האביב הערבי והחסכונות שלנו
בתחילת יולי 2012 פרסמנו מאמר קצר ועניני (זה לא אביב ערבי - זה חורף וכדאי שתכינו את תיק ההשקעות שלכם לחורף הזה) שניתח את האירועים שפקדו את העולם הערבי סביבנו. כותב המאמר, אורן שרעבי, מנהל מוקד יועצים ב"מור בית השקעות", ניבא את התהליכים שהנשיא המצרי החדש, מוחמד מורסי, ינקוט בהם. כפועל יוצא של הניתוח התריע עורכו בפני מנהלי ההשקעות על הצורך לנקוט בזהירות רבה נוכח המתרחש באזורנו ותאר את הצפוי בזירה המצרית.
אמש, בדיוק מפליא, בהתאם לניתוח, סילק מורסי את קציני הצבא הוותיקים והחליפם. פנינו ל"מור בית השקעות" ובקשנו לשמוע את דעתם של יוסי לוי ודרור קראוס, מייסדי מור בית ההשקעות ומנכ"לים משותפים בו על ההשלכות של הצעדים הללו על שוק ההון בישראל.
ש. האם אתם מתייחסים באופן חריג ל"מהפכה" במצרים?
ת. כלל וכלל לא. אנו חיים מזה זמן רב במערכת של כוחות המשתנה לנגד עיננו. מערכת כזו מטמיעה אי וודאות גדולה. המהפך במצרים (העלייה לשלטון של "האחים המוסלמים", (א.כ) , עובר בהתאם לציפיות, ללא שפיכות דמים אכזרית כפי שקרה בסביבותיה או קורה בסוריה. הצבא יתיישר לפי "הבוס" החדש. להערכתנו זהו רק החלוץ בגל של החלפת מאות רבות של קצינים בכירים ואנשי ממשל באחרים שנאמנותם למורסי לא תהייה נתונה בספק. באי וודאות, חובתו של מנהל השקעות להיות זהיר עוד יותר. אנחנו, אולי בשל ניסיוננו עתיר השנים, אנו נוקטים בגישה כזו מזה זמן רב.
ש. אם כך מה בדיוק קרה? מדוע אצלנו "הוכו בהלם"?
ת. מוחמד מורסי פשוט ניצל הזדמנות שנקרתה לו בעקבות הפיגוע האחרון בו נהרגו 16 אנשי צבא מצריים. אולי תרמה לכך גם הפטפטת הישראלית, המיותרת והמופקרת, שמיהרה לדווח עוד לפני שהאירוע הסתיים על כך שהיה לישראל מידע מדויק וכי העברנו אותו לראש המודיעין המצרי (שהודח). מבחינתו, מורסי שרק שלשום הצטלם סועד בסיני בחברת מפקדי הצבא השתמש בתירוץ קלוש, כמו לאחר שריפת הרייכסטאג (שריפת הרייכסטאג ב- 27/2/1933 אפשרה להיטלר לנצל את האירוע על מנת לקבל סמכויות חרום, לחסל את מתנגדיו, ולבסס את שלטונו, א.כ). מורסי הזדרז לסלק את קציני הצבא השנואים עליו, סמליו של משטר מובראק, ופעל ויפעל בהתאם לגישה האיסלמיסטית שהוא מייצג ושאותה תארנו במאמר הקודם. העיתונאים אצלנו "מוכים בהלם" לעיתים קרובות. אנו מעריכים שגופי הערכה שלנו ציפו בהחלט לצעד כזה גם אם כי לא בטווח של השנה הקרובה.
ש. האם וכיצד ישפיעו האירועים האחרונים במצרים על מבנה ההשקעות עליו אתם ממליצים?
ת. עולם ההשקעות דומה במידה רבה לאיסוף מודיעין. המידע, ברובו גלוי, צריך לרכז את פיסות המידע ולנתח. זהו פזל גדול ומורכב שצריך להתאים את החלקים ומהם ליצר המלצות. זו תהייה שגיאה להתייחס למהפכה האיסלמית במצרים כאל גורם המרכזי שעליו להשפיע על מבנה התיקים או קרנות הנאמנות. זהו רק פרמטר אחד מתוך רבים. כפי שגרסנו בעבר, בטווח הקצר השפעת השינויים במצרים על שוק ההון ובמשתמע על חסכונותינו תהייה להערכתנו נמוכה יחסית בטווח הקצר. מצרים עם האחים המוסלמים או בלעדיהם זקוקה נואשות לחיזוק כלכלי ולסיוע אמריקאי שמתבטא בחיטה, סחורות, תחזוקה צבאית וכסף. בשלב זה, שוקי ההון סובלים מדכדוך מובנה גם ללא הבשורות הנפלאות על פעמי האביב הערבי או החורף הדתי. זו גם הסיבה שלעת הזאת חייבים המשקיעים לנהוג בזהירות רבה. זה איננו המועד המתאים להגדיל סיכונים.
ש. איזה פרמטרים משפיעים אם כן על מבנה התיקים?
