עפר קליין הראל > הרפורמה המתוכננת ביבוא האישי תומכת בהמשך ציפיות אינפלציה נמוכות

מהלך זה מצטרף להפחתה המתוכננת במחירי הציוד לתינוקות שפורסמה בימים האחרונים ולרצון הכללי של משרד האוצר להביא לירידה ביוקר המחיה , התומכים בהמשך ציפיות אינפלציה נמוכות. התוכנית כפי שהוצגה בתקשורת כרגע, חיובית בעינינו, אבל יש לזכור שלרפורמה יש גם מחיר אותו במקרה הזה ישלמו בעיקר יצרנים וקמעונאים מקומיים, יבואנים גדולים ומחזיקי האג"ח הצמוד.

 

 
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום
 

עפר קליין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/09/2017

ישראל

  • מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3 אחוז באוגוסט, האינפלציה ב-12 חודשים עלתה למינוס 0.1 אחוז. מחירי הדירות שבו לעלות, למעלה מ-2 אחוזים בחצי השנה האחרונה.

  • חשבון הסחורות באוגוסט היה חיובי ומשפר את התמונה לרבעון השלישי. 

  • התוצר צמח ב-2.4 אחוז ברבעון שני (נמוך מ-2.7% באומדן ראשון).

  • העודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים נותר גבוה ברבעון השני, אך הצטמצם ל-3.2 אחוזי תוצר.

  • התחלות הבנייה ברבעון השני לא תומכות בהתמתנות מחירי הדירות.

  • הציפיות לאינפלציה ירדו משמעותית.

ארה"ב

  • בארה"ב נתוני אוגוסט בסימן ההוריקנים: אינפלציה מעל הצפי, מכירות קמעונאיות וייצור תעשייתי ירדו ורמה גבוהה של דרישות לדמי אבטלה.

עוד בעולם

  • בבריטניה האינפלציה מעל הצפי, האבטלה ממשיכה לרדת – הבנק המרכזי מתכנן העלאת ריבית בקרוב.

  • בסין המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי עלו פחות מהצפי.

לאחר חודשיים של הפתעות כלפי מטה, מדד המחירים לצרכן באוגוסט היה בהתאם לצפי שלנו, ורשם עלייה של 0.3 אחוז. כך, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה למינוס 0.1 אחוז. התורמים העיקריים לעלייה היו העונתיות בסעיף הדיור (0.6%) והעלייה במחירי הדלק ותרבות (נופש והארחה), שקיזזו את המשך הירידה במחירי ההלבשה וההנעלה.
 
החודש גם ראינו עלייה מהירה מהצפי במדד תשומות הבנייה (0.5%) ובמדד מחירי התפוקה לתעשייה (1.6%), בעיקר בשל העלייה המהירה במחירי חומרי הגלם לתעשייה בחודשיים האחרונים. ההשפעה של עלייה זו על המדדים בישראל הייתה צפויה אך התרחשה מהר משצפינו.

מחירי הדיור בבעלות (שאינן במדד המחירים לצרכן) שהראו עד לפני מספר חודשים קיפאון, רשמו עליה של 0.4 (בין אמצע יוני לאמצע יולי), כך שבמחצית הראשונה של השנה חלה עליה של 2.1 אחוזים במחירי הדיור (4.4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד).

בתחזית שלנו לאינפלציה אין שינוי; מדד ספטמבר צפוי לרדת ב-0.3 אחוז (ירידה עונתית בסעיפי החופשה והנסיעות לחו"ל לאחר הקיץ בשילוב ההפחתה במחירי הצהרונים), ומדד אוקטובר צפוי לעלות בכ-0.2 אחוז. ב-12 המדדים הקרובים אנו צופים אינפלציה של 0.5 (0% עד מינוס %0.1 בשנת 2017).

בהשוואה לסקירה הקודמת, לאחר המדד, הציפיות לאינפלציה רשמו ירידה משמעותית. 

על פי התקשורת, בימים הקרובים צפויה הוועדה הבין-משרדית להסרת חסמים ליבוא אישי, להגיש את המלצותיה הסופיות לשרי האוצר והכלכלה. הוועדה גיבשה שורה של צעדים שיקלו על הציבור לבצע רכישות בחו"ל, ובכך יסייעו להגברת התחרות ולהפחתת יוקר המחיה בישראל. 

מהלך זה מצטרף להפחתה המתוכננת במחירי ציוד לתינוקות שפורסמה בימים האחרונים ולרצון הכללי של משרד האוצר להביא לירידה ביוקר המחיה, התומכים בהמשך ציפיות אינפלציה נמוכות. התוכנית כפי שהוצגה בתקשורת כרגע, חיובית בעינינו, אבל יש לזכור שלרפורמה יש גם מחיר אותו במקרה הזה ישלמו בעיקר יצרנים וקמעונאים מקומיים, יבואנים גדולים ומחזיקי האג"ח הצמוד.

