משרד האוצר >> התקררות נוספת בשוק הנדל"ן - מאז אוגוסט 2015 למעט חגי תשרי נרשמה רמה נמוכה יותר של עסקאות

 

 
 

משרד האוצר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
24/04/2017

 

עיקרים
בארץ:
  • המיקוד השבועי סוקר את ענף הנדל"ן למגורים בחודש פברואר 2017, בו ניכרת התקררות נוספת בשוק הנדל"ן. סך העסקאות בחודש זה עמד על  8.8 אלף דירות, ירידה של 9 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם. מאז אוגוסט 2015, רק בחודשים בהם חלו חגי תשרי נרשמה רמה נמוכה יותר של עסקאות.

  • נמשכת, ואף מעמיקה, המגמה של ירידה חדה ברכישת דירות חדשות. בניכוי "מחיר למשתכן" נמכרו בפברואר 1.8 אלף דירות בלבד, הרמה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2014, שעמד בצל ההמתנה לתכנית מע"מ אפס. 

  • משקל המשקיעים בסך העסקאות בחודש פברואר ירד לשיעור של 16 אחוזים בלבד, הרמה הנמוכה ביותר מאז רמת השפל ההיסטורית שנרשמה ביולי 2015, מיד לאחר הכבדת מס הרכישה על המשקיעים. 

  • נשמרת המגמה של ירידה ב"מלאי" הדירות המוחזקות בידי משקיעים.

  • מדד המחירים לצרכן רשם בחודש מרץ עלייה ביחס לחודש קודם. 

  • קצב האינפלציה של המדד עמד בחודש מרץ על 0.9 אחוז, והוא מצוי זה חודש שלישי ברציפות, בטריטוריה חיובית לאחר 28 חודשים בהם שהה קצב האינפלציה בטריטוריה שלילית. קצב האינפלציה מצוי ברמתו הגבוהה ביותר מזה כשלוש שנים, קרוב מאד ליעד האינפלציה התחתון העומד על 1.0 אחוז.

  • השכר למשרת שכיר רשם בינואר 2017 עלייה ביחס לחודש קודם לרמה הגבוהה מהממוצע החודשי שנרשם בשנת 2016. 

  • במספר משרות השכיר נרשמה בחודש ינואר עלייה קלה. העלייה מיוחסת במלואה לגידול במספר המשרות בשירותים הציבוריים, בעוד שמספר המשרות במגזר העסקי נותר ללא שינוי. 

  • בחודש מרץ נרשמה ירידה במספר התיירים שנכנסו לישראל ביחס לחודש קודם. ברבעון הראשון של 2017 נרשם גידול משמעותי ביחס למספר התיירים שנכנסו לישראל בתקופה המקבילה אשתקד.

  • ברבעון הראשון של שנת 2017 נרשמה ירידה חדה במספר מבקרי היום שנכנסו לישראל, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. הירידה ברבעון הראשון של 2017 נבעה מצמצום משמעותי במספר הנוסעים בשיוט המגיעים לישראל.

בעולם:
  • קרן המטבע הבינלאומית, עדכנה במעט את תחזיות הצמיחה העולמיות לשנת 2017 כלפי מעלה, והותירה את תחזיות הצמיחה לשנת 2018 ללא שינוי. השיפור הקל בתחזיות 2017 נובע מהשיפור הקל בסנטימנט הכלכלי במדינות המפותחות.

  • על פי קרן המטבע, מספר כשלים מבניים, ביניהם פריון נמוך ואי שוויון בהכנסות, מונעים התאוששות חזקה יותר של הכלכלה העולמית. כמו כן, רמת הסיכונים העולמית נותרה גבוהה (במיוחד בטווח הזמן הבינוני).

  • במקביל, קרן המטבע הותירה את תחזיות הצמיחה של הסחר העולמי ללא שינוי בשנת 2017, אך עדכנה את התחזית לשנת 2018 כלפי מטה. על אף הורדת התחזית, קרן המטבע צופה ההאצה בצמיחת הסחר העולמי בשנים 2018-2017, המשקפת עלייה במחירי הסחורות ושיפור בתנאי הסחר.

  • קרן המטבע צופה כי האינפלציה תרשום התאוששות בשנים 2018-2017 במדינות המפותחות ותהיה על סף יעד האינפלציה המקובל במדינות אלו – 2 אחוזים.  

