אורי גרינפלד, פסגות >> מי המועמד המוביל להחליף את ילן ולמי ממש אין סיכוי?

מירוץ לתפקיד יו"ר הפד הבא/ה החל באופן רשמי כאשר לפי הדיווחים, טראמפ ראיין בשבועיים האחרונים חמישה מועמדים לתפקיד וצפוי להודיע על החלטתו כבר בתחילת החודש הבא. חשוב לשים לב שמכיוון שכבר כיום שלושה מקומות בוועדה המוניטארית אינם מאוישים, היו"ר הבא יוכל לבנות לעצמו וועדה מוניטארית בצלמו ובדמותו ובכך לקדם את תפיסתו בקלות יחסית.

 

 
אורי גרינפלדאורי גרינפלד
 

אורי גרינפלד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/10/2017

המירוץ לתפקיד יו"ר הפד הבא/ה החל באופן רשמי כאשר לפי הדיווחים, טראמפ ראיין בשבועיים האחרונים חמישה מועמדים לתפקיד וצפוי להודיע על החלטתו כבר בתחילת החודש הבא. חשוב לשים לב שמכיוון שכבר כיום שלושה מקומות בוועדה המוניטארית אינם מאוישים, היו"ר הבא יוכל לבנות לעצמו וועדה מוניטארית בצלמו ובדמותו ובכך לקדם את תפיסתו בקלות יחסית.

כדי להעריך את מי טראמפ ימנה בסופו של דבר צריך להיכנס לראש של טראמפ, דבר שמיום ליום נראה קשה יותר לביצוע. לכן, קשה להעריך מהם הסיכויים של כל מועמד וניתן רק לבחון את הסיכויים הגלומים באתרי ההימורים (ראה מטה). מכיוון שטראמפ הפך את הדה-רגולציה במערכת הפיננסית לחלק מרכזי בקמפיין שלו, כפי שהדברים נראים סביר להניח שההחלטה של טראמפ תתקבל בעיקר על סמך עמדת המועמדים לגבי תהליכים אלו ופחות על סמך עמדתם בנוגע למדיניות הריבית. לכן, על אף שהדבר לא בא לידי ביטוי באתרי ההימורים, נדמה שהסיכויים של ילן להמשיך לקדנציה נוספת אינם גבוהים במיוחד וזאת בשל ההתבטאויות הפומביות כנגד דה-רגולציה. הערכה זו התחזקה בשבוע האחרון כאשר הדיווחים בתקשורת לימדו שהפגישה של ילן עם טראמפ הסתיימה לאחר חצי שעה בלבד. כל מי שהיה אי פעם בראיון עבודה שנמשך חצי שעה יודע בדיוק על מה מדובר.

אז מי הם המועמדים האחרים? חוץ מילן ישנם כאמור ארבעה מועמדים נוספים. אחד מהם, גרי קוהן, נחשב עד לא מזמן למועמד מוביל אבל לאור הביקורת שלו על טראמפ לאחר אירועי שארלוטסוויל ייתכן שהסיכויים שלו נמוכים יותר מהסיכויים של ילן. כתוצאה מכך, המרוץ הופך להיות מרוץ תלת ראשי בין המועמדים הבאים:

  • ג'רום פאוול – נראה כרגע כמועמד המוביל. פאוול מכהן כיום כחבר מועצת המנהלים של הפד (ולכן הוא גם חבר מצביע בוועדה המוניטארית) ודומה בדעותיו לגבי המדיניות המוניטארית לילן. עם זאת, בהיותו גם משפטן וגם רפובליקני פאוול גמיש יותר מילן לגבי הנושאים הרגולטוריים כך שהוא מתאים לטראמפ ולשווקים כמו כפפה ליד.

  • ג'ון טיילור – טיילור הוא מהכלכלנים הבכירים בעולם בעשורים האחרונים וזה שעל שמו קרוי כלל טיילור שהוא הכלי הפופולרי ביותר בעולם כיום לקביעת מדיניות מוניטארית. דעתו על נושאי הרגולציה לא בהכרח ברורות אך מהתבטאויות בעבר נדמה שהוא מתנגד באופן עקרוני למעורבות מוגזמת של הממשלה בשווקים כך שהוא עשוי להתאים לטראמפ. עם זאת, מבחינת המדיניות המוניטארית טיילור הוא ללא ספק ניצי יותר מילן ומכיוון שלפי כלל טיילור הריבית בארה"ב צריכה להיות גבוהה יותר מכפי שהיא כיום הרי שמבחינת השווקים מדובר במועמד פחות אטרקטיבי.

