מאז המשבר הפיננסי של שנת 2008, ניתן להצביע בשוק ההון על תהליך מסוים של קונסולידציה. מתוך כך, חדשות על מיזוגים או רכישות של בתי השקעות קטנים, על ידי בתי השקעות גדולים יותר, הפכו לעניין שבשגרה וחדלו מלעורר תמיהה על ההשפעות העתידיות שיכולות להיות לתהליך בטווח הרחוק. עם זאת, היה כבר מי שטען כי "אין ריק מתקיים וכל חלל סופו להתמלא במשהו". כך, בתי השקעות קטנים, שממאנים להתמסר לתרחישי מיזוג שונים מוצאים עצמם בתנופה מחודשת, כאשר לקוחות שאצלם ניהול תיק השקעות וקרנות נאמנות בגוף קטן הוא עניין של ערך והעדפה אישית.
דוגמה עכשווית לכך הוא בית ההשקעות אזימוט שוקי הון, אשר למרות גילו הצעיר יחסית של הראשון, הוא הצליח לגייס 300 מיליון שקלים בשנת 2010.
בראיון עם ההנהלה הבכירה של בית ההשקעות, המנכ"ל נמרוד פינקו, היו"ר שלמה אוזמו ואורנן סולומון מנהל השקעות ראשי, הם טוענים כי הצלחת בית ההשקעות אינה יד המקרה. כלומר, פרט לסיבה שהוזכרה בפתיחה, נעשית עבודה מוחשית של פגישות ופיתוח קשר אישי עם לקוחות. כמו כן לטענתם אמנם בית ההשקעות צעיר יחסית, אך השדרה הניהולית שהוא נאחז בה, מכילה עשרות שנים של ניהול השקעות בשוק ההון. נתונים אלו גורמים לנו להרהר מה בכל זאת גורם לאנשים בכירים לעזוב קריירה ענפה ומבטיחה בבית השקעות גדול ולהקים בית השקעות קטן שיתחרה עם סיכויים נמוכים יחסית, באותם בתי ההשקעות בהם כהנו במקור.
נמרוד:" התחברנו יחד לראשונה; שלומי, אורנן ואני בבנק מזרחי, לאחר מכן, אורנן עזב להיות מנכ"ל קרנות הנאמנות של תמיר פישמן ומנהל ההשקעות של ק"ג. לאחר תקופה מסוימת שבנו כולנו לעבוד ביחד בהראל פיננסים. לאחר שנתיים, בשיא המשבר הכלכלי החלטנו שהנה הגיע הזמן הנכון ביותר מבחינתנו להקים בית השקעות. החיבור של שלושתנו, היה חייב להעשות כאשר כל אחד מתמחה בתחומו, נוכל יחד, להביא לתוצאה ייחודית".
מהיכן שואבים את האומץ דווקא בשיאו של המשבר לפתוח בית השקעות?
אורנן: "הניסיון שלנו כפרטים וכקבוצה, לימד אותנו שיש להסתכל על העבר ולהסיק ממנו על האופי האנושי. לא רצוי להיסחף אחר אותם תחזיות אפוקליפטיות בעת משבר פיננסי או לחלופין אחר תחזיות אופטימיות מדי בזמן פריחה. עולם העסקים ממודר, כמו המציאות של עונות השנה, מפריחה ונבילה מחזורית. הסופה של שנת 2008 הייתה שנה חריפה בהשלכותיה יותר מהסופות בעבר, אך בסופו של דבר, אתה אומר לעצמך, העולם ממשיך לעבוד והחברות ממשיכות לייצר. המחשבה לצאת לדרך חדשה באותו הזמן, הייתה מעוררת חשש, אך בדיעבד היא הייתה נכונה.
אתם מרוצים מהתיזמון של הקמת החברה?
"בוודאי שתהליך של בנייה של עסק הוא תהליך מורכב שבנוי מפסיפס של החלטות. אתה לא יכול לדעת בדיוק מהו החודש הטוב ביותר להקים את הארגון בכדי ליהנות מתכלית הגאות במלואה. תהליך ההקמה לקח כמה חודשים-זוהי עבודה שיטתית אל מול הסכמים ורגולציה.
נמרוד: החברה לדידי היא סיפור הצלחה. היא גייסה סכומי כסף של 150 מיליון שקלים לאורך השנה על ידי הקרנות, אך גם מבחינת השגת תשואות נאות ללקוחותיה. בהסתכלות לאחור, אולי אם היינו מקדימים את הקמת החברה, יכול להיות שהיינו מגייסים יותר, אך אנחנו מאוד שמחים עם הדרך שעשינו עד עכשיו.
