השוואת קרנות נאמנות >>> השוואה בין שתי קרנות מנייתיות המתמחות ב-MidCap ראש בראש

 

 
משה שלוםמשה שלום
 

משה שלום
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/10/2017

הפעם אנו נעסוק בקרנות מנייתיות, כאשר שמותיהן מרמזות על העיסוק הפנימי העיקרי שלהן, והוא התמקדות סביב המניות ה"בינוניות". בינוניות מבחינת שווי השוק שלהן בלבד. אין בעניין הגודל לומר דבר על טיב ההנהלה, ואף לא על טיב הביצועים, אבל כמוסכמה בשוק ההון, מניות אלו מקבלות הרבה פחות תשומת לב מאשר חברותיהן הבכירות יותר, ושייכות לעתים למדדים הנסחרים הרבה פחות. תנודתיות יתרה, עם סחירות נמוכה יחסית, כל זה בהחלט מהווה אתגר למנהלי השקעות הרוצים לעסוק במניות מסוג זה, כמו מנהלי הקרנות שלפנינו.

הבה נתחיל עם הקרן הראשונה:

פרטי הקרן הבסיסיים:
מס הקרן: 5102298
שם הקרן: MID CAP STOCK PICKING אלטשולר שחם ת"א (4B)

והנה תעודת הזהות של הקרן, כולל גרף הביצועים לשנה האחרונה:


במדיניות הקרן ניתן הטווח של מינימום 50%, ועד מקסימום 120% מניות, כאשר מוזכר באופן מפורש שבחירת מניות אלו תעשה על ידי קריטריונים של מחלקת ההשקעות של המנהל. האם זה לא ברור מאליו? אני מתאר לעצמי ששם הקרן, ובמיוחד המילה Picking מחייבת, ודרשה הדגשה נוספת המכוונת לכישרונו של אותו מנהל. בפועל, קרן זו מחלקת את נכסיה כך: אג"ח משוקלל: 4.69%, חשיפה למניות: 88.59%, חשיפה למט"ח: 1.99%. הדירוג המשוקלל של החלק האג"חי בקרן: AA כאשר המח"מ הממוצע עומד על 0ץ79 שנים (כל זה מעודכן ל:  31-07-2017).

זו קרן צעירה יחסית, סביב ה-3 שנים (תאריך התחלה של 11-11-2014)  כאשר מאז היווסדה ועד עתה לא היה שינוי במדיניות בקרן. כאמור, עוד סימן לביטחון ביכולת הניהול של המנהל. גודלה נע סביב ה-234 מיליוני שקלים כאשר זה מקנה לה את המיקום היחסי של 11 מבין 49 הקרנות הדומות לה בקטגוריה (מעודכן ל: 31-08-2017), דהיינו בחלק העליון של הקרנות על פי קריטריון זה.

הבה נסתכל על תמונת התשואות של הקרן מאז שנוצרה:


לפנינו תופעה מעניינת ביותר של עקביות תשואה מאז שניתן היה למדוד את הביצועים של הקרן: ב-2015 17.25%, ב-2016 17.63%, ומאז תחילת שנה זו, 13.50%, כאשר יש סיכוי טוב ששוב נקבל בסוף השנה סביב המספרים של שהשנים הקודמות. כאמור, תשואות יפות, אך במיוחד עקביות, וזאת באופן בולט במיוחד. 3 שנים הוא טווח ארוך קטן יחסית אבל אנו יכולים לומר שלמשקיעים כאן היה קשה להתלונן מן ההצטברות התשואתית מאז יצירת הקרן ועד עתה. בטווח הקצר, הקפיצות קצת יותר ניכרות כאשר ב-90 יום ראינו תשואה נמוכה מזו של ה-30 יום. אנו נראה שכל זה בהחלט משקף תנודתיות המגיעה מן התיק המנוהל.

הנה האחזקות העיקריות בקרן (מעודכן ל: 31-07-2017)


