90% ממגישי תביעות לנכות כללית נדחים על ידי המוסד לביטוח לאומי

 

 
אייל פייפראייל פייפר
 

אייל פייפר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/02/2013

נתוני המוסד לביטוח לאומי חושפים את מצוקתם הגדולה של ציבור הנכים, ולפיהם 9 מתוך 10 מגישי תביעות לנכות כללית נדחה על ידי המוסד לביטוח לאומי.
מחקר שביצע משרד פייפר-כהן בין 200 לקוחות הפונים למשרד לסיוע משפטי לקבלת קצבאות העלה כי אכן קיימת מצוקה גדולה בקרב הנכים.  לפי המחקר  רק 1 מתוך 10 אשר מגיש תביעה, תביעתו מתקבלת!
עוד גילה המחקר כי ציבור הנכים אשר נדחה מעדיף שלא להתמודד עם המוסד לביטוח לאומי. בהתאם למחקר רק 2 מתוך 10 נדחים, יעדיף להגיש ערעור ולהתמודד עם המוסד לביטוח לאומי!
המחקר העלה כי לציבור הנכים קיים מכנה משותף, והוא כי הם פועלים מתוך מצוקה כלכלית, וזקוקים לקבלת הקצבאות על מנת לשפר את רמת חייהם ולממן עם כספי הקצבאות את מחייתם השוטפת ואת עלות הטיפולים הרפואיים להם הם נדרשים על מנת להקל על בעיותיהם.
אחת השאלות הקשות שעולה בקרב ציבור הנכים האם ניתן לנצח את המוסד לביטוח?
להלן שני מקרים של נכים מהחודש האחרון, אשר ממחישים איך עיקשות של נכה מסייעת לקבלה בקצבה.


סיפורו של צ': בשנת 2003 גילו לצ',בן 55,  סרטן. עד לגילוי המחלה צ' ניהל חנות, עבד שעות מרובות בעסק אשר בנה, ופרנס את משפחתו בכבוד. עם גילוי המחלה צ' לא ידע מה לעשות עם עצמו. חסכונותיו הלכו ופחתו, וצ' לא יכול להמשיך לעבוד ולפרנס את משפחתו כפי שעשה עד לגילוי המחלה. 
צ' החל לסבול מדיכאונות קשים, לא רצה לתקשר עם אנשים ואף החל לתכנן איך לשים קץ לחייו. בנוסף לדיכאונותיו הקשים, סבל צ' בעיות קשות בירידה בזיכרון, וכן מבעיות אורטופדיות אשר הלכו והחמירו עם השנים. עד לשנת 2009 הכיר המוסד לביטוח לאומי בצ' כנכה בעל 100% זמנית, ונכותו חודשה מידי שנה בשנה.
במהלך השנים מחלת הסרטן לא באה על פתרונה וצ' היה צריך להמשיך ולעבור טיפולים על מנת להתמודד עם המחלה. כמו כן, לצ' גילו פיברומיאלגיה קשה מאוד, וכל הרופאים קבעו כי צ' מתקשה בביצוע פעולות הבית, ומומלץ כי ישכב במיטה לנוח.

מה קבע המוסד לביטוח לאומי? בשנת 2009 החליט המוסד לביטוח לאומי לבטל לצ' את הנכות ולשלול את זכאותו לקצבה, תוך שהוא קובע כי צ' לא איבד סך העולה על 50% מיכולתו לעבוד. צ' כמו נכים אחרים לא ידע מה לעשות עם עצמו. צ' החליט להגיש ערעור. בערעור קבע המוסד לביטוח לאומי לצ' נכות אי כושר קבועה בת 60% , הוועדה קבעה כי צ' כשיר לעבוד בעבודה בחצי משרה. צ' קיבל את ההחלטה הזאת כמובנת מאליו, אולם משמעות ההחלטה הייתה שכל ההטבות שניתנו לו בשל 100% הנכות שלו בוטלו. כעת צ' לא יהיה זכאי לפטור של 80% בתשלומי הארנונה, צ' לא יהיה זכאי להשתתפות בתשלומי שכר הדירה. 
בשנת 2012 החלה החמרה נוספת במחלותיו של צ'. צ' החליט לצאת למלחמה מחודשת מול המוסד לביטוח. צ' גייס את המסמכים הרפואיים העדכניים ביותר, והחליט להגיש תביעה להחמרה במצבו. לבסוף למוסד לביטוח לאומי לא נותרה כל ברירה אלא להכיר בנכותו לאור בעיותיו, ולקבוע לצ' נכות של 100%. 

