הפד הותיר אתמול את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.25%-4.5% בדומה לציפיות של כלל החזאים בסקר בלומברג ובהחלטה שהתקבלה פד אחד. נזכיר כי הריבית ברמה זו מאז דצמבר האחרון.
מה עלה מהודעת הריבית עצמה?
לא היו "דרמות מיוחדות" בהודעת הריבית. בשלב זה לפחות המסר לגבי המצב הכלכלי נותר סביר יחסית. הפד פתח את הודעת הריבית באמירה כי למרות שהתנודות ביצוא נטו השפיעו על הנתונים "האינדיקטורים מראים כי הפעילות הכלכלית המשיכה להתרחב בקצב איתן". מדובר במסר דומה להודעת הריבית הקודמת (19/3).
צוין כי אי הוודאות לגבי התחזית הכלכלית עלתה "עוד יותר". וועדת הפד מעריכה כי עלו הסיכונים לאבטלה גבוהה יותר ואינפלציה גבוהה יותר. מצב זה מקשה כמובן על היכולת של הפד להחליט על המדיניות כי שני המצבים הללו מנוגדים בהשפעתם בשל המנדט הדואלי של הפד: להשיג תעסוקה מרבית ולשמור על יציבות מחירים. במצב זה הפד מעדיף להיות פסיבי ובפרט כל עוד אין הידרדרות חדה בפועל בנתונים.
מה המסר שעלה מדברי נגיד הפד?
הנגיד האמריקאי אמר כי "אנחנו לא חושבים שצריך למהר" בהקשר הפחתות הריבית. הנגיד ציין שהלחץ הפוליטי (מצד טרמאפ) להפחית ריבית "לא משפיע בכלל על ביצוע העבודה שלנו". בהקשר הפוליטי הוסיף פאואל כי מעולם הוא לא ביקש פגישה עם נשיא כלשהוא "ולעולם לא אעשה זאת". פאואל גם שלל "הפחתת ריבית מונעת" וציין כי הפד לא יודע מה התגובה הנכונה לנתונים עד שהפד יראה יותר נתונים.
לדברי הנגיד תוספת המשרות היא בסדר ("fine"), השכר "במצב טוב" והפיטורים "אינם ברמות גבוהות". לגבי האינפלציה הנגיד ציין כי היא שומרת על יציבות יחסית ברמה נמוכה (“moving sideways at a fairly low level"). נזכיר שהאינפלציה בפועל (2.3%) גבוהה במקצת מיעד הפד (2%) ולהערכתנו הסיכון לעלייה או לפחות אי ירידה שלה איננו מבוטל.
לגבי המכסים נגיד הפד אמר כי העלאות מכסים משמעותיות – אם יישארו לאורך זמן – עשויות להאיץ את האינפלציה, להאט את הצמיחה ולהביא לעלייה באבטלה.
את אי הוודאות בהקשר האינפלציה ניתן לראות דרך האמירה כי ההשפעה על המחירים עשויה להיות חד פעמית, ("one time shift"), אך ייתכן גם שתימשך לאורך זמן. במילים אחרות: שוב חזרה על המסר של אי וודאות לגבי העתיד.
איך הגיב השוק?
התגובה של השוק הייתה רגועה יחסית. תמחור השוק לרמת הריבית בסוף 2025 נסגר אתמול ברמה של 3.54% (כ-3 הפחתות ריבית), די דומה לתמחור השוק לפני הודעת הריבית. השוק מתמחר הפחתת ריבית בהסתברות גבוהה רק בהחלטה בסוף יולי ואנו מעריכים כי עד אז תהיה יותר וודאות לגבי מלחמת המכסים.
גם בשוק האג"ח לא נרשמו שינויים משמעותיים בעקבות הודעת הריבית ובפרט בהשוואה לתנודות שהיו בחודשים האחרונים. מדד ה-S&P 500 או הנאסד"ק נסגרו אתמול ברמה מעט גבוהה יותר מאשר רגע לפני הודעת הריבית, אבל גם כאן לא מדובר בדרמה מיוחדת. במקביל הדולר התחזק במעט מול סל מטבעות המערב, אבל שוב "לא דרמה".
מה אנו חושבים לגבי העתיד?
אנו מעריכים כי הגישה הכללית של ארה"ב ומדינות המערב תהיה להימנע ממלחמת מכסים "עד הסוף ולאורך זמן" ונראה כי ההודעות האחרונות לפחות בינתיים תומכות בכך. יחד עם זאת נציין כי אי הוודאות והתנודתיות בשווקים לא נעלמה ועוד יהיו גלים של שינויים חדים בשווקים.
אנו מעריכים כי הפד יפחית ריבית רק פעמיים השנה (ואולי פחות), לעומת תמחור השוק לכ-3 הפחתות ריבית.
לאור אי הוודאות החדה האסטרטגיה הכללית לגבי הריביות הקצרות היא לנצל תרחישים בהם השוק יתמחר 4 הפחתות ריבית (כפי שהיה בסוף אפריל) לביצוע עסקה בכיוון הפוך, כלומר להעריך שיתמתן התמחור להפחתות ריבית ובפרט כל עוד נתוני הכלכלה בפועל סבירים יחסית.
לגבי ישראל נציין כי תרחיש הבסיס שלנו הוא שהריבית תופחת פעמיים השנה, אך נראה כי גם הנגיד ישמור על גישה זהירה ובעיקר "ימתין לנתוני האינפלציה" ויעקוב אחר המגמה בשקל ופרמיית הסיכון לפני שהוא ינקוט בפעולה משמעותית בהקשר הריבית.