מגזין פאנדר || עידן התנודתיות | לא תמיד צריך לחפש הסבר

חברות שיש להן מודל עסקי מעולה, שמתאים לימי קורונה, הן כמעט לא תלויות בחומרי גלם, הם נהנות מתזרימי מזומנים חזקים, וכמעט ולא מממנות את הפעילות שלהן בחוב. הסוסים החזקים האלה משכו את השווקים כלפי מעלה עד לשיא כל הזמנים

 

 
 

משה מימון
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/04/2021

 
אנחנו בעידן הפוסט קורונה. עול ההשקעות כבר מזמן הבין את זה, והחל ביציאה מהמשבר לפני בדיוק שנה, כשרק החלו לכפות עלינו את הסגרים. שוק ההון בנוי מכל מיני רבדים, אז הסוסים שמשכו את העגלה היו חברות הטכנולוגיה והאינטרנט. חברות שיש להן מודל עסקי מעולה, שמתאים לימי קורונה, הן כמעט לא תלויות בחומרי גלם, הם נהנות מתזרימי מזומנים חזקים, וכמעט ולא מממנות את הפעילות שלהן בחוב (כלומר הן לא זקוקות לשוק ההון כדי למחזר הלוואות). הסוסים החזקים האלה משכו את השווקים כלפי מעלה עד לשיא כל הזמנים, שהגיע יחסית מהר במדד הנאסד"ק.
 
המהלך הבא בשווקים, הגיע מהחברות המסורתיות יותר. אלה שלא באמת עלו והגיעו לשיא של כל הזמנים, חלקם אפילו לא חזר לרמתו טרום הקורונה. זה מראה את היופי שבשוק ההון, הסוסים כל פעם מתחלפים, הטעם של המשקיעים כל הזמן משתנה, וההעדפות יחד עם ההערכות לגבי להיכן נכון לנתב את הכסף, משתנה כל הזמן. אין דינמיקה אחת מכריעה.
 
בשבועות האחרונים אנחנו עדים לתופעה מעניינת. השווקים נמצאים בשיא כל הזמנים, ולכן המשקיעים מחליטים מדי פעם לממש חלק מהמניות שלהם. אז מחפשים סיבות למהלכי ירידה. רק מה? אין ממש עקביות בסיבות האלה, ללמדך ששום דבר לא קבוע, והדינמיקה כל הזמן משתנה.
 
הסיפור ברקע הוא עניין האינפלציה, ההרחבות המוניטאריות של הפד, והחשש מכך שמסיימים את ההרחבות האלה. אז כשמסתכלים על השבועות האחרונים רואים שהיו פעמים שהפד דיבר, וזה הפיל את השווקים, היו פעמים שהפד דיבר וזה העלה את השווקים, והוריד יום למחרת.
 
אם הולכים על הנתונים הכלכליים, גם כאן, אין עקביות. יש פעמים שאנחנו מקבלים נתונים כלכליים חזקים, שמתפרשים אצל המשקיעים דווקא בהפוך על הפוך כגורם חשש, שכן זה מעלה את החשש שהפד יקצץ את ההרחבות המוניטאריות. מאידך, כשהתפרסמו נתוני התעסוקה לחודש פברואר והיו חזקים מאוד, השווקים עלו.
 
השווקים כאילו 'מפתיעים' כל פעם מחדש, אבל אם חושבים על זה רגע אחד, הם בעצם לא מפתיעים, כי הם לא אמורים להיות צפויים. אנחנו לא אמורים לסבור בדיוק מה חושבים המשקיעים ואיך הקונצנזוס משתנה, והמטוטלת זזה מתקווה לאכזבה, מתאבת בצע לחששות. אנחנו צריכים להבין שזה קורה, וכשזה קורה פשוט לפעול בהתאם למה שאנחנו רואים.
 
כן, השווקים תנודתיים יותר. בזה אין ספק. תיקונים שבעבר לקח חודשים, קורים בחודש (קורונה), תיקונים קטנים יותר, של שבועות, מתרחשים בימים ספורים. הנגישות של המשקיעים לכלי השקעה מתוחכמים יותר, שיוצרת קרבה מדהימה לשווקים, מייצרת תנודתיות מוגברת. מה עדיף? אני חושב שעדיף שתיקונים יגיעו בבת אחת, ואיך אומרים נסיים עם זה.
 
אז אם משהו צפוי, הוא זה שהדברים לא ממש צפויים, רק שהתנודתיות, כפי שאנחנו חווים בשנים הקרובות עולה. ברוכים הבאים לעידן התנודתיות.
 
בברכת חג אביב שמח ונעים לכולם, ושהאביב יסמן עבור כולנו את ההתחדשות של תקופה חדשה שתשים מאחוריה את הקורונה של השנה שעברה.
x