  • ביחס לישראל, קרן המטבע צופה כי בשנת 2017 תעמוד הצמיחה על 2.9 אחוזים, ובשנת 2018 צפויה הצמיחה לעמוד על 3.0 אחוזים.

  • מדד הייצור התעשייתי בארה"ב רשם בחודש מרץ עלייה.

  • קצב האינפלציה של מדד המחירים לצרכן, במדינות גוש האירו, רשם בחודש מרץ 2017 ירידה. בכך שב הקצב לרמה הנמוכה מיעד האינפלציה של ה- ECB, העומד על 2.0 אחוזים. במקביל, קצב אינפלציית הליבה רשם אף הוא ירידה, והוא מצוי ברמה הנמוכה משמעותית מיעד האינפלציה.

  • על פי האומדן המוקדם, מדדי מנהלי הרכש לענפי הייצור והשירותים לחודש אפריל בגוש האירו רשמו עלייה לכדי רמתם הגבוהה ביותר מזה שש שנים.

  • ברבעון הראשון של שנת 2017, נרשם בסין קצב צמיחה של 6.9 אחוזים (בהשוואה לרבעון המקביל ב- 2016), מעט מעל התחזיות. שיעור הצמיחה עולה בקנה אחד עם יעד הצמיחה של ממשלת סין 7.0-6.5 אחוזים. יחד עם זאת, העמידה ביעד הצמיחה אילצה את ממשלת סין להגדיל את ההוצאות הממשלתיות ואת רמת החוב. 

  • שורה של אתגרים ביניהם אי הוודאות בשוק הנדל"ן המקומי ומדיניות הממשל החדש בארה"ב, צפויים להכביד על צמיחת הכלכלה הסינית בטווח הקצר. 

  • נתוני הפעילות הריאלית בסין מצביעים על מגמה חיובית בצמיחה במשק הסיני בחודש מרץ. כך, קצבי הצמיחה של הייצור התעשייתי, ההשקעה בנכסים קבועים והמכירות הקמעונאיות רשמו האצה. 

שיעורי השינוי המוצגים בסקירה זו הם בניכוי עונתיות; שיעורי השינוי החודשיים הם לעומת חודש קודם; חישוב שיעורי השינויים הרבעוניים מתייחס לחודשים הזמינים ברבעון ; ושיעור השינוי ב- 12 החודשים האחרונים מתבסס על נתונים מקוריים. 

המיקוד השבועי - סקירת ענף הנדל"ן למגורים פברואר 2017

בחודש פברואר 2017 ניכרת התקררות נוספת בשוק הנדל"ן. סך העסקאות בחודש זה עמד על  8.8 אלף דירות, ירידה של 9 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם, כפליים משיעור הירידה בעסקאות שנרשם בחודש ינואר (בהשוואה לקודמו). בהשוואה לפברואר אשתקד זוהי ירידה של 7 אחוזים (לעומת גידול של 4 אחוזים בפרמטר זה בחודש ינואר). יש לציין כי מאז אוגוסט 2015, רק בחודשים בהם חלו חגי תשרי (המתאפיינים במיעוט ימי עבודה) נרשמה רמה נמוכה יותר של עסקאות. ניתוח הממצאים מלמד כי הרמה הנמוכה בסך העסקאות מוסברת בהמשך המגמה של ירידה חדה ברכישת דירות חדשות, כאשר לכך התווספה ירידה של 7 אחוזים ברכישת דירות יד שניה, זאת לאחר רמה גבוהה יחסית של עסקאות שנרשמה בפלח שוק זה בחודשיים הקודמים.  

