אינפנטי >> הפרוטוקולים שפורסמו מהחלטת הריבית האחרונה בארה"ב מצביעים על אי ודאות גבוהה בנוגע להעלאת ריבית אפשרית באמצע חודש מרץ

 

 
 

יוליה מסלוב
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/03/2017

מבט עולמי: 

בסוף פברואר, נאם טראמפ בפני הקונגרס האמריקאי את נאומו הראשון מאז השבעתו לנשיאות. הנשיא חזר על כוונותיו להוציא לפועל את התוכניות הכלכליות, ביניהן הרחבה מאסיבית בהשקעות בתשתיות בהיקף של טריליון דולר וביצוע רפורמה מקיפה בחוקי המס. הנשיא קרא לשנות את רפורמת הבריאות של אובמה, ה"אובמהקר", ולטפל ביד קשה במהגרים לא חוקיים. 

ישראל: 

לפי אומדן ראשון, הכלכלה צמחה ברבעון הרביעי של 2016 בקצב גבוה של 6.2% (בחישוב שנתי), לאחר צמיחה של 4.2% (בחישוב שנתי) ברבעון השלישי. בסיכום שנת 2016 הכלכלה צמחה ב-4%, לאחר צמיחה של 2.5% בשנת 2015. האצת הצמיחה במחצית השניה של 2016, נבעה בעיקר מהיצוא שצמח בקצב של 4.5% וההשקעות שצמחו בקצב גבוה של 10.2%. 

שני הגורמים המהותיים שהשפיעו על הצמיחה ב-2016 היו רכישה מוגברת של מכוניות ושדרוג המפעל של אינטל, אשר תרמו כ-0.5%. הצריכה הפרטית האטה בקצב התרחבותה כשעלתה רק ב-4.9%, לעומת צמיחה של 7.4% במחצית הראשונה של 2016.

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.2% בחודש ינואר, בדומה לצפי הכלכלנים. עיקר הירידה נרשמה בסעיפי הלבשה והנעלה (9.2%), ירקות טריים (1.2%) ותרבות ובידור (1%). מנגד, נרשמה עלייה בסעיף פירות טריים (2.7%) ובסעיף תחזוקת הדירה (1.2%). ב-12 החודשים האחרונים המדד הכללי עלה ב-0.1%.

שוק העבודה ממשיך להפגין עוצמה ונמצא קרוב לתעסוקה מלאה. בחודש ינואר נותר שיעור האבטלה יציב ברמה של 4.3%, בהשוואה לחודש קודם. בגילאי העבודה העיקריים 25-64, שיעור האבטלה ירד מעט ל-3.7%, בהשוואה ל-3.8% בחודש דצמבר, במקביל לירידה בשיעור ההשתתפות ל-80%, בהשוואה ל-80.1% בדצמבר.  

יתרות המט"ח של בנק ישראל חצו בינואר את רף ה-100 מיליארד דולר, והוא קרוב לגבול העליון שקבעה הנגידה (110 מיליארד דולר).  על אף רכישות המט"ח, נמשכת התחזקות השקל מול סל המטבעות.

ארה"ב:

הפרוטוקולים שפורסמו מהחלטת הריבית האחרונה בארה"ב מצביעים על אי ודאות גבוהה בנוגע להעלאת ריבית אפשרית באמצע חודש מרץ. ההסתברות להעלאת ריבית בחודש מרץ עלתה ל- 82%. כלכלת ארה"ב צמחה ברבעון הרביעי בקצב שנתי של 1.9%, ללא שינוי בהשוואה לנתונים הראשוניים, כשתחזית הכלכלנים היתה לצמיחה חדה יותר של 2.1%. בשנת 2016  כולה, צמחה כלכלת ארה"ב ב1.6% - , שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז שנת 2011, לאחר צמיחה של  2.6% בשנת .2015 

התפוקה התעשייתית ירדה ב-0.3% בחודש דצמבר, הירידה החדה מאז ספטמבר, אך פחות מתחזית הכלכלנים שציפו לירידה של 0.4%. מדד המחירים לצרכן קפץ בינואר ב-0.6%, רמתו הגבוהה ביותר זה ארבע שנים ומעל תחזית הכלכלנים שעמדה על 0.3%. המכירות הקמעונאיות צמחו בינואר ב-0.4%, על רקע הגידול במכירות של תחנות דלק ומסעדות. תחזית הכלכלנים היתה לגידול מתון של 0.1% בינואר. 

