מאמר דעה (קצת אחר) על מסיבת העיתונאים של בנק ישראל

כמקובל במרבית הבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות, החליטו בבנק ישראל לקיים מסיבת עיתונאים רבעונית שמטרתה להסביר את המדיניות המוניטרית

 

 
ניר אומיד, מנכל גלובל ואליו ניהול השקעותניר אומיד, מנכל גלובל ואליו ניהול השקעות
 

ניר אומיד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/06/2015

כמקובל במרבית הבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות, החליטו בבנק ישראל לקיים מסיבת עיתונאים רבעונית שמטרתה להסביר את המדיניות המוניטרית. החשיבות של מסיבות העיתונאים בארה"ב ובאירופה הינה עצומה מאחר והיא מאפשרת למשקיעים להתרשם באופן ישיר ובלתי אמצעי לגבי המדיניות של הבנקים המרכזיים ואף לקבל רמזים לגבי מדיניות זו בעתיד. המשקיעים המנוסים מנתחים כל מילה שנאמרת (או לא נאמרת) על ידי מאריו דראגי נשיא הבנק המרכזי האירופי ופרופסור ג'נט ילן יו"ר הפדרל רזרב במטרה לנסות ולקרוא בין השורות.

אלא שבמסיבת העיתונאים שקיים בנק ישראל ביום שני לא היה כל צורך לקרוא בין השורות, הכל נאמר בשורות עצמן, באופן ברור ונהיר, באופן שלא הותיר כל ספק, באופן שכן הותיר בהלם חלק מהמשקיעים, לא תהיה ירידת ריבית נוספת בישראל ולא תכנית הקלה כמותית.

"נראה שפחתה ההסתברות לכך שנידרש לשימוש בכלים בלתי קונבנציונליים בתקופה הקרובה" אומרת פלוג. "...גם ללא שימוש בכלים כאלו, המדיניות המוניטרית ברמת הריבית הנוכחית, ושכוללת כאמור גם את ההתערבות בשוק המט"ח, היא מאוד מרחיבה", ואם למישהו היה עוד ספק הבהירה פלוג בפעם השלישית - "התחלת תהליך של העלאות ריבית בארה"ב, בעיקר אם הוא יהווה איתות להתאוששות בפעילות הכלכלית, יוכל לתמוך בחזרה מדורגת של סביבת ריביות נורמלית גם אצלנו".

אגרות החוב החבוטות והדולר המדמם חטפו נוק-אאוט וכותרות העיתונים נשטפו מייד בטענות ומענות כלפי נגידת בנק ישראל, כולם האשימו את הנגידה בשקיפות יתר, בניציות יתר בחוסר עמימות ותחכום "היום השחור של בנק ישראל" זעקו כותרות האתרים הכלכליים, "הנגידה צריכה להתפטר" חרצו בהינף מקלדת הטוקבקיסטים. צריך להניח כי דוקטור קרנית פלוג התכוננה היטב למסיבת העיתונאים בפרט שמדובר במסיבת עיתונאים ראשונה במתכונת הזו . דוקטור פלוג ידעה בדיוק  מה היא הולכת לאמר ומה יהיו ההשלכות של דבריה ולא מדובר בפליטת פה (גם אם לא תארה לעצמה את העצמה).

בין שקיפות יתר לבין עמימות וספקולציות לגבי הורדת ריבית ויישומה של תוכנית הקלה כמותית, בנק ישראל בחר בשקיפות יתר ובצדק. נניח שאתם באים לרכוש אג"ח ממשלתי או קונצרני ארוך שהשפעת הריבית לגביו הינה קריטית, האם הייתם מעדיפים שבנק ישראל ישמור על עמימות ולא יכחיש את הספקולציות הנרקמות במוחם הקודח של חלק מהמשקיעים (שיכולים להלין רק על עצמם) אודות ריבית אפסית או שלילית או תכנית הקלה כמותית, או הייתם מעדיפים לדעת שככל הנראה לא יהיו יותר הורדות ריבית ואין על הפרק שום תכנית הקלה כמותית?

אנו מעדיפים שקיפות. זה נכון שהבנק אמר בעבר כי ישתמש בכלים לא קונבנציונלים, אולם עליית הריבית הקרבה בארה"ב טורפת את הקלפים.  זה יהיה מגוחך להוריד ריבית עכשיו כדי להעלות אותה שוב תוך מספר חודשים.

בניסיון להמתיק את הגלולה המרה (והיא מרה) מסיימת פלוג את דבריה בנחמה פורתא למשקיעים "עם זאת, העולם הכלכלי הוא עולם של זעזועים בלתי צפויים, והאמירה המפורסמת Never say never  רלוונטית גם כעת". בשורה התחתונה -  פלוג נהגה נכון ולמרות דבריה ועם כל הכבוד לשוק המקומי התשואות בישראל יושפעו יותר מכל מהתשואות ל-10 שנים בארה"ב (שעלו לשיא של 2.48% בסוף השבוע) ,גם כיוון הדולר-שקל יושפע בעיקר ממה שיקרה לדולר בעולם ולא מהרכישות של בנק ישראל.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x