סקירת מאקרו >> אירופה מוכנה לעשות צעדים למנוע אינפלציה שלילית

בבנק ישראל רואים את המט"ח ככלי נוסף להשגת יעדי מדיניות | סקירת מאקרי של איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות יצירות

 

 
איילת ניר, יצירותאיילת ניר, יצירות
 

איילת ניר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
01/10/2015

  • המדיניות המוניטרית מסביב לעולם מוסיפה להיות מאד מרחיבה. בעוד הפד והבנק המרכזי האנגלי מאותתים על עליית ריבית קרובה, מדינות רבות מתחלקות כיום בין אלו שעדיין מפחיתות ריבית או נוקטות בצעדים מרחיבים נוספים (כמו סין, נורבגיה, יפן, קנדה ואולי בקרוב גם אירופה) או אלו ששומרות על רמת הריבית הנמוכה אליה הגיעו (כמו פולין, רומניה ישראל ועוד).

  • ישראל: הריבית ללא שינוי

בוועדה המוניטרית לא ממהרים לבצע הפחתת ריבית נוספת. ללא הידרדרות נוספת במצב, אין לצפות להפחתת ריבית נוספת. בבנק ישראל חושבים כי למרות שתמונת המצב פחות טובה כיום, הדבר לא מחייב הפחתת ריבית, שכן האינפלציה מושפעת מגורמים חד פעמיים, כך גם הקיפאון ברבע השני של השנה, שקצב הצמיחה במשק נמוך אך במעט מקצב הצמיחה שנרשם בשלוש השנים האחרונות, ולכן רמת הריבית הנוכחית, שהיא מאד מרחיבה, תומכת בפעילות הכלכלית.

בנק ישראל יוסיף לעשות שימוש בכלי המט"ח, שכן על פי ההערכות בבנק, שער החליפין האפקטיבי עדיין מיוסף במידה מסוימת ביחס לאומדים לשער החליפין של שיווי משקל. בבנק ישראל רואים את המט"ח ככלי נוסף להשגת יעדי המדיניות.

  • ארה"ב: בכירים בפד מעבירים מסר לפיו הריבית תועלה עוד השנה

ההחלטה להותיר את הריבית על כנה בארה"ב התקבלה באכזבה בשווקים, בשל המסר שהעבירה ההחלטה לשווקים של חוסר ודאות בנוגע להשפעת האירועים בשווקים המתעוררים ובסין בפרט על הכלכלה האמריקאית, בשל חוסר הודאות שנותרה בנוגע למועד הראשון בו תועלה הריבית, ובשל עדכון תחזיות הצמיחה כלפי מטה. 

שורה של בכירים בפד שהתראיינו או נאמו בשבוע האחרון, ובראשם יו"ר הפד, ג'נט ילן, ניסו לתקן את הרושם שהעבירה החלטת הריבית, כאשר כולם כאחד אמרו, כי יש לצפות להעלאת ריבית עוד השנה. 

  • אירופה: מוכנים לנקוט בצעדים נוספים בעת הצורך

נשיא הבנק המרכזי שפך מים צוננים על מי שצפו כי הבנק המרכזי האירופאי יודיע על הרחבה של תכנית ההרחבה הכמותית, עליה הכריז הבנק המרכזי לפני 6 חודשים, כשאמר כי עוד מוקדם לנקוט בצעדים נוספים, שכן הסיכונים עשויים להיות זמניים. עם זאת, דראגי הדגיש, כי הועדה המוניטרית נכונה לפעול ויכולה לפעול בעת הצורך: "הבנק המרכזי ישקול להתאים את הגודל, ההרכב ומשך הזמן של תכנית ההרחבה הכמותית".

בתגובה לדברי נשיא הבנק המרכזי נחלש היורו בקרוב לאחוז לרמה של 1.1087 דולר לאירו, אך שב והתחזק בימים שלאחר מכן לרמה של 1.1192 דולר לאירו.

המדיניות המוניטרית מסביב לעולם מוסיפה להיות מאד מרחיבה. בעוד הפד והבנק המרכזי האנגלי מאותתים על עליית ריבית קרובה, ומדינות אחרות צפויות אף הן להתחיל ולהעלות את הריבית (רומניה למשל) גם אם טרם הכריזו על כך רשמית, מדינות רבות מתחלקות כיום בין אלו שעדיין מפחיתות ריבית או נוקטות בצעדים מרחיבים נוספים (כמו סין, נורבגיה, יפן, קנדה ואולי בקרוב גם אירופה) או אלו ששומרות על רמת הריבית הנמוכה אליה הגיעו (כמו פולין, ישראל ועוד).


