דודי רזניק לאומי>> מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר שפורסם השבוע שוב היה גבוה במעט מהתחזיות והמשיך להצביע על עלייה מתונה באינפלציה בישראל

ציפיות האינפלציה הקצרות בינוניות, הנגזרות משוק האג"ח הממשלתי, רשמו עלייה משמעותית במהלך התקופה האחרונה בדגש על החלק הבינוני של העקום. בחלק הארוך ביותר של העקום בטווח של 10 שנים ומעלה דווקא נרשמה ירידה בציפיות האינפלציה.

 

 
דודי רזניק קרדיט כפיר סיוןדודי רזניק קרדיט כפיר סיון
 

דודי רזניק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/11/2017

עיקרי דברים 
מקרו
  • האינפלציה בישראל כפי שמשתקפת ממדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר מצויה במגמת עלייה מתונה. במהלך החודשים הקרובים צפויה סביבת האינפלציה לעלות במתינות אולם היא לא צפויה לעבור בצורה משמעותית, אם בכלל, את הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.

  • יציאת משקיעים משוק הדיור הינה ככל הנראה בין הגורמים שהביאו לעלייה במחירי השכירות בחודשים האחרונים. לעת עתה, אין תכנית ציבורית המביאה להגדלה של ממש בהיצע הדירות להשכרה וגם הדירות הרבות הצפויות להגיע לשוק זה מתכניות "מחיר למשתכן", אינן נראות עדיין באופק. נמשכת המגמה של צמצום הפער בין קצב עליית מחירי הדירות (הנמצא בירידה) לקצב עליית מחירי השכירות (הנמצא בעלייה).

  • קצב הצמיחה ברביע השלישי של השנה עלה לרמה של מעל ל 4% תודות לעלייה בצריכה הפרטית וההשקעות בנכסים קבועים (ענפי המשק ולא דיור). הצמיחה השנה צפויה לנוע סביב רמה של 3% ובשנת 2018 צפוי קצב הצמיחה לעלות לרמה של כ – 3.5-4.0%.

  • הגרעון הנמוך יחסית של הממשלה עדיין לא צפוי להיות מתורגם לעלייה בדירוג המדינה, אלא אם במפתיע יופנה כל כולו להפחתת החוב הממשלתי על חשבון הורדות מיסים, תרחיש הנראה כבעל היתכנות נמוכה יחסית. עם זאת, הדרך לשיפור בדירוג האשראי בטווח זמן רחוק יותר, של כשנתיים, עדיין פתוחה וזאת בתלות בהתנהלות התקציבית בשנים 2018-2019.

  • הציפייה בארה"ב להמשך תהליך העלאות הריבית על ידי הפד בשילוב יציבות בסביבת האינפלציה ממשיכים להביא להמשך השתטחות עקום התשואות. בחלקים מסוימים בעקום (בעיקר בטווח 5 – 10 שנים) נראה שהתהליך קרוב מאוד למיצוי.

אג"ח ממשלתי

  • בשוק האג"ח הממשלתי נמשכת המגמה (מהחודש האחרון) של ביצועים עודפים בצמודי המדד.

  • מח"מ האחזקות המומלץ הינו של כ – 5 שנים אולם תוך אחזקת צמודי מדד קצרים ושקלים לא צמודים לטווח בינוני – ארוך.

  • אנו ממליצים על אחזקה מאוזנת בין שקלים לא צמודים לצמודי מדד.

  • ציפיות האינפלציה הנגזרות בטווח של 5 – 8 שנים בשוק האג"ח הממשלתי גבוהות משמעותית ממחירי חוזי האינפלציה OTC לטווחים אלו.

  • פערי התשואה השליליים בין אג"ח ממשלת ישראל לאג"ח ממשלת ארה"ב בטווח הקצר – בינוני נמצאים ברמות שיא. נראה כי פוטנציאל המשך התרחבות הפער די מוגבל לפחות בטווחים אלו.

  • על רקע תלילות העקום בארה"ב, מומלצת רכישת אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח של 5 ו 30 שנה וכנגד למכור את האג"ח הממשלתי של ממשלת ארה"ב לטווח של 10 שנים.

