אלומות בית השקעות >> מהי ההפתעה המרכזית במדד ?

 

 
 

עידו אסייג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
21/08/2016

רונן מנחם, ראש מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, יום לאחר שהתבשרנו על מדד מחירים לצרכן גבוה מהצפי, מדווחת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על גידול מהיר יותר גם של התוצר במחצית הראשונה של השנה. בתקופה זו גדל התוצר כ-3% (להלן-בקצב שנתי), לאחר שגדל 2% בלבד (כמעט ללא שינוי לנפש) במחצית הקודמת.

התמונה הכללית – ללא שינוי: את קטר הפעילות נוכל למצוא קרוב מאוד – ארנקי משקי הבית. הצריכה הפרטית עדיין מוליכה את הפעילות הכלכלית, עם גידול של כ-7%, או מעל 5% במונחים לנפש. כך, מבחינה מאקרו כלכלית, רמת החיים משתפרת. לפי הגידול הדו-ספרתי של ההוצאה לצריכה פרטית על מוצרים בני קיימא – נראה כי התנופה תימשך במחצית השנייה. נקודה זו משקפת, בין השאר, את גידול התעסוקה ועליית השכר – נומינאלית וריאלית – בשוק עבודה.

נקודה מעודדת נוספת – ההשקעה בנכסים קבועים רשמה גידול דו-ספרתי של 13% במחצית הראשונה, כך שהתוצר הפוטנציאלי עתיד לגדול. לשם השוואה, השקעה זו ירדה 2.6% במחצית הראשונה של השנה שעברה. עלות ההון הנמוכה ומחירי תשומות נמוכים בחו"ל חברו לכך. יצוין, עם זאת, כי הרכב גידול ההשקעות יכול להיות מאוזן יותר, שכן בצד עלייה של 17.4% שרשמו ההשקעות בענפי המשק, גדלה ההשקעה בבתי מגורים 3.6% בלבד במחצית הראשונה – נתון לא מספק בהינתן הביקוש הגבוה ורמת המחירים הגבוהה.

התפתחות חשובה נוספת – גידול של הפעילות המשקית במהלך התקופה, כך שברבע השני גדל התוצר כמעט 4%, לאחר שגדל מעט מעל 2% ברבע הראשון. ברבע השני גם גדל ייבוא הסחורות כ-22%, נקודה המשקפת את ירידות המחירים בחו"ל ואת תיסוף השקל. מנגד, הביקוש לתוצר המקומי נפגע מכך, מה שמסביר את הפער בין הגידול המהיר של הצריכה הפרטית לבין גידולו האיטי יותר של התוצר העסקי. תוצר זה גדל, אמנם, 3.3% ברבע השני, פי 3 בהשוואה לרבע הראשון, אך פיחות של השקל והתאוששות מחירים בחו"ל נחוצה על מנת לשפר עוד את מצבו.

בשורה התחתונה – נתון התוצר סביר בהחלט, הן בהשוואה להתפתחות התוצר המקומי במחציות הקודמות והן בהשוואה לקצב הגידול האיטי של התוצר ברוב המדינות המפותחות. יחד עם נתוני התעסוקה והמחירים, אין סימני האטה. יש לזכור כי היות ושיעור הבלתי מועסקים אצלנו נמוך כל כך – פחות מ-5% מכוח העבודה האזרחי, על סף תעסוקה מלאה – אין לתוצר המקומי יכולת לגדול מהר יותר ללא שייווצרו לחצי מחירים ושכר.

מבחינת המדיניות התקציבית – הנתון החדש מאושש את הנחות התוצר שמשרד האוצר עשה בהן שימוש לצורך גזירת ההכנסות לתקציב הדו-שנתי 2017-2018. מבחינת בנק ישראל – אין כעת גורם תוך משקי שיצריך אותו לשנות את מדיניות הריבית הנוכחית, כך שיוכל להתמקד בהמשך הפעולות לפיחות השקל.

גיא יהודה, כלכלן בכיר במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות, לנתוני הצמיחה ברבעון השני:
 
נתון הצמיחה של המשק לרבעון השני של השנה בהחלט היה חזק, אך קשה לומר שנפלנו מהכיסא. הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להתרחב בקצב שאפיין אותה בשנים האחרונות ובהתאם לקצב הצמיחה הפוטנציאלי הנוכחי של המשק הישראלי.

