כלכלני לאומי >> "המדד המשולב לבחינת מצב המשק: נמשכת ההתרחבות בפעילות הכלכלית, תוך האטה קלה בקצב"

 

 
דר גיל בפמן בנק לאומידר גיל בפמן בנק לאומי
 

יניב בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
09/06/2017

המדד המשולב לבחינת מצב המשק: נמשכת ההתרחבות בפעילות הכלכלית, תוך האטה קלה בקצב

המדד המשולב לבחינת מצב המשק עלה בחודש אפריל ב-0.3% לעומת החודש הקודם. מדובר בצמיחה בקצב דומה לממוצע מתחילת השנה. 

העלייה במדד המשולב באפריל היא בעיקר תוצאה של עלייה ביבוא של מוצרי צריכה ובפדיון בענפי המסחר והשירותים, וכן מעלייה ביבוא תשומות לייצור ובייצור התעשייתי. מנגד, העלייה קוזזה מעט עקב ירידה ביצוא הסחורות.

בחינה של הנתונים לתקופות זמן ארוכות יותר, מעלה כי קצב הצמיחה השנתי של המדד המשולב עומד על 4.6%, נתון המשקף את העלייה בסביבת הצמיחה בישראל בשנה האחרונה. כמו כן, מדובר בקצב צמיחה גבוה מהממוצע מתחילת 2011 שעומד על כ-3.8% (ראה/י תרשים). עם זאת, נתון זה משקף ירידה מסוימת מקצבי השיא שנרשמו במהלך המחצית השנייה של 2016, אז עלה קצב הצמיחה השנתי לסביבה של למעלה מ-5.0%. אולם, יש לציין שמדובר בקצבי צמיחה חריגים אשר הושפעו במידה מסוימת מגורמים חד-פעמיים, כגון: יבוא מוגבר של כלי רכב בשנת 2016 ועלייה חדה בהשקעות בענפי המשק על רקע פרויקט שדרוג המפעל של אינטל בקריית-גת.

העלייה במדד המשולב מתחילת 2016 חלה כתוצאה מעלייה ברכיבי הצריכה הפרטית במדד; שהם: הפדיון בענפי המסחר והשירותים ויבוא של מוצרי צריכה; ועלייה ביצוא השירותים, זאת לצד עליות בהתחלות הבנייה ובמשרות הפנויות. מנגד, נרשמו ירידות במרבית רכיבי הפעילות התעשייתית, ובראשם: הייצור התעשייתי ויצוא הסחורות. התפתחויות אלה, תואמות את הרכב הפעילות של המשק בשנים האחרונות אשר נשען בעיקר על צריכה פרטית, וגם על יצוא שירותים ובנייה למגורים, כאשר במקביל, ניכרת חולשה בפעילות התעשייתית, זאת על אף השיפור המסוים בחודשים האחרונים. להערכתנו, הרכב הפעילות הנוכחי צפוי להישמר גם בשנים הקרובות. במבט קדימה, אנו צופים כי שנת 2017 תסתכם בצמיחה של התוצר המקומי הגולמי בשיעור של 3.2% לאחר צמיחה של 4.0% בשנת 2016, אשר כאמור, הושפעה בחלקה מגורמים בעלי אופי חד פעמי. 

פעילות הסקטור העסקי המשיכה להתרחב בחודשים אפריל-מאי לעומת הרביע הראשון של השנה

בחודש מאי נרשמה ירידה מסוימת בפעילות הסקטור העסקי בישראל בהשוואה לחודש הקודם, כך על פי סקר הערכת מגמות בעסקים שהתפרסם בימים האחרונים על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). עם זאת, בראייה ארוכת טווח יותר נראה כי רמת הפעילות העסקית בעת הנוכחית נותרה גבוהה ביחס לעבר (ראה/י תרשים).

מנתוני הסקר עולה כי מספר המנהלים שדיווחו על הטבה בפעילות היה גבוה יותר מאלו שדיווחו על הרעה, ומאזן הפעילות הכולל עמד בחודש מאי השנה על 19.6% -- נתון המשקף כאמור ירידה בהשוואה לרמת השיא של חודש אפריל (23.1%). עם זאת, מדובר ברמה גבוהה מזו של חודש מאי אשתקד וגבוהה גם מהממוצע החודשי של שנת 2016.