ישראל: הריבית ללא שינוי


בנק ישראל הודיע השבוע, כי הריבית לחודש אוקטובר תישאר ברמתה הנמוכה. בעוד ההחלטה להותיר את הריבית על כנה לא הפתיעה את הכלכלנים, שצפו ברוב גדול את ההחלטה, היא הפתיעה את המשקיעים בשוק ההון, שכן היו מביניהם שצפו כי הריבית תופחת, כפי שבא לידי ביטוי בירידת תשואות האג"ח ובפיחות שערו של השקל, בבוקר ההודעה.

ההחלטה להותיר את הריבית על כנה נבעה מהגורמים הבאים:

  • נתוני האינפלציה: "קצב עליית המדד בחודשים האחרונים עקבי עם הגבול התחתון של יעד האינפלציה, אולם צפוי כי בחודשים הקרובים יפעלו כמה גורמים חד פעמיים לירידת המדד".

במילים אחרות, כבר היינו במסלול להשגת יעד האינפלציה, אלא שהחלטות הממשלה, צפויות לגרום לדחייה של השגת יעד האינפלציה. בשל האופי החד פעמי של החלטות אלו, אין הן משפיעות על הסביבה האינפלציונית במשק (ואם כבר הן מפנות מקורות לצריכה של משקי הבית - א.נ.), ולכן אין צורך להפחית את הריבית. פלוג מציינת כי "סביבת האינפלציה לטווח קצר ירדה, אך היא משקפת בעיקר גורמים חד פעמיים ולא חולשה בביקוש המקומי".

  • תחזיות האינפלציה: ציפיות האינפלציה לטווחים הקצרים הגיבו לאותן החלטות ממשלה וירדו לרמות נמוכות מיעד האינפלציה, עם זאת, הציפיות לטווחים הבינוניים והארוכים נותרו בתוך טווח יעד יציבות המחירים, כך שהפחתות המחירים החד פעמיות לא יצרו ציפיות אדפטיביות, קרי, ציפיות להתייצבות האינפלציה במשק ברמה זו בשנים הקרובות.

  • הפעילות הריאלית: "האינדיקטורים שנוספו החודש תומכים בהערכה כי המשק צומח באופן מתון, וכי הירידה החדה בקצב הצמיחה ברבע השני היתה זמנית".

בנק ישראל לא רק שמסכים עם הקביעה שלנו לפיה, יש להמתין עד לפרסומם של נתונים נוספים כדי לבחון האם הקיפאון במשק ברבע השני של השנה הינו נקודתי או מבשר על מגמה חדשה, הוא אף קובע כי ככל הנראה מדובר באירוע נקודתי, שנובע בין היתר מהשביתה בכיל ומגורמים נוספים. בניכוי האירועים החד פעמיים, קובע בנק ישראל, נרשמה התמתנות קלה בנתוני הצמיחה של הרבעון השני בהשוואה לרבעון הקודם, שתואמת את ההתפתחויות בהיקף הסחר העולמי. בבנק ישראל צופים שיפור בנתוני הצמיחה ברבע השלישי של השנה.

תחזיות הצמיחה של חטיבת המחקר ל- 2015 ול- 2016 עודכנו כלפי מטה, ל- 2015 מ- 3.0% ל- 2.6% בשל הנתון החלש ברבע השני של השנה, ול- 2016 מ- 3.7% ל- 3.3% בשל החולשה בכלכלה העולמית.
  • שוק העבודה מוסיף להצביע על חוזק, תוך שיפור בשיעורי התעסוקה, ההשתתפות והאבטלה. השכר במשק מוסיף לעלות, ונראה כי מגמה זו נמשכה גם ברבע השלישי של השנה.
  • נתוני תקציב הממשלה: גביית המסים גבוהה מהתוואי העונתי העקבי עם תחזית הגביה, על רקע גבייה גבוהה של מסי נדל"ן ומס רווחי הון. גם בניכוי סעיפים אלו ניכרת עליה בתקבולים, שעקבית עם המשך ההתרחבות של הפעילות הכלכלית.

  • שוק המט"ח: מאז הדיון המוניטרי האחרון, נחלש השקל כנגד הדולר, האירו ובמונחי שער החליפין הנומינלי האפקטיבי.

