מעלות >> היקף ההנפקות מתחילת השנה הסתכם בכ- 54.5 מיליארד ש"ח בדומה לתקופה המקבילה אשתקד

היקף הגיוסים מתחילת 2017 של הסקטור הלא פיננסי, המשיך לצמוח והסתכם בכ- 44 מיליארד ש"ח, עלייה של כ – 10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (כ-38 מיליארד ש"ח).

 

 
רונית הראל בן זאב, מנכל, S&P מעלותרונית הראל בן זאב, מנכל, S&P מעלות
 

עומר רגב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
28/09/2017

היקף ההנפקות 

  • היקף ההנפקות מתחילת השנה הסתכם בכ- 54.5 מיליארד ש"ח בדומה לתקופה המקבילה אשתקד (55 מיליארד ש"ח). כ-45% מסכום זה הונפק ברבעון הראשון של השנה בו גויס כ- 23 מיליארד ש"ח. 

  • היקף ההנפקות ברבעון השלישי ב-2017 הסתכם בכ- 17.5 מיליארד ש"ח, בהשוואה לכ – 13 מיליארד ש"ח ברבעון הקודם ולאחר פעילות ערה מאוד ברבעון הראשון. (ראה גרף 1). למעשה, היקף הגיוסים ברבעון הראשון של 2017 הסתכם בכ- 23.5 מיליארד ש"ח, בהשוואה לכ-30 מיליארד שגויסו בסיכום שני הרבעונים האחרונים. 
  • גם במונחים של מספר חברות מנפיקות אנו עדים לפעילות ערה ברבעון הראשון והתמתנות הפעילות לאחר מכן:  כ - 100 חברות הנפיקו ברבעון הראשון של 2017, בהשוואה לכ- 35 חברות בכל אחד משני הרבעונים האחרונים. כאשר כ- 25 חברות ביצעו יותר מהנפקה אחת במהלך השנה.





  • היקף הגיוסים מתחילת 2017 של הסקטור הלא פיננסי, המשיך לצמוח והסתכם בכ- 44 מיליארד ש"ח, עלייה של כ – 10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (כ-38 מיליארד ש"ח). במהלך 2017 היינו עדים להנפקות גדולות של חברות בתחום התשתיות שחלקן נשענות על התזרים הצפוי ממאגר תמר. כמובן, ברקע תמיד נשארים צרכי מחזור החוב ושיפור התנאים של החברות השונות במשק. רמת הריבית הנמוכה וצרכי המיחזור הגבוהים, במיוחד של חברות הנדל"ן, הובילו להמשך החלפת חוב במימון זול יותר בעיקר באמצעות מיחזור חוב. במקביל, היינו עדים לירידה משמעותית בהנפקות של המגזר הפיננסי מתחילת 2017, לאחר שהבנקים הגיעו בשנה שעברה אל יעדי ההון שהציבו הרגולטורים ועל רקע התמתנות הביקוש לאשראי במהלך החציון הראשון של 2017.
     
  • המשקיעים ממשיכים להשקיע בקרנות נאמנות המתמקדות באג"ח חברות בעוד שבקרנות אג"ח ממשלתי נרשמו פדיונות. קרנות הנאמנות המתמחות באג"ח חברות הן משקיע מרכזי בהנפקות האג"ח הסחיר והצבירה החיובית נטו בקרנות אלה מזינה את שוק ההנפקות - סה"כ מתחילת השנה כ- 16 מיליארד ש"ח, למרות שאוגוסט היה חלש יחסית. הנזילות הגבוהה ורמת הריביות הנמוכה המשיכה לתמוך בביקושים ולאפשר לחברות מתחומי פעילות שונים וברמות סיכון שונות להנפיק בשוק המקומי. 


 

  • נציין כי ערך שוק האג"ח הסחיר, שגדל בכ-10% ב-2016, לראשונה לאחר ארבע שנים של קפאון, המשיך לצמוח ב-2017 ובתשעת החודשים ראשונים של השנה עלה במעל לכ-8% נוספים והגיע לכ-325 מיליארד ש"ח  כלומר, נתוני הגיוס ממשיכים להצביע על התרחבות וצמיחה נטו בשוק האג"ח. (ראה לוח 1).
  • היקף ההנפקות בחודש ספטמבר עצמו הסתכם בכ-9 מיליארד ש"ח, גבוה בהשוואה לממוצע היקף ההנפקות החודשי ב -2017  וירידה משמעותית של יותר מכ – 50% בהשוואה לרמת שיא של כ- 16 מיליארד ש"ח בספטמבר אשתקד.  מרבית ההנפקות החודש היו חברות מתחום הנדל"ן, ברמות דירוג שונות. ההנפקה הגדולה ביותר תבוצע לקראת סוף הרבעון על ידי בנק מזרחי בהיקף של עד כ-3.8 מיליארד ש"ח.