מכירת דירות חדשות הסתכמה בחודש פברואר ב-1.9 אלף דירות, ירידה של 16 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם, בהמשך לירידה בשיעור דומה בחודש ינואר. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד העמיקה הירידה במכירות הקבלנים, כאשר זו הגיעה לירידה של 33 אחוזים בניכוי מכירות "מחיר למשתכן" הסתכמו מכירות הקבלנים בחודש פברואר בפחות מ-1.8 אלף דירות (ראה תרשים ש2). למעט חודש אוקטובר האחרון, בו נרשמה רמה נמוכה במיוחד של עסקאות (בין היתר על רקע חגי תשרי), זוהי הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בפלח השוק של הדירות החדשות מאז אוגוסט 2014, שעמד בצל ההמתנה לתכנית מע"מ אפס. בהקשר זה יש לציין כי בניגוד לתכנית מע"מ אפס, שבסופו של דבר לא יצאה לפועל, המכירות במסגרת תכנית "מחיר למשתכן" כבר מתבצעות בפועל מאז אפריל 2016, כאשר עד עתה נחתמו 3.2 אלף עסקאות במסגרת תכנית זו. בחודשים הקרובים צפויה האצה במכירות אלו. 

הירידה ברכישת דירות חדשות הקיפה את כל האזורים, כאשר היא בולטת במיוחד באזור רחובות ובאזור המרכז. כך, באזור רחובות, הכולל את ערי השפלה, נרכשו בחודש פברואר 212 דירות חדשות בלבד, ירידה של 50 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד ואחת הרמות החודשיות הנמוכות ביותר שנרשמו באזור זה בהשוואה היסטורית. ניתוח הממצאים מלמד על ירידה חדה ברכישות הזוגות הצעירים באזור זה, סביר להניח על רקע ההמתנה להמשך המכירות המתוכננות במסגרת "מחיר למשתכן" במספר ישובים באזור זה, בפרט בראשל"צ. באזור המרכז נרכשו בחודש פברואר 260 דירות חדשות, ירידה של 44 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד. ניתוח הממצאים מלמד כי באזור זה, מעבר לירידה החדה ברכישות הזוגות הצעירים, נרשמה בפברואר האחרון רמת שפל ברכישת דירות חדשות ע"י משקיעים, כאשר אלו הסתכמו ב-37 דירות בלבד (ראה תרשים ש3). בולטת במיוחד ירידה חדה ברכישות אלו בראש העין ובר"ג.
    
משקל המשקיעים בסך העסקאות בחודש פברואר ירד לשיעור של 16 אחוזים בלבד, הרמה הנמוכה ביותר מאז יולי 2015, מיד לאחר הכבדת מס הרכישה על המשקיעים (ראה תרשים ש4). במונחים כמותיים הסתכמו רכישות המשקיעים בחודש פברואר ב- 1.5 אלף דירות, ירידה של 15 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם וירידה חדה של 30 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד. בדומה לחודשים הקודמים, פלח השוק של הדירות החדשות מוביל את הירידה ברכישות המשקיעים. סך הדירות החדשות שרכשו המשקיעים בחודש פברואר עמד על 293 דירות בלבד, ירידה של 25 אחוזים בהשוואה לינואר וירידה חדה של 50 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד. בפלח השוק של דירות יד שניה, בו נרשמה יציבות ברכישות המשקיעים בחודשים הקודמים, נרשמה ירידה בשיעור של 9 אחוזים בהשוואה לינואר, וירידה של 12 אחוזים בהשוואה לפברואר אשתקד.

פילוח רכישות המשקיעים בחודש פברואר, בין מי שעבורם הדירה הנרכשת מגדירה אותם כ"מרובי נכסים" (דהיינו היתה בבעלותם כבר לפחות דירה אחת להשקעה טרם הרכישה הנוכחית) לבין משקיעים "רגילים", מלמד כי לא חל שינוי במשקל מרובי הנכסים ברכישות אלו בהשוואה לחודש הקודם . לפיכך, סביר להניח כי הירידה החדה שנרשמה ברכישות המשקיעים בחודש פברואר מיוחסת למשתנים אחרים (כגון ריבית המשכנתאות וציפיות המשקיעים) ולאו דווקא לכניסתו לתוקף של חוק מס דירה שלישית.   