למרות הצמיחה הנאה בתוצר ובצריכה הפרטית, להערכתנו, על רקע האינפלציה הנמוכה בארץ וחוזקו של השקל, בנק ישראל לא צפוי להעלות ריבית זמן רב, לפחות עד לסוף 2018.

נתוני יצוא הסחורות לאוגוסט היו טובים מאוד עם עלייה של 8 אחוזים (ללא אניות מטוסים ויהלומים, על פי נתונים מנוכה עונתיות) והירידה החדה ביולי הצטמצמה עם עדכון הנתונים. עקב כך, התמונה של יצוא הסחורות לרבעון השלישי נראית טוב בהרבה. במקביל, יבוא הסחורות עלה ב-2 אחוזים באוגוסט (אותה הגדרה) עם יציבות ברמות הקרובות לשיא של יבוא מוצרי צריכה (ללא רכבים), ויבוא מוצרי השקעה וחומרי גלם. נתון המעיד על המשך גידול בצריכה הפרטית ובהשקעות.
 
על פי האומדן השני של הלמ"ס, התוצר צמח ב-2.4 אחוזים ברבעון השני של השנה, נמוך מהאומדן הראשון של 2.7 אחוזים; הצריכה הפרטית עלתה ב-6.5 אחוזים (ללא שינוי מאומדן קודם), הצריכה הציבורית ב-3.1 אחוזים (עודכנה מעט מטה), ההשקעה בנכסים קבועים גדלה ב- 10.7 אחוזים – עדכון חד כלפי מעלה מ-5.2 אחוז באומדן הקודם – כל ההשקעות בענפי המשק. מנגד, היצוא ירד ב-7 אחוזים (עדכון כלפי מעלה ממינוס 8.8 אחוזים) והיבוא עלה ב-3.4 אחוזים (עדכון כלפי מעלה מ-1.6 אחוזים). כך, על פי האומדן השני, בסיכום המחצית הראשונה של השנה, התוצר צמח ב-2 אחוזים (2.1 אחוז באומדן הקודם).

להערכתנו, על אף העדכון כלפי מטה באומדן השני, היות והנתונים החודשיים שפורסמו לרבעון השני היו חזקים יותר, סביר שהאומדן השלישי יראה צמיחה גבוהה מזו שנרשמה באומדן השני.

העודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים עמד על 2.3 מיליארד דולר ברבעון השני (על פי נתונים מנוכה עונתיות), ירידה קלה בהשוואה לרבעון הקודם, שהם כ-3.2 אחוזי תוצר במהלך 4 הרבעונים האחרונים. רמה גבוהה אך נמוכה מהרמה הממוצעת בשלוש השנים הקודמות (כ-4 אחוז). הירידה בעודף בחשבון השוטף נבעה בעיקר מגידול ביבוא שירותים עסקיים אחרים. מנגד, קיטון נרשם בגירעון בחשבון הסחורות, וחלה עלייה בעודף מההעברות השוטפות. 

במקביל, ההשקעות הזרות הישירות בישראל עמדו על 2.1 מיליארד דולר ברבעון השני, בדומה לרבעון הקודם (שעודכן כלפי מעלה). 

להערכתנו, המדובר בירידה קלה בעודף, שלא צפויה להתמיד, ועל כן, העודף המשמעותי בחשבון השוטף לצד ההיקף המשמעותי בהשקעות זרות ישירות, ימשיכו לתמוך בחוזקו של השקל.
 
התחלות הבנייה לרבעון השני היו מאכזבות עם ירידה של 9 אחוזים ביחס לרבעון הקודם (על פי נתונים מנוכה עונתיות), וירידה של 20 אחוזים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זוהי רמתן הנמוכה ביותר מאז 2012. יחד עם זאת, המדובר בנתונים ראשוניים הנוטים להתעדכן בתכיפות, בפרט, נתוני ארבעת הרבעונים האחרונים עודכנו כלפי מעלה ב-2.7 אחוזים. גם מספר הדירות בבניה פעילה ירד ב-1 אחוז, אך זאת לאחר עדכון קל כלפי מעלה של נתוני הרבעונים הקודמים, ורמתו הנוכחית (כ-113 אלף) היא בין הגבוהות ביותר שנמדדו בישראל. 

להערכתנו, אם אכן ישנה ירידה בהיקף התחלות הבניה במחצית הראשונה, זו מגמה העלולה לפגוע בהיצע הדיור העתידי, ועל כן, אינה תומכת בהתמתנות מחירי הדירות.
  
