אמיר כהנוביץ` אקסלנס || הייצוא מסין זינק ב-60% מתחילת השנה ביחס לשנה שעברה

הקפיצה המפתיעה ביצוא, שבלטו בה ציוד רפואי וציוד לעבודה מהבית, אחראית בין היתר לזינוק בעלויות השילוח מסין, שנחשבים לאחד ממחוללי האינפלציה הבולטים בעולם. השאלה בהקשר הזה היא עד מתי תופעות הקורונה יימשכו ומה יהיו התופעות הכלכליות בסיומן

 

 
אמיר כהנוביץ` אקסלנסאמיר כהנוביץ` אקסלנס
 

אמיר כהנוביץ`
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/03/2021

הסנאט אישר אתמול את חבילת הסיוע של ביידן, בהיקף המלא של 1.9 טריליון דולר, אף שהנתונים ממשיכים ללמד שהכלכלה בכל מקרה במסלול מהיר להתאוששות. ביום שישי למשל פורסם שהסקטור הפרטי בארה"ב ייצר משרות חדשות בהיקף של מעל לפי שניים מהציפיות (465 אלף לעומת צפי ל-200 אלף).

נתונים חזקים מאד גם מסין, הבוקר פורסם שהייצוא מתחילת השנה זינק בהיקף דולרי הגדול ב-60% ביחס לשנה שעברה. הקפיצה המפתיעה ביצוא, שבלטו בה ציוד רפואי וציוד לעבודה מהבית, אחראית בין היתר לזינוק בעלויות השילוח מסין, שנחשבים לאחד ממחוללי האינפלציה הבולטים בעולם. השאלה בהקשר הזה היא עד מתי תופעות הקורונה יימשכו ומה יהיו התופעות הכלכליות בסיומן. כלכלני בלומברג מזהירים כי למרות החששות מאינפלציית שכר, שוק העבודה בארה"ב עדיין רפוי מאד, כשמספר המועסקים נמוך עדיין בכ-10 מיליון ביחס למספרם לפני שנה.

הנתונים המשתפרים, יחד עם אישור תכנית הסיוע, הצליחו לעצור רצף של שלושה ימי ירידות בוול-סטריט, על רקע החשש מהשפעתה השלילית של עליית התשואות האחרונה. למרות ששוק המניות צלח גם הפעם את עליית התשואות, השפעתן על השונות בין הענפים השונים ולסדקים בתמחור מורגשת מאד. מדד הנאסד"ק, שנחשב רגיש יותר לעליית תשואות, נמוך בכמעט 12% מרמתו ב -12 בפברואר.

עליית התשואות נמשכת במהירות ונראה שהאנליסטים במרדף אחריה עם עדכוני התחזיות שלהם. כל יעד תשואות לסוף שנה נשבר בפרק זמן של שבועות. לעומת האנליסיטים, שיכולים לשנות תחזיות כל שני וחמישי, הבנקים המרכזיים בבעיה גדולה הם צריכים לעמוד מאחורי המילה שלהם. אם ב-2018 הם דיבררו מתווה של העלאות ריבית שהתמוטט להם מול הפנים, הדבר האחרון שהם רוצים זה שוב שהשוק ישבור אותם בכיוון ההפוך, כשהתשואות עולות אל תוך דיברור של אי העלאה.

עכשיו צריך לראות עד כמה הם הולכים להילחם על מעמדם העתידי, ההקשר הזה הבנק המרכזי באירופה אישר בדצמבר תכנית רכישת אג"ח בהיקף של 1.85 טריליון יורו שבקושי נוצלה ויישמח לטריגר שיצדיק שימוש במסגרת הזאת, ובאופן דומה, ביום חמישי יו"ר הפד, פאואל, הזהיר כי התשואות העולות תפסו את עיניו והוא יהיה "מודאג מתנאים פרועים בשווקים או מהמשכות ההידוק בתנאים הפיננסיים." כלומר גם הוא מחפש בשבע עיניים סיבה להרחבה שתאפשר לו לעמוד מאחורי המילה שלו שהריביות לא יעלו. טריגר כזה עשוי להגיע להערכת חלק מהכלכלנים כבר סביב אמצע השנה.

מחיר הנפט זינק בסוף השבוע כשקרטל הנפט אופ"ק ובעלות בריתה החליטו להשאיר את מרבית קיצוצי הייצור במקומם, על רקע חששות שמגבלות הקורונה עדיין עשויות להביא לחולשה בביקוש. אנליסטים רבים ציפו לפחות לעליה קטנה בתפוקת הייצור לאור הזינוק במחירו. סביב אמצע השנה כבר צפויה התפוקה שלהם לעלות וסביבת האינפלציה להתחיל להתקרר, גם בשל סיומן של תופעות קורונה אחרות. סיום לחצי האינפלציה עשוי להתנגש בתיקון בשוק המניות: להערכת כלכלני גוגנהיים התיקון הבא בשוק המניות יתרחש סביב אמצע השנה, והבנקים המרכזיים להערכתם ימהרו להגיב לתיקון כזה בהרחבה מוניטרית.


x