הסיכוי לפעולה של בנק ישראל בהחלטת הריבית הקרובה הוא נמוך

עדיף ריבית אפס מאשר שלילית

 

 
 

יניב חברון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/09/2015

 "העולם מכביד על שוק המניות באירופה. כל מה שדראגי הצליח לתקן בשוק המניות על ידי תוכנית רכישות מסיבית שהובילה לפיחות חד ולעליות משמעותיות בשוקי המניות, הצליחו הסינים והאמריקאים לקזז ולהפיל את הדאקס שוב מתחת לרמה של 10,000 נקודות. ביום שישי, המדד הגרמני צנח ב-3.06%, מצד שני, מתחילת השנה הוא מהמעטים שעדיין בטריטוריה חיובית עם עלייה של 1.13%. למרות הרגישות לתנודות המטבע ולחולשה הכלכלית בסין, הדאקס עדיין מציע הזדמנות במחיר שפוי. תוכנית ההרחבה האירופאית תימשך ומטבע האירו צפוי לשמור על הפיחות שהשיג עד כה עוד תקופה ארוכה. בנוסף, החולשה הכלכלית בסין אולי תכביד מעט על ההתאוששות, יחד עם זאת, הממשל בסין צפוי להמשיך ולספק תמיכה בצמיחה, מקווים שלא על ידי פיחות מטבע כדי לסייע לייצוא, כי פעולה זו דווקא תפגע במניות באירופה, אלא על ידי הרחבות פיסקליות."
 
בנוגע לשוק המקומי "חולשת היצוא משתקפת גם מסיכום מאזן התשלומים לרבעון השני. למרות נתוני היצוא החלשים העולים הן מנתוני התוצר והן מנתוני מאזן התשלומים אנו מעריכים שבבנק ישראל לא ימהרו לפעול. אמנם אי העלאת הריבית בארה"ב הגדילה במעט את ההסתברות לפעולה מצד מקבלי ההחלטות בבנק, אך עדיין אנו מעריכים כי הסיכוי לכך, בטח בהחלטה הקרובה, נמוך. כרגע יעדיפו בבנק לתלות הן את האינפלציה הנמוכה והן את נתוני היצוא החלשים בגורמים זמניים וחד- פעמיים. הותרת הריבית בארה"ב ללא שינוי מרחיקה את היום בו הריבית תעלה בישראל ויש כאלה שיגידו שאפילו מעלה מעט את הסיכוי לפעולה מרחיבה נוספת של בנק ישראל, אנחנו אומרים הסיכוי אולי עלה מעט אבל הוא עדיין אפסי. התרחיש הראשון לצמצום פערים - בסך הכל המרווחים ממשיכים להישמר. במידה והשוק ישתכנע כי ארה"ב לא תוכל להעלות את הריבית הרבה קודם לשאר העולם, הפערים עשויים להצטמצם אבל זה ילווה בהמשך ראלי בשוק האג"ח. תרחיש נוסף הוא שהריבית בארה"ב תעלה בחודשים הקרובים במקביל לעליית מחירי הנפט והתאוששות בציפיות האינפלציה בישראל, להערכתנו זהו תרחיש עם הרבה יותר פוטנציאל."
 
השוק הסיני: "בסין, הממשלה והרגולטורים לא נחים וממשיכים לפעול במרץ כדי לייצב את התנודתיות בשוק המניות. להערכתנו, הם עדיין לא שלפו את כל הקלפים ותוכנית רחבה יותר שתתמוך בהגעה ליעד צמיחה של הממשלה של 7% תגיח בקרוב. נכון שכבר בוצעו הורדות בריביות וביחס הרזרבות של הבנקים, הוזרמו כספים למערכת הבנקאית ובוצעה הרחבה פיסקאלית (הועלה יעד העלייה בהוצאות פיסקאליות מ-7% ל-10% כפי שהכריז שר האוצר בוועידת ה-G 20) והנפקת חוב ברמה מוניציפאלית, אך תוכנית מקיפה ומסודרת טרם הוכרזה.  התמריצים למשקיעים בשוק המניות נמשכים. רק לפני שבועיים ממשלת סין הסירה את מס ההכנסה על דיבידנדים למחזיקי מניות לתקופה העולה על שנה, על מנת לעודד השקעות לטווח ארוך. כמו כן, הממשלה הודיעה כי תפחית בחצי את המס על המחזיקים לטווח בין חודש לשנה. תשלום מיסים מלא יידרש למחזיקי מניות לתפוקה נמוכה מחודש. מלבד תמריצים, גם חידוד נהלים חדשים למניעת תנודתיות גדולה מידי עולים לסדר היום. יתרה על כך, שר האוצר הצהיר כי הוא יחזק את המדיניות הפיסקאלית, יגביר הוצאות בתשתיות ויזרז רפורמה במסים."