  • שוק הדיור: נתונים ראשונים מעידים כי מספר העסקאות ביולי היה נמוך משמעותית מהמספר בחודשים שקדמו לו (בחודשים קודמים חלה האצה בשל העלאת מס הרכישה – א.נ.). מספר התחלות הבניה בשנתיים האחרונות מלמד, כי גמר הבניה צפוי להישאר ברמה גבוהה בתקופה הקרובה. פלוג הדגישה במסיבת העיתונאים, כי כלי הריבית נועד לטפל ביעדים שהחוק קבע, וכי בנק ישראל ממוקד בעידוד הצמיחה, התעסוקה ובהחזרת האינפלציה אל היעד. ההשפעה על מחירי הדיור נלקחת אמנם בחשבון, אך הם אינם יעד. עוד אמרה פלוג, כי הממשלה שמה את מחירי הדיור גבוה בחשיבות וכי נעשים צעדים להגדלת ההיצע, ושהיא מקווה כי הם יישאו פירות כמצופה.

  • המשק העולמי: הכלכלות המפותחות מוסיפות לצמוח, תוך המשך התאוששות בכלכלה האמריקאית, בעוד בכלכלות המשקים המתעוררים נמשכת ההאטה. הפד הותיר את הריבית על כנה, אך מרבית חברי הפד סבורים כי הריבית תועלה עוד השנה. גם באירופה פורסמו נתונים חיוביים, והסיכון מיוון פחת ככל הנראה. נתוני המקרו בסין נתפסו כשליליים בטווח הקצר, אך כמשקפים שינוי מבני ארוך טווח. פלוג ציינה, כי ההשפעה הישירה של המשק הסיני על כלכלת ישראל אינה גבוהה, בשל העובדה כי קשרי המסחר אמנם גדלו אך הם עדיין מצומצמים. עם זאת, ציינה פלוג, כי ככל שההשפעה של המשק הסיני על הכלכלה העולמית תלך ותגבר, כך גם תגבר ההשפעה על המשק הישראלי.

  • מדיניות מוניטרית: פלוג ציינה, כי מאז מסיבת העיתונאים הקודמת, התממשו חלק מאותם סיכונים שצוינו ולכן מצב המשק כרגע, גם במונחים של אינפלציה וגם במונחי צמיחה, פחות טוב. בהתייחס לכלים העומדים לרשות בנק ישראל (בהקשר להערה שנאמרה במסיבת העיתונאים הקודמת לפיה פחתה ההסתברות לשימוש בכלים בלתי קונבנציונליים) אמרה פלוג, כי כל הכלים מצויים על שולחן הועדה ובמידת הצורך יעשה שימוש באלו שצוינו (רכישת אג"ח וריבית שלילית על פיקדונות) או באחרים. 

מה הבנו מהודעת הריבית וממסיבת העיתונאים שלאחר פרסום ההחלטה:
  • שבוועדה המוניטרית לא ממהרים לבצע הפחתת ריבית נוספת, וכי ללא הידרדרות נוספת במצב, אין לצפות להפחתת ריבית נוספת.

  • שבבנק ישראל למרות שברור כי תמונת המצב פחות טובה, חושבים כי היא אינה מחייבת הפחתת ריבית, שכן האינפלציה מושפעת מגורמים חד פעמיים, כך גם הקיפאון ברבע השני של השנה (ולכן הציפיה לשיפור ברבע השלישי), ושקצב הצמיחה במשק נמוך אך במעט מקצב הצמיחה שנרשם בשלוש השנים האחרונות, ולכן רמת הריבית הנוכחית, שהיא מאד מרחיבה, תומכת בפעילות הכלכלית במשק. אנחנו מסכימים.

  • בנק ישראל יוסיף לעשות שימוש בכלי המט"ח, שכן על פי ההערכות בבנק, שער החליפין האפקטיבי עדיין מיוסף במידה מסוימת ביחס לאומדים לשער החליפין של שיווי משקל. בבנק ישראל רואים את המט"ח ככלי נוסף להשגת יעדי המדיניות.

  • בבנק צופים כי חזרת האינפלציה אל תוך היעד תתעכב עד לסוף 2016, בשל אותם גורמים חד פעמיים.

  • חוסר הודאות לעתיד לא פחת, והיצוא וההשקעות מהווים מקור דאגה לגבי כושר הצמיחה של המשק בעתיד.