ת. מדיניות השקעות נשענת על אירועים גלובליים רבים שמשקלם כאמור רב יותר מההשפעות של המהפכה המצרית. בראש ובראשונה אנו לא מנותקים מהמיתון ומהמשבר הפוקד את אירופה והעיקר את גוש היורו. הבנק המרכזי באירופה(ECB) שינה את הערכותיו הקודמות הנוגעות לקצב הצמיחה שעמד על 1% וציין כי גוש האירו במצב גרוע מהערכותיו הקודמות.הבנק הפחית את תחזית הצמיחה לשנה הבאה ל- 0.6%. נקודת האור באה מגרמניה, שם סוכנות דירוג האשראי פיץ, אישררה את דירוג האשראי המושלם של המדינה שעומד על AAA עם תחזית דירוג יציבה.
אנו בוחנים במסגרת הפאזל המורכב גם את המתרחש בסין, שם מתחזקת המגמה השלילית. מבחינתנו, תמרור האזהרה הוא העיקרי מתבטא בנתוני הצמיחה. כל עוד הם באזור ה- 8% - המצב נסבל. צמיחה נמוכה מ- 8% טומנת בחובה סיכונים. בשלב זה, נתוני הייצוא חלשים יותר מציפיות האנליסטים. שלל הנתונים השליליים ובכלל זה עדכון תחזיות צמיחה כלפי מטה והאטה בתפוקה התעשייתית, מובילים את השווקים להאמין שיהיו עוד הרחבות מוניטאריות בסין. ב- 2008 תכנית התמריצים הממשלתית הובילה לתוצאות מהר מאוד, היום כנראה שזה כבר לא יקרה..
ש. כיצד אתם רואים את השווקים בארה"ב?
ת. בארה"ב בשבועות האחרונים אנו עדים לירידה בביקושים לנכסים "בטוחים" לצד היחלשות משמעותית של מדד הפחד, ה- VIX, כאשר התשואה על אגרות החוב הממשלתיות ל- 10 שנים זינקה ל- %1.65. ראוי לציין שנתוני האבטלה בחודשיים האחרונים ונתוני הנדל"ן מתחילת השנה הפתיעו לחיוב.
אנו מסתכלים על פרמטרים נוספים הקשורים קשר הדוק עם נתוני הבנייה כגון מדד קייס שילר, הנמצא ברמת השפל שלו מאז 2003, מדד התחלות הבניה, מלאי הדירות חדשות לפי אזורים, מדד עלות המשכנתאות ל- 30 שנה, מדד התחלות הבניה ועוד. המדדים האחרונים נמצאים בשפל היסטורי. לאחר כל שפל באה גאות גם אם עוצמתה משתנה.
ש. ובישראל?
ההתרחשויות בחודש האחרון אינן מעידות על שינוי כיוון פרמננטי. בורסה מעדיפה שקט וסולדת מרעמם של תופי המלחמה. מחזורי המסחר המצומקים מקשים על הפעילות בשוק המקומי אבל גם כאן ישנה מחזוריות וצריך סבלנות רבה עם משמעת עצמית. הדו"ח המוניטרי של בנק ישראל זעזע את שוק האג"ח המקומי. הבנק ציין כי הריבית עשויה להישאר ברמתה הנוכחית עד לסוף 2013 כאשר ציפיות השוק הצביעו על שתי הורדות ריבית נוספות לרמה של 1.75%. הדו"ח עדכני לחודש יוני וגם תחזית הצמיחה נותרה אופטימית למדי. להערכתנו, בנק ישראל יעדכן למטה את תחזית הצמיחה ואת תחזית הריבית ותגובת שוק האג"ח הינה מוגזמת. כל פעם כאשר מדד התל בונד צנח בכ- 2% , חל תיקון מהיר לאחר מכן. משקיעים השואפים להקטין סיכון יכולים לקצר טווחים באג"ח הצמודים ולהימנע מאחזקות של אג"ח עם מח"מ ארוך. האפיק השקלי, מח"מ של עד 4 שנים נראה סביר.
ש. מה על המשקיע לבחון בבואו לבחור את השקעותיו?
ת. בראש ובראשונה להימנע מלקיחת סיכונים שהוא או היא לא יוכלו לעמוד בהם. היום יש שלל נתונים, גלויים לעיני כל, וודאי ליועצי ההשקעות המקצועיים בבנקים. ישנה אפשרות לבחון את מרווחי הסיכון בין אגרות חוב בעלי אפיון ודרוג דומים, לבדוק את ההתניות הפיננסיות ועוד. כמו כן המשקיעים והיועצים יכולים לבחור מבין מאות קרנות הנאמנות את אלו המתאימות להם ביותר. ("מור בית השקעות ניהול תיקים בע"מ הינו מנהל השקעות חיצוני של קרנות הנאמנות הנושאות את השם "מור". מנהל הקרן הוא אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ", א.כ). מערכות הדרוג בבנקים מסיעות ליועצי ההשקעות בבחירה ובהתאמה ללקוחות. במאמץ קל יחסית ניתן לבחון ולהשוות את תמהיל ההשקעות, סטיות התקן, מדדי שארפ, ולאחר מכן את התשואות. מכל מקום, תמיד מומלץ להיעזר במומחי השקעות שזהו תפקידם. בכלל, כל תורת ההשקעות לטווח בינוי וארוך מסתכמת בעיננו במצד מילים: ניהול סיכונים.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.