גירעון הסחר של ארה"ב התרחב קלות בשנת 2016 ל- 502.3 מיליארד דולר, הגירעון הגדול ביותר מאז שנת 2012. הגירעון התרחב בעקבות כך שנתון היצוא מארה"ב התכווץ יותר מנתון היבוא לארה"ב, על רקע חולשת הכלכלה העולמית והתחזקות הדולר אשר ייקרה את מחיריהם של מוצרים אמריקאים לקונים בחו"ל.

אירופה:

הנציבות האירופית העלתה את תחזית צמיחת כלכלת גוש האירו בשנת 2017 ל-1.6%, לעומת 1.5% בתחזית הקודמת. הנציבות צופה כי לראשונה מזה כ-9 שנים, תירשם בשנת 2017 צמיחה בכל מדינות גוש האירו. בנוסף, לפי התחזית המעודכנת, שיעור האבטלה הממוצע ב-2017 יגיע ל-9.6%, לעומת 10% ב-2016. 

מדד מנהלי הרכש המשוקלל של גוש האירו עלה בחודש פברואר ב-1.6 נקודות ל-56 נקודות (לפי הערכה ראשונית), רמתו הגבוהה ביותר ב- 6 שנים האחרונות. רמת המדד מאותתת על האצה קלה בקצב צמיחת הכלכלה האירופאית ברבעון הראשון של 2017 ל-0.6% (במונחים רבעוניים) ולכ- 2.4% (במונחים שנתיים). בחלוקה למדינות, העליה החדה ביותר הינה במדד של צרפת שעלה ל-56.2 נקודות, רמתו הגבוהה ביותר משנת 2012. עלייה חדה נרשמה גם במדד מנהלי הרכש של גרמניה שעלה ל- 56.1 נקודות, רמתו הגבוהה ביותר מאז שנת 2014.

המכירות הקמעונאיות בבריטניה רשמו ירידה, חודש שלישי ברציפות, מה שמעלה את החשש, כי האינפלציה גורמת לצרכנים לדחות או לבטל רכישות. המכירות הקמעונאיות באינטרנט ובחנויות ירדו בינואר ב-0.3%, אחרי ירידה של 2.1% בדצמבר, לעומת צפי הכלכלנים לעלייה במכירות. 

אסיה:

הייצוא הסיני עלה בינואר ב-7.9% (בחישוב שנתי), לאחר ירידה של 6.2% בדצמבר (בחישוב שנתי). עליית הביקושים הפנימיים בסין, יחד עם עליית מחירי הסחורות, הובילו לעלייה חדה גם בהיקף הייבוא לסין ל-16.7% בינואר (בחישוב שנתי), לאחר עליה של 3.1% בדצמבר (בחישוב שנתי).  העודף המסחרי עומד כעת על 51.3 מיליארד דולר.

מדד המחירים לצרכן בסין עלה בינואר ב-2.5%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, הזינוק החד ביותר מזה שנתיים. תחזית האנליסטים עמדה על עלייה של 2.4%. 

הצמיחה בכלכלת יפן האטה בשנת 2016 בשל קיפאון בהוצאות הצרכנים במדינה והגיעה ל-1%, לעומת 1.2% ב-2015. הייצוא היפני עלה בחודש ינואר ב-1.3% (במונחים שנתיים), יותר נמוך מהצפי שעמד על 5%. מנגד, מדד מנהלי הרכש של מגזר התעשייה עלה ב-0.8 נקודות ל-53.5, רמתו הגבוהה ביותר משנת 2014. 

הערכות להמשך שנת 2017:

התנודתית הגבוהה צפויה להמשיך ללוות אותנו בהמשך השנה והיא תושפע מריבוי אירועים פוליטיים ומהשפעתם על הכלכלות. בארה"ב המשקיעים יעקבו אחרי ביצוע השינויים המתוכננים ע"י הנשיא הנבחר. להערכתנו, קצב העלאת הריבית בארה"ב יהיה מתון יותר מכפי שמצופה בשוק. באירופה, יערכו בהמשך השנה בחירות במספר מדינות מובילות, זאת לצד אי-הוודואות סביב נושא ה-Brexit בבריטניה. בישראל אנו צופים עליה מתונה באינפלציה, אשר תיוותר מתחת לגבול התחתון של בנק ישראל. על רקע כל אלו, אנו מעריכים, כי סביבת הריבית תיוותר נמוכה השנה. אנו ממשיכים להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף תמשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם, לכן כדאי לנצל הזדמנויות שייווצרו בשווקים כתוצאה מתנודתיות. יחד עם זאת, אנו ממליצים לאמץ גישה זהירה לנכסי סיכון ובבחירה סלקטיבית של ההשקעות.  

יוליה מסלוב, אנליסטת בכירה, קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים.

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x