שלמה: אם היינו מקימים את החברה בשיא המשבר של 2002, בוודאי שהמצב היה שונה, כל התנאים האובייקטיבים אז עבדו כנגד השוק המקומי. מי שאצר עוז באותו הרגע לצאת לדרך חדשה בדמות הקמת בית השקעות, היום קוצר פירות בשלים בדמות בתי השקעות המנהלים מיליארדים של שקלים.
אתם יכולים לציין טעות שעשיתם במהלך ההקמה?
אורנן: לעיתים בזבזנו זמן בפגישה עם מנהלים גדולים ולא עם האנשים הקטנים. המנהל השכיר, תנאיו ומשכורתו מובטחים. לנו, לעומת זאת, בתו עצמאים, אך את הזכות הזו. לכן אנחנו חייבים לפעול תמיד כנגד הזמן ועלינו לעבוד עם האנשים העובדים, כלומר עם היועצים.
הקמת עסק לא משפיעה על הכיס, אלא גם על התודעה
האם התהליך עצמו שינה את ההשקפה שיש לכם על שוק ההון ואופן ההשקעות שיש לעשות בו?
אורנן: כשהייתי סטודנט לכלכלה, הבטתי במלוא ההערכה באלו הממלאים תפקידים בכירים בשוק ההון. הם אכן ראויים להערכה בהתקדמות שעשו במעלה הסולם הניהולי, עד אשר הגיעו למשרות הבכירות. עם זאת, בבואך להקים עסק, אתה חווה את תהליכי וחבלי ההקמה עד תומם, את צמיחת העסק והגדילה שלו, אתה מבין מהו האופי הנדרש מן הבעלים בכדי שתהליכים אלו אכן יתרחשו. בתוך כך, צמיחה של עסק קטן לעסק בינוני מן המניין, מעידה על החריצות של מייסדיו ועל חוסר ההתפשרות שלהם. לכן, מבחינה מסוימת, מנהל עסק קטן- בינוני, ראוי להערכה לא פחות ואולי יותר, מאדם מוכשר שנכנס לחברה גדולה, התאים לתקן ובהתאם לכך התקדם בתוכה. כמנהל השקעות, בעקבות חווית ההקמה, למדתי להבחין ביזמים שמנהלים את העסק ולהעניק להם נקודת זכות, על פני שכירים שממלאים תפקידים דומים. מי שהביא את העסק מקטן לבינוני, יכול להביא את העסק גם למידות גדולות יותר.
נמרוד: אתה נחשף לכל רובד העסק ומה אנחנו עושים כבית השקעות? להשקיע בחברות. פעולה של בניית חברה מאפס, פותחת לך את העיניים לגבי עסקים בהם אתה משקיע.
דצמבר מוצלח
בתעשיית הקרנות, למרות שנה מוצלחת, יעדיפו לשכוח את חודש דצמבר 2010. בחודש זה נרשמו פדיונות של כ-3.25 מיליארד שקל, כשיותר ממיליארד מהם מקורו בקרנות המסורתיות. לעומת זאת, באזימוט דווקא יבקשו להבליט את החודש האחרון של השנה, כאשר למרות הסנטימנט הכללי, הם הצליחו לגייס לקרנות שברשותם יותר מ30 מיליון שקלים. אורנן מסביר כיצד מהלך כזה מתאפשר:
"אני אשלב את התשובה בפילוסופיית ההשקעות של החברה. מותג הרכב המצליח בישראל הוא המותג מאזדה. בשאר העולם וביפאן מאזדה היא תאגיד רכב קטן עד בינוני. כאשר החלו לייבא את הרכב לישראל, המצב הטבעי היה כי גם פה מכירות הרכב יזדחלו אחרי מותגים כמו טויוטה, הונדה וניסאן. בכל זאת היבואן גיל אגמון הצליח במשימה להפוך את מאזדה לרכב הנמכר בישראל ובתוך כך לנהל את סוכנות הרכב המצליחה בישראל.