  • במבט קדימה, להערכת רונית הראל בן זאב, מנכ"ל S&P מעלות: סביר כי קצב ההנפקות ימשך במיוחד לאור צרכים בתשתיות וחברות חדשות. בסופו של דבר אנו מעריכים כי שנת 2017 תסתיים בהיקף כולל נמוך מאשר בשנת 2016, בגלל היעדרו של המגזר הפיננסי מהשוק, אך תוך התחזקות משמעותית של מגזר הקורפורט."

 

2013

2014

2015

2016

ינואר- ספטמבר 2017

ערך שוק האג"ח

267

260

273

300

325

סה"כ הנפקות אג"ח

35

42

55

64

54.5

הנפקות אג"ח-סקטור לא פיננסי

30

31

34

46

44

הנפקות אגח- סקטור פיננסי

5

11

21

18

10

מספר חברות מנפיקות

110

130

95

120

100

 

הנפקות קורפורייט (ללא פיננסיים)

 

2013

2014

2015

2016

ינואר-ספטמבר 2017

הנפקות אג"ח-סקטור לא פיננסי

30

31

34

46

44

 סקטור הנדל"ן

17

15

20

21

25

 מזה הנפקות נדל"ן אמריקאי

0.5

3

5

3

5.8

סקטור עסקי - אחר

13

16

14

25

19



ההנפקות הגדולות – ירידה ברמת הריכוזיות של ההנפקות 

  • עשרת המנפיקים הגדולים ריכזו מתחילת השנה כ-35%  מהיקף ההנפקות, ירידה משמעותית בהשוואה לכמחצית בשנתיים האחרונות.

  • המנפיקים הגדולים מתחילת השנה הם  מזרחי טפחות (6.5 מיליארד ש"ח), תמר פטרוליום (2.3 מיליארד ש"ח) ומליסרון (1.9 מיליארד ש"ח) (ראה לוח 1).  

  • חברות מתחומי פעילות מגוונים הנפיקו בהיקפים גבוהים יחסית לרבות: אנרגיה, נדל"ן, השקעות ועוד כאשר בלטו בהעדרם הנפקות הבנקים, שלרוב מנפיקים בהיקפים גבוהים יחסית. הירידה ברמת הריכוזיות מיוחסת בעיקר לירידה המשמעותית בפעילות ההנפקות של הבנקים. 

 




חתך סקטוריאלי – חברות הנדל"ן האמריקאיות שחקן משמעותי בפעילות ההנפקות

  • סקטור הנדל"ן – מעל 45% מההנפקות בוצעו על ידי סקטור הנדל"ן בהיקף כולל של כ-25 מיליארד ש"ח, עלייה של כ-30%, בהשוואה לכ-18 מיליארד ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. היקף הגיוס הגבוה של סקטור הנדל"ן הושפע בעיקר מהעובדה שהסקטור מציג צרכי מיחזור גבוהים במיוחד וכן מפעילות ערה של חברות נדל"ן אמריקאיות נוספות שהפכו לשחקן משמעותי השנה.  היקף ההנפקות של חברות אלו מתחילת 2017 הסתכם בכ – 5.5 מיליארד ש"ח כפליים מהסכום שהונפק בתקופה המקבילה אשתקד. להערכת רונית הראל, מנכ"ל S&P מעלות: "בטווח הבינוני ימשיכו שיעורי הריבית בארה"ב להיות נמוכים בהשוואה לשנים שלפני המשבר הכלכלי, כך שעלויות האשראי הנמוכות בארה"ב ימשיכו לתמוך בפעילות חברות הנדל"ן האמריקאיות. להערכתנו, הפער השלילי בריבית חסרת הסיכון בין ישראל לארה"ב ימשיך לעודד חברות נדל"ן מארה"ב להנפיק בשוק המקומי ולכן עשוי להמשיך למשוך גם חברות בעלות איכות אשראי נמוכה יחסית, כפי שראינו בעת האחרונה".

  • המשך פעילות משמעותית של חברות נוספות מהסקטור העסקי שהצטרפו למעגל המנפיקות - לצד פעילות ההנפקות של חברות הנדל"ן בולטת פעילות משמעותית של חברות מהסקטור הלא פיננסי, שאינן מתחום הנדל”ן לרבות חברות הפועלות בתחום האנרגיה, מסחר, תעשיה וכו'. וסה"כ משקל ההנפקות של חברות אלו הסתכם בכ- 35% בתשעת החודשים הראשונים מתחילת 2017 בדומה לתקופה המקבילה ב-2016.

