מה עובר על שוק הקרנות האמריקאי?

לאורך השנים האחרונות שוק קרנות הנאמנות האמריקאי עבר מהפכה תפיסתית. אם בעבר מנהלי קרנות מוצלחים היו גובים דמי ניהול גבוהים לאור הצלחתם ואף היה מצופה מהם לנהוג כך, היום תמונת המצב הפוכה. כאשר בתי ההשקעות, נדרשים לחתוך, וכמה שיותר, את עלויות דמי הניהול אותם הם גובים, ללא קשר ישיר או עקיף לתוצאות של קרן ההשקעות שלהם בטווח הארוך ובטווח הקצר. השינוי התפיסתי לא נוצר בריק.

 

 
 

אלמוג עזר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/03/2017

לאורך השנים האחרונות שוק קרנות הנאמנות האמריקאי עבר מהפכה תפיסתית. אם בעבר מנהלי קרנות מוצלחים היו גובים דמי ניהול גבוהים לאור הצלחתם ואף היה מצופה מהם לנהוג כך, היום תמונת המצב הפוכה. כאשר בתי ההשקעות, נדרשים לחתוך, וכמה שיותר, את עלויות דמי הניהול אותם הם גובים, ללא קשר ישיר או עקיף לתוצאות של קרן ההשקעות שלהם בטווח הארוך ובטווח הקצר. השינוי התפיסתי לא נוצר בריק

שבר או משבר?

מה עובר על שוק הקרנות האמריקאי

ללאורך השנים, מחקרים רבים הצביעו על העדיפות שיש לקרנות נאמנות זולות על פני אלו היקרות. כך לדוגמא גם טוען מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה על־ידי חברת Morningstar, שהציג תמונה די ברורה על שוק הקרנות בארה“ב. לטענת המחקר, ככל שדמי הניהול בקרן גבוהים יותר, כך גובר הסיכוי לאבד כסף. וכמובן שגם ההיפך נכון – הסיכוי להרוויח ולתשואה גבוהה יותר, קורה כאשר דמי הניהול נמוכים.

המחיר הוא המלך

חברת המחקר סיפקה כמה דוגמאות לטיעון זה. הקרנות הזולות בקטגוריית הקרנות המשקיעות במניות אמריקאיות הניבו תשואה של 62% על פני תקופה של חמש שנים. הקרנות בעלות דמי הניהול הבינוניים הניבו תשואה כוללת של 39% באותו חצי עשור. הקרנות היקרות הניבו תשואה של 20% בלבד.

למצב המתואר יש קורבנות. כאשר נבחנת היכולת להניב תשואות טובות לאורך זמן, הדבר יוצר פקפוק משמעותי בכל הנוגע ליוקרה של בתי השקעות גדולים ו־וותיקים. כך למשל, בית ההשקעות PIMCO (אשר מנהלים את קרן האג“ח הגדולה בעולם), ספג בשנים האחרונות פדיונות בסך של כ־46 מיליארד דולר. מדובר על אובדן הון מנוהל בקרנות בשיעור של 12%. ענקית אחרת מארה“ב, Franklin Templton איבדה כ־44 מיליארד דולר שמהווים שיעור של מעל ל־10% מסך ההון המנוהל. לעומתם בית ההשקעות של קבוצת Vanguard Group הצליח להגדיל את ההון המנוהל בקרנותיו בשיעור של 7.2% לכדי 3.1 טריליון דולר.

הצלחתה של Vanguard מוסברת בהתמקדותה בקרנות זולות הן בתחום קרנות מנוהלות והן בתחום קרנות האינדקס.

הוזלת דמי הניהול | נובעת מתחרות

התחרות הגואה בתחום קרנות הנאמנות בארה“ב גרמה לדמי הניהול לרדת אך גם גרמה להגברת השקיפות בענף, והיא היום הגבוהה ביחס לשאר העולם. זאת אף שדרישות הרגולציה בארה“ב הן מהנמוכות בעולם.

