חודש חסר תקדים עבר על שוק ההון הישראלי » כל אפיקי ההשקעה רשמו ירידה של למעלה מ- 2.5% בחודש האחרון

 

 
 

קובי אלפי, מנכ"ל אלפי בנדק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/07/2015

פעילות ריאלית

המדד המשולב למצב המשק עלה בחודש מאי ב-0.3%, בעיקר כתוצאה מעליה ביבוא מוצרי צריכה. במחצית הראשונה של 2015, המשק המשיך לצמוח בקצב המתון בדומה ל- 2014. על פי האומדן השני, נתון צמיחת התוצר לשנת 2015 עודכן כלפי מטה מ- 2.5% ל- 2.1%. שיעור האבטלה עלה לרמה של 0.5%
(לעומת 4.8% בחודש קודם).

תקציב הממשלה

העודף המקומי הסתכם בחמשת החודשים הראשונים של השנה ב- 3.2 מיליארד ₪, גבוה בכ- 0.8 מיליארד ₪ מהתוואי העונתי העקבי ליעד הגרעון של 2.5 אחוז תוצר. מתחילת השנה, גביית המיסים עדיין גבוהה בכ- 1.7 מיליארד ₪ מהיעד העונתי (מתחילת השנה עלתה גביית המע"מ המקומי ריאלית בכ- 8.2%).

אינפלציה

מדד המחירים לצרכן שפורסם החודש (מדד חודש מאי) עלה ב- 0.2%, בהתאם לתחזיות. גם החודש, עיקר העליה נבעה מעליה במחירי הפירות והירקות. ב- 12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה שלילית של 0.4%. בחודשים מרץ-מאי המדד שב לעלות בקצב עקבי עם יעד האינפלציה. ציפיות האינפלציה של החזאים ל- 12 החודשים הקרובים עומדות על כ- 1.2% (לעומת 0.1% בחודש שעבר).

שיעור הריבית

בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יולי 2015 ללא שינוי ברמה של %0.10. הגורמים העיקריים שהשפיעו על החלטת הבנק היו: ציפיות אינפלציה אשר נמצאות בתחום התחתון של היעד למרות עליה במדד בחודשים האחרונים, צפי להמשך צמיחה מתונה של המשק, המשך עלית מחירי הדירות והיקפים גדולים של עסקאות, ייסוף בשער השקל שנמשך גם החודש ןהמשך הרחבה מוניטרית בחלק מהמדינות 