  • ירידה משמעותית במשקל ההנפקות של הסקטור הפיננסי – אין ספק כי השינוי המשמעותי ביותר בהתפלגות היקף ההנפקות הינו  של הסקטור הפיננסי. כ-18% בלבד מהיקף ההנפקות בוצע על ידי הסקטור הפיננסי בהשוואה לכשליש שנה שעברה. הירידה מיוחסת בעיקר לקיטון בפעילות ההנפקות של הבנקים אשר הגיעו ליעדי הלימות ההון, ולכן יש פחות צורך להנפיק הון משני ומכשירים היברידיים אשר נחשבים כחלק ממהון הרגולטורי.

  • עם זאת השנה אנו עדים לכניסתן של מספר שחקניות חדשות –העוסקות במתן אשראי חוץ בנקאי אשר החלו לגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח בשוק המקומי.

  • מרווחי הסיכון – ממשיכים להיות נמוכים מאוד, כאשר בטווח הבינוני – ארוך עליית הריבית, אם וכאשר תתבצע, עשויה להוביל להעדפה של נכסים ברמת סיכון נמוכה

  • גרף 3 מציג את מרווחי הסיכון לפי רמות דירוג בשוק המקומי. מהתרשים ניכר כי מתחילת 2017 נמשכה המגמה בירידת מרווחי הסיכון של אג"ח חברות בקבוצת הדירוג ilAA (מרווח ממוצע של כ-0.9%) וכן בקטגוריית הדירוג ilA בה מרוכזים דירוגים רבים (מרווח ממוצע של כ-1.5% בהשוואה לכ- 1.7% בתחילת השנה). החברות המדורגות בדירוגים אלה ניצלו את המרווחים הנמוכים לשיפור מבנה החוב באמצעות החלפת חובות ישנים בריביות יקרות והארכת מח"מ החוב. 

  • המרווח הממוצע בקבוצת החברות המדורגות ilBBB עלה מעט במהלך השנה לרמה של כ-2.8%, אך הנתון מושפע להערכתנו מגיוסים בתשואות גבוהות של חברות אמריקאיות חדשות בדירוגים נמוכים. 

  • המשך הירידה במרווחים נתמכה בנזילות הגבוהה של המשקיעים המוסדיים והצבירה נטו החיובית בקרנות נאמנות מתמחות באג"ח חברות. מרווחי הסיכון בארה"ב הראו מגמת ירידה דומה אך עדיין נותרו ברמה גבוהה מבישראל.

  • להערכת רונית הראל בן זאב, מנכ"ל S&P מעלות: "נתוני הבסיס בשוק, הנזילות הגבוהה וסביבת הריבית הנמוכה בישראל, צפויים להמשיך ולתמוך בפעילות בשוק האג"ח בישראל. אנו לא צופים עליית ריבית משמעותית בשוק המקומי בטווח הקרוב. לאורך זמן אנו מעריכים כי קיימת קורלציה בין שוק ההון הישראלי לשוק ההון האמריקאי והריבית תתחיל לעלות, אם כי במתינות. כמו כן, עליית הריבית, אם וכאשר תתבצע, עשויה להוביל להעדפה של נכסים ברמת סיכון נמוכה, כלומר באג"ח ממשלתי או באג"ח בדירוג גבוה, על חשבון נכסי סיכון כגון אג"ח קונצרני בסיכון גבוה ומניות, כך שהנגישות של חברות מסוימות לשווקי ההון עלולה להפגע בטווח  הבינוני-ארוך."
 



ביטחונות –  על אף עלייה קלה בחלק ממספר ההנפקות שלוו בבטחונות איכותיים, עדיין חלק הארי מהנפקות האג"ח מתבצעות עם בטחונות חלשים או ללא בטחונות כלל

  • מתחילת 2017 משקלן של ההנפקות המגובות בבטחונות עלה מעט והגיע קרוב למחצית במונחים של מספר ההנפקות של סדרות חדשות. כשליש מהסדרות החדשות הונפקו בלווית בטחונות, שלפי הגדרתנו הם בטחונות סוג א': שיעבוד קבוע וראשון בעיקר של נכסי נדל"ן, רכבים ומניות סחירות של חברות תפעוליות. בפרט, מספר חברות אמריקאיות שנפיקו לאחרונה ברמת דירוג נמוכה יחסית, בקבוצת ה-BBB, בחרו לתת שעבודים על נכסי נדל"ן מניב, וגייסו בסדרות המובטחות בריביות נמוכות מהסדרות הלא מובטחות.  

  • כ-20% מהסדרות החדשות מתחילת 2017 הונפקו עם ביטחונות חלשים יחסית, כלומר שעבוד שני על נכסים ריאלים, שעבוד שוטף על מלאי ולקוחות, מניות לא סחירות ושעבוד על חשבון עודפים וכו' וחברות רבות מנפיקות ללא ביטחונות כלל או מסתפקות בשיעבוד שוטף שלילי (כ – 50% מהסדרות החדשות), המונע מהחברות לשעבד את נכסיהן לאחרים, אך אינו מייצר מקור מובטח לשיקום חוב עבור בעלי האג"ח.