ארה"ב: בכירים בפד מעבירים מסר לפיו הריבית תועלה עוד השנה

ההחלטה להותיר את הריבית על כנה בארה"ב התקבלה באכזבה בשווקים, בשל המסר שהעבירה ההחלטה לשווקים של חוסר ודאות בנוגע להשפעת האירועים בשווקים המתעוררים ובסין בפרט על הכלכלה האמריקאית, בשל חוסר הודאות שנותרה בנוגע למועד הראשון בו תועלה הריבית, ובשל עדכון תחזיות הצמיחה כלפי מטה. 

שורה של בכירים בפד שהתראיינו או נאמו בשבוע האחרון, ובראשם יו"ר הפד, ג'נט ילן, ניסו לתקן את הרושם שהעבירה החלטת הריבית, כאשר כולם כאחד אמרו, כי יש לצפות להעלאת ריבית עוד השנה:
 
בנאום שנתנה יו"ר הפד, ג'נט ילן, ביום חמישי האחרון, התוותה ילן את הדרך להעלאת ריבית עוד השנה. עם זאת, ילן הדגישה כי תוואי העלאת הריבית שצפוי לאחר ההחלטה הראשונה צפוי להיות מאד מתון. ילן שבה ואמרה, כי היא צופה שהאינפלציה תחזור אל היעד של 2% במהלך השנים הקרובות, כאשר ההשפעה של הגורמים הזמניים על סביבת האינפלציה תיפסק (די בהתייצבות במחיר הנפט ובדולר כדי שההשפעה הדפלציונית תיפסק – א.נ.).

המסר שעבר מדברי ילן (ושלא הצליח לעבור בהודעת הריבית) היה, שהכלכלה האמריקאית חזקה, ושהאירועים הגלובליים נתפסים בפד כזמניים בהשפעתם על הכלכלה הגלובלית ובתוך כך על הכלכלה האמריקאית, ועל כן לא צפויים לשנות את המדיניות המוניטרית הצפויה, למעט העיכוב הקל שנוצר במימוש מדיניות זו.

בראיון שנתן ל- Business Insider חבר הפד ויו"ר הבנק המרכזי של סנט לואיס, ג'יימס בולארד (שאינו בעל זכות הצבעה השנה, אך יהיה בעל זכות הצבעה ב- 2016 – א.נ.) מחה מי שהינו אחד מהחברים היותר ניציים בפד (אם לא הניצי ביותר) כנגד החלטת הפד שלא להעלות את הריבית במשק כבר החודש. 

בולארד ציין, כי המדיניות המוניטרית הנוכחית הצליחה להשיג את מקסימום היעדים שהיא יכולה להשיג. יתר על כן, אמר בולארד, הועדה המוניטרית חושבת כי הריבית הנורמלית הינה 3.5%, כך שיש לנו דרך ארוכה מאד עד שהריבית במשק תגיע לרמה שהיא נורמלית. בולארד ציין כי הדיון נסחף לחשש שאפילו מהלכים קטנים בריבית יתפרשו כמדיניות מוניטרית מצמצמת (הידוק מוניטרי), וזה לא המצב. 

"שוק העבודה יתחיל להיות עתה מאד לחוץ (מעיד על בניה של לחצים אינפלציוניים דרך השכר – א.נ.). האינפלציה צפויה לחזור אל היעד, והמדיניות שלנו רחוקה מאד מאיפה שאנחנו צריכים להיות", אמר בולארד והוסיף שהוא צופה שגם כשתתחיל הריבית לעלות, שיעור האבטלה במשק יוסיף לרדת, והוא צפוי לרדת לאזור ה- 4.0%, יתכן אפילו קרוב ל- 4.0%, שכן השיפור בשוק העבודה כבר נאפה כיום בתנורים, והועדה מחויבת לשמירה על ריבית נמוכה שתומכת בכלכלה גם כאשר הריביות יתחילו לעלות.

יו"ר הפד של קנזס, אסתר ג'ורג', שגם היא צפויה להיות בעלת זכות הצבעה ב- 2016, וידועה אף היא בדעותיה הניציות (ב- 2013 מבין 8 ישיבות הפד בהן הוחלט על הרחבה נוספת של המדיניות המוניטרית – היא התנגדה ב- 7), אמרה השבוע, כי נראה כי האינפלציה מתחילה לעלות בארה"ב, שההמתנה להיווצרות תנאים מושלמים כדי להעלות ריבית אינה ריאלית וכי היא תומכת בהעלאת הריבית במשק. עם זאת היא ציינה, כי המדיניות תוסיף להיות מרחיבה עוד תקופה ארוכה, שכן הכלכלה עדיין לא מוכנה לריבית נורמלית.