כשאנחנו מחפשים מרכיבים מסוימים בנתונים אשר בלטו לחיוב, מדובר במשימה לא קלה, פשוט משום שכמעט כולם היו כאלה – הצריכה הפרטית צמחה בקצב הגבוה מאז 2007 והמשיכה את המגמה החיובית שמאפיינת אותה בשנים האחרונות. היצוא החבוט התאושש במחצית הראשונה של השנה לאחר שנתיים קשות. היבוא פשוט טס למעלה (לא מפתיע כשמסתכלים שוב על הצריכה הפרטית) וההשקעה במשק גם היא נראית מצוין כשצמחה במחצית הראשונה בקצב המהיר בחמש השנים האחרונות.

לסיכום, הנתון החזק של הרבעון השני ביחד עם העדכון הנוסף לצמיחה ברבעון הראשון (אשר עודכן ל-2.2%) עוזרים לפזר מעט את העננה סביב הפעילות הכלכלית במשק אשר ממשיכה להתרחב בקצב התואם את פוטנציאל הצמיחה בישראל. על כן אנו מעדכנים את תחזית הצמיחה שלנו ל-2016 ל- 2.5%-3.0% (התחזית הקודמת עמדה על 2.0%-2.5%).
 
אלומות: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יולי 2016 ב-0.4%, והושפע מהתייקרות עונתית של ירקות ופירות. עם זאת, ההפתעה המרכזית הגיעה מסעיף הדיור, שחזר להתייקר לאחר חולשה של מס' חודשים. 

לפיכך, הנתון אמור לשדר יציבות, במבט להמשך השנה.
 
 הגורמים המרכזיים אשר השפיעו על מדד המחירים לצרכן בחודש זה היו:

  • התייקרויות בסעיפים הבאים: ירקות ופירות טריים ב-7.2%, דיור ב-1.2%, תחבורה ב-0.9% ובריאות ב-0.6%.

  • הוזלות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: הלבשה והנעלה ב-8.2% וריהוט וציוד לבית ב-0.5%.

  • הדלקים והשמנים לרכב הוזלו ב-0.9%.
  • שירותי הדיור בבעלות הדיירים התייקרו ב-1.4%. זהו השיעור ההתייקרות החודשי הגבוה ביותר מאז  אוגוסט 2011, והגבוה ביותר בקרב חודשי יולי מאז 2008. 

(מהשוואת מחירי הדירות לפי עסקאות שבוצעו בחודשים מאי 2015 ויוני 2016, לעומת החודשיים שקדמו להם עולה כי מחירי הדירות ירדו ב-0.3%. ההוזלה במחירים היא הראשונה מאז אוגוסט-ספטמבר 2015. לעומת התקופה המקבילה אשתקד חלה עלייה של 7.7% במחירי הדירות, בדומה לחודש הקודם.

4 קבוצות, מתוך 10 הקבוצות הכלולות במדד המחירים לצרכן רשמו הוזלה במחיריהן: (1) מזון, (2)ריהוט וציוד לבית, (3) הלבשה והנעלה ו-(4) שונות.  

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2016 יושפע בעיקר מהגורמים הבאים: 
  • הוזלה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה בשיעור של כ-5%. 

  • התייקרות עונתית במחירי ההבראה והנופש, כ-10%.

  • התייקרות של 0.5% בסעיף הדיור, על רקע התייקרות עונתית של 0.6% במחירי חוזי שכר הדירה המתחדשים.

  • הוזלה של 4.5% במחירי הבנזין.
  • לאור כל אלו, אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2016 יוותר ללא שינוי.  

מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.4% בשנת 2016 ולהתייקר בטווח של 1.0%-0.5%, ב-12 החודשים הקרובים (החל מאוגוסט).

  • כאמור, ההפתעה המרכזית במדד הייתה התייקרות של סעיף חוזי שכר הדירה מתחדשים, אשר לאחר מספר חודשים בהם הוא התייקר בשיעור נמוך מאשר אפיין אותו בחודשים המקבילים בשנים הקודמות, חל כפי הנראה תיקון. לאחר התייקרות חודשית זו, עלה המדד ב-12 החודשים עד אוגוסט ב-2.5%, שהינו דומה לקצב שנרשם בשנתיים האחרונות.

  • אוגוסט צפוי להיות מדד אפסי ואף אפילו שלילי, אך זה רק כתוצאה של ההוזלה החדה של 4.5% במחירי הדלקים, אחרת המדד היה רושם עלייה של 0.1%

  • מבחינת המדיניות המוניטרית דווקא יש בכך חדשות חיוביות, לפיהן האינפלציה שומרת על מומנטום חיובי (4 חודשים של עליות מחירים). ברור לבנק כי השנה וכפי הנראה גם ב-2017 הבנק לא יעמוד ביעד, אך העובדה כי האינפלציה חוזרת לטריטוריה חיובית היא כבר מעודדת, שהרי בבנק לא מעוניינים להפחית עוד את הריבית. לפיכך, נראה כי הריבית לא תשונה בסוף החודש.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x