ההכרזה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הטלת מכסים ב-2 באפריל עוררה תגובה נרחבת בשווקים. בעידן של אי ודאות גיאו-פוליטית, מדיניות כלכלית אגרסיבית ותנודתיות גוברת, חשוב להבין מהם מוקדי הסיכון וההזדמנות המשמעותיים ביותר עבור המשקיעים. חמש הסוגיות המרכזיות שחשוב לעקוב אחריהן בתקופה הקרובה:
מדיניות הסחר האמריקאית משנה כיוון
המהלכים של ממשל טראמפ מעידים על כוונה ליישם גישה אקטיבית ולעיתים מתריסה כלפי שותפות הסחר של ארה"ב. המדיניות מכוונת לשיקום מאזן הסחר והפחתת רגולציה פנימית, תוך שימוש במכסים כאמצעי לחץ. מדינות שיגיבו בצעדי נגד עשויות להיתקל בהחרפת מכסים, בעוד שותפות שיציעו ויתורים – למשל דרך רכישת סחורות אמריקאיות – עשויות ליהנות מהקלות. מדיניות זו מסמנת תזוזה ממשטר סחר פתוח ורב-צדדי לעבר הסכמים דו-צדדיים ממוקדי אינטרס. המגמה הזו מאפשרת לסין למלא את הוואקום, בין היתר דרך שיתופי פעולה עם מדינות BRICS+. במקביל, סין ממשיכה לפתח שוק פנימי חזק יותר ולהפחית את תלותה ביצוא.
עוצמת הדולר נבחנת מחדש
התגובה המיידית למכסים כללה ירידה מסוימת בערך הדולר, אך המטבע שמר על יציבות יחסית מול האירו. החששות מהיחלשות מתמשכת של הדולר נובעים מהאפשרות ליציאת הון מארה"ב ומהערכות שהממשל פועל ביוזמתו להחלשת המטבע כחלק מהמאבק בגירעון המסחרי.
עם זאת, אנו מעריכים כי הדולר לא צפוי להיחלש באופן דרמטי. במערכת גלובלית המבוססת על דולר, התחייבויות רבות ממשיכות להיפרע במטבע זה, במיוחד בתקופות של האטה. בנוסף, פיחות יזום של הדולר עלול להביא לעלייה באינפלציה ולייקור החוב הממשלתי – מהלך שסותר את האינטרסים הכלכליים של ארה"ב.
פער הריביות בין הדולר למטבעות אחרים תומך במטבע האמריקאי וצפוי להישמר: הפד צפוי להפחית את הריבית לרמה של 3.75% עד סוף השנה, בעוד הבנק המרכזי האירופי יגיע ככל הנראה ל-1.5%. הדולר עשוי להישאר יציב מול האירו, אך להיחלש מול מטבעות בטוחים כמו הין היפני והפרנק השוויצרי.
התחזקות הין נראית סבירה יותר, במיוחד לאור אופיו כמקלט בטוח בתקופות של תנודתיות.
סביבת הריבית נותרת נמוכה אך יציבה יחסית
שוויץ צפויה להפחית את הריבית לרמה של 0%, אך לפי ההערכות שלנו, לא תחזור לשטח שלילי – כל עוד הריבית האירופית תישאר ברמה גבוהה יותר. פער הריביות הקיים מאפשר לפרנק השוויצרי להיחלש באופן הדרגתי, מבלי שהבנק המרכזי יידרש לצעדים קיצוניים.
בשווקים הפיננסיים נראה כי אג"ח שוויצריות לטווח קצר ובינוני עשויות לשוב לתשואות שליליות, כאשר גם תשואות ל-10 שנים מתקרבות לרמת האפס. בגוש האירו, מנגד, הסבירות לריביות שליליות נותרת נמוכה – למרות הסביבה המוניטרית המקלה.
שוקי המניות חווים תנודתיות אך לא בהכרח נמצאים בשוק דובי
ירידות השערים החדות שנרשמו ב-S&P500 ובנאסד"ק בפתיחת השנה מהוות בעיקר תיקון להערכות יתר – ולאו דווקא התחלה של שוק דובי. רמות הצריכה נותרות יציבות, שוק העבודה חזק, והתחזיות לצמיחה בארה"ב לשנת 2025 עומדות על 1.2% – האטה משמעותית, אך לא מיתון.
מדד ה-VIX מעיד על דריכות גבוהה מצד המשקיעים, אך ברמות אלו נרשמת לעיתים קרובות התאוששות. אנו מעריכים כי מדד S&P 500 ייתמך בטווח של 5,150–5,200 נקודות, ויוכל לטפס בהדרגה – כל עוד לא תירשם החרפה נוספת בתנאים המאקרו-כלכליים.
באירופה ובשוויץ, האתגרים גדולים יותר, בין השאר בשל עיכוב בהפעלת תמריצים פיסקליים והתחלה איטית של מהלכי השקעה. הצמיחה הצפויה בגוש האירו ובשוויץ ב-2025 נעה סביב 0.8%–0.9%, עם סיכון לירידה נוספת במידה והמתיחות מול ארה"ב תוביל להטלת מכסים נוספים.
החשש ממשבר חוב באירופה גובר – אך לא מדובר בתרחיש מרכזי
דינמיקת החוב באירופה הפכה שוב לנושא מדאיג, במיוחד לאחר עליית המרווחים באג"ח ממשלת צרפת. גם גרמניה מגדילה את הגירעון דרך תוכניות השקעה, והיחס חוב-תוצר מתקרב ל-80%. התוצאה היא עלייה בתשואות האג"ח באירופה, שמכבידה על כלל המדינות החברות.
במבט קדימה, העולם חווה שינוי משמעותי במבנה הסחר ובאיזון בין כלכלות מובילות. ארה"ב מאמצת גישה ממוקדת בעצמה, בעוד מדינות BRICS+ עשויות לגלם תפקיד גדול יותר בקידום סחר פתוח. שווקים פיננסיים ברחבי העולם צפויים להמשיך לחוות תנודתיות בתקופה הקרובה – עד שהשפעות המדיניות החדשה יתורגמו לנתוני פעילות עסקית.
למשקיעים מומלץ לשמור על קור רוח ולהימנע מצעדים חפוזים. מי שפעל לפי ההמלצות האחרונות שלנו מחזיק כיום בתיק מפוזר היטב, הכולל חשיפה מוגברת לאג"ח ממשלתיות והפחתה מסוימת באחזקות מנייתיות. השקעה סבלנית וממוקדת לטווח ארוך, במיוחד בחברות יציבות שנפגעו זמנית – עשויה להניב פירות בהמשך. גם בתקופות של אי שקט – צצות הזדמנויות.