אג"ח קונצרני

  • מגמת עליית המרווחים בשוק האג"ח הקונצרני נמשכה השבוע. 

  • בדומה לשוק האג"ח הממשלתי נרשמו ביצועים עודפים בצמודי המדד.

  • מדדי התל בונד בדרוג נמוך הציגו השבוע ביצועי חסר ביחס למדדים בדירוג גבוה.
  • אנו לא ממליצים להגדיל החשיפה לאפיק. מומלצת אחזקת מח"מ קצר יחסית לאפיק הממשלתי.

אג"ח ממשלתי ומקרו

מבט שבועי – מגמה מעורבת של עליות שערים וירידת תשואות בצמודי המדד לעומת עליית תשואות וירידות שערים בשקלים הלא צמודים בדגש על החלק הארוך של העקום. בחודש האחרון רשמו צמודי המדד ביצועים עודפים על פני השקלים הלא צמודים למעט בחלק הארוך ביותר של העקום. ציפיות האינפלציה הנגזרות בחלק הבינוני של העקום גבוהות באופן יחסי.

המסחר בשוק האג"ח הממשלתי המקומי התנהל השבוע במגמה מעורבת תוך עליות שערים וירידת תשואות בצמודי המדד (למעט בחלק הארוך ביותר של העקום) מול עליית תשואות וירידות מחירים בשקלים הלא צמודים בדגש על החלק הארוך של העקום. ציפיות האינפלציה הקצרות בינוניות, הנגזרות משוק האג"ח הממשלתי, רשמו עלייה משמעותית במהלך התקופה האחרונה בדגש על החלק הבינוני של העקום. בחלק הארוך ביותר של העקום בטווח של 10 שנים ומעלה דווקא נרשמה ירידה בציפיות האינפלציה. עליית התשואות בחלק הארוך של העקום השקלי הלא צמוד נרשמה דווקא על רקע יציבות בתשואות האג"ח הממשלתיות בעולם כך שפער התשואה השלילי ביחס לאג"ח ממשלת ארה"ב בטווח של 10 שנים ירד מעט השבוע לראשונה זה תקופה. מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר שפורסם השבוע שוב היה גבוה במעט מהתחזיות והמשיך להצביע על עלייה מתונה באינפלציה בישראל.

מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב 0.3%, ושוב היה גבוה במעט מהתחזיות המוקדמות. סביבת האינפלציה בישראל צפויה להמשיך ולעלות במתינות אל תוך הטריטוריה החיובית אם כי היא לא צפויה לעבור משמעותית את הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים.

מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב 0.3% מעט גבוה מהתחזיות המוקדמות שחזו עלייה של 0.1 – 0.2 אחוז בממוצע. עליות מחירים נרשמו בסעיפי ההלבשה והנעלה, פירות וירקות ותחבורה ותקשורת בעיקר בשל עלייה בתת סעיף של מחירי המכוניות. האינפלציה בישראל נכנסה לטריטוריה החיובית והיא צפויה להמשיך לעלות במתינות במהלך החודשים הקרובים. במחצית השנייה של שנת 2018 צפויה האינפלציה להגיע בסמוך לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים אולם היא אינה צפויה לעלות משמעותית מעבר לכך. 

סעיף שירותי הדיור בבעלות דיירים (המבוסס על מחיריהם שלחוזי שכירות מתחדשים) ממשיך לעלות וב 12 החודשים האחרונים עלה ב 2.2%. לאחרונה ניכרת מגמה של ירידה בקצב עליית מחירי הדיור לעומת עלייה במחירי השכירות המתיישבת עם יציאת משקיעים משוק הדיור וירידה, ככל הנראה, של היצע הדירות להשכרה המביא לעלייה מסוימת במחירי השכירות. לראשונה זה כ 3 שנים קצב העלייה של מחירי השכירות ומחירי הדירות נמצאים ברמות קרובות יחסית כפי שניתן לראות בגרף 4. . לעת עתה, אין תכנית ציבורית המביאה להגדלה של ממש בהיצע הדירות להשכרה וגם הדירות הרבות הצפויות להגיע לשוק זה מתכניות "מחיר למשתכן", אינן נראות עדיין באופק, ובתנאים אלו צפויה בשנה הקרובה האצה הדרגתית בעליית מחירי השכירות, תוך השפעה על סעיף הדיור במדד בשנה הקרובה.