הוזלת תעריפים בשוק הקרנות היא כנראה לא תופעה חולפת, אלא גורם שיש להביא בחשבון שכן הhא פה ככל הנראה בכדי להישאר. בוודאי בעולם שבו שוק המניות סובל מתנודתיות חדה. מספיק רק לצטט את דבריו של מנכ”ל חברת Vanguard, William McNabb כדי להבין לאן פני השוק מועדות. לדבריו "מדובר על תהליך שאני מצביע עליו כבר 42 שנים. אבל בשנות ה־90 והאלפיים כאשר הקרנות השיאו תשואות של 15% בשנה, קהל הלקוחות של הבנקים פשוט לא היה מעוניין לשמוע“. עוד מפי מק‘נאב – כאשר שוק המניות יניב תשואות נמוכות בשנים הבאות תהליך המעבר לקרנות זולות יתגבר "אם אתה משלם 1% בשביל תשואה של 5%, זה אומר ששילמת 20% מסך הרווחים שלך – העלויות הופכות לחשובות ביותר, במיוחד בסביבה שכזו“.

כפי הנראה, העדפה של קרנות בעלות דמי ניהול נמוכים אינה סוף תהליך הוזלת העלויות בשוק הקרנות האמריקאי. בעתיד הקרוב, קרנות נאמנות, תעודות סל ומוצרי השקעה אחרים יהיו מופצים על ידי פלטפורמות טכנולוגיות שעשויות להמעיט בחשיבות יועצי ההשקעות לאורך זמן. חברות כמו Wealthfront ו־Betterment כבר עתה מנהלות השקעות ללקוחות בשיטה של התאמה רובוטית ומנהלות ביחד קרוב ל־8.5 מיליארד דולר.

עשור מהיום | כיצד יראה שוק הקרנות האמריקאי?

עלויות נמוכות, תשואות גבוהות, שימוש גובר בטכנולוגיה, והסתכלות על התמונה הרחבה יותר אמורה לגרום למנהלי השקעות להמשיך ולשגשג בשוק. שוק הקרנות ודאי ייראה יותר ההשקעה שנעשית לרוב בשוק הפנסיוני שבו רוב ההון מושקע בקרנות אינדקס מוזלות, לצד בחירה מתוחכמת של מניות ונכסים אלטרנטיביים תוך בנייה אישית של תשואה מול סיכון לכל לקוח.

כשחושבים על זה, רוב השוק יאמץ את השיטה של קרנות Vanguard. אולם עדין סביר להניח שבתי ההשקעות הגדולים כמו Fidelity ו־PIMCO לא ימהרו לזנוח את ניהול ההשקעה האקטיבית וייקחו את הסיכון של כישלון – וראוי שכך, הונם מאפשר זאת. יתכן שגם בתי ההשקעות הקטנים ביותר ימשיכו לאתגר את השוק ולהבטיח תשואה עודפת, אבל כנראה שאת לב המרכז יכבשו קרנות המדד.

מספיק רק לצטט את דבריו של מנכ"ל חברת Vanguard, William McNabb כדי להבין לאן פני השוק מועדות. לדבריו:
"מדובר על תהליך שאני מצביע עליו כבר 42 שנים. אבל בשנות ה־90 והאלפיים כאשר הקרנות השיאו תשואות של 15% בשנה, קהל הלקוחות של הבנקים פשוט לא היה מעוניין לשמוע“. עוד מפי מק‘נאב – כאשר שוק המניות יניב תשואות נמוכות בשנים הבאות תהליך המעבר לקרנות זולות יתגבר "אם אתה משלם 1% בשביל תשואה של 5%, זה אומר ששילמת 20% מסך הרווחים שלך – העלויות הופכות לחשובות ביותר, במיוחד בסביבה שכזו“ . 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן – בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניניים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x