טור דעה >> ההמלצות שנותנים האנליסטים והתגמול שהם מקבלים

ההבחנה בין אנליסט טוב הוא יכולות החיזוי על המניה

 

 
 

רועי פולניצר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
13/04/2016

בכתבות הקודמות הסברנו מי הם האנליסטים בישראל וכיצד הם עובדים, מהן שיטות המדידה ובדיקות הסבירות שהם מבצעים. כתבה זו הינה האחרונה בסדרה ובה נסביר על ההמלצות שנותנים האנליסטים ועל התגמול שהם מקבלים.

למעשה, התמונה הכוללת של מצב החברה ומצב השוק מאפשרות לאנליסט להתרומם מעט מעל למספרים היבשים, ולתרגם בסופו של דבר את השווי היבש של המניה להמלצה סופית – "קנייה חזקה", "קניה", "החזק", "מכירה" וכו'. "קנייה" משמעה כמובן שכדאי לרכוש מניות, "החזק" פירושו שאם יש לך מניות תמשיך להחזיק אותן ואל תעשה דבר, ו"מכירה" משמעה אם יש לך מניות - מכור אותן. 

ייתכן, למשל, שאנליסט יעריך שווי של מניה כלשהי ב-30 שקל, המניה תסחר בשוק ב-25 שקל, אך הוא עדיין יעניק לה המלצת "החזק" ולא "קניה". מדוע? כי הוא חושב שהפער הזה במחיר לא מצדיק רכישת עוד מניות. מחיר היעד הוא לא חזות הכל, והיכולת של האנליסט מתבטאות בעיקר בהמלצה שלו. 

סקירות האנליסטים לא יוצאות בדרך כלל לציבור הרחב. האנליסטים נותנים אותן בדרך כלל למקום עבודתם ומוכרים אותן ללקוחות: חברה המנהלת קרן פנסיה, או מנהלי תיקים המשקיעים כספים עבור לקוחות פרטיים, מחפשים מידע וסיוע איזה מניות כדאי לרכוש או למכור, ורוכשים לצורך כך עבודות של אנליסטים. 

בתי ההשקעות שמחזיקים מחלקות מחקר דואגים קודם כל לעצמם וללקוחותיהם, ורק לאחר מכן חלקם מוציאים את העבודות לציבור הרחב, בעיקר באמצעות כלי התקשורת. 

כאן גם המקום לציין כי האנליסטים לרוב לא תמיד צודקים. לפעמים משקיע שפועל לפי אינטואיציה או סתם לוקח סיכון יכול להצליח להרוויח בבורסה הרבה יותר ממישהו שעושה זאת על ידי סקירות של אנליסטים. יש להבין כי האנליסטים עובדים בבתי השקעות שהם לרוב שמרניים, ולכן יש להם נטייה להיות בתחום הקונצנזוס. כך, למשל, כולם יודעים שיש מחזוריות בבורסה, ולכן לרוב מי שקונה סחורה כאשר השוק נמוך מאוד הוא בעל סיכויים לגזור רווח גבוה. הבעיה קיימת כאשר השוק נמוך מאוד ואז מעט מאוד אנליסטים מסוגלים להרים את הראש ולתת תחזיות אופטימיות. 

הוא הדין לגבי המצב ההפוך, דהיינו, כאשר הבורסה גואה והאנליסטים חוששים לפעמים לקלקל את החגיגה. התחזיות שלהם הן לעתים קצרות טווח מאוד ומפספסות את התמונה הכוללת. אחת הבעיות היא אנליסטים ש"מתאהבים" בחברות שהם מסקרים ונוטים לראות אותן באור חיובי מידי. ישנו גם מצב הפוך: שבגלל שהשוק נורא קטן ו"כולם מכירים את כולם" יש אנליסטים החוששים לבקר את החברות שהם מסקרים. 

עם זאת, בישראל קיימת הפרדה חשובה בין תגמול האנליסטים לבין גיוסי הכספים של בתי ההשקעות. שכר האנליסטים לא נקבע על פי גיוסי כסף של בית ההשקעות בו הם עובדים. אחת הרעות החולות של שוק ההון האמריקני בסוף שנות ה- 90 ותחילת שנות ה-2000  הייתה שאנליסטים תוגמלו לפי גיוסי כספים. הם הוציאו תחזיות חיוביות על השוק ועל המניות, והמשקיעים צבאו על בתי ההשקעות. כאשר המשקיעים האמריקנים הפסידו את המכנסיים – הבינו כולם שחייבים לשנות את כללי המשחק. בישראל, כאמור, המצב הוא שונה ולכן הסיקור הוא יותר אובייקטיבי, תחת המגבלות שציינו. 

אחת לכמה זמן עורכים גופים בלתי תלויים מעין תחרות בין אנליסטים. התחרות היא בדיעבד, כלומר בודקים את התחזיות של האנליסטים שנה קודם, ורואים האם הן התממשו או אם לאו. כך אפשר למעשה לקבוע פחות או יותר מי פגע ומי לא. בשוק האנליסטים, כמו בכל שוק, יש כאלה בעלי שם טוב ומקצועי וכאלה שנחשבים לחובבנים יותר. 

מדד טוב לבדיקת האנליסט הוא ההשפעה שלו על המסחר במניה. יש אנליסטים המוציאים המלצת "קנייה" והמניה לא מגיבה ואפילו יורדת, ויש כאלה שיוציאו המלצת "קנייה" והמניה תעלה. זה אומר שהשוק מאמין למחקר של האנליסט, ויש סיכוי שהוא אנליסט טוב. לפיכך, חפשו את האנליסטים הטובים. 

רועי פולניצר בעלי משרד שווי פנימי

אודות שווי פנימי
משרד הייעוץ הכלכלי "שווי פנימי" מספק קשת רחבה של שירותי הערכות שווי של עסקים, הכוללים: אנליזות אקוויטי וחוב, הערכות שווי מקיפות, סקירה ובקרה של הערכות שווי, עדות מומחה, חוות דעת הוגנות, חוות סולבנטיות, הסדרי חוב, חוות דעת אקטואריות, כמו גם הערכות שווי של מכשירים פיננסיים מורכבים וניתוחים כמותיים למדידת סיכונים. מר פולניצר, בעליו של "שווי פנימי", מוסמך כמעריך שווי מימון תאגידי (CFV), מעריך שווי מימון כמותי (QFV), מודליסט פיננסי וכלכלי (FEM), אקטואר סיכוני שוק (MRA), אקטואר סיכוני אשראי (CRA), אקטואר סיכונים תפעוליים (ORA), אקטואר סיכוני השקעות (IRA), אקטואר סיכוני חיים (LRA) וכאקטואר סיכונים פנסיוניים (PRA) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA) ומשמש גם כיו"ר ומנכ"ל הלשכה. כמו כן, מר פולניצר מוסמך גם כמנהל סיכונים פיננסיים (FRM) מטעם האיגוד העולמי למומחי סיכונים (GARP) כמומחה לניהול סיכונים (CRM) על ידי האיגוד הישראלי למנהלי סיכונים (IARM).

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x