יו"ר הפד של אטלנטה, דניס לוקהארט, אמר השבוע, כי הוא מרגיש נוח מספיק עם האינפלציה כדי להתחיל ולהעלות את הריבית. "ככל שהדברים נרגעים, אני אהיה מוכן לעשות את הצעד הראשון במסלול לסביבת ריבית נורמלית יותר". לוקהארט הינו בעל זכות הצבעה בישיבות הפד. הוא ציין כי ההחלטה להותיר את הריבית על כנה החודש, היתה לא יותר מניהול של הסיכון וכי מצב הכלכלה טוב, וכי לחצי שכר הופכים להיות יותר ויותר נפוצים.

המסר עבר. בתגובה לדברי יו"ר הפד נרשמו בתשואות האג"ח עליות מתונות, שמחקו חלק קטן מהירידות שנרשמו לאחר פרסום החלטת הריבית. ההסתברות שהפד יעלה את הריבית כבר בדצמבר עלתה ב-2 נקודות האחוז, אך היא עדיין נמוכה מ- 50%.

אירופה: מוכנים לנקוט בצעדים נוספים בעת הצורך

במסיבת עיתונאים שערך בשבוע שעבר אמר נשיא הבנק המרכזי מריו דראגי, כי ההתאוששות הכלכלית נמשכת, אך היא חלשה יותר. הסיכונים לכלכלה האירופאית, אמר דראגי, מצויים בירידת מחיר הנפט, בהתפתחויות בסין, ובהשפעות של שני אלו על הכלכלות המתעוררות.

תחזיות הצמיחה והאינפלציה של הכלכלה האירופאית עודכנו כלפי מטה, על ידי הבנק המרכזי, ודראגי ציין כי הכלכלה עלולה לגלוש לאינפלציה שלילית בחודשים הקרובים, בשל התחזקות היורו והירידה במחיר הנפט הגולמי.

נשיא הבנק המרכזי שפך מים צוננים על מי שצפו כי ה-ECB יודיע על הרחבה של תכנית ההרחבה הכמותית, עליה הכריז הבנק המרכזי לפני 6 חודשים, כשאמר כי עוד מוקדם לנקוט בצעדים נוספים, שכן הסיכונים עשויים להיות זמניים (בדומה להערות נגידת בנק ישראל). עם זאת, דראגי הדגיש, כי הועדה המוניטרית נכונה לפעול ויכולה לפעול בעת הצורך: "הבנק המרכזי ישקול להתאים את הגודל, ההרכב ומשך הזמן של תכנית ההרחבה הכמותית".

בתגובה לדברי נשיא הבנק המרכזי נחלש היורו בקרוב לאחוז לרמה של 1.1087 דולר לאירו, אך שב והתחזק בימים שלאחר מכן לרמה של 1.1192 דולר לאירו.

דברים שכדאי לדעת
  • מפלגת סיריזה זכתה בבחירות ביוון. אלקסיס ציפראס הקים מחדש את הקואליציה עם מפלגת ANEL, קואליציה המספקת לו רוב זעום של 6 קולות בלבד בפרלמנט, צעד שמחדש את החשש ליציבות הממשלה.

  • האומדן השלישי לצמיחת המשק האמריקאי ברבע השני של השנה הצביע על שיפור קל בקצב הצמיחה (לעומת צפי לאי שינוי) מרמה של 3.7% ל- 3.9%.

  • בנורבגיה הופחתה הריבית השבוע לרמת שפל חדשה, במטרה לתמוך בכלכלה הנחלשת בשל הירידה במחיר  הנפט הגולמי. הריבית הופחתה ב- 25 נ"ב לרמה של 0.75%. 7 מתוך 17 הכלכלנים שמשתתפים בסקר בבלומברג צפו את הפחתת הריבית שהתקבלה בהפתעה. הבנק המרכזי צופה כי הריבית עשויה לרדת לרמה של 0.59% ברבע השלישי של 2016, ולהישאר מתחת ל- 1% עד לסוף 2018.

איילת ניר כלכלנית ואסטרטגית ראשית יצירות בית השקעות

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x