נתוני אוגוסט בסימן הוריקן "הרווי", בתוספת הוריקן "אירמה" - סיכוי לנתוני צמיחה חלשים יותר ברבעון השלישי; 
האינפלציה עמדה על 1.9 אחוזים ב-12 החודשים עד אוגוסט, גבוהה מ-1.7 אחוז ביולי, וגבוהה מהצפי בשוק (ל-1.8%). העלייה נבעה בעיקר מהתייקרות בסעיף הדיור (3.3%) ומחירי הדלק (3.4%) בעקבות הוריקן "הרווי" שהיכה במפרץ מקסיקו. מנגד, אינפלציה הליבה (בניכוי מחירי אנרגיה ומזון) נותרה ללא שינוי – 1.7 אחוזים, גבוהה מהצפי ל-1.6 אחוזים, בזכות העלייה החריגה בסעיף הדיור.

הוריקן "הרווי" נתן אותותיו גם במכירות הקמעונאיות, שירדו ב-0.2 אחוזים באוגוסט, הירידה הגדולה ביותר מאז 2009, בעקבות ירידות חדות במכירות כלי רכב, חומרי בנין, אלקטרוניקה, מוצרים לבית וביגוד. בכך המכירות הקמעונאיות סיכמו עליה של 3.2 אחוזים בלבד ב-12 החודשים האחרונים, נמוך מהצפי והתמתנות ביחס לחודש קודם (3.5%). ירידה נרשמה גם בייצור התעשייתי של 0.9 אחוזים באוגוסט, גם היא הגדולה ביותר מאז 2009. על פי הערכות הפד, 0.75 נקודות אחוז מהירידה מיוחסות להוריקן "הרווי", אשר שיתק זמנית את הפעילות בתחומי הכרייה, החציבה והשירותים הנלווים לתעשיות הגז והנפט באזור יוסטון טקסס.
  
ההערכות הן שנתוני המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי בספטמבר יהיו גם הם נמוכים, הן בשל משך הזמן  שייקח עד שהפעילות שנפגעה מ"הרווי" תשוב לפעול במלוא כושר הייצור, וכן נוכח ההוריקן "אירמה", אשר צפויה לשבש את הפעילות בדרום פלורידה, אזור משמעותי בגידול מוצרים חקלאיים, בו גם ממוקמת תעשיית מזון משמעותית.  

נתוני התעסוקה שפורסמו בשבוע האחרון היו מעורבים; סך המשרות הפנויות ביולי עמד על 6.2 מיליון משרות, רמת שיא חדשה, נתון שממשיך להעיד על לחצים לעליות שכר. מנגד, מספר הדרישות השבועיות לדמי אבטלה ירד ל 284 אלף בשבוע האחרון, טוב מהצפי, אך רמה גבוה משמעותית בהשוואה לשנים האחרונות, בשל השפעת ההוריקן. כפי שציינו גם בסקירה בשבוע שעבר, הנתון מגביר את הסיכוי לדוח תעסוקה חלש בספטמבר.

ביום חמישי הקרוב צפויה החלטת הריבית של הפד; להערכתנו, הריבית תיוותר ללא שינוי, והפד יודיע על תחילת צמצום הנכסים במאזן שלו באופן הדרגתי. במסגרת ההחלטה, הפד צפוי גם לפרסם את התחזיות המעודכנות שלו, שעשויות לבטא נתון צמיחה חלש יותר לשנה הנוכחית בעקבות השפעת ההוריקנים. יחד עם זאת, להערכתנו, החולשה הזמנית של הנתונים בעקבות ההוריקנים לא משנה את מגמת ההתרחבות הבסיסית במשק האמריקאי, ולכן לא צפויה לשנות מהותית את תוואי הריבית של הפד. הערכתנו נותרה בעינה, לפיה הריבית תעלה ב-0.25 נקודת אחוז בדצמבר, בעוד תוואי הריבית קדימה ככל הנראה יעודכן כלפי מטה.  


שנה טובה וחג שמח! מעפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים ומצוות אגף כלכלה ומחקר.

הכותב/ים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בעבודה זו, וזאת אף באופן המנוגד לאמור בעבודה זו. 
ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בעבודה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין לראות בעבודה זו משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע. העבודה אינה מהווה תחליף לייעוץ מס ואין בה תיאור ממצה של כל הוראות המיסוי.
אין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ, או להעביר את העבודה או חלקים ממנה ללא קבלת אישור מראש ובכתב מהראל פיננסים. עבודה זו מתבססת על מידע פומבי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים בעיני החברה כאמינים. האמור בעבודה זו משקף את חוות דעתנו במועד פרסום העבודה. וזו יכולה להשתנות בכל עת וללא מתן הודעה נוספת. החברה לא תהיה אחראית, בכל צורה שהיא, לנזק ו/או הפסד שיגרמו, אם יגרמו, כתוצאה מהסתמכות על עבודה זו, וכן אינה מתחייבת כי התבססות על המידע המופיע בעבודה זו עשוי להניב רווחים.
הפרסום אינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע/יחידות בקרן/תעודת סל והרכישה תיעשה רק על פי התשקיפים שבתוקף והדיווחים המידיים

 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x