מכירות המשקיעים בחודש פברואר עמדו על כ-2.3 אלף דירות , ירידה של 10 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם, זאת בדומה לירידה שנרשמה בפלח השוק של דירות יד שניה. בהשוואה לחודש המקביל אשתקד זהו גידול של 10 אחוזים (לעומת גידול של 4 אחוזים בלבד בסך העסקאות בדירות יד שניה). כחמישית ממכירות המשקיעים בוצעו ע"י מי שהינם "מרובי נכסים" (בעלי שלוש דירות או יותר). נציין כי חלק מ"מרובי הנכסים" כבר שילמו את מס השבח בו התחייבו בגין מכירת הדירה, ובמקביל הגישו בקשה למענק בגין תשלום זה, זאת בהתאם לחוק מס דירה שלישית.  גובה המס הממוצע בו התחייבו מבקשי המענק עמד על 42.7 אלף ₪ והמס החציוני עמד על 36 אלף ₪. ערכים אלו גבוהים ב- 25 אחוזים ו- 60 אחוזים מהערכים המקבילים בקרב כלל המשקיעים שמכרו דירות בחודשים ינואר-פברואר 2017. לפיכך, יתכן ומתן המענק היווה תמריץ עבור אותם "מרובי נכסים" למכור את דירתם (אף כי יש לציין כי כלל המשקיעים שרכשו דירה לפני שנת 2014 נהנים ממילא מהטבת מס משמעותית הבאה לידי ביטוי בשיטת החישוב הלינארית). 

השכר הממוצע למשק בית של מרובי נכסים שביקשו מענק בגין מס השבח שהתחייבו בו בעת מכירת הדירה עומד על 32.8 אלף ₪ (ברוטו לחודש) והשכר החציוני על 23.4 אלף ₪ . בניכוי משקי בית בהם בני הזוג פנסיונרים (מהווים 13 אחוזים ממבקשי המענק) מגיע השכר הממוצע ל-40 אלף ₪ והשכר החציוני ל-28 אלף ₪. רמות שכר אלו גבוהות משמעותית מאשר בקרב כלל משקי הבית באוכלוסייה, אם כי יש לציין כי פערי השכר נובעים בחלקם מהרכב גילאים שונה. 

כ- 44 אחוזים מהדירות שמכרו משקיעים נרכשו ע"י מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה, גידול של שתי נקודות אחוז בהשוואה לחודש הקודם, וגידול של 9 נקודות אחוז בהשוואה לפברואר אשתקד. גידול במשקל הזוגות הצעירים ברכישות אלו בולט במיוחד באזור המרכז. מנגד, באזור רחובות נרשמה ירידה במשקלם של הזוגות הצעירים ברכישות אלו, כאשר נתח גדול יותר ממכירות המשקיעים באזור זה הינו למשפרי דיור. סביר להניח כי בדומה לירידה החדה שנרשמה ברכישת דירות חדשות ע"י זוגות צעירים באזור זה, על רקע המתנתם למכירות במסגרת "מחיר למשתכן" בראשל"צ בחודשים קרובים, היתה לכך גם השפעה על הירידה ברכישת דירות יד שניה על ידם.

חרף הירידה במכירות המשקיעים בחודש פברואר, המשיכה המגמה של ירידה במלאי הדירות המוחזקות בידי משקיעים, כאשר בחודש פברואר נגרעה ממלאי זה כמות דומה של דירות בהשוואה לחודש הקודם (כ-800 דירות. ראה תרשים ש5). זאת על רקע הירידה החדה ברכישות המשקיעים.

ינואר 2011 – פברואר 2017
 
רכישת דירות ע"י מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה רשמה ירידה של 10 אחוזים בהשוואה לחודש הקודם. ירידות אלו הקיפו את כל האזורים, למעט אזור ירושלים ואזור נצרת, בהם נמכרו דירות במהלך החודש במסגרת "מחיר למשתכן". באזור ירושלים, בו נמכרו כ-80 דירות (במסגרת "מחיר למשתכן"), עמד מחירה הממוצע של דירה על 1.6 מלש"ח. מניתוח רמות השכר של הרוכשים נמצא כי השכר הממוצע למשק בית עומד על 12.3 אלף ₪ (ברוטו, לחודש), והשכר החציוני על 9.8 אלף ₪. יש לציין כי רמות שכר אלו נמוכות בהשוואה למכרזים אחרים שנסגרו במסגרת תכנית זו, כאשר ההסבר העיקרי לכך נעוץ בשיעור גבוה יחסית של אוכלוסייה חרדית.  יש לציין כי חמישית מההורים של רוכשים אלו אין בבעלותם דירה. כ-40 אחוזים מהרוכשים בפרויקט זה הינם תושבי מחוז ירושלים (מרביתם תושבי העיר עצמה). 13 אחוזים נוספים מתגוררים בישובים בעלי צביון דתי באזור יו"ש. בנוסף, כשליש מהרוכשים שהינם תושבי המרכז מתגוררים בבני ברק.