לעומת קרנות אחרות בקטגוריה הזו, המשלבות מניות חו"ל, תעודות סל, ואף אג"ח קונצרני, כחלקים משמעותיים בתיק, קרן זו הולכת על כל הקופה של בחירת מניות מקומיות ספציפיות. אמנם כל סוגי הנכסים, אשר הזכרתי לעיל, אכן מופיעים בתיק אבל הם עושים זאת בהשפעה אפסית, ובגיוון מזערי. כאמור, לפנינו כ-74 מניות מקומיות, עם השפעה של כ-84.78% אחוזים על התיק. משהו המוחק כל התלבטות בדבר האמון ביכולתו של המנהל לבחור בהצלחה מניות מוצלחות. כמות המזומן עומדת על: 4.14% אחוזי מק"מ ו-7.15% אחוזים בפיקדונות. תמונה כזו של התמקדות באוסף לא גבוה במיוחד של מניות מקומיות, מן הדרגה השנייה שבכלכלה, מצביע על אהבת סיכון יחסית גדולה עם סיכוי של הצלחה בהתאמה, דהיינו לא קטנה. בינתיים, כפי שראינו בתשואות, זה אכן הצליח. כמות המזומן-דמוי מזומן אומר לנו שיש למנהל רזרבות למיצוי הזדמנויות עתידיות (התמונה מהווה חלק בלבד מן התיק).

הבה נסתכל על צד תזרים ההון של הקרן:


מתמונת הביטחון שבניהול, ומן הביצועים של הטווח הבינוני-ארוך, הייתם מצפים למשהו הרבה יותר עקבי חיובית בזירה של גיוסי הכסף. מה שאנו רואים בפועל הוא שאכן הייתה התלהבות גדולה בקרן הזו, אבל זו נעצרה ממש בתחילת שנה זו, ועדיין לא חזרה. יתר על כן, בחודש הדיווח האחרון ראינו נפילה די חדה אשר כנראה מגיעה מן התנודתיות האחרונה של הטווח הקצר. אגב, בהיקף הנכסי אין ממש שינוי משמעותי, וזה ברור מן התמונה הכוללת: אין כאן כסף חדש, או מוסיף לקרן הזו, אבל אין עדיין פדיונות המחייבות מכירת נכסים. הבה נראה אם החודש האחרון יתפתח למגמה. יש לזכור שאופי הניהול גורם לתלות גדולה במגמות ה"כלליות" יותר שבשוק, וכאשר ה"כל" יתחיל לרדת בגל מימושים ממושך, קשה לראות מנגנון של  Stock Picking אשר יגן על כך באופן בולט אלא אם כן נתחיל לראות יציאה למזומן עוד יותר מאסיבית, וקניה של הגנות על התיק המנייתי שיישאר בניהול האקטיבי.

ועכשיו לקרן השניה:

פרטי הקרן הבסיסיים:
מס הקרן: 5116892
שם הקרן: פסגות MID CAP ת"א (4B)

והנה תעודת הזהות של הקרן, כולל גרף הביצועים לשנה האחרונה:


לפנינו קרן השייכת לקטגוריה של השקעה במניות באופן כללי, כאשר מדיניות הקרן מציינת במפורש את המגבלות לגבי סוג המניות שבה ניתן להכליל בתיק, דהיינו Mid-Cap. כמו שראינו בקרן הקודמת אלו חברות אשר שווי השוק שלהן נמצא בין 150 מיליון שקל, ועד כ-5 מיליארד שקלים. הרף העליון נראה קצת גבוה אבל זה מה שיש. כמו כן, ולמרות שהמילה ת"א נמצאת בשמה, אין היא מוגבלת במנויות מקומיות בלבד. בפועל, קרן זו מחלקת את נכסיה כך: אג"ח משוקלל: 0.01%, חשיפה למניות: 90.30%, חשיפה למט"ח: 8.85%. הדירוג המשוקלל של החלק האג"חי בקרן: A+ והמח"מ הממוצע הוא 1.86 שנים, דהיינו פי שניים כמעט מן הקרן הקודמת (כל זה מעודכן ל:  31-07-2017). הקרן המקורית נולדה ב-17-04-2017 אבל שינתה מדיניות השקעה די מהר, (18-03-2013) כאשר מאז היא יציבה באופן הניהול שלה. למרות שהיא איננה ותיקה כל כך, ובמיוחד לאור השינוי של המדיניות שקרה לפני קצת יותר מ-4 שנים בלבד, היא גדולה יחסית לדומות לה (333 מיליוני שקלים דהיינו במיקום 7 מ-49 – מעודכן ל-31-08-2017).

הבה נסתכל על תמונת התשואות של הקרן מאז שנוצרה:


שימו לב לרצף הירוק מאוד של התשואות על פי זמנים שונים: מ-0.10% ל-7 ימים, ועד 44.48% ל-3 שנים. זהו רצף מרשים למדי, אפילו כאשר אנו יודעים ששוק המניות הלא כבדות, בארץ ובחו"ל, נהנו מתקופה חיובית ארוכת טווח מאוד, וזאת מאז סיום משבר 2009. כאשר חותכים את הדברים על בסיס שנים בודדות, אנו נתקלים במשהו אדום כמו בשנת 2014 אבל, כידוע, סטטיסטיקה היא עניין נזיל וגמיש היכול לתת תחושה שונה על בסיס נתוני אמת זהים. בסה"כ 17.30%  לשנה ו-36.60% לשנתיים לא הולכים ברגל. אחרי שאמרנו כל זאת, אנו מבינים שהטווח הקצר קצת יותר תנודתי כאן, וזה הגיוני בסוג זה של נכסים. זה המקום לציין את פרמטרי הסיכון: מדד שארפ של 63.45 שם את הקרן הזו במקום 12 מכובד מאוד מבין 53  הקרנות הדומות לה אבל, כמצופה, יש לנו כאן סטיית תקן גבוהה למדי סביב 1.85%.

הנה האחזקות העיקריות בקרן (מעודכן ל: 31-07-2017)


העומק המנייתי ניכר היטב כאן כאשר הגיוון העצום של הניירות המקומיות (128 עם השפעה של 80.20% על התיק) נותן לנו ביטחון שהפתעה לא נעימה בנייר אחד לא יגרום למכה גדולה מדי. יש לזכור מדובר בחברות דרגה שנייה במשק, והפתעות אצלן קרובות יותר להתרחשות מאשר בגדולות יותר. ממבט הציפור אנו יכולים לראות שיש הרבה מאוד שמות נדל"ן בתיק המנייתי המקומי, וזאת לפחות בחלק של החברות המשפיעות ביותר מאשר 1%. בתיק המניות מחו"ל הגיוון הוא כמובן הרבה יותר קטן: 10 מניות המשפיעות על 8.46% מן התיק. יש שם בעיקר מניות של חברות ישראליות, ובסה"כ פיזור בין חברות תעשייתיות ידועות למדי אך בלי אלמנט של טכנולוגיה חדשנית המגיעה מ ה-Start-up-Nation. בחלק הבטוח של הקרן נזכיר את ההקצאה למזומנים של כ-9.69% כאשר זו מהווה כנראה גם רזרבה למקרים שבהם מנהל הקרן יחליט שלפניו הזדמנות בנכס מנייתי חדש-ישן. כאשר מדברים על קרן מניות, אנו מדברים בכל מקרה במשקיעים הרוצים יותר סיכון מאשר סולידיות. בקרן זו זה מיושם עניין זה במלוא העוצמה כאשר הצד המקומי הוא כמובן השולט והמגוון יותר. (התמונה מהווה חלק בלבד מן התיק)

הבה נסתכל על צד תזרים ההון של הקרן:


לפנינו נפילה מאיימת בגיוס הכסף בדיווח האחרון, עם ירידה קטנה בהיקף הנכסים היא חלקה של הקרן הזו כרגע. מדוע שינוי פתאומי זה? קשה לומר. אולי הרמז נמצא בעובדה של התשואות האחרונות הבאות: 1.15% ל-90 יום ו-4.12% ל-180 יום. דמי הניהול הגבוהים יחסית של 2.29% (מיקום של 1.7 בסולם של 5), וזאת עם דמי נאמנות של 0.04 (מעודכן ל-31-07-2017) לא ממש עוזרים. בכל אופן, חודש אחד של פדיונות אינו צריך להיות קובע כל כך, ונראה אם תתפתח כאן מגמה.

לסיכום נאמר:

בשתי הקרנות ראינו ירידה חדה בגיוס האחרון. למעשה, ראינו פדיונות די חמורים. האם לפנינו משהו מגמתי? את זה נדע בעוד כמה חודשים אבל כאשר מסתכלים בשתי הקרנות אנו רואים שהתופעה הזהה הזו נובעת בעיקר מן התנודתיות של התשואות בטווח הקצר. איך מנוהלת הקרן, וההבדל המהותי שמצאנו באותו ניהול בשתיהן, כנראה לא היה גורם מכריע עבור המשיקעים. כאמור, אצל אלטשולר-שחם התופעה הבולטת היא האמון הגדול ביכולת המנהל לבחור מניות בודדות. וכך, שם, ישנו תיק עם גיוון קטן יחסית, ועם דומיננטיות מוחלטת לחלק הזה בתיק. בפסגות, אנו רואים חלוקה של השפעה הרבה יותר מאוזנת בין סוגים המניות כאשר אלו מכילים מניות חוץ, ותעודות סל גם כן. בהסתכלות על התיק של המניות הספציפיות הגיוון הגדול מרמז על רצון לפזר סיכונים יותר מאשר להתבסס על יכולת בחירה של נכס.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

x