חודש דצמבר התאפיין בפדיונות אך אנחנו התמדנו לאורכו בגיוסים. מנהלי השקעות נמדדים גם כאשר התנאים האובייקטיביים מסביב אינם אידאליים. החודשיים האחרונים התאפיינו בירידות ערך של אגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות, אך אנו הנפקנו תשואות חיוביות באפיק הסולידי. זה בהחלט עמד לזכותינו. אך תוצאות הגיוס לא נבעו רק מהתשואה, אלא הן תהליך עמוק יותר ולוקח לו זמן להבשיל. פרט לתשואות, תהליכי הבקרה ושיווק גם הם תורמים לעניין. יש משהו בחברה שללא הרף דוחף אותך קדימה.
יש יתרונות בלנהל סכום קטן יחסית בשוק ההון בישראל?
אורנן: "יש בעיה במשק הישראלי- יש יותר מדי כסף שמתחלק בשוק הון קטן מדי. תיק הנכסים של הציבור, תופח אך שוק ההון נגרר הרחק מאחור, כאשר הוא מאופיין בגרעיני שליטה וחברות מוצלחות שבוחרות לא להיות מונפקות. אין יכולת לבצע מהלכים יעילים כשאתה גדול מדי.
נימרוד פינקו, מנכ"ל אזימוט שוקי הון
נמרוד: "המסר שלנו הוא נתפס אל היועצים כאשר אנחנו לא מבקשים להסתתר מאחורי "טריקים" שיווקיים. אנו מנהלים שתי קרנות בלבד. האחת מנייתית והשנייה סולידית, כאשר שתיהן מנוהלות על ידי אורנן בלבד ובאופן ישיר. נמרוד: "האנשים החשובים ביותר בשבילך הוא היועץ בבנק. אם הוא החשוב ביותר, אנו נעניק לו את הערכים הגבוהים ביותר שניתן לתת לו. לא נחסוך בשיחה ומלל מקצועי ואף הגעה לכל מקום בארץ, מהדרום עד הצפון. להיפגש עם יועץ בודד ולא רק בכנסים. הוא ראוי לכך, הוא נותן את האמון בכך, עליך להשיב לו באותה המידה. לא נחזיק שכבת מנכ"לים ומנהלים שמעסיקה אנשי שיווק שיעשו את העבודה עבורנו. אין לנו את הזמן להתעסק עם "התפארת" של הבנק, אלא רק עם הלוחם שהינו היועץ.
שלמה: "התוצאות מדברות בעד עצמן, בסופו של יום, בחודש דצמבר כל קרן בקטגוריה שלה, הייתה הראשונה בתחומה לתשואה. קרן ההשקעות הייתה ראשונה בקטגוריית הגמישות והקרן בענף 90/10 הייתה הראשונה גם כן בתשואה.
נתון נוסף שניתן להזכיר מן נתוני הגיוסים והפדיונות לחודש דצמבר, הוא פדיונות הענק של יותר מ2 מיליארד שקלים בענף הקרנות הכספיות והמחקות. זאת בשל התהליך האסטרטגי שהנהיג בית ההשקעות פסגות, תחת רצונה של זהבית כהן, לדלל את הון הקרנות הכספיות על ידי העלאת דמי הניהול. האם זהו תהליך שלדעתכם יביא לסחף בענף? כאשר הנהנים העיקריים יהיו בתי ההשקעות הקטנים בדמותכם, אשר לא מנהלים קרנות כספיות?
שלמה אוזמו, יו"ר | שלמה: "אני רוצה לעבוד בתעשייה שבו מי שעובד יפה, קוצר את פרי עמלו. בעולם בוא בתי השקעות מעניקים מוצרים בחינם ללקוחות, אני לא יודע עד כמה התנאי הראשון שהזכרתי מתקיים. בד בבד, התהליך של פסגות מבורך. השירות שבית ההשקעות מעניק שווה כסף, גם במחיר של זליגה. בתי השקעות הקטנים בתורם, ייהנו מן הזליגה. |
אורנן:"חלק מהאוכ' של ניהול התיקים מבינים שדי לשיווק בלבד וברצונם לקבל שירות של מיומנות וניסיון. הרצון הזה לא ממולא במלואו בבתי ההשקעות הגדולים, כאשר הגוורדיה הבכירה אינה עוסקת בניהול דה פאקטו. אך כאשר הם מחפשים לנהל את תיקם בבית השקעות קטן- הם נתקלים בעולם הולך ונעלם. לכן בתור הבודדים שעוד נותרו אנו נהנים מן המצב.
השאלה היא האם ההנאה היא לא בתחום הטווח הקצר בלבד. האם שוק אשר הולך ומצטמצם ונשלט על ידי חברות גדולות בלבד, לא יגרום לכך שקיומם העתידי של בתי השקעות קטנים לבלתי אפשרי?