בארץ

אינפלציה
  • מדד המחירים לצרכן רשם בחודש מרץ עלייה מהירה מהתחזיות של 0.3 אחוז בהשוואה לחודש קודם, זאת לאחר שבחודש פברואר נותר מדד המחירים לצרכן ללא שינוי. הגורמים העיקריים לעלייה במדד היו עלייה ברכיב הדיור והעלייה (העונתית) ברכיב "הלבשה והנעלה" (עלייה עונתית של 4.9 אחוזים, המיוחסת לחילופי העונות ולחגי מרץ-אפריל). 

  • קצב האינפלציה (שיעור השינוי של המדד ביחס לחודש המקביל אשתקד) עמד במרץ 2017 על 0.9 אחוז (ראה תרשים א3), עלייה של 0.5 נקודת אחוז ביחס לקצב שנרשם בחודש פברואר. בתוך כך, קצב האינפלציה מצוי, זה חודש שלישי ברציפות, בטריטוריה חיובית, לאחר 28 חודשים בהם שהה בטריטוריה שלילית. כך, הצטמצמה ההשפעה של הירידה במחירי הסחורות והמדיניות הממשלתית, אשר תרמו באופן משמעותי לקצב האינפלציה השלילי. כתוצאה ממגמת העלייה, שהחלה ברבעון השני של 2016, קצב האינפלציה מצוי ברמתו הגבוהה ביותר מאז מאי 2014, קרוב מאד ליעד האינפלציה התחתון של בנק ישראל העומד על 1.0 אחוז (יעד האינפלציה של בנק ישראל מצוי בטווח שבין  1 ל- 3 אחוזים). 


  • השכר למשרת שכיר  עמד בחודש ינואר 2017 על 9,676 ש"ח, עלייה של 1.5 אחוזים (בניכוי עונתיות ובמחירים קבועים) ביחס לחודש דצמבר 2016. העלייה בחודש ינואר באה לאחר הירידה, מרמת השיא, שנרשמה בחודש דצמבר 2016. הנתון שנרשם בחודש ינואר 2017 גבוה מהממוצע שנרשם בשנת 2016.  

  • במספר משרות השכיר  נרשמה בחודש ינואר 2017 עלייה מינורית, ביחס לחודש הקודם. העלייה מיוחסת במלואה לגידול במספר המשרות בשירותים הציבוריים, בעוד שמספר המשרות במגזר העסקי נותר ללא שינוי. 

תיירות
  • מספר התיירים שנכנסו לישראל בחודש מרץ 2017 עמד על כ- 293 אלף איש, נתון המייצג ירידה של 3.4 אחוז (בניכוי עונתיות) בהשוואה לחודש הקודם. הירידה במספר התיירים שנכנסו לישראל באה לאחר העלייה שנרשמה בחודש פברואר. מספר התיירים שנכנסו לישראל ברבעון הראשון של 2017 גבוה משמעותית (ב- 23.8 אחוזים) ממספר התיירים שנכנסו לישראל בתקופה המקבילה אשתקד. גידול חד (בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד) נרשם בתיירות מסין, רומניה, רוסיה, איטליה, פולין, גרמניה, אוקראינה וארה"ב.

  • ברבעון הראשון של שנת 2017 נרשמה ירידה חדה במספר מבקרי היום  שנכנסו לישראל (ירידה של 17.1 אחוזים בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2016). הירידה במספר מבקרי היום ממשיכה את הירידה החדה שנרשמה מאז שנת השיא ב- 2012. הירידה ברבעון הראשון של 2017 נבעה מצמצום משמעותי במספר הנוסעים בשיוט המגיעים לישראל.
  • קרן המטבע הבינלאומית, עדכנה במעט כלפי מעלה את תחזיות הצמיחה העולמיות לשנת 2017 והותירה את תחזיות הצמיחה לשנת 2018 ללא שינוי. מתוך כך עולה, כי תחזית שיעור הצמיחה העולמי בשנת 2017 עומד על 3.5 אחוזים (לעומת 3.4 אחוזים בתחזיות הקודמת) ובשנת 2018 עומד על 3.6 אחוזים.

