צו הבנקאות (שירות ללקוח) פיקוח על שירות טיפול בשיק דחוי (הוראת שעה)

 

 
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/03/2019

ביום 2019.7.1 עתידות להיכנס לתוקף הוראות מתוך חוק צמצום השימוש במזומן, התשע"ח-2018, המטילות על הבנקים חובה לאכוף הגבלות מסוימות על שימוש בשיקים. בהתאם לחוק. בנק לא יפרע שיק שבו לא נקוב שם הנפרע, ולגבי שיקים שסכומם מעל 000,10 ,₪ נקבע כי בנק לא יפרע שיק שהוסב יותר מפעם אחת (למעט אם ההסבה היא לגופים פיננסיים כמפורט בחוק).
לאור מגבלות אלה, נוצר חשש כי שיק שנמשך קודם לכניסת החוק לתוקף, אך הופקד לפירעון לאחר כניסת החוק לתוקף - לא יכובד. כדי למנוע מצב זה, נקבע בסעיף 39(ג)(2) לחוק כי הוראות החוק לא יחולו על שיקים שהופקדו למשמרת בבנק לפני יום התחילה האמור. ולכן, על מנת לעודד את ציבור הלקוחות הקמעונאיים, אשר נמצאים במיקוד העשייה של הפיקוח על הבנקים, להפקיד את שיקים דחויים שהוסבו למשמרת בבנקים עוד לפני כניסת החוק לתוקף, ולמנוע מצב שבו לא יכובדו בשל הוראות החוק החדש - הוחלט להפחית את העמלה הנגבית על ידי הבנקים בגין הפקדת שיקים דחויים שהוסבו. הפחתת העמלה לא תחול על לקוחות שהם עסקים גדולים, כיוון שאלו מפקידים בשגרה במהלך העסקים הרגיל שלהם שיקים למשמרת, ונראה שאינם נזקקים לעידוד נוסף, וכן בהתחשב בעלויות שיש למהלך הזה על המערכת הבנקאית.
צו הפיקוח המצ"ב נקבע מכוח הסמכות שהוענקה לנגיד בנק ישראל בסעיפים 9יא ו-9יב(2) לחוק הבנקאות שירות ללקוח, התשמ"א-1981, לעניין הכרזה על השירות כשירות בר-פיקוח בהיותו שירות חיוני לציבור ופיקוח על סכום העמלה שגובה תאגיד בנקאי מלקוחותיו בעד השירות. כמו כן, הצו ייכנס לתוקף ב-2019.4.15 ויוגבל בזמן, כך שתוקפו יפוג ביום 2019.6.30 ,עם כניסת הוראות החוק לתוקף.
 
לטיוטה לחץ כאן 
x