יתרונות מיסוי של קרן נאמנות כספית לעומת פק"מ

אלכס שפירא, עו"ד ורו"ח, מסביר למה כדאי יהיה שווה לכם לעבור מהפקדת כסף נזיל בפקדונות להשקעה בקרן נאמנות כספית"...להשקעה בקרן כספית (פטורה) יתרון משמעותי בהשוואה למק"מ ולפק"מ, והוא דחיית מס...יתרון נוסף שיש לקרן כספית (פטורה) על פני פק"מ הינו לעניין קיזוז הפסדים..."

 

 
 

אלכס שפירא - TheMarker
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/12/2007

באחרונה פורסמו תקנות שעניינן, בין השאר, בהוספת סוג חדש של קרנות נאמנות: "קרנות כספיות" (Money Market Fund). החידוש הגדול שבתקנות הוא בנכסים שיירכשו על ידי הקרן הכספית: מדובר באג"ח, מק"מ, תעודות חוב ופיקדונות שמשך החיים הממוצע (מח"מ) שלהם אינו עולה על 90 יום.

קהל היעד של אותן קרנות שקליות הוא ברור: מיליארדי השקלים ששוכבים כיום בפיקדונות בנקאיים בתנאים גרועים ובריבית נמוכה. ההנחה היא שבקרנות הכספיות תשולם למשקיעים ריבית גבוהה יותר, וזאת לצד נזילות (להבדיל מהפיקדונות הבנקאיים המחייבים סגירה של הכסף לתקופה ארוכה כדי לשפר את שיעור הריבית). על פי תקנות השקעות משותפות בנאמנות (עמלת הפצה), עמלת ההפצה תהיה בשיעור 0.125% בלבד, דבר שאמור להביא לדמי ניהול מוקטנים.

מבחינה מיסויית זוהי קרן נאמנות לכל דבר ועניין. כמו כן, יש להניח כי מרבית הקרנות הכספיות יבחרו להיחשב כקרנות פטורות ולא כקרנות חייבות. ככלל, קרן נאמנות פטורה, כשמה כן היא, פטורה ממס על הכנסותיה. עם זאת, כאשר המשקיע (יחיד) מממש את השקעתו בקרן הפטורה ברווח, הוא משלם בגינו מס בשיעור 20%. כלומר, מדובר בשיעור מס גבוה יותר מזה שמשולם על מק"מ או פק"מ (15%).

עם זאת, כאשר אנו משקיעים בקרן נאמנות פטורה ומחשבים את הרווח לצורכי מס, אנו מנטרלים את שיעור עליית מדד המחירים לצרכן (אינפלציה), וזאת בדיוק כפי שנעשה בחישוב הרווח החייב במס במכירת מניות. לעומת זאת, כאשר אנו משקיעים בפק"מ/מק"מ, אנו משלמים מס על מלוא הרווח הנומינלי, קרי: ללא נטרול של האינפלציה. כלומר, בעוד שהמס בשיעור 20% מוטל על רווח ההון הריאלי, המס בשיעור 15% מוטל על רווח ההון הנומינלי.

להשקעה בקרן כספית (פטורה) יתרון משמעותי בהשוואה למק"מ ולפק"מ, והוא דחיית מס. כזכור, קרן פטורה אינה משלמת מס על הכנסותיה והמס מוטל רק כאשר המשקיע מוכר את היחידות בקרן (אם הקרן מחלקת רווחים יש מיסוי על רווחים אלה). כלומר, ההשקעה בקרן מאפשרת לצבור (על הנייר) רווחים בשוק ההון מבלי לשלם מס, וזאת עד למועד המימוש בפועל. בהקשר זה נזכיר, כי חברה בעלת פעילות עסקית חייבת במס על רווחים שמקורם בקרן נאמנות (חייבת/פטורה) בשיעור של 29% (נכון לשנת המס 2007).

השקעה של חברה בקרן נאמנות חייבת מביאה, אפוא, לכפל מס: פעם אחת, במישור הקרן (שמשלמת מס כמו יחיד); ופעם שנייה, במישור החברה. על כן, זולת אם מדובר בקרן שצברה הפסדים לצורכי מס, אין כל היגיון שחברה תשקיע בקרן חייבת. יתרה מזו, השקעה בקרן פטורה תאפשר לחברה דחייה של המס עד למועד מימוש ההשקעה בקרן. נזכיר, כי שיעור המס המוטל על חברות עתיד לרדת ל-25% (כיום - 29%; שנת המס 2008 - 27%; 2009 - 26%; 2010 - 25%), כך שדחיית אירוע המס תביא לחיסכון ודאי.

יתרון נוסף שיש לקרן כספית (פטורה) על פני פק"מ הינו לעניין קיזוז הפסדים: הפסד הון ממכירת ניירות ערך מותר בקיזוז כנגד רווח הון מכל סוג שהוא ובמקרים מסוימים גם כנגד ריבית/דיווידנד שמקורם בניירות ערך. כלומר, לא ניתן לקזז הפסד הון כנגד הכנסות ריבית מפק"מ (שכן פק"מ אינו נחשב לנייר ערך), אך ניתן לקזז את ההפסד כנגד רווח הון מפדיון יחידות בקרן כספית.

סיכומו של עניין: לקרן הכספית עשויים להיות כמה יתרונות משמעותיים ובכלל זה יתרונות מס מעצם היותה קרן פטורה. מובן שבכל מקרה, יש לבחון את כדאיות ההשקעה בהתחשב בנתוניו האישיים של המשקיע, האינפלציה ועמלות/דמי הניהול הכרוכים בהשקעה.

הכותב הוא עו"ד ורו"ח, שותף במשרד עו"ד אוסלקה-חלד-שפירא המתמחה במסים ובמשפט מסחרי. מקים ועורך אתר האינטרנט "מסים"

המאמר פורסם לראשונה באתר TheMarker. לאתר לחץ כאן.

x