  • השיפור הקל בתחזיות 2017 נובע מהשיפור הקל בסנטימנט הכלכלי במדינות המפותחות (בעוד תחזיות הצמיחה במדינות המתפתחות נותרו ללא שינוי), ומוסברת, בין היתר ע"י תחזיות צמיחה אופטימיות משמעותית בבריטניה וביפן, וההתאוששות בפעילות הכלכלית הגלובאלית שבאה לידי ביטוי בהתאוששות מחזורית בהשקעות, בייצור ובסחר העולמי.
     
  • על פי קרן המטבע, מספר כשלים מבניים, ביניהם פריון נמוך ואי שוויון בהכנסות, מונעים התאוששות חזקה יותר של הכלכלה העולמית. כמו כן, רמת הסיכונים העולמית נותרה גבוהה (במיוחד בטווח הזמן הבינוני). בין גורמי הסיכון שמונה קרן המטבע: נקיטת מדיניות פרוטקציוניסטית בסחר בינלאומי (מדיניות 'אנטי סחר'); העלאת ריבית מהירה מצפוי בארה"ב; עלייה בפגיעות המערכת הפיננסית בסין; ביקושים נמוכים לצד אינפלציה נמוכה וסיכונים גאו-פוליטיים. 

  • לפי תחזיות קרן המטבע, צמיחת התוצר במדינות המפותחות תעמוד על 2.0 אחוזים בשנים 2017 ו – 2018, כשהתחזית לשנת 2017 עודכנה ב- 0.1 נקודת אחוז מעלה. עדכון התחזיות הושפע מעדכון תחזיות הצמיחה ליפן ובריטניה ל- 1.2 ו- 2.0 אחוזים בהתאמה (בהשוואה ל- 0.8 ו- 1.5 אחוזים בתחזית הקודמת). התחזיות ביחס לארה"ב נותרו ללא שינוי. שיעור הצמיחה בגוש האירו צפוי לעמוד על 1.7 ו- 1.6 אחוזים בשנים 2017 ו- 2018, בהתאמה. 

  • בשווקים המתעוררים, הקרן צופה צמיחה של 4.5 ו- 4.8 אחוזים בשנים 2017 ו- 2018, בהתאמה. בתוך כך, ברזיל ורוסיה, מראים סימני התאוששות מהמשבר, והכלכלה במדינות אלו צפויה לשוב לצמוח (לאחר שהתכווצה בשנת 2016). בסין עודכנה תחזית הצמיחה כלפי מעלה לכדי 6.6 אחוזים בשנת 2017 ו- 6.2 אחוזים בשנת 2018, ואילו בהודו נותרו התחזיות לשנים אלה ללא שינוי. 

  • במקביל, קרן המטבע הותירה את תחזיות הצמיחה של הסחר העולמי ללא שינוי בשנת 2017, אך עדכנה את התחזית לשנת 2018 כלפי מטה ב- 0.2 נקודת אחוז לכדי 3.9 אחוזים. על אף הורדת התחזית, קרן המטבע צופה ההאצה בצמיחת הסחר העולמי בשנים 2018-2017, המשקפת עלייה במחירי הסחורות ושיפור בתנאי הסחר. 

  • קרן המטבע צופה כי האינפלציה תרשום התאוששות בשנים 2018-2017 במדינות המפותחות (ביחס לצמיחה של 0.8 אחוז בשנת 2016), ותהיה על סף יעד האינפלציה המקובל במדינות אלו - 2 אחוזים.