  •  במבט קדימה, בתרחיש של עליית המרווחים בקבוצות הדירוג הנמוכות או, לחילופין, עלייה ברמת הריבית, אנו מעריכים כי חברות בדירוגים נמוכים יחסית, שיהיו חייבות להנפיק לצורך מיחזור חובות, 
יבחרו ככל הנראה במסלול של מתן ביטחונות, לצורך הגברת נגישותן לשוק ההון וגיוס בתנאי ריבית אטרקטיביים.

 



איכות האשראי - כ-90% מהיקף ההנפקות היו מדורגות

  • בבחינת איכות האשראי של ההנפקות בחודשים האחרונים אנו עדים לפתיחות בשוק לכל רמות הסיכון. מבחינת היקף ההנפקות - ההנפקות הלא מדורגות של אידיבי פיתוח וחלל, בהיקף של כ-1 מיליארד ש"ח כל אחת, הובילו לגידול מסויים במשקלן של ההנפקות הלא מדורגות במונחים של שווי הנפקה, אולם עדיין כ-90% משווי ההנפקות דורג. כמו כן, חל גידול בהיקף ההנפקות של קבוצת ה-ilA, ובמקביל ירידה בהיקף ההנפקות של קבוצת ה ilAA. הירידה הושפעה ממיעוט ההנפקות של הבנקים מתחילת השנה בהשוואה לפעילות ההנפקות ב 2016. בין החברות שהנפיקו בקבוצת ה-ilAA ומעלה, בהיקפים גדולים יחסית, מצויות בזק, רפאל, חברת החשמל, קבוצת עזריאלי, ישראמקו ועוד.




התוכן המופיע באתר Standard & Poor's Maalot ("S&P") ("האתר"), לרבות דירוגי המנפיק; דירוגי ההנפקה; ה-RES); הערכות החוסן הפיננסי; דירוגי ההלוואות וההנפקות הפרטיות; הדירוגים הגלובלים; המאמרים וכן הדירוגים על פי סולם הדירוג הבינלאומי של S&P (ביחד ולחוד, "התוכן") מבוסס על מידע שנתקבל מ-S&P וממקורות אחרים אשר S&P מאמינה כי הינו מהימן. המאמרים המופיעים באתר מבוססים על מאמרים אשר נכתבו ונוסחו ע"י הצוות המקצועי הגלובלי של Standard & Poor's בשפה האנגלית, ועברו שינויים, עריכה, קיצורים והתאמות שונות על מנת להופיע באתר בשפה העברית.  S&P אינה מבקרת את המידע שנתקבל ואינה מאמתת את נכונותו או שלמותו, לרבות, אך לא רק, אי דיוקים או חוסרים הנובעים מביצוע שינויים, עריכה, קיצורים, התאמות ו/או מחיקות במאמרים, בין היתר תוך כדי ביצוע פעולות תרגום המאמרים והתאמתם לאתר בשפה העברית כאמור לעיל.

מובהר בזאת כי התוכן אינו משקף סיכונים הקשורים ו/או הנובעים מהפרות, במעשה או במחדל של איזו מן ההתחייבויות שנטלו על עצמם הגופים המדורגים ו/או אי נכונות או אי דיוק באילו מן המצגים שהציגו גופים אלה, או העובדות שבבסיס חוות הדעת שניתנו ל-S&P כתנאי לקבלת התוכן, פעולות או מחדלים שבוצעו במרמה או הונאה או כל פעולה אחרת בניגוד לדין.

התוכן, לרבות, אך לא רק, דוחות הדירוג והערכת החוסן הפיננסי, מהווה אך ורק הבעת דעה סובייקטיבית של S&P נכון למועד פרסומו, ואינו מהווה דבר שבעובדה, או המלצה לרכוש, להחזיק או למכור ניירות ערך כלשהם, או לקבלת החלטה בעניין ביצוע השקעות כלשהן. S&P אינה נוטלת על עצמה כל מחויבות לעדכן את התוכן לאחר פרסומו. אין להסתמך על התוכן בקבלת החלטות בנוגע להשקעות. S&P אינה משמשת כ"מומחה" או יועץ לעניין השקעות ו/או ניירות ערך עבורך.

©כל הזכויות בתוכן שמורות ל-S&P. אין להעתיק, לצלם, להפיץ, לשנות, לבצע הנדסה חוזרת, לאחסן במאגר מידע או מערכת לאחזור מידע, או לעשות כל שימוש מסחרי בתוכן זה, מכולו או מקצתו, ללא קבלת הסכמת S&P מראש ובכתב. אין לעשות בתוכן כל שימוש מעבר לשימוש המפורט במסמך זה, בתנאי השימוש ובמדיניות הפרטיות.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x