סקר המגמות הוא למעשה אינדיקטור לפעילות העסקית במשק המקומי, אשר בכוחו לספק מידע ראשוני על פעילות הסקטור העסקי ברביע השני של השנה (אם כי, יש לזכור כי מדובר בנתונים אשר אינם מנוכי עונתיות, כך שהשוואה בין נתונים במהלך השנה עלולה להציג תמונה שונה מזו המוצגת כאשר בוחנים נתונים מהם נוכו השפעות עונתיות). ואכן, בחינה של הפעילות בחודשים אפריל-מאי לעומת הרביע הראשון של השנה מצביעה על המשך התרחבות פעילות הסקטור העסקי בישראל. הענף שבלט לחיוב בחודשים אלה הוא ענף המלונאות אשר מצוי בתהליך מתמשך של שיפור בחודשים האחרונים, זאת על רקע החזרה של מספר התיירים הנכנסים לרמה שקדמה למבצע "צוק איתן", שיפור שבא לידי ביטוי גם בנתוני החשבונאות הלאומית. לאור זאת, ניתן לצפות להמשך צמיחה חיובית ביצוא שירותי התיירות גם ברביע השני של השנה. שיפור מתון יותר נרשם בענפי התעשייה והשירותים, ומנגד, חלה ירידה בפעילות של ענף הבינוי.

לסיכום, נתוני סקר המגמות בעסקים מלמדים על המשך ההתרחבות של הפעילות העסקית במשק המקומי בחודשים אפריל-מאי, תוך ציפייה להמשך השיפור בפעילות במרבית הענפים, גם בחודש הבא. נציין כי בתעשייה צופים עלייה בייצור התעשייתי ובהזמנות לשוק המקומי, בענפי המסחר צופים עלייה בהיקף המכירות, בענפי השירותים צופים עלייה במכירות לשוק המקומי וליצוא ובענף המלונאות צופים עלייה בלינות של תיירים תוך ירידה בלינות של ישראלים. האופטימיות בקרב החברות הפועלות בסקטור העסקי באשר לפעילות בעתיד עשויה להשתקף בנתוני הצמיחה ברביע השני של השנה.   
העלייה ברכישות בכרטיסי אשראי נמשכה גם באפריל, תוך האטה קלה בקצב 

הרכישות בכרטיסי אשראי על ידי צרכנים פרטיים עלו בחודש אפריל בשיעור (ריאלי) של כ-0.8% לעומת החודש הקודם (נתונים מנוכי עונתיות). מדובר בעלייה חדה יותר מהעליות בחודשיים שקדמו (פברואר-מרץ), שהסתכמו יחד בכ-0.9%. התפתחות זו, תורמת להמשך העלייה בקצב הרכישות בכרטיסי אשראי, שמצביעה על גידול בפעילות הצריכה הפרטית מתחילת השנה.

בשלושת החודשים שהסתיימו באפריל השנה חלה עלייה של כ-8.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בירידה קלה בקצב ביחס לתקופה הקודמת, זאת לאחר חמישה חודשים רצופים של עליות. אולם, בארבעת החודשים האחרונים קצב הרכישות נותר גבוה מהממוצע הרב-שנתי מתחילת 2014 (ראה/י תרשים).
בתקופה שבין פברואר 2017-אפריל 2017 (לעומת התקופה המקבילה ב-2016) נרשמו עליות ברכישות של כל קבוצות המוצרים. העליות הבולטות היו ברכישות של שירותים, ובעיקר פנאי ובילוי ושירותי טיסות, תיירות ואירוח, כאשר שירותי ביטוח ושירותי ממשלה ועירייה צמחו בקצב מתון יותר. כמו כן, בלטה העלייה ברכישות של מוצרי מחשבים ותוכנה (מוצרים ושירותים אחרים).

לסיכום, נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי מצביעים על המשך גידול בצריכה הפרטית גם בתחילת הרביע השני של השנה, תוך האטה קלה בקצב. במבט קדימה, אנו מעריכים כי הצריכה הפרטית תצמח בקצב של כ-4.0% במהלך השנה, זאת לאחר שצמחה בקצב חריג של כ-6.3% בשנת 2016, בעיקר על רקע גידול חד ברכישות של כלי רכב. הצריכה הפרטית צפויה להמשיך ולהוביל את הצמיחה הכלכלית במשק המקומי גם בחודשים הקרובים, זאת בתמיכה של גורמי הרקע המאקרו-כלכליים, ביניהם: רמת שפל היסטורית של אבטלה תוך המשך גידול במספר המועסקים, מגמת עלייה בשכר הריאלי על רקע קרבתו של המשק לתעסוקה מלאה, יישומה של תכנית "נטו משפחה" שתורמת לגידול בהכנסה הפנויה של חלק ממשקי הבית, המשך סביבת אינפלציה מתונה, ריבית אפסית לפחות עד סוף השנה, המשך עלייה בשווי הנכסים שבידי הציבור (נדל"ן ופיננסיים) ועוד.


כתב: יניב בר

אגף הכלכלה בחטיבה הפיננסית של לאומי, בראשות ד"ר גיל בפמן



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
x