2016
2017
2018
תוצר עולמי

3.1%
3.5%
(3.4%)
3.6%
(3.6%)
משקים מפותחים

1.7%
2.0%
(1.9%)
2.0%
(2.0%)
  ארה"ב

1.6%
2.3%
(2.3%)
2.5%
(2.5%)
  גוש האירו

1.7%
1.7%
(1.6%)
1.6%
(1.6%)
  גרמניה

1.8%
1.6%
(1.5%)
1.5%
(1.5%)
  צרפת

1.2%
1.4%
(1.3%)
1.6%
(1.6%)
  יפן

1.0%
1.2%
(0.8%)
0.6%
(0.5%)
  בריטניה

1.8%
2.0%
(1.5%)
1.5%
(1.4%)
  קנדה

1.4%
1.9%
(1.9%)
2.0%
(2.0%)
שווקים מתעוררים

4.1%
4.5%
(4.5%)
4.8%
(4.8%)
  רוסיה

0.2%-
1.4%
(1.1%)
1.4%
(1.2%)
  סין

6.7%
6.6%
(6.5%)
6.2%
(6.0%)
  הודו

6.8%
7.2%
(7.2%)
7.7%
(7.7%)
  ברזיל

3.6%-
0.2%
(0.2%)
1.7%
(1.5%)
סחר עולמי

2.2%
3.8%
(3.8%)
3.9%
(4.1%)
מדד המחירים לצרכן2

0.8%
2.0%
(1.7%)
1.9%
(1.9%)




  • קרן המטבע עדכנה במעט כלפי מטה את תחזית הצמיחה לישראל לשנת 2017 לכדי 2.9 אחוזים (לעומת 3.0 אחוזים בתחזית הקודמת). הצמיחה בשנת 2018 צפויה לעמוד על 3.0 אחוזים. עוד צופים בקרן המטבע כי שיעור האינפלציה בישראל צפוי לעלות בשנת 2017 לקצב של 0.7 אחוז, ושל 1.4 אחוזים בשנת 2018, זאת לאחר שב- 2016 נרשמה אינפלציה שלילית 0.5 אחוז. בשוק העבודה, קרן המטבע צופה כי שיעור האבטלה בשנים 2018-2017 יוותר ברמה של 4.8 אחוזים, בדומה לשנת 2016

  • מדד הייצור התעשייתי רשם בחודש מרץ עלייה של 0.5 אחוז, בהתאם לתחזיות. במקביל, עודכנו נתוני פברואר 2017 ב- 0.1 נקודת אחוז כלפי מעלה לכדי עלייה מינורית. הגידול בתפוקת הייצור בענפי השירותים (גידול של 8.6 אחוזים בהשוואה לחודש קודם – הגידול החודשי המהיר ביותר מאז הוחל המדד), לצד חזרת הביקוש לחימום לרמת הנורמה (לאחר שבחודש פברואר צומצם הצורך בתעשיות הקשורות לחימום בשל מזג האויר החם יחסית ששרר), תרמו לגידולו של המדד. מנגד, הייצור בתעשיית הרכב רשם ירידה חדה מה שמצביע על האטה במכירות רכב לצרכן


  • על פי האומדן הסופי, קצב האינפלציה (שיעור השינוי ביחס לחודש המקביל אשתקד) של מדד המחירים לצרכן במדינות גוש האירו רשם ירידה של 0.5 נקודת אחוז בחודש מרץ 2017, ועמד על שיעור של 1.5 אחוזים, בהתאם לתחזיות ולאומדן המוקדם. הירידה בקצב האינפלציה באה לאחר שלושה חודשים בהם רשם המדד האצה. על אף הירידה, זהו החודש העשירי ברציפות בו המדד חיובי, לאחר שבתחילת 2016 הייתה סביבת המדד שלילית. קצב האינפלציה שב לרמה הנמוכה מיעד האינפלציה של ה- ECB לאחר שבחודש פברואר שהה קצב האינפלציה, לראשונה מאז פברואר 2013, ביעד האינפלציה של ה- ECB. הירידה בקצב האינפלציה מיוחסת לירידת מחירי האנרגיה ומחירי המזון בחודש האחרון. במסגרת זו, נרשמה האטה ל- 7.4 אחוזים בקצב האינפלציה של מוצרי האנרגיה (בניכוי מוצרי האנרגיה עמד קצב האינפלציה על שיעור של 0.9 אחוזים). קצב אינפלציית הליבה (בניכוי מחירי האנרגיה, המזון, האלכוהול והטבק), רשם ירידה, בדומה לתחזיות ולאומדן המוקדם, של 0.2 נקודת אחוז ועמד על שיעור של 0.7 אחוז, לאחר שלושה חודשים בהם נותר ללא שינוי (ועמד על שיעור של 0.9 אחוז). קצב האינפלציה בגוש האירו נמוך כעת מיעד האינפלציה של ה- ECB, העומד על 2.0 אחוזים, אך מצוי ברמה גבוהה ביחס לשנים האחרונות. מנגד, קצב אינפלציית הליבה עדיין רחוק משמעותית מיעד זה.

