פסגות >> מאז סוף יולי נחלש השקל ב-7.5% מול הדולר. עד כמה היחלשות השקל תלחץ כלפי מעלה את המחירים לצרכן ?

 

 
אורי גרינפלדאורי גרינפלד
 

אורי גרינפלד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/09/2014

הדולר, מחירי הסחורות והאינפלציה בישראל

מאז סוף יולי נחלש השקל ב-7.5% מול הדולר. עד כמה היחלשות השקל תלחץ כלפי מעלה את המחירים לצרכן? תלחץ, אבל לא בהרבה.

כידוע, בעבר הלא ממש רחוק הייתה תמסורת חזקה בין שע"ח דולר/שקל לבין האינפלציה בישראל. תמסורת זו נבעה בראש ובראשונה מכך שההנחה הבסיסית של כל בעל דירה בישראל היתה שהדולר תמיד עולה וכתוצאה מכך 95% מחוזי השכירות היו צמודים לשער הדולר כך שסעיף הדיור, הסעיף בעל המשקל הגבוה במדד היה למעשה בבואה של שער החליפין. כיום, לאחר שהתברר שלפעמים הדולר גם יורד, פחות מ-2% מחוזי השכירות נקובים בדולר כך שלשער החליפין אין השפעה בגזרה זו. אם כך, ההשפעה כיום של שער הדולר על האינפלציה היא בעיקר דרך מחירי המוצרים המיובאים. התחזקות הדולר אמנם צפויה לייקר את מחירי המוצרים וחומרי הגלם המיובאים אך יש לשים לב לשלוש נקודות שממתנות את ההשפעה על המחירים לצרכן:

* יותר משהשקל נחלש הדולר התחזק. במילים אחרות, היחלשות השקל מול מטבעות אחרים היתה ממותנת הרבה יותר. מול האירו למשל, השקל נחלש ב-2.8% בלבד. במילים אחרות, מוצרים וחומרי גלם שמיובאים מאירופה יתייקרו הרבה פחות.  רק 11% מהיבוא לישראל (ללא יהלומים) מגיע מארה"ב בעוד 34% מהיבוא מגיע מאירופה.
* חלק משמעותי מהשפעת הדולר על האינפלציה מגיע ממחירי הדלק. עם זאת, התחזקות הדולר בעולם, בשילוב עם ההאטה בסין הביאו לירידה מתמשכת במחירי האנרגיה (ראה הרחבה בפסקה הבאה) שקיזזה חלק מההשפעה.

* הסביבה העסקית הנוכחית בישראל מקשה על העלאת מחירים. הדיון הציבורי והתגברות התחרות בחלק מהסקטורים יגרמו להערכתנו לכך שהיצרנים והקמעונאים יאלצו לספוג חלק מהתייקרות היבוא.
בשורה התחתונה, בהינתן שכל השאר קבוע, כל 10% עליה (בהנחה שמדובר על עליה פרמננטית) בשער הדולר מתורגמת לכ-1% באינפלציה על פני כחצי שנה. כאמור, במקרה הנוכחי כל השאר לא קבוע (ירידת מחירי הסחורות והתגברות התחרות) כך שהשפעת הדולר תבוא לידי ביטוי ב-0.4% באינפלציה ל-12 חודשים הקרובים. השפעה זו היא כמובן חלק מהתחזית שלנו לאינפלציה העומדת על 1.2%.
 