אורנן: בעולם של מצוינות תמיד יש מקום להתקדם. כל עוד נהיה טובים ונתמיד בכך, נוכל להמשיך לצמוח. הקטנים נעלמים אך תמיד צומחים חדשים.
"אני משקיע באנשים לפני שאני משקיע בכלכלה"
בסיכום שנתי, שתי הקרנות שברשות אזימוט מסיימות במקום השני, בקטגוריה בה הן נמצאות בתשואה שנתית.
איך מנהלים כסף בעולם של אי ודאות לקראת שנת 2011?
אורנן:" אם להיות כנים, תהליך ההשקעה פשוט יותר ממה שניתן לחשוב ואני אסביר. ב19 שנותיי בשוק ההון, שאלתי את עצמי מדוע אנליסט אחרי שקרא את כל הסקירות, חישב את כל הפרמטרים ועדיין תוצאותיו אינן עולות על הממוצע או תשואת השוק. התשובה שלי היא כי יש בעיה בדרך פעולה שאינה מאפשרת לך למלא את מלוא הפוטנציאל . ראשית העבודה נעשית מלמעלה למטה- מתחילים מניתוח מאקרו כלכלה עולמי ועוברים לניתוחי מאקרו כלכלה מקומי, לאחר מכן מבצעים ניתוח מגזרי ואז בחירה של החברה. מבצעים הנחות עבודה, מהוונים את המספרים ומקבלים תוצאה. אך כדאי להבין שמספיק פרמטר אחד בשער ההיוון- בכדי לשנות את כל התמונה. כמו כן, ההסתכלות היא תמיד לגבי העבר וההסתמכות מקרית שכך יהיה גם בעתיד. כל אלו מביאים לתוצאות פושרות.
"אחת המסקנות שלי, שנובעת מניסיון חיים עסקי, בנוסף על שיחות ומפגשים עם מנהלי עסקים מוצלחים, שהניתוח הכלכלי הוא פגום. הוא חייב להיעשות מלמטה למעלה ולא ההיפך. עלינו לשאול מיהן החברות והאנשים המוצלחים ביותר בשוק. אם אני מתמקד באנשים וחברות זה מביא לעיקרון נוסף של פסילה בהשקעה בחברות בחו"ל. איזה ערך מוסף יש לך בהשקעה מעבר לים? אתה יכול לקרוא דיווחים וסקירות אך אתה מאבד מהעוצמה העיקרית שלך כמשקיע. שאלו אותי כיצד אתה מכיר את כל החברות? מספיק שאני אכיר את האנשים שעוסקים בכך. אני מכיר את הרמאים, את הישרים, את הפנטזיונרים והסולידיים.
"הסיטואציה של הכרת האישים מביאה אותך לדעת מלכתחילה איזה חברה אתה רוצה לבחון ואיזה לא. האם עלי לדאוג או לחלופין שאני יכול להתעלם מהמהמורות האחרונות שעוברות על חברה מסוימת. מלמדים אותנו כרואי חשבון וכלכלנים לנתח דוחות כספיים, אך אלה לא יותר מציון היסטורי, שלא באמת אומר דבר על העתיד וההווה. בכדי לדעת מה צופן העתיד, יש להבין את דרך קבלת ההחלטות של אנשים ואופיים. אני מאמין שכל אדם מוכשר בתחומו הוא. יש המוכשרים בעסקים, או באומנות או במוסיקה. אחד הכלים החשובים הוא להבחין מי הם האנשים המצליחים ומי יודע לבחור את הבחירות הנכונות לאורך תקופה ארוכה. דוגמת שאול אלוביץ' בבזק, גיל שוויד מצ'קפוינט וגיל אגמון מסוכנות מאזדה. אלה לקחו את הבחירות הנכונות בעבר, אין סיבה שלא ייקחו סיבות טובות בעתיד. כך אני מחנך את הסטאז'רים שלי- היצמדו לאנשים המוצלחים ביותר, בעסקים בעלי הקיימא ביותר. פעולה פשוטה שאינה דורשת תחכום רב.
