
ג'רום פאוול השאיר את ריבית הפד ללא שינוי. עד כאן אין חדש. אני אנסה לנתח את הודעת הריבית, ולהבין בכל זאת מה אפשר להבין מהודעת הריבית.
(1) התלבטות לא פשוטה
הדילמה של הפד לא פשוטה בכלל. רצף של נתונים מצביע על חולשה של הכלכלה, כך שיתכן שראוי אולי להקדים את הורדת הריבית. מאידך, הקפריזות של טראמפ עלולות ליצור התחדשות של האינפלציה.
לכל זה אפשר להוסיף את העובדה שהפד לא רוצה להאריך יתר על המידה את הריבית הגבוהה, אבל גם לא רוצה למהר ולהוריד את הריבית מאידך, ואז לקבל התחדשות האינפלציה. לכל אחד מההיבטים האלה יש השלכות שונות.
לאור זאת המשקיעים העריכו כי הפד ישאיר את הריבית ללא שינוי, יוריד את תחזית הצמיחה, יעלה את תחזית האינפלציה, ואולי ירמוז על התערבות, אם התנאים הפיננסיים ידרדרו.
השילוב של צמיחה חלשה עם סיכון לאינפלציה גבוהה מהווים אתגר, האינפלציה מהווה אתגר לרצון של הפד להוריד ריבית. הפד הוריד את הצפי לצמיחה ל-1.7%, והוריד את תחזית הצמיחה לשנים 26' וגם ל-27', אבל כמות הורדות הריבית נשארה זהה להודעה הקודמת - שתי הודעות ריבית בלבד.
איך זה מסתדר? כאמור, ההתלבטות היא לא פשוטה.
(2) הורדת תחזית הצמיחה עלולה לפגוע בדוחות הכספיים
הורדת תחזית הצמיחה עלולה לפגוע בדוחות הכספיים של החברות. לא מעט חברות בונות על צמיחת התוצר בתחזיות שלהן. וול סטריט זכתה לעונת דוחות יחסית טובה, שסייעה לרכך מעט את התנודתיות שהגיעה עם כניסתו של טראמפ לתפקיד. כך שמבחינת השווקים הדוחות החיוביים סייעו מאוד. החברות גם לא ממש עידכנו את התחזיות כלפי מטה. ירידה בצמיחה יכולה לפגוע בזה, ולייצר גל של הורדת תחזיות קדימה. זה ישפיע לרעה על וול סטריט. בזמן שכולם כבר עצבניים.
(3) פאוול לא חושש ממיתון
חלק מהדברים שהשפיעו לחיוב על השווקים הם האמירות של פאוול במהלך מסיבת העיתונאים. בהתייחס לכלכלה, פאוול אמר שהוא לא מוטרד ממצב הכלכלה האמריקאי. הוא לא חושש ממיתון, ובסך הכל, למרות הירידה בצמיחה, ולמרות העלייה באינפלציה (הערכות), הפד לא רואה צורך לשנות את נתיב הורדות הריבית, כלומר 2 הורדות ריבית ב-2025.אם היה חשש בשווקים ממיתון, פאוול די הוריד אותו מהשולחן. נתון שהשווקים לקחו באופן חיובי. נציין רק שפאוול כבר אמר את זה בנאום שלו לפני קצת יותר משבוע, אז השווקים לא התייחסו לזה, ודווקא בחרו להילחץ מאמירה של טראמפ לגבי העובדה שיכול להיות מיתון.
(4) פאוול מוכן לשחק פוליטיקה
אחת האמירות שעברו מתחת לרדאר של המשקיעים היא לגבי המכסים, והאינפלציה שעלולה להיווצר מכך. פאוול בחר להשתמש במילה ,Transitory', כן כן, אותה מילה שהוא השתמש ביחס לאינפלציה ביציאה מהקורונה.
אל חשש, אצל פאוול שום דבר לא מקרי, והשימוש במילה הזו היה מכוון.
ראשית הוא רוצה להתייחס לאותה מילה מאז, מהיציאה מהקורונה. לא כדי להזכיר למשקיעים את ה'טעות' שלו, אלא כדי לאותת לממשל, שהוא מוכן ללכת לקראתם, כפי שהוא עשה אז.
אני אסביר.
יש האשמה כלפי פאוול, שהוא החזיק את הריבית נמוכה מדי, זמן רב מדי. אחת הסברות שעולה בהקשר הזה היא שפאוול החזיק אתה ריבית נמוכה, כי רצה לקבל את הכהונה השנייה מביידן. אחרי שקיבל את הכהונה השנייה, הוא העלה את הריבית בחדות.
לכן, פאוול אומר למשקיעים, אבל בעיקר לטראמפ, כפי שפעלתי אז, בקורונה, אני מוכן לפעול היום.
המשמעות היא שהפד לא ישנה מסלול מבחינת הריבית, גם אם תהיה עלייה באינפלציה. הפד לא יעלה ריבית, ולא חושש מהתחזקות אינפלציונית, כל עוד זו תנבע מהמכסים. לכן הוא השתמש במילה 'Transitory', לאותת לטראמפ שהוא מוכן להעלים עין מהאינפלציה שתנבע מהמכסים.
גם את האמירה הזו, השווקים פירשו באופן חיובי, והאמת, בצדק רב.
לסיכום, פאוול סיפק את המקסימום שיכל
לדעתי, למרות ההיבטים חיוביים בהודעת הריבית של הפד, רמת חוסר הוודאות גבוהה. פאוול, באמנות רטורית רבה, גם סיפק למשקיעים ודאות – לא נעלה ריבית, כל עוד זו תנבע מהאינפלציה, אנחנו נחכה עוד קצת על הקווים. אבל פאוול לא יכול היה להתחמק מהעלייה בחוסר הוודאות, הוא הדגיש את זה.
ולכן לאור זאת החליט לא לעשות כלום.
אם שואלים אותי, בסופו של יום חוסר הוודאות הזה, מרחיק עוד יותר את הורדת הריבית הראשונה, ומקשה עוד יותר על הפד לקבוע מדיניות. בכל מקרה, גם להודעה הבאה ב-4 במאי פאוול לא יעשה כלום. לא תהיה סקירה כלכלית, כך שההודעה הבאה נמוכה יותר מבחינת החשיבות שלה.