כלכלה עולמית
  •  גלובלי – ה- OECD הפחית החודש את התחזיות לצמיחת התוצר והסחר העולמיים ב- 3.1%( 2015 לעומת 3.7% בתחזית הקודמת לגבי התוצר, 3.99% לעומת 4.6% לגבי הסחר(, ובמדיה מתונה יותר את התחזית ל- 2016.שינויים דומים נערכו בתחזיות הבנק העולמי. הגורמים העיקריים להפחתה היו נתוני הצמיחה החלשים של הרבעון הראשון בארה"ב וההאטה בשווקים המתעוררים. מנגד, התחזיות לצמיחה באירופה וביפן עודכנו כלפי מעלה על רקע הסביבה המוניטרית הנוחה יחסית ומחירי האנרגיה הנמוכים. מחיר הנפט ירד החודש קלות לעומת סחורות אחרות אשר ירדו בחדות (מתכות ירדו במעל 7%. ).
  •  אירופה - מכירות קמעונאיות בגוש האירו עלו ב- 0.7% באפריל, שיעור האבטלה ירד גם החודש (אם כי עדיין גבוהה ברמה של 11.1%). למרות כל הנתונים החיוביים, אין ספק שהמשבר ביוון תפס את מרכז תשומת הלב של המשקיעים החודש. בסופו של חודש מאוד דרמטי עם חוסר ודאות לגבי יכולתה של יוון לשלם את החוב לקרן המטבע הבינלאומי ב- 30 ביוני ולהגיע לפשרה עם האיחוד האירופי, המדינה נכנסה באופן רשמי לחדלות פרעון. ביציאתה האפשרית של יוון מגוש האירו אין אסון אמיתי, אך התקדים שזה יכול להוות למדינות אחרות הוא הסכנה האמיתית. הבנק המרכזי של רוסיה ביצע לאחרונה את מה שהוא מכנה "ניקיון יסודי של המערכת הפיננסית". מתחילת 2014 החליטה נגידת הבנק על שלילת רישיונם של 128 מוסדות פיננסיים, שלפי הטענה לא עשו מספיק להתמודד עם תופעות של הלבנת הון ונטלו סיכונים מיותרים.
  • ארה"ב – האומדן האחרון של הצמיחה ברבעון הראשון הצביע על התכווצות של 0.2%, לעומת ההערכה הקודמת שעמדה על ירידה של 0.7%. ברבעון השני צפויה התאוששות לקצב של 0.2%. מישיבת הפד האחרונה עולה שתוואי הריבית נמוך מהתוואי הקודם, אם כי עדיין צפויה העלאת ריבית ב- 2015. בהודעת הריבית הודיע הבנק המרכזי של ארה"ב כי הכלכלה התרחבה באופן מתון, לאחר התכווצות בחורף, וכי הריבית תעלה כאשר הבנק יהיה בטוח שהאינפלציה בדרך ליעד שהוצב. ג'נט ילן הדגישה כי אין משמעות למועד העלאת הריבית הראשונה, מכיוון שהמדיניות תיוותר מרחיבה לזמן ממושך. הערכות חברי הפד, המכונות "Dot-Plot", הצביעו על כך שבכירי הבנק מעריכים שעד סוף 2015 תעמוד הריבית על כ- 0.6%. משמעות הדבר - שתי העלאות ריבית עד סוף השנה.
  • אסיה ושווקים מתפתחים – ביפן, מדדי האמון ממשיכים להצביע על התרחבות בפעילות ומדד הייצור בלט לטובה עם עליה של 1.2% באפריל. הבנק המרכזי של סין חתך החודש את הריבית ב-25  נקודות בסיס ל-4.85%, בפעם הרביעית מאז נובמבר 2014, על מנת להאיץ את הכלכלה המאטה. בנוסף, הבנק המרכזי גם הוריד את הריבית על הפקדונות ב-25 נקודות בסיס ל-2%. ב-10 במאי חתך הבנק לאחרונה את הריבית, ל-5.1%, ואת ריבית הפקדונות ל-2.25%. חודש חסר תקדים עבר על שוק ההון הישראלי. כל אפיקי ההשקעה (ללא יוצא מן הכלל) רשמו ירידה של למעלה מ- 2.5% בחודש האחרון. לא זכור לנו חודש שבו כל אפיקי ההשקעה בישראל ובחו"ל, לרבות מט"ח ירדו בצורה חדה יחסית וללא גורם מאזן כלשהו. גם בתקופות המשבר הגדולות ביותר בהיסטוריה, כששוקי המניות ירדו בחדות, נרשמה עליה מאזנת בנכסים הבטוחים או במטבעות שנחשבו ככרית בטחון. בין הגורמים העיקריים לתוצאה בחודש יוני, ניתן למנות את המשבר ביוון שקשה בשלב זה לאמוד את השפעתו, ואת התבטאויותיהם של ראשי בנק ישראל בקשר להלאות ריבית צפויות בישראל, מבלי לסייג ולהדגיש שהעלאת ריבית בישראל תבוא רק לאחר צפי לעליה באינפלציה כתוצאה מהעלאות ריבית בארה"ב.
שוק המניות

חודש יוני ננעל בירידות חדות ברוב המוחץ של מדדי המניות. מדד ת"א 25 סיים את החודש בירידה של 2.3% ומדד ת"א 75 ירד בקרוב ל- 0.4%. בדומה לשווקי המניות בעולם. שוק המניות בארץ הושפע החודש בעיקר מהמשבר ביוון אשר הטיל צל על השווקים הגלובליים החודש. מהשוואת מכפילי הרווח של המדדים השונים אל מול התשואות הנמוכות של אגרות החוב עולה כי אפיק המניות הוא עדיין האפיק המומלץ שיכול לתת תשואה הולמת לסיכון הגלום בו. בשלב זה אנו מעדיפים את השוק המקומי ואת המניות במדינות שבהן מיושמת מדיניות מוניטרית מרחיבה כגון מדינות גוש האירו.

שוק האג"ח

התשואה על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים עלתה החודש לרמה של 2.335%, לעומת 2.095% בסוף החודש הקודם. בהודעה שהתלוותה להחלטת הריבית האחרונה של הפד, נרמז שהריבית עלולה לעלות פעמיים ב- 2015. לנוכח התשואות הנמוכות וההערכות לתחילת העלאות ריבית בארה"ב במהלך
השנה, אנו עדיין ממליצים על משקל חסר משמעותי בחשיפה לאגרות חוב ארוכות של ממשלת ארה"ב. אגרות החוב המקבילות של ממשלת ישראל (ממשלתי שקלי 0324) נסחרות בסוף חודש יוני בתשואה לפדיון של 2.35%, עליה חדה מחודש מאי. פער התשואות בין אגרות החוב לעשר שנים של ישראל לבין המקבילה האמריקאית עבר לטריטוריה חיובית החודש בעקבות עליית התשואות החדה באגרות חוב בארץ. לדעתנו, גם לאחר עליית התשואות החודש, לא מומלץ להשקיע באגרות חוב ממשלתיות מעבר למח"מ השוק.

ציפיות האינפלציה הנגזרות מאגרות החוב הצמודות, נכון לסוף חודש יוני 2015, הינן ברמה של 1.2% בטווח הקצר וכ- 1.7% בטווחים הארוכים יותר. אנו עדיין מעדיפים את האפיק הצמוד על-פני האפיק השקלי בטווחים הקצרים והבינוניים


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x