התוצאות הכלכליות של "צוק איתן" >> 1 מכל 7 ישראלים צפוי לחרוג ממסגרת האשראי בבנק ויתקשה להחזיר את המשכנתה בגלל המלחמה בדרום

 

 
עמית קמינסקיעמית קמינסקי
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/08/2014

למעלה מ-33% מתושבי הדרום יחרגו ממסגרת האשראי ולמעלה מ-28% יתקשו בהחזר המשכנתה # החריגה הממוצעת ממסגרת האשראי תעמוד על למעלה מ-4,500 ₪ # עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: צעדי המדינה להקל על נוטלי המשכנתאות לא מספקים # עו"ד גלעד נרקיס: אסור להסתפק בהסכמה בעל פה עם הבנקאי

1 מכל 7 ישראלים  צפוי לחרוג ממסגרת האשראי ולהתקשות בהחזר תשלומי המשכנתה בחודש הקרוב. כך עלה מבדיקה* שנערכה ע"י החטיבה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה. המצב בדרום חמור עוד יותר: 33% מתושבי הדרום צופים כי יאלצו לחרוג ממסגרת האשראי כתוצאה מהמצב הכלכלי בעקבות הלחימה. מקרב מי שמשלמים משכנתה וגרים באזור הדרום, למעלה מ-28% צופים קשיים בהחזר החודשי.  לדברי עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG  משכנתאות המדינה ביצעה צעדים קטנים מאד ורק  על מנת להקל על נוטלי המשכנתאות לזכאים. ולכן מדובר בצעדים שאינם מספקים. עו"ד גלעד נרקיס, מומחה להתמודדות מול הבנקים, מזהיר כי לחריגה ממסגרת האשראי וכתוצאה מכך לאי כיבוד התחייבויות וצ'קים עלולות להיות השלכות ארוכות טווח אולם ניתן למנוע מצב זה בהתנהלות נכונה.

בדרום חורגים הכי הרבה – בשרון  חורגים בסכומים הכי גבוהים

מהבדיקה שנערכה השבוע עולה כי כ-13.5% מבעלי הדעה בקרב הציבור טענו כי "בשל המצב הביטחוני הם חורגים או צופים חריגה ממסגרת האשראי בבנק". באזור הדרום צפוי שכ-33% ממשקי הבית כי יחרגו ממסגרת האשראי לעומת רק כ-5% מתושבי הצפון וכ-12% מתושבי המרכז.

החריגה הממוצעת ממסגרת האשראי צפויה לעלות על  4,500 ₪ כאשר היא תהיה נמוכה דווקא בקרב תושבי הדרום. החריגה מהמסגרת בקרב תושבי הדרום צפויה לעמוד, בממוצע,  על כ- 2,830 ₪. זאת  לעומת חריגה ממוצעת של כ- 8,330 ₪ באזור השרון,  כ- 5,350 ₪ בממוצע באזור המרכז וכ-5,300 ₪ בממוצע באזור ירושלים.

יצויין כי החריגה ממסגרת האשראי לא מאפיינת רק את השכבות הנמוכות והיא נחלקת בצורה שווה בין כל שכבות האוכלוסייה, אולם בקרב אלה שהכנסתם נמוכה מהמוצע החריגה צפויה לעמוד על כ-4,870 ₪ ואילו בקרב בעלי ההכנסה הממוצעת החריגה תעמוד על כ-4,560 ₪.   החריגה בקרב בעלי ההכנסה הגבוהה תעמוד על למעלה מ-5,600 ₪.

חשוב לציין כי  ההתנהלות הכלכלית של נשים שקולה יותר ורק 10% מהן צופות חריגה מהמסגרת, לעומת כ-17% מהגברים שצופים זאת.