  • על פי האומדן המוקדם, מדד מנהלי הרכש של MARKIT למגזר הייצור בגוש האירו רשם בחודש אפריל 2017 עלייה, בניגוד לצפי, לכדי 56.8 נקודות. במקביל, מדד מנהלי הרכש לענפי השירותים רשם עלייה לכדי 56.2 נקודות. שני המדדים מצויים ברמתם הגבוהה ביותר מזה שש שנים. הרכיב של יצירת מקומות עבודה חדשים בענפים אלה עלה לרמתו הגבוהה ביותר מזה כעשור, מה שתרם להגדלת כושר הייצור, במקביל לגידול בביקושים על רקע האופטימיות בנוגע לפעילות הכלכלית.

  • מדדי מנהלי הרכש מצביעים על כך כי כלכלת גוש האירו נהנתה מהתחלה חיובית לרבעון השני, המשך להאצה במגזרי הייצור והשירותים שנרשמה ברבעון הראשון. המשך המגמה צפויה להוביל לעדכון תחזיות הצמיחה לגוש האירו כלפי מעלה. על פי האנליסטים, הסיכון הגבוה ביותר בטווח הקרוב נובע מהבחירות בצרפת, אך בשלב זה, חוסר הוודאות אינו משפיע על המגזר העסקי.

אסיה

  • ברבעון הראשון של שנת 2017, נרשם בסין קצב צמיחה של 6.9 אחוזים (בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד), מהיר במעט מהתחזיות. קצב הצמיחה ברבעון זה היה גבוה ב- 0.1 נקודת אחוז מהקצב שנרשם ברבעון הרביעי של שנת 2016, והגבוה ביותר מאז הרבעון השלישי בשנת 2015. שיעור הצמיחה עולה בקנה אחד עם יעד הצמיחה של ממשלת סין 7.0-6.5 אחוזים. לגידול בצמיחה תרמו גידול בהשקעות הממשלה בתשתיות והשקעות פרטיות בנדל"ן. 

    יחד עם זאת, העמידה ביעד הצמיחה אילצה את ממשלת סין להגדיל את ההוצאות (כך, גדלו ההוצאות הפיסקליות, במסגרת התמריצים שמעניק הממשל לעידוד הצמיחה, בכ- 25 אחוזים ביחס לרבעון המקביל אשתקד), תוך נקיטת צעדי מדיניות שנועדו להסית את מנוע הצמיחה מייצור לצריכה ולענפי השירותים, מה שהוביל לגידול החוב. כמו כן מתמודדת הכלכלה הסינית עם אי וודאות בשוק הנדל"ן, שעשויה להוביל את הממשל לבצע שורת רפורמות, שיפחיתו את הסיכונים בשוק הדיור, אך צפויות להכביד על הצמיחה בטווח הקצר. הייצוא של סין צפוי אף הוא לעמוד בשנת 2017 בפני אתגרים חדשים נוכח האפשרות שהממשל החדש בארה"ב יישם מדיניות 'אנטי-גלובליזציה' שתכלול צעדי מגן שנועדו להגביל את הסחר.

  • נתוני הפעילות הריאלית בסין מצביעים על מגמה חיובית בצמיחה במשק הסיני בחודש מרץ. כך, קצבי הצמיחה של הייצור התעשייתי, ההשקעה בנכסים קבועים והמכירות הקמעונאיות רשמו עלייה, בניגוד לתחזיות (של 1.3 נקודות אחוז, 0.3 נקודת אחוז ו- 1.2 נקודות אחוז, ביחס לחודש הקודם, בהתאמה). כך רשם הייצור התעשיתי גידול שנתי של 7.6 אחוזים (קצב הגידול המהיר ביותר מאז דצמבר 2014, אשר הושפע מגידול בייצור הפלדה שרשם רמת שיא), במקביל לגידול שנתי של 9.2 אחוזים בהשקעה בנכסים קבועים ושל 10.9 אחוזים במכירות הקמעונאיות. 


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 


x