שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בפורום הנדל"ן השנתי בקבוצת דן אנד ברדסטריט >> "אנחנו מכניסים זרם מים קרים לאמבטיה הרותחת של מחירי הדיור"

תזכרו איפה היינו בעשור האחרון בנושא של פעולות בנייה. לא היה שום דבר משמעותי. מחירי הדיור בעשור האחרון טיפסו פי 2. במדינת ישראל מהרגע שאתה מתכנן שכונה ועד שאזרחים נכנסים עוברים 15 שנים. זו לא גזירת שמיים. בסינגפור זה קורה תוך שנתיים ובאירופה 3 שנים אז למה אצלנו 15 שנים?

 

 
יואב גלנט צילום ניב קנטוריואב גלנט צילום ניב קנטור
 

מיכאל לוי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
07/09/2017



קבוצת דן אנד ברדסטריט, קיימה הבוקר במשרדיה בגבעתיים כמדי שנה את פורום הנדל"ן השנתי במסגרת פורום במסגרת פורום DUN'S100.

יואב גלנט, שר הבינוי והשיכון: "תזכרו איפה היינו בעשור האחרון בנושא של פעולות בנייה. לא היה שום דבר משמעותי.  בעשור האחרון מחירי הדיור טיפסו פי 2. במדינת ישראל מהרגע שאתה מתכנן שכונה ועד שאזרחים נכנסים עוברים 15 שנים.  זו לא גזירת שמיים. בסינגפור זה קורה תוך  שנתיים ובאירופה 3 שנים אז למה אצלנו 15 שנים? 

בשנתיים וחצי האחרונות הבנו שר האוצר ואנוכי שנדרש כלי חזק לצלוח את הדרך הזה. קיבלנו החלטה שאם המדינה משווקת עשרות אלפי יחידות דיור בשנה היא תשווק אותם רק לאוכלוסיית  יעד אחת- אלו שאין להן דירות, זוגות צעירים ומשפחות צעירות. כל אלטרנטיבה אחרת הייתה נתקלת במכבש פוליטי. 

אנחנו בשנת 2018 נוציא פי 2 היתרי בנייה ונתחיל פי 2 התחלות בנייה מ2017. דירה ממוצעת צריכה לעלות כולל רווח ומיסוי קבלני סדר גודל של 700 אלף שקל וכל היתר מעבר לזה הוא או רווח קבלני או רווח על הקרקע. למשל הקבלנים שבנו בעפולה מתעקשים להיכנס למכרזים נוספים- כלומר הם כן מרוויחים. 

אנחנו מכניסים מים קרים לאמבטיה הרותחת של מחירי הדיור. אנחנו מכניסים זרם מים קרים לאמבטיה הרותחת של מחירי הדיור-  פעם אחת מצננים את השוק ופעם מסייעים למי שצריך. אדמות מדינה זה לא כסף פרטי של אף אחד ואנחנו רוצים חלוקה הגונה. להגיד לכם שעכשיו נראה גלישות מחירים מטה- לא, אבל גם אנשים יצטרכו לגור מחוץ לת"א. הדרך לצמצם פערים היא הדרך ליצור דיור לכולם, אני מעדיף את העיוות שאנחנו עושים על עיוותים אחרים. שימו לב שעל דירה בהרצליה או ראשל"צ יכול גם אדם שגר בדימונה או אופקים להתמודד עליה". 

אלי אביסרור, מנכ"ל חברת אביסרור:  "אני לא יודע על איזה 700 אלף שח דיבר השר גלנט, מתחת ל1.6 מיליון ש"ח אני לא יכול למסור דירה. אלו מספרים לא הגיוניים". 

עדיאל שמרון, מנהל רמ"י: "אמרו על היזמים והקבלנים שניגשו למחירי משתכן בעפולה, שהם  קבלני טנדר, בינתיים הם בנו ומאכלסים תוך זמן קצר וקבלני ביצוע אחרים קורסים. השוק מתקשה לעמוד בהיצע האדמות שאנו מעמידים, ואנחנו רואים את זה בשטח. 

אנחנו הגוף שמתכנן הכי הרבה בישראל ואנחנו מותקפים על ידי כל יפי הנפש שרוצים שנבנה במיליון וחצי אבל שלא נבנה לידם בהרצליה, אפולוניה או פתח תקווה שלא נסתיר להם את הנוף. היעד שלי הוא שבפרק זמן של שנתיים שלוש, נעשה כ- 50 אלף עסקאות בשנה יחד עם עוד כ-30  אלף בשוק הפרטי ויחד נגיע ל- 80 אלף דירות בשנה. מחיר למשתכן זו תכנית שאמורה לתת מענה לסקטור שחסר לו דירה- המדינה עושה פה מעשה שמעולם לא נעשה. אנחנו מגדילים היצע ותכנון ומחזקים את הרשויות המקומיות עם הסכמי הגג ואם נעמוד ביעד של 80 אלף יח"ד אנחנו מונעים את המשבר הבא".