"מהו תפקידו של האנליסט? האנליסט הוא סוכן מידע ומעבד נתוני מחקר. כסוכן מידע, החשיבות שלו קארדינאלית. אתה לא יכול להכיר את כל החברות ולקרוא את כל הדוחות. בכל הקשור למעבד נתוני מחקר, אני לא צריך שהוא יאמר לי מהו מחיר היעד. מספיק ללכת ברחוב ולהבחין בתופעות שונות שלבסוף מוצאות את דרכן לשוק ההון. בואו נרד לחברת בגדים בקניון הקרוב, נחוש מהי חווית הקנייה שהחברה מספקת, מהי איכות הטקסטיל וכו'. רק כך נדע אם הבחירה ראויה. כך ניתן לנהוג בכל השקעה והשקעה.
אפשר דוגמה?
"בשנת 2006, כשאולמרט היה שר האוצר, דובר לראשונה על הוזלת הקישוריות בענף הסלולרי. האנליסטים טענו על פגיעה עתידית קשה ברווחי חברות הסלולארי. בארוחת צהריים של אז, ראיתי כיצד אף ישראלי לא מתנתק ממכשיר הסלולאר שצמוד לאוזנו והבנתי עד כמה יהיה קשה לפגוע ברווחיות חברות הסלולר. הסתכלות בסביבה המיידית, בתופעות היומיומית שמתרחשות, תלמד אותך יותר מאשר קריאה של מאזן חברות.
"הזמן הוא ידידו הטוב של המשקיע"
אני יכול לצטט אותך ולטעון על מות המאקרו?
אורנן סולומון, מנהל השקעות ראשי | אורנן: המאקרו הוא חשוב, אך לא בבחירת חברות להשקעה. מדיניות מוניטארית ופיסקאלית חייבת לקחת בחשבון את נתוני המאקרו, אך הוא לא יכול להוות גורם דומיננטי בהחלטות השקעה. לעיתים הוא יכול אף להטעות. העולם הוא פשוט, עליך לעשות השקעות סבירות, הזמן יעבוד לטובתך. ישנו פריון וילודה, כל אלו, יעבדו לטובתך בהלוך השנים. התהליכים הללו הם אנושיים שאינם ממש קשורים למאקרו כלכלה. |
ברוקראז' אינהאוס
השנה התבשרנו כי הרות לני"ע תאור על שימוש מסוים של שירותי ברוקראז' של מנהלי הקרנות אשר מבוצעים בבית ההשקעות עצמו. זאת בכדי למנוע ניגוד אינטרסים בין המנהל ללקוח הקרן. קביעה זו מעמידה בסכנה מסוימת את שוק ההוסטינג, כאשר הקרנות מתארחות אצל בתי ההשקעות הגדולים בכדי שאלו ישתמשו, בין היתר, בשירותי הברוקראז' של הבית. הקרנות של אזימוט מתארחים אצל מיטב בית השקעות.
נמרוד: "לעת עתה, הנושא נדחה. אופן התשלום מתחלק לשתי דרכים. או שאתה משלם עמלה קבועה למארח, לטובת השירותים שמעניק המארח, או תשלום של אחוז מסוים מסך הרווח של הקרן. הרי האורח, מרוויח רק מדמי ניהול ולא מעמלות. אני משער ומאמין שבמידה וההחלטה אכן תתבצע, העלויות יגדלו. או שעמלה תגדל או שהאחוז יגדל, ללא השפעות נוספות. אני כנראה ישפיע, במובן מסוים, יותר על הקרנות הקטנות.
שלמה: "אני מבקש לנפק תשואות ולגייס בכמות הניתנת , אם זה יעלה יותר בברוקראז' של חברה אחרת פרט למיטב, אני אתרגל. אנחנו לא קרנות שמשתמשות לא בגדור וללא אופציות, לכן, מלכתחילה אני משתמש בצורה מדודה יותר בשירותי הברוקראז'. בכל אופן אם הרגולאטור החליט להנהיג את האיסור, אני מאמין שהיו לו הסיבות הנכונות לפעול בצורה כזו.
אני מטיל ספק משמע אני קיים!
למרבה הפליאה, יו"ר ההשקעות של אזימוט טוען שאם לא היה מוצא את מקומו בשוק ההון, היה מבקש להפוך למורה:" הייתי מבקש להיות מורה לאזרחות. עלינו ללמד ספק שיטתי בכדי לממש כאן דמוקרטיה להלכתה. בלשון אחר:" אני מטיל ספק משמע אני קיים" . להטיל ספק זה לא עניין טפשות או חוכמה, זה אלמנט של בטחון, מנטאליות והבנה שאסור לקבל דברים כהווייתם.
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.