  • קווין וורש  - כמו פאוול גם וורש אינו כלכלן אלא משפטן ובעל עבר בוול סטריט. מבין כל המועמדים נדמה שוורד הוא בעל הדעות הקרובות ביותר לטראמפ בנושאי הרגולציה ואם נוסיף לכך גם קשרים אישיים עם טראמפ ועבודה בעבר עם ממשל בוש הרי שמדובר על מועמד עם סיכויים גבוהים. בצד המוניטארי, וורש היה חבר במועצת המנהלים של הפד תחת ברננקי וילן והתפטר ב-2011 על רקע חוסר הסכמות עם ילן בנוגע להמשך מדיניות ההרחבות הכמותיות. ראוי לציין גם שוורש אף הביע התנגדות להרחבה הכמותית השנייה שברננקי הוציא לפועל וטען שמדובר במהלך מסוכן שעלול לייצר לחצים אינפלציוניים. בדיעבד, וורש כמובן טעה ובגדול אבל נדמה שביחס לילן ופאוול מדובר במועמד ניצי באופן יחסי.




בנק ישראל ממשיך בשלו

כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%. רמה שצפויה להמשיך ולאפיין את המשק הישראלי עוד הרבה מאוד זמן. מנוסח ההודעה עולה תמונה ברורה שלא אמורה להפתיע אף אחד והיא שעל אף הפעילות הריאלית הגבוהה, כל עוד האינפלציה נמוכה מהיעד, בנק ישראל ימנע מלהעלות את הריבית. לא רק זאת אלא שבנק ישראל גם מציין בהודעה שרמת הריבית הריאלית במשק הישראלי גבוהה בהשוואה בינלאומית (מה שתומך בשקל כמובן) כך שברור שעד שהאינפלציה לא תעלה באופן משמעותי יותר, הריבית המוניטארית תיוותר ללא שינוי.

בהתאם, בבנק ישראל גם מעדכנים (שוב) את התחזית לגבי מועד העלאת הריבית הראשונה. כבר ביולי הערכנו ש"חטיבת המחקר תאלץ להוריד את תחזיות הריבית שלהם" ואכן, כעת חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית בישראל תועלה רק פעם אחת ב-2018, זאת תחת ההנחה שהאינפלציה תתייצב באזור ה-1.0% בסוף השנה הבאה והציפיות האינפלציוניות יהיו גבוהות מ-1%. להערכתנו גם התחזית המעודכנת תתעדכן שוב והריבית תוותר ברמתה הנוכחית גם בתחילת 2019.

 

זמן טוב להארכת מח"מ

לפני חודשיים, על רקע ירידת ההסתברות להעלאות ריבית בדצמבר הקרוב וב-2018 באופן כללי המלצנו לקצר מעט את המח"מ בתיק האג"ח. כיום, לאחר עליית התשואות בחודש וחצי האחרונים נראה שהתנאים בשלים להארכה מחודשת של המח"מ. בהארכה זו תומכים מספר גורמים: ראשית, השווקים מתמחרים כיום הסתברות של 84% להעלאת ריבית בדצמבר. אמנם גם להערכתנו הריבית תועלה אך לאור המשך ההאטה באינפלציה נדמה שהסיכויים לכך שגם אנחנו וגם השווקים טועים אינה נמוכה כל כך. שנית, הגידול בגירעון האמריקאי ואישור התקציב בסנאט יצרו גם הם מעט לחץ על התשואות אך אנו ממשיכים להעריך שבסופו של יום ולאחר השינויים שיכניסו הרפובליקנים לתקציב ולרפורמת המס של טראמפ, הגירעון התקציבי בארה"ב לא יהיה גבוה מ-4.5% מהתוצר, גירעון שלא אמור לייצר לחץ לעליית תשואות משמעותית אם הריבית נותרת נמוכה. שלישית, בגזרה המקומית בנק ישראל לא יעלה כאמור את הריבית עוד זמן רב וגם הסביבה הפיסקאלית תומכת בשוק האג"ח שכן ההכנסות שנבעו ממבצע המס על הדיבידנדים הן גבוהות בהרבה מהצפוי. לכן, בסיכומו של דבר אנו מעריכים שהחלקים הארוכים בעקום התשואות חזרו להיות אטרקטיביים וממליצים להאריך את המח"מ ל-5 שנים.


אורי גרינפלד, סמנכ"ל, כלכלן ואסטרטג ראשי  מערך מחקר ואסטרטגיה

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x