רונן יפו, מנכ"ל חברת אלעד ישראל מגורים: "המדינה מוציאה כמות מכרזים גדולה אבל היא תצטרך לבחון את עצמה שנה וחצי אחרי האכלוס ואז נראה לאן יפנו הזוכים שיהיו בעיות וכיצד זה יסתיים מבחינת הקבלנים המבצעים. המדינה אומרת לתושבים תמתינו למחיר למשתכן אבל במקביל צריך להגדיל את היצע הקרקעות ולהגדיל את יחידות הדיור שנבנות. בסופו של יום צריך לאפשר היצע קרקעות במרכז ובמקביל להציע פרויקטים של  מחיר למשתכן היכן שלמדינה יש קרקע בבעלותה ,  שבהן אגב חלק מהרוכשים הם אנשים שימשיכו לגור במרכז ולהשכיר את הדירות שזכו ולמי בדיוק? שזו בעיה נוספת. הפתרון הוא הגדלת היצע משמעותית הרבה יותר". 

אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים: "אנחנו רכשנו קרקע בכ-30  מיליון שח בשבוע שעבר, במסמכי המכרז מודיעים לנו שהקרקע תימסר לנו בעוד 18 חודש. כלומר רק בעוד 4 שנים הזוכים יקבלו את הדירות. עכשיו אלו אזרחים שזכו אבל לא יודעים כלום לגבי הזכייה שלהם. אין לנו תכניות להציג להם אין לנו כלום. אף אחד מהזוכים לא שם לב שהם צריכים לגור 4 שנים בשכירות.  באתר של המנהל יש כיום  19 אלף יחידות בשיווק מתוכם אינפורמציה שניתן למלא ולגשת למכרז רק לכ-9,000 וחלקם להגשה תוך 10 ימים או חודש. אנחנו יוצרים פה סיטואציה שהיא מספרית בלבד ואין מאחוריה כלום. אנחנו לדעתי במצב שבעוד שנתיים יתפוצץ. המחירים לא יורדים, היקפי המשכנתאות לא יורדים וחלום הדירה רק ילך ויתרחק". 

אודי שרביט, מנכ"ל קבוצת תדהר: "אני חושב שעושים פה ניסוי בלי לדעת מה יהיו התוצאות, הצליחו להגיע לקיפאון, לזכותם ייאמר שעושים כל מאמץ.  בפן הביצועי התמונה הרבה יותר קטסטרופלית שם אין שום שינוי וההפך, השינוי הוא לרעה. לגבי מחיר למשתכן, שוכחים שצריך גם לתת מוצר טוב ולא רק מחיר טוב. מה יקרה כאשר יהיו בעיות, למי הדיירים יפנו? מי יטפל?  אז לא הכל סוגיה של מחיר. אנחנו בתהדר נותנים דגש מאוד גדול לטיב המוצר ולשירות ורמת דרישות מאוד גבוהה". 

צח ברקי- סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף כלכלה,  מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט שערך סקירה מקיפה על ענף הבנייה והנדל"ן ציין: "מחיר למשתכן מספק פתרון חלקי רק לחלק מהביקושים והוא לא יכול להיות פתרון יחיד כי הוא לעולם לא יסגור את הפער הקיים בשוק". עוד ציין ברקי כי:  :הסיכוי עבור זוגות צעירים לזכות בדירה, שגם ככה הוא נמוך היום באזורי הביקוש, יילך ויירד דרמטית בשנים הקרובות אם קצב השיווק יהיה כמו שהיה עד עכשיו, ואם יכניסו את משפרי הדיור לזכאות, הסיכוי ירד עוד יותר. לטענתו של ברקי מי שעושה את עיקר העבודה עבור כחלון בצינון המשקיעים הם הבנקים- "הריבית על המשכנתאות עלתה מיוני שנה שעברה, ועד יוני השנה ב-1.2%. המשמעות היא עלייה של 10% עד 15% בהחזר החודשי במשכנתא ממוצעת. אם נוסיף לזה את העלייה במחירי הדיור בתקופה הזו, ההחזר החודשי קפץ בכ-20% והוא משאיר את המשקיעים ואת משפרי הדיור על הגדר".

להערכתו של ברקי: "זוגות צעירים יחזרו לשוק החופשי בשנה הבאה, בגלל שקצב השיווק בתכנית מחיר למשתכן, לא ידביק את קצב הנרשמים. עד אז, ההאטה בביקושים והעלייה בריבית המשכנתאות יביאו להערכתו, לירידה של עד 5% במחירים בשנה הקרובה. זוגות צעירים צריכים לקחת בחשבון את העלייה האפשרית בריבית המשכנתאות, שיכולה להשפיע על ההחזר החודשי שלהם באופן דרמטי".


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x