המשך צמיחה מתונה בכלכלת ארה"ב תוך המשך התחזקות של שוק העבודה וגידול בלחצים לעליית מחירים. עוד פורסם כי האינפלציה ל- 12 החודשים האחרונים המשיכה לעלות בחודש דצמבר והיא עומדת כעת על 2.1%, רמת שיא של יותר משנתיים. על רקע העלייה האחרונה בסביבת האינפלציה כאמור והשיפור המתמשך בשוק העבודה, אמרה השבוע יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב כי הריבית המוניטארית צפויה להמשיך לעלות. מועד העלאות הריבית תלוי בנתונים השוטפים שיתפרסמו. 

בתגובה לנתוני המאקרו כאמור ולדבריה של ילן נרשמה עליית תשואות חדה יחסית באגרות החוב הממשלתיות לכל אורך העקום. בסיכום השבוע, התשואות באפיק הממשלתי עלו במעט ביחס לרמתן בשבוע שעבר, לאחר מספר שבועות שנרשמה בהן נסיגה מסוימת. בנוסף, נרשמה עלייה מסוימת בתוואי הריבית החזוי בשוק וההסתברות המגולמת בחוזים להעלאת ריבית בחודש מאי נושקת כעת לרמה של 50%. בשוק המניות, נרשמו השבוע שינויים קלים במדדים המובילים. 

ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, נשאה נאום במטרה להבהיר את אופן ביצוע ה-Brexit. בנאום, מיי הביעה תמיכה בעזיבה מלאה של האיחוד האירופי "hard brexit". עמדתה לא הפתיעה, כיוון שמאז הועידה של המפלגה השמרנית באוקטובר, הוכרז מספר פעמים שעל בריטניה לפעול לעצמאות בסוגיות ההגירה והמשפט, מטרה שעולה בקנה אחד עם יציאה מהירה מהאיחוד האירופי. אולם בנאום נאמר גם שבריטניה תבקש גישה לשוק האירופי באמצעות הסכם סחר חופשי, חדש ורחב היקף. מיי גם אישרה שהעזיבה של בריטניה תצטרך להתבצע בכפוף לאישור ההסכם הסופי על ידי שני בתי הפרלמנט הבריטי. כתוצאה מכך, גברו ההערכות שתהליך היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי יהיה מורכב וארוך, והוא עדיין תלוי בהכרעות פוליטיות.

בישראל, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה השבוע כלפי מעלה את נתון הצמיחה לרבעון השלישי של 2016 ל- 3.6% בחישוב שנתי לעומת 3.4% בעדכון הקודם. עדכון זה תומך בהערכה הכללית של המשך שיפור הדרגתי בפעילות הכלכלית המקומית. 

שוק אגרות החוב  

תשואות אגרות החוב הממשלתיות בשווקים העיקריים עלו השבוע על רקע המשך עלייה בסביבת האינפלציה בעולם, והתבטאויות יו"ר הפד בנוגע לציפיות הבנק המרכזי להמשך עלייה בריבית. בארה"ב, תשואות אגרות החוב ל- 10 שנים עלו בכ- 5-8 נ.ב., בדגש על חלקו הארוך של העקום. ציפיות האינפלציה הגלומות לטווחים של 5 ו- 10 שנים ירדו במעט השבוע אם כי הן עדיין עומדות ברמה גבוהה ביחס לשנתיים האחרונות.

בגוש האירו, הותיר השבוע הבנק המרכזי את הריבית המוניטארית ללא שינוי, כצפוי. בנוסף, אשרר הבנק המרכזי את החלטתו מחודש דצמבר, להפחית את סך רכישות האג"ח החל מחודש אפריל ל- 60 מיליארד אירו. האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים, עלתה ל- 1.1%, רמת שיא של יותר מ- 3 שנים. אולם, עלייה מתונה בלבד שנרשמה באינפלציית הליבה (ללא אנרגיה ומזון), עשוייה לרמוז כי מרבית השינוי באינפלציה שם נבע עד כה כתוצאה מההתאוששות במחיר הנפט ולא כתוצאה מהשיפור בפעילות הכלכלית. תשואות אגרות החוב הממשלתיות בשווקים העיקריים באירופה עלו השבוע בדומה למגמת המסחר בעולם. 

עלייה באינפלציה נרשמה גם בבריטניה והיא עומדת כעת על 1.6%, רמת שיא של יותר משנתיים. תשואות אגרות החוב של ממשלת בריטניה המשיכו לעלות בהמשך למגמת המסחר שם בחודשים האחרונים.   