לסיכום, האינפלציה צפויה להמשיך ולעלות במתינות במהלך החודשים הקרובים בעיקר על רקע העלייה בשכר הראלי ועליית שכר המינימום. גם היצע הדירות להשכרה שאינו צפוי לעלות בטווח הקצר לפחות צפוי להוות גורם אינפלציוני. עם זאת, סביבת האינפלציה אינה צפויה לעלות משמעותית מעבר לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים ולכן בציפיות האינפלציה הנגזרות הנוכחיות מומלצת חשיפה לאפיק צמוד המדד בעיקר דרך צמודי מדד קצרים לטווח של עד 3 – 4 שנים.


גילוי נאות (בהתאם להוראות רשות ניירות ערך)
מסמך זה בוצע בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. אין לראות במסמך זה המלצה או תחליף להפעלת שיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבלת הצעות, או ייעוץ -  בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא - לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הנתונים נלקחו ממערכות ממוכנות כגון מגמה, גרפיט, בלומברג ועוד, למעט מקרים שבהם נכתב אחרת, ולא בוצעו בדיקות לאימות הנתונים. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות כאן לתוצאות בפועל. הבנק אינו מתחייב להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. לבנק ו/או לחברות בנות שלו ו/או לחברות הקשורות אליו ו/או לבעלי שליטה ו/או לבעלי עניין במי מהם עשוי להיות מעת לעת עניין במידע.
בהתאם להוראת רשות ניירות ערך לבעלי רישיון בקשר לחובות גילוי בנוגע לעבודות אנליזה (נוסח חדש 2013) בנק לאומי לישראל בע"מ פטור מגילוי אודות ניגוד עניינים שמקורו בחוב של קבוצת התאגיד הנסקר בעבודה זו ואודות ניגוד עניינים שמקורו בהחזקות בחשבונות הנוסטרו שלו או של תאגיד קשור והחשבונות המנוהלים על ידו, ואשר איננו עולה ממידע אותו הוא נדרש לגלות לציבור לפי חוק ניירות ערך, התשכ"ח – 1967. פטור זה ניתן לבנק לאומי לישראל בע"מ משום היותו מחויב מכוח הוראת ניהול בנקאי תקין של המפקח על הבנקים בעניין פעילות מערכת הבנקאות בשוק ההון בהפרדה מבנית ("חומות סיניות") בין ייעוץ ההשקעות בניירות ערך לבין יתר עסקיו. ההפרדה המבנית הקיימת בבנק לאומי לישראל בע"מ מורכבת מהפרדה ארגונית, מקצועית ועסקית, ומיועדת, בין היתר, למנוע ניגודי עניינים והעברת מידע לבעל רישיון המכין את עבודת האנליזה כאשר מידע זה קיים בבנק מתוקף עיסוקיו האחרים כתאגיד בנקאי (כגון פעילות מתן אשראי).
אני, דודי רזניק, העובד בבנק לאומי לישראל בע"מ, רח' יהודה הלוי 35 מס' טלפון 076-8857439, מצהיר/ה בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה.
פרטי השכלתי: מוסמך במנהל עסקיםניסיוני: 17 שנים                                                   
תאריך ‏‏19 נובמבר 2017
עבודה זו מיועדת אך ורק ללקוחות כשירים כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה - 1995. אין להפיץ, להעביר, להעתיק או לעשות כל שימוש אחר בעבודה זו ללא קבלת אישור מהבנק מראש ובכתב.
גילוי נאות מטעם עורך עבודת האנליזה:
1.מכין עבודת האנליזה אינו מצוי בניגוד עניינים בשל הכנת עבודת אנליזה זו. 
2.מכין עבודת האנליזה אינו בעל רישיון יועץ השקעות.

המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x