על פי נתוני החשבונאות הלאומית התרחבה ברבעון הראשון הפעילות הכלכלית במשק. התמ"ג עלה ברבעון זה ב-4.8% והתוצר העסקי ב-5.5%, זאת לאחר עלייה של 7.6% ו-8.7%, בהתאמה, ברבעון האחרון של 2010. העלייה בתוצר משקפת עליות בהוצאות לצריכה ציבורית (2.9%), בהוצאה לצריכה פרטית (8.8%), ביצוא הסחורות והשירותים (14.3%), בהשקעות בנכסים קבועים (25.1%) וביבוא סחורות ושירותים (28.9%).
התרחבות הפעילות הכלכלית התבטאה בירידה של שיעור אבטלה בחודש אפריל לרמת שפל של 5.8%. על פי האינדיקטורים החודשיים ברבעון השני תימשך הצמיחה במשק אם כי בשיעור מתון יותר. בין היתר עלה המדד המשולב למצב המשק בחודש מאי ב-0.3% ובמצטבר הוא עלה בחמשת החודשים הראשונים של השנה ב-2.3% לעומת חמשת החודשים שקדמו להם.
בחודשים אפריל-מאי ישנה ירידה קלה בייצור התעשייתי על רקע ירידה בהיקף הסחר העולמי בחודש אפריל. בנק ישראל עדכן את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית כלפי מעלה ל-5.2% זאת בהשוואה ל-4.5% בתחזית הקודמת.
בהחלטתו האחרונה הותיר בנק ישראל את הריבית לחודש יולי על כנה – 3.25%. למרות שבשנה האחרונה עומדת האינפלציה על 4.1%, קצב האינפלציה, ובפרט ללא סעיף הדיור, הואט משמעותית בשלושת החודשים האחרונים יחסית לחודשים הקודמים.
בהסתכלות קדימה ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה על פי שוק ההון ועל פי תחזיות חזאים פרטיים נכנסו לתוך תחום היעד והן עומדות על 2.9%. בנק ישראל מציין כי הירידה בציפיות הינה על רקע מספר התפתחויות שהביאו להתמתנותה – תיסוף השקל בחודשים האחרונים, הירידה במחירי הסחורות ושלושת המדדים האחרונים שעקביים עם עמידה ביעד האינפלציה. הירידה בציפיות לאינפלציה התבטאו גם בירידת הציפיות לגבי מסלול הריבית העתידי בהשוואה לזה ששרר בחודשיים האחרונים – על פי שוק ההון צפויה ריבית בנק ישראל לעמוד בעוד שנה על 4%, ועל פי ממוצע החזאים במשק על 4.3%. בהתאם עדכן בנק ישראל את הערכתו כלפי מטה ל-4.1%.
בדומה לחודשים האחרונים גורמי הסיכון העיקריים היכולים להשפיע על תחזית הפעילות הריאלית והאינפלציה, כוללים את ההתרחשויות בכלכלה העולמית - ובכללן החרפה אפשרית של משבר החוב באירופה, התפתחויות במחירי הסחורות והנפט וכן הסיכונים הגיאו-פוליטיים. מחירי הדירות המשיכו לעלות בחודשים מרץ- אפריל ב-1.5% ובשנה אחרונה הם עלו ב-15.3%. במקביל עלה גם מדד הדיור, המתבסס בעיקר על חוזי שכר דירה, בשנה אחרונה בקצב מתון יותר – 6.4%. בנק ישראל מציין כי החלטת משרד האוצר בחודש מאי על ביטול הפטור ממס שבח על מכירת דירה שנייה ומעלה החל מתחילת 2013, צפוי להאט את עליית מחירי הדירות בשנה הקרובה.
סאגת משבר החובות באירופה ממשיכה, ותלווה אותנו עוד תקופה ארוכה. על רקע התנגדות עזה של ארגוני העובדים ביוון אושרה שם תכנית הצנע בהיקף של כ-80 מיליארד יורו, האמורה להתפרס על חמש השנים הקרובות – התכנית כוללת קיצוץ בהוצאות הממשלה של כ-30 מיליארד יורו, והשאר הפרטת נכסי המדינה. במשק האמריקאי, מצביעים רוב הנתונים בתקופה האחרונה על (המשך ה-) חולשה בשוק העבודה והנדל"ן - התביעות לדמי אבטלה עומדות על 428 אלף, קצת מעבר להערכות המוקדמות, ומכירות בתים קיימים וחדשים ירדו במאי ב-3.8% ו-2.1%, בהתאמה. כתוצאה מחולשת שוק העבודה וציפיות מתונות יותר של משקי הבית להמשך רכישות בתים, רכבים ומכשירי חשמל ירד מדד בטחון הצרכנים במאי לרמה של 58.5 מ-61.7.לעומת זאת עלו במאי ההזמנות החדשות ממפעלים ומדד הציפיות למכירות בתים קיימים.
האחרון, המשמש כאינדיקטור מוביל, מבטא עלייה של 8.2% בהיקף חתימת חוזים לרכישת בתים, עדיין ללא סגירתם, זאת לאחר ירידה חדה של 11.3% באפריל. הצמיחה ברבעון הראשון בארה"ב עודכנה מעט כלפי מעלה ל-1.9%, אם כי רמתה עדיין נמוכה. בהשוואה לתחזית קודמת, עדכן ה-FED את תחזיתו לצמיחה מתונה יותר בשנים 2011-2012 תוך כדי העלאת תחזית האבטלה לשנים אלו. על רקע נתונים אלו ומשבר החובות באירופה, צפוי ה-FED להמשיך במדיניותו המוניטרית המרחיבה עוד תקופה ממושכת.
נכתב ע''י יוסי מעלם,
כלכלן המאקרו הראשי של אנליסט
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

יוסי מעלם 