מאז אמצע יוני ירד מחיר חבית נפט מסוג ברנט ב-18$ ל-97$ לחבית. מדובר אמנם על ירידה חדה של 15.7% אך בשל היחלשות השקל במהלך התקופה מדובר על ירידה של 10% "בלבד" במונחים שקליים.  גם מחירי הסחורות החקלאיות יורדים כבר חמישה חודשים כאשר במונחים שקליים מחירי התירס, חיטה וסויה ירדו כבר ב-34%, 31% ו-37%, בהתאמה. הטבעונות מעולם לא השתלמה יותר. עד כמה הירידה במחירי הסחורות תלחץ את מחירי הצרכן כלפי מטה? כמעט ולא תלחץ.
* באופן כללי, כאשר מחירי חומרי הגלם עולים היצרנים נוטים לעדכן את מחיריהם. כאשר אלו יורדים ההתאמה הרבה פחות מובהקת והיצרנים נוטים לנסות ולנצל את ירידת המחירים על מנת להגדיל את שולי הרווח שלהם ככל הניתן. תופעה זו קרויה "קשיחות מחירים כלפי מטה" והיא יותר אנושית מהרתיעה מרגל קרושה.
* מחיר הנפט ירד כאמור ב-10%. בכל הנוגע למחירי הדלק (המהווים כ-4% מהמדד), שני שליש מירידה זו כבר באה לידי ביטוי במדדי המחירים של יוני-אוגוסט. בנוסף, כמעט 60% ממחיר ליטר דלק הם למעשה מיסים (בלו ומע"מ) כך שהשפעת מחירי האנרגיה נמוכה באופן יחסי.
* ההשפעה על מוצרים שונים (כתוצאה מהוזלת עלות הייצור) היא שולית הן בשל המעבר לשימוש בגז טבעי והן בשל קשיחות המחירים כלפי מטה.
*  לגבי הסחורות החקלאיות, שינוי של 10% במחיריהן השקליים של אלו מתורגמת בד"כ לכ-0.2% באינפלציה. באופן טבעי, כאשר מדובר על ירידת מחירים ההשפעה פחות מורגשת, בטח לאור הצטמצמות המרווחים בענף המזון בשנה האחרונה.
בשורה התחתונה, הירידה במחירי הסחורות עשויה לתרום לירידה של כ-0.2% באינפלציה. גם השפעה זו היא כמובן חלק מהתחזית שלנו לאינפלציה העומדת על 1.2%.
 
הרבה רעשים, מעט כלכלה

למרות יובש מסוים בנתונים כלכליים השווקים נטו לתנודתיות גבוהה בזמן שאנו ישבנו ועיכלנו את ארוחות החג. תנודתיות זו היא תוצאה של ארבעה "רעשים" חיצוניים עיקריים:

* דיווחים על כוונות של רוסיה להשתלט על נכסים של משקיעים זרים וזאת במובן כנגד הסנקציות של מדינות המערב. הנשמות הטובות רומזות לנו כי מדובר על תגובה של רוסיה כנגד ממשלת איטליה שהחרימה לאוליגרך ארקדי רוטנברג כ-30 מיליון דולר ונכסי נדל"ן. רוטנברג הוא כמובן חבר קרוב של פוטין.
* אם זה לא מספיק אז שר האנרגיה הרוסי קפץ גם הוא על העגלה ואיים בהפרעות בזרימת הגז למערב אירופה אם מדינות האיחוד לא תפסקנה להעביר גז רוסי לאוקראינה. אמירות אלו פגעו כמובן בעיקר במדד הדאקס שירד בעקבותיהן ב-2.4%.
* השווקים בארה"ב לא אהבו כמובן את הירידות באירופה. בנוסף לכך, מניית חברת אפל ירדה ביום חמישי ב-4.6% וזאת בעקבות פרסום שתי התקלות החדשות של מוצריה (הטלפון המתקמט הראשון בעולם ומערכת ההפעלה שלא ממש עובדת) הירידה במניית אפל סחבה את המדדים לירידות שאף התחזקו לאחר שאלו חצו את הסימן הטכני של הממוצע הנע ל-50 ימים. כידוע, ממוצעים טכניים שכאלו לא אומרים דבר לגבי העתיד אך חצייה שלהם במהלך המסחר מפעילה טריגר במכונות המסחר וגורמת להתעצמות המגמה.
* ביום שישי הודיעה חברת פימקו על התפטרותו של מייסדה ביל "מלך האג"ח" גרוס. התפטרותו של גרוס מהקרן שהוא בעצמו הקים הגיעה לאחר פדיונות של יותר מ-65 מיליארד דולר בשנה האחרונה וביצועי חסר משמעותיים. מיד לאחר ההודעה נרשמו ירידות במדיי המניות ובשוק האג"ח. אגב, מניית חברת Janus, החברה אליה עובר גרוס עלתה בעקבות ההודעה ביותר מ-40%. לעומת זאת, מניית חברת Allianz, חברת האם של פימקו הנסחרת בדאקס, ירדה ב-7.3%.
 

סקירת המאקרו השבועית של אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות.


 
Disclaimer
דוח זה הינו רכושה של פסגות בית השקעות בע"מ (להלן-"פסגות"), אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן ו/או פעולה, דפוס, צילום, הקלטה, העתקה את הדוח, ו/או כל חלק ממנו ללא קבלת אישור בכתב ומראש.   הדוח מבוסס על נתונים שהיו גלויים לציבור ושפורסמו על ידי פסגות ו/או החברות המוזכרות בדוח (להלן - "החברות") בתשקיפים, דוחות כספיים, הודעות לבורסות לניירות ערך, פרסומים בכלי התקשורת ובכל דרך אחרת ועל בסיס הענפים בהן פועלות החברות והנחות שנעשו על בסיס מידע, פרסומים ונתונים אלו.   המידע, הפרסומים והנתונים מהמקורות הנ"ל הונחו כנכונים ודוח זה המסתמך עליהם אינו מהווה אימות או אישור לנכונות נתונים אלו.  המידע המופיע בדוח זה  מעודכן למועד פרסומו לראשונה ואינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר, וכן אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו והדעות האמורות בו עשויות להשתנות ללא מתן הודעה נוספת. ניתוח זה משקף את הבנתנו ביום עריכת דוח זה.  מודגש כי אין פסגות ו/או עובדיה אחראים למהימנות המידע המפורט בדוח, לשלמותו, לדיוק הנתונים הכלולים בו או להשמטה, שגיאה או ליקוי אחר בדוח.  פסגות לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש בדוח זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע שבדוח זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש. ייתכן שבמועד פרסום עבודת האנליזה, או במהלך 30 הימים שקדמו למועד הפרסום, פסגות " ו/או תאגיד קשור אליה החזיקו או מחזיקים או עשויים להחזיק בחשבונות הנוסטרו שלהם או בחשבונות המנוהלים על ידם החזקה מהותית בסוג כלשהו של ניירות ערך של חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. ייתכן שפסגות קיבלה או מקבלת במהלך 12 החודשים האחרונים וייתכן שהיא צפויה לקבל, לאחר מועד הפרסום של עבודת האנליזה, תגמול בהיקף מהותי מקבוצת חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. ייתכן שמועד פרסום עבודת האנליזה בעל השליטה בפסגות החזיק או מחזיק או עשוי להחזיק החזקה מהותית בסוג כלשהו של ניירות ערך של חברה מהחברות המוזכרות בעבודה. אין לראות בדוח זה שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות והתאמה אישיים וספציפיים ללקוח תוך  התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם. אין להעביר דוח זה לצד ג' כלשהו.
 
פסגות הינה חברה בת בבעלותה המלאה של פסגות בית השקעות בע"מ, המצויה בשליטת קרנות אייפקס מסוימות, שהינן קרנות השקעה פרטיות ("אייפקס"), המבצעות מעת לעת השקעות בתאגידים שונים.
למען הגילוי הנאות יובהר, כי אפשר שתאגיד הנסקר במסגרת עבודת אנליזה שמפרסמת פסגות ו/או מי מטעמה, יהא תאגיד שקרנות אייפקס בוחנות ביצוע השקעה בו או מנהלות עימו מגעים כלשהם לשם ביצוע השקעה בו.
מודגש, כי פסגות אינה מודעת לבחינות אלו על ידי קרנות אייפקס, למעט במקרה בו מדובר במידע שהפך לציבורי. בכל מקרה, אין המלצותיה, ניתוחיה ו/או מסקנותיה של פסגות בעבודת אנליזה ביחס לתאגיד נסקר, מושפעות באופן כזה או אחר מהיתכנות השקעה של קרנות אייפקס בתאגיד זה.  
קרנות אייפקס עשויות לבצע החלטות השקעה אשר אינן תואמות את ההמלצות והדעות המובאות במסגרת עבודת אנליזה שפורסמה על ידי פסגות ו/או מי מטעמה.
ההמלצות דלעיל ניתנות ע"י מחלקת מחקר sell side של פסגות, ללקוחות הברוקראג'.
יובהר, למען הסר ספק, כי לחברות ולפעילויות שונות בקבוצת פסגות בית ההשקעות, מוענקים גם שירותי מחקר נוספים על ידי מחלקות מחקר שונות, במסגרתם עשויות להיות המלצות שונות ביחס לאותו נשוא מחקר.

 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x