בישראל, מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר נותר ללא שינוי, בהתאם לתחזיות המוקדמות. בסיכום שנת 2016, נרשמה אינפלציה שלילית (0.2%-), שנה שלישית ברציפות. נציין, כי בהסתכלות קדימה האינפלציה צפויה לטפס בהדרגה ולחזור לתחום החיובי במהלך שנת 2017. תשואות אגרות החוב הממשלתיות השקליות עלו השבוע, בדגש על חלקם הארוך של העקומים השקלי והצמוד. ציפיות האינפלציה הגלומות ירדו במעט בטווחים הבינוני והארוך. גם באפיק הקונצרני נרשמה השבוע מגמת מסחר שלילית ונרשמו ירידות שערים כמעט בכל מדדי התל בונד. זאת, על רקע מגמת המסחר באפיק הממשלתי ולאחר עליות שערים חדות שנרשמו בהם בשבועיים הראשונים של השנה. מרווחי האשראי ביחס לעקומים הממשלתיים התרחבו מעט.   

שוק המניות

מדד המניות העולמי עלה השבוע באופן מתון. בלטו עליות שערים בחלק מהשווקים המתפתחים, ומאידך המדדים המרכזיים בארה"ב רשמו תשואות נמוכות יחסית. במדד העולמי בלטו בעליות ענף חומרי הגלם (1.8%), וענפים דפנסיביים (שירותי תשתית, מוצרים לצריכה שוטפת, נדל"ן). ירידות שערים קלות נרשמו בענף הפיננסים. 

מדדי המניות המובילים בבורסת תל אביב סיימו את השבוע בירידות שערים, תוך הצגת חולשה יחסית לשווקים מעבר לים. מדד יתר 50, שנהנה לאחרונה מביקושים טכניים שהביאו לעליות חדות במדד, בלט לשלילה. מבחינה ענפית, הירידות בשוק הובלו על ידי מניות מסקטור הפארמה והביומד. גם בסקטור התקשורת נרשמו מימושים, לאחר זינוק חד במניות הסלולר על רקע עסקת גולן. מנגד, מניות של חברות הפועלות בתחום האנרגיה הסולארית בלטו בעליות שערים, על רקע הצלחה בגיוסי הון שנערכו בתחום לאחרונה. סקטור הביטוח, שצפוי להציג תוצאות טובות לרבעון הרביעי של 2016, רשם עליות שערים, ומניות הנדל"ן רשמו ירידות מתונות. סקטור האנרגיה הציג איתנות במשך רוב השבוע, אך נחלש לקראת סופו, על רקע הירידה במחיר הנפט.

בסוף השבוע הבא תפרסם הבורסה את הרכבי מדדי המניות החדשים בתל אביב. מדד ת"א 35, שיחליף את ת"א 25, יכיל 4 מניות נדל"ן מניב חדשות, וגם הייצוג של סקטור התקשורת בו יגדל. מדד ת"א 90, שיחליף את מדד ת"א 75, יכיל בעת ההשקה 96 מניות. משקל סקטור הנדל"ן המניב במדד זה יפחת, ואילו מניות מענפי התעשייה, המסחר, השירותים, הטכנולוגיה והנדל"ן למגורים, יקבלו בו ייצוג משמעותי יותר.

מטבעות וסחורות

בסיכום השבוע נותר הדולר ללא שינוי מול סל המטבעות העולמי. האירו נחלש בכ-0.2%, והשקל התחזק בכ-0.3%. מבין המטבעות העיקריים, בליש"ט חל התיסוף החד ביותר מול הדולר של כ-1%. זאת על רקע נאומה של ראש ממשלת בריטניה, כאמור.

בדולר הקנדי, נרשם פיחות של כ-1.2% מול דולר ארה"ב. השבוע הותיר הבנק המרכזי בקנדה את הריבית על כנה ברמה של כ-0.5%, אולם נגיד הבנק המרכזי ציין כי האפשרות להורדת ריבית עדיין "על השולחן". כמו כן, הושפע המטבע לשלילה מהירידה במחירי הנפט.

מדד הסחורות העולמי ירד השבוע בכ-1.4%, בשל ירידה במחירי הנפט. מחיר חבית מסוג WTI ירד בכ-2.7%, על רקע התבטאות של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, שסבור כי במחיר הנפט הנוכחי תעלה תפוקת הנפט מפצלים בארה"ב. להערכתו גם ברזיל, מקסיקו וסין יגדילו את ייצור הנפט ולכן יהיה לאופ"ק קשה להשיג את מטרת קיצוץ המכסות עליו הוסכם – לתמוך במחיר הנפט.

מחירי הסחורות החקלאיות רשמו עליות שערים. מחירי הסויה והתירס עלו בכ-2.7% ו-1.6% על רקע גשמים כבדים אשר גרמו להצפות בארגנטינה העלולות לגרום להרס שדות סויה ותירס ולירידה בגידולים. 


אג"ח: שי ג'רבי
סחורות ומטבעות: מורן מייק בכר

חנוך פרנקוביץ' 
ענף מחקר שוק ההון


מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם, עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

סקירה על שוק ההון של מערך ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי
x