סיפורה של ג':  ג', בת 58, עלתה מרוסיה בשנת 1995. ג' החלה לסבול מבעיות קשות בגב, ובעיות בברכיים אשר הלכו והחמירו עם השנים. לג' אף סבלה מעודף משקל גבוה, בעיות ריכוז וזכרון, וכן בעיות נפשיות קשות, אשר גורמות לג' שלא לצאת מהבית, לפחד מאנשים,ואף לחשוב על דרכים איך לסיים את חייה.
ג' ניסתה להגיש תביעה להכרה בנכות כללית 4 פעמים, וכל פעם נדחתה על ידי המוסד לביטוח בטענה כי אינה זכאית לקצבה.  קשייה הכלכליים של ג' הלכו והמירו עם השנים ועם ההחמרה במצבה הרפואי, שכן כעת ג' נזקקת לתשלומים שוטפים בעבור תרופות וטפולים רפואיים על מנת להקל בבעיותיה.
השנה ג' החליטה לצאת למאבק מחודש מול המוסד לביטוח לאומי.

 ג' החליטה להגיש תביעה מחודשת לזכאות לנכות. לשם כך אספה ג' את כל המסמכים הרפואיים, ובהם עדויות על הפגיעות שיש לה בגב, על הבעיות הנוירולוגיות וכן את ההיסטוריה על הבעיות הנפשיות.
מה קבע המוסד לביטוח לאומי? בפעם החמישית למוסד לביטוח לא הייתה ברירה אלא לאשר לג' זכאות חלקית. ג' זכתה בתביעתה לנכות, ונקבעו לה 65% אי כושר.
מה שהכשיל את ג' היה פסיכיאטר שקבע כי ג' סובלת מבעיות נפשיות קלות ביותר, ולכן נקבעו לה רק 10% נכות. 

סיפורה של ג' עדיין לא הסתיים ובסוף השבוע הגישה ג' ערר על החלטת המוסד לביטוח לאומי. הפעם בתקווה כי בשעה טובה לאחר מספר שנים, יכיר המוסד לביטוח לאומי בנכותה של ג' בת 100% ויעניק לה את ההטבות הרבות להם ג' זכאית.

לסיכום 5 כללים שיעזרו בהגשת תביעות לנכות כללית מול המוסד לביטוח לאומי:

א. תביעתך נדחה? אל תוותר, מהר והגש ערעור!, -  זכור תביעותיהם של 56% ממגישי הערעורים מתקבלות.
ב. אל תקבל אף את החלטות המוסד לביטוח לאומי כמובנות מאליו. תמיד המוסד לביטוח לאומי יקבע לך אחוזי נמוכים ככל האפשר וינסה לגרום לך להיראות כאדם בריא. מטרת המוסד לביטוח לאומי היא לנסות ולהתיש אותך ככל האפשר ולנצל את מצוקתך הכלכלית והרגשית, על מנת למנוע ממך לקבל את הכספים המגיעים לך על פי חוק. 
ג. אושרה לך נכות חלקית? בדוק האם היית יכול לקבל אחוזי נכות גבוהים יותר מאלו שנקבעו לך.
ד. בדוק תמיד את זכויותיך מול המוסד לביטוח לאומי.
ה. תמיד היוועץ עם בעלי מקצוע הבקיאים בתחום. לעיתים תופתע לגלות כי יש לך זכאות לנכות שלא נתנה לך למרות שהיית זכאי לנכות.

עו"ד אייל פייפר ממשרד כהן-פייפר, מומחה לתביעות נגד חברות הביטוח וביטוח לאומי.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
 

x