על החלטת הריבית בארה"ב  כי "הפד פשוט חושש לעשות טעות ולהעלות את הריבית מוקדם מדי. כך היה לפני שנה וכך היה גם בסוף השבוע. בפד היו רוצים לקבל עוד ועוד איתותים שסין תצליח לצמוח, שהפגיעה בכלכלת ארה"ב לא תהיה גדולה אם בכלל ושהעולם בסך הכל ימשיך להתאושש. הבעיה היא וגם הם יודעים, שאת הידיעה הזו הם יקבלו במלואה רק בדיעבד. להערכתי, בפד פשוט חוששים כאשר הנפילות בשווקים בעקבות האירועים בסין והחשש מתפני הדרדרות בצמיחה שם וההשלכות השליליות על שאר השווקים המתעוררים ועל כלכלת ארה"ב פשוט משתקת שם את קובעי המדיניות והם מעדיפים להמתין עוד קצת. המשקיעים אמנם מאוד נבהלו כששמעו שהפד רואה לנגד עיניו תרחיש של האטה גלובלית מחודשת. אני חושב שהפד פשוט היסס והמשקיעים יחזרו לצבור בטחון כבר בשבועות הקרובים."     

  • בפד מותירים את הריבית קרוב לרמה אפסית, אך לא מצליחים לספק הסבר ממשי למה הם בעצם מחכים.

  • נראה כי הסיבה המרכזית  להחלטה היא התנודתיות האחרונה בשווקים והחשש מהשפעה של האטה בפעילות הכלכלית בסין על הכלכלה הגלובלית והאמריקאית בפרט.

  • אנו עדיין מעריכים שהפד יכריז על העלאת הריבית בחודש דצמבר, למרות שלפחות נכון להיום המשקיעים מעריכים שבפד ימשיכו לדחות את מועד ההעלאה.

  • לקראת החלטת הפד, הגיבו תשואות האג"ח הארוכות בעליות חדות יחסית. יחד עם זאת, לאחר ההודעה, שינו כיוון בחדות כאשר גם הבורסות בארה"ב הגיבו באכזבה כתוצאה מהמסר הלא ברור ששידרה ילן.

  • העולם מכביד על שוק המניות באירופה. הדאקס ירד שוב מתחת לרמה של 10,000 נקודות. למרות הרגישות לתנודות המטבע ולחולשה הכלכלית בסין, המדד עדיין מציע הזדמנות במחיר שפוי.

  • ציפראס זוכה בבבחירות לראשות ממשלת יוון, בהתאם לסקרים המוקדמים. הוא עדיין צפוי לעמוד מול אתגרים לא פשוטים- הרכבת קואליציה ועמידה ביעדים הכלכליים שהציבו הנושים.

  • בסין, הממשלה והרגולטורים לא נחים וממשיכים לפעול במרץ כדי לייצב את התנודתיות בשוק המניות. להערכתנו, עדיין לא שלפו את כל הקלפים ויציגו תוכנית רחבה יותר שתתמוך בהגעה ליעד צמיחה של הממשלה.
בישראל- ציפיות האינפלציה ממשיכות לרדת. להערכתנו, הן נמוכות מדי. 

המלצות

  • מגמת עליית התשואות בעולם תחזור עם התייצבות המאקרו בסין.

  • הפיחות של השקל צפוי להימשך עם העלאת הריבית בארה"ב.

  • קשה לדעת מתי המגמה השלילית בצמודים תתהפך, אך הציפיות נמוכות מדי ולכן צריך להמשיך ולהגדיל את הרכיב הצמוד על חשבון הרכיב השקלי.

  • ממליצים לנצל ימים שליליים להגדלת הסיכון בתיק (לא צופים קריסה פינסית).

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x