עו"ד גלעד נרקיס, המתמחה בהתמודדות של עסקים ופרטיים מול המערכת הבנקאית, אומר כי להשלכות חריגה ממסגרת האשראי ואי כיבוד התחייבויות כלכליות עלולות להיות השלכות ארוכות טווח ונזקים כמו הגבלת החשבון שיהיה קשה להשתחרר מהם גם כשהמצב הכלכלי יחזור לקדמותו, אולם ניתן להיערך לכך מראש ולמנוע זאת. "לבעלי חשבונות שנקלעו לקשיים  עקב המצב או לאלו שיש  הלוואות או המחאות שאמורות להיפרע בימים הקרובים מומלץ לפנות מיוזמתם לבנק, בטרם החריגה מהמסגרת או מועד פרעון ההמחאה. יש להסביר לבנקאי את ההקשר וההשפעה של המצב על חשבון הבנק, ולבקש דחייה במועד הפירעון של ההמחאות או ההלוואות. מומלץ לרשום בכתב את הבקשה ואת ההבנה עם הבנקאי  ולא להסתפק בהסכמה שבעל פה. בכל בנק יש גורם ממונה על פדיון ההמחאות, ומכתבים מסודרים ומתויקים מראש יכולים לסייע לו לבוא לקראת האזרח ולהתחשב בו. המכתב שנשלח מהווה אסמכתא גם במקרה שיש צורך בסיוע רטרואקטיבי".

28% ממשקי הבית שמשלמים משכנתה בדרום צופים קשיים ביכולת ההחזר

אחת הבעיות הכלכליות המיידיות שנגרמות מהמשך הלחימה בדרום ומההשלכות הכלכליות הנובעות מכך היא בהחזר תשלום המשכנתה אותו יאלצו הלווים לשלם החל מהראשון באוגוסט. מהנתונים עולה כי 14.5% ממשלמי המשכנתה  בארץ יתקשו לעמוד בהחזר החודשי הקרוב בשל הפגיעה  הכלכלית הנובעת מהלחימה בדרום. המצב קשה עוד יותר בדרום הארץ: למעלה מ-28% ממשלמי המשכנה בדרום צופים קשיים בהחזר. זאת לעומת כ-20% מקרב בעלי המשכנתאות באזור השרון וכ-14% מבעלי המשכנתאות במרכז.

בנושא זה דווקא קיים שוני מהותי בקרב שכבות האוכלוסייה השונות: בעוד שלמעלה מ-27% מקרב בעלי ההכנסה הנמוכה מהממוצע צופים קשיים בהחזר החודשי, רק 12.5% מבעלי ההכנסה הגבוהה מהממוצע וכ-11% מבעלי ההכנסה הממוצעת צופים קושי שכזה.

לדברי עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות האוצר אמנם הודיע על הקלות לבעלי המשכנתאות אולם מדובר בהקלות שאינן מספקות. "המדינה מאפשרת לבעלי משכנתה לזכאים לקבל דחייה של חודשיים בתשלומים אולם מדובר במיעוט מבוטל מקרב נוטלי המשכנתאות" אומר קמינסקי. "דווקא בקרב הבנקים עצמם אנו רואים היענות יפה ומתן דחיית תשלום (גרייס) של מספר חודשים לחלק ניכר מנוטלי ההלוואה כאשר בנקים שונים אינם מגבילים זאת לתושבי הדרום או למגוייסי צו 8 בלבד". לדבריו, "בכל מקרה מומלץ לעשות ככל האפשר על מנת להימנע מהפיגור בתשלומי המשכנתה וליידע את הבנק בטרם היווצרותו של הפיגור. כמו כן יש לזכור כי על מנת ליהנות מהטבות הבנקים יש לפנות מראש לבנק ולבקש דחיית התשלומים". לדברי קמינסקי דווקא במצב הנוכחי ולאור הורדת הריבית הנוספת היה מקום להקל על ציבור נוטלי המשכנתאות ולאפשר להם להפחית משמעותית את ההחזר החודשי באמצעות הקלה של מגבלות בנק ישראל והגדלת רכיב הפריים במשכנתה. "אולם, הדבר המיידי האפשרי הוא לבחון מיחזור של המשכנתה, מהלך שיכול להפחית עשרות אלפי שקלים בהחזר המשכנתה ולהפחית משמעותית את גובה ההחזר החודשי".

*הממצאים מבוססים על סקר שנערך השבוע בקרב